Yaratıcı mimari eserler

Yaratıcı mimari eserler mimarlara ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Bangladeş Frienship Center ve Mosi evi en ilginç eserler arasındadır. Bangladeş’te yoksul ve tüm olanakları sınırlı bir bölge olan Gaibandha’ da yapılan ‘Friendship Center’ toplantıların, konferansların ve eğitim programlarının düzenlendiği bir yer olarak kullanılıyor. Kültür merkezinin tasarımı mimar Kashef Chowdhury tarafından yapılmış.

Bangladeş Frienship Center


Yaratıcı Mimari Eserler, Bangladeş Friendship Center

Sel ve deprem riskinin yüksek olduğu bir yerde hayata geçirilen proje, bölgede yer alan siltli toprak yüzünden de düşük taşıma kapasitesine sahipti. Tüm bu ciddi sorunların düşük maliyetlerle üstesinden gelmekse diğer bir önemli ayrıntıydı.

Binanın yapım aşamasında biriken yağmur suyu, bir iç havuzda toplandı ve balıkçılık için kullanılan gölete pompalandı. Mikroplu suların sel sularına karışması da engellendi.

·         Binanın avlusu ve yeşil çatısı soğutma ve serinlik sağlama amaçlı kullanıldığı için klima kullanımına gerek duyulmadı.

Maliyet açısından avantaj sağlayan bu yöntem bina içinde kullanılan LED ve tasarruflu ampullerle takviye edildi. Bu şekilde enerji tasarrufunun yanı sıra enerji verimliliği de sağlandı.

Ka adı verilen bloktaresepsiyon, ofisler, kütüphane, toplantı ve konferans salonları yer alırken, Kha adı verilen bloktaysa yatakhaneler ve yemek bölümlerine yer verilmiş. Yerel ve elde yapılmış tuğlalardan oluşturulan bina, ucuza mal edilmiş ve sadelik ön plana çıkarılmış.

Mosi evi


Güney Afrika’da Bir Villa, Mosi Evi

Mosi Evi’nin projesi Johannesburg’da Nico van der Meulen Architects’a ait.

Tek katlı fakat oldukça yaygın olarak kullanılan evler, eski ev konumundan çıkarıp zamansız ve modern bir çizgiyle bütünlük kazanıyor. Mevcut olan tüm yatak odalarının tek bir katta toplanması için eski binanın yan taraflarına eklemeler yapılmış. Evin bazı mekânlarının çatı kısımlarını dikey bir genişleme olabilecek şekilde düz çatı şeklinde tasarlanmış.

Nico van der Meulen Architects


Evin yüksek tavanlı bölümlerine ekstra pencereler konarak binanın doğal gün ışığından maksimum seviyede faydalanması sağlanmış. Pencerelerde kullanılan kayar ve katlanabilir sistemler, geniş pencereler sayesinde doğal bir havalandırma ortamının yaratılmasına imkân sağlamış.

Dekorasyonda niş kullanımı makalemizi de okuyunuz.

Geniş mekânlarda tercih edilen nötr renk paleti, özel seçilmiş mobilyalar ve sanat eserleriyle bütünleşerek hareketli bir mekân yaratılmasına imkân tanınmış. Evin odalarının arasında konan camlı ve modern görünümlü şömineler, odalar arasında bütünlüğün sağlanmasına destek olmuş.

 

0 Yorumlar