Protez Saç mı Saç Ekimi mi?

Saçlar sağlık sorunları, genetik sorunlar ya da yaşla birlikte bir kısmı ya da hepsinin kaybı yaşanabilmektedir. Saçlar kuşkusuz kadın ya da erkek fark etmeksizin önem taşımaktadır. Saç dökülmelerinin fazla olması bile sıkıntı yaratır. Saç kayıpları yaşanması halinde birtakım güzellik yöntemleri tercih edilerek bu eksiklik sona erdirilir. Bu yöntemlerin başında da protez saç gelir. Protez saç özellikle erkeklerde erken kelleşme durumu yaşadıklarında alternatifsiz seçenektir. Protez saçlar kişinin kendi saçı olmadığından kökleri elbette ki deri altında değildir, saç ekimi ile arasındaki fark budur. Ayrıca saç ekimi cerrahi bir müdahaledir.

protez saçlar


 

Protez Saç Hakkında Merak Edilenler

 

Çeşitli sebeplerle saç kayıpları yaşanmaktadır. Bu kayıplar sonrasında da teknolojik yöntemler seçilerek bu kayıplar kapatılmaya çalışılır. Bunlardan ikisi saç protezi ve saç ekimidir. İkisi birbirinden farklıdır; saç ekiminde ciddi ağrılar, şişkinlik halleri, uzun vadede sonucu bekleme gibi durumlar söz konusu iken; protez saç uygulamasında cerrahi bir müdahale yoktur, 2-3 saatlik bir vakit ayırma ile istenen sonuç elde edilir. Ayrıca saç ekiminin yapılabilmesi için mutlaka saçların dökülmüş olması gerekliliği vardır.

 

Saç dökülmeleri en çok erkeklerde yaşanır. Ancak saç ekimi yapılması için 35 yaş sonrası uygulanır, oysa saç protezi için böyle bir gereklilik yoktur, bakımına özen gösteren herkes rahatlıkla uygulatabilir. Saç protezleri konusunda uzman kişilerce tamamen insan saçından üretilmektedir. Daha sonra hastanın ihtiyaç duyduğu bölgeye protez saç uygulanır. Saç protezi yaptıran bir kişi için sosyal hayatın devamlılığı, havuza yada denize girme rahatlıkla gerçekleşebilir.

 

Protez saç hakkında merak edilenler

Protez Saçın Ömrü

 

Protez saçların ömürleri elbette ki saçın kalitesine bağlıdır. Doğru kullanılmış bir saç protez aşamasında 5 yıla kadar kullanılabilir. Aynı zamanda protezinde bakımlı kullanılması ömrünü uzatan bir detaydır.

 Protez saçlar genç, yaşlı, kadın, erkek fark etmeksizin  herkese uygulanabilir. Saç kayıpları bazen genetik, bazen fizyolojik nedenlerle yaşanabilirken; bazen de hastalıklara istinaden tedaviler sürecinde kayıplar olabilmektedir. Bu noktada protez saçlar kurtarıcıdır. Protez saç uygulamasında aşamalar; ölçülendirme ile başlar. Saç bulunmayan kısımlarda yüz yapısına göre bir kalıp oluşturulur. Sonra saç rengine ve saç tel tipine göre karar aşamasına geçilir. Ve sonrasındaki aşamada protezi yerleştirme aşamasıdır. Tasarım aşaması protezin hastanın yüz şekline uygunluğunun sağlanması; gerekirse yüz yapısına göre şekillendirilmesi ya da kesilmesi gibi ek müdahaleleri kapsar.

Saç dökülmesinde zeytinyağı kullanımı makalemizi de okuyunuz.

 

Protez Saçlar Kimlere Önerilmez

 

Protez saç uygulaması küçük yaştaki bir çocuğa, egzama problemleri olan birine, kronik cilt hastalıkları olan kişilere önerilmemektedir. Protez saç kullanımında sağlık çerçevesinde kullanılması gereken  bir yöntemdir.

Sağlıklı saçlara sahip olmak hemen herkesin arzusu olmakla beraber bazen istenmeyen sebeplerle kayıplar yaşanabilmektedir. Bu kayıplar kapsamında en uygun olan yöntemi kullanarak gerek fiziksel gerekse psikolojik açıdan yaşanan sıkıntının  hallolması günümüzde rahatlıkla aşılmaktadır. Önemli olan şey; sağlıklı kullanım ve hatasız bakımdır. Verilen tavsiyelere uymak ile saçların protez olsa da doğal bir görüntüde olması sağlanacaktır.

Protez Saçın Artı ve Eksileri

Saç değiştirme sistemleri, peruk ya da postiş olarak da bilinen protez saçlar, ameliyat olmadan saçlarını eski haline getirmek ya da saç stilini değiştirmek isteyen kişiler için popüler bir seçenek haline gelmiştir. Gelişen teknoloji ile birlikte protez saçlar daha doğal görünen ve dayanıklı bir seçenek haline gelmiştir. Ancak protez saç kullanmaya karar vermeden önce artılarını ve eksilerini düşünmek önemlidir.

Artıları:

  1. Geliştirilmiş Görünüm ve Öz Saygı: Birçok insan için saçları, görünümlerinin ve özgüvenlerinin önemli bir yönüdür. Protez saç, bir kişinin saçını ve güvenini geri kazanmasına yardımcı olarak, kendilerini daha rahat ve çekici hissetmelerini sağlayabilir.

  2. Kolay Bakım ve Şekillendirme: Protez saçın bakımı ve şekillendirilmesi kolaydır ve kişinin kendi saçına göre kesilebilir, boyanabilir ve şekillendirilebilir. Bu da kişinin istediği görünüme kavuşmasını kolaylaştırır.

  3. Çok Yönlü Seçenekler: Farklı saç tipleri, renkleri ve uzunlukları olan peruklar, saç parçaları ve uzantılar dahil olmak üzere çeşitli protez saç seçenekleri mevcuttur. Bu, bireylerin kendi saçlarına ve arzu ettikleri görünüme en uygun protez saç seçeneğini bulmalarını sağlar.

  4. Uzun Ömürlü: Protez saç, uzun süre dayanacak şekilde tasarlanmış yüksek kaliteli malzemelerden yapılır ve bazı sistemler uygun bakım ve bakım ile bir yıl veya daha uzun süre dayanabilir.

Eksileri:

  1. Gider: Protez saç pahalı olabilir ve postiş, bakım ve değiştirme maliyeti zamanla artabilir.

  2. Doğal Olmayan His: Protez saçlar doğal görünebilirken, bazı insanlar takmayı rahatsız veya doğal bulmayabilir, bu da postişten aldıkları güveni ve genel olarak keyif almalarını etkileyebilir.

  3. Rahatsızlık: Protez saç, özellikle düzgün takılmamışsa veya kişinin cildi hassassa rahatsızlığa neden olabilir. Bu kaşıntı, kızarıklık veya diğer cilt tahrişlerine yol açabilir.

  4. Düzenli Bakım Gerektirir: Protez saç, zaman alıcı ve maliyetli olabilen düzenli bakım ve değiştirme gerektirir.

  5. Olası Alerjik Reaksiyonlar: Bazı kişiler, protez saçlarda kullanılan malzemelere karşı cilt tahrişine veya başka semptomlara yol açabilen alerjik reaksiyon yaşayabilir.

Sonuç olarak protez saç, saçlarını eski haline getirmek veya saç stilini değiştirmek isteyen bireyler için harika bir seçenek olabilir. Bununla birlikte, bir karar vermeden önce artıları ve eksileri dikkatlice düşünmek ve olumlu bir sonuç elde etmek için bir saç uzmanına danışmak önemlidir.


 

 

0 Yorumlar