Balık Pişirmenin Püf Noktaları Nelerdir?
Soğuk ve derin suların en lezzetli güzel balıkları olan Palamut, levrek, hamsi ve lüfer… Balıkçıların ve damak tadına hayran olanların mevsimini dört gözle beklediği bu balıkların pişirmenin püf noktalarını bilmelisiniz. Ayrıca keyifle yemek yenen sofraların da gözdesi olan balıkları pişirmenin püf noktası hakkında bilgiler paylaşalım. Balık pişirmenin püf noktaları arasında ilk olarak mevsimin bu en güzel balıklarını zamanında yemeye özen göstermenizdir.
BALIĞIN FAYDALARI NELERDİR?
Balığın faydaları saymakla bitmez ancak sizlere en
önemli olanları paylaşacağız. İşte balığın
faydaları;
·
Balık en önemli besin kaynaklarından
biridir.
·
Balıklar mineraller, A, B vitaminleri ve
özellikle de protein açısından zengin.
·
Deniz balıklarındaki fosfor, kalsiyum,
klor, iyot bulunuyor.
·
Tatlı
su balıklarındaki potasyum fosfat, diğer besin maddelerinin içeriğinde bulunan
oranlara göre çok daha fazla.
·
Bünyeyi onaran proteinler bakımından
zengin olan balık, içerdiği vitaminlerin yanı sıra fosfor, iyot ve kalsiyum
deposu.
·
Yağlı olmaması şartıyla hastaların
çekinmeden yiyebileceği besinlerin başında geliyor.
·
Hiç
şeker içermediğinden diyabet hastaları ve rejim yapanlara da bol bol balık
yemeleri tavsiye ediliyor.
·
Kısacası; beslenme uzmanları, her yaşta
insanın düzenli olarak haftada en az 1-2 kez balık yemesini öneriyor.
·
Biz de sizlere mevsim balıkları olan
lüfer, palamut, tekir, kırlangıç ve levrekle pişireceğiniz çok güzel tarifler
hazırladık. Balığı mevsiminde yemek hem damakta lezzet hem de sofrada keyifli
sohbetler yaratmaya vesile olur.
BALIK PİŞİRİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Balık
pişirirken dikkat edilmesi gerekenler arasında;
·
Balığı temizlerken mutfak tezgâhının
üzerine kağıt serin. Böylelikle ortalık temiz kalır.
·
Balığın pullarını kaşıkla
temizleyebilirsiniz.
·
Balığı pişirmeye başlamadan önce iyice
suyla yıkamalısınız.
·
Tuzlayıp
10-15 dakika kevgir içerisinde süzülmeye bırakın.
·
Balığı kızgın yağda tava yapın.
·
Yağın kızdığını tavaya ekmek parçası atın.
·
Ayrıca kabarcıklar belirmeye başladığında yağın
kızdığını anlarsınız.
· Ayrıca ekmek parçası yağdaki suyu alacağından üstünüze sıçramasını da önlemiş olursunuz.
Hangi marka düdüklü almalıyız makalemizi de okuyunuz.
Asla Yapmamanız Gerekenler
·
Kırmızı olan solungaçları açık pembeye
dönen balık almayın.
·
Balığı buzdolabında bile olsa uzun süre
saklamayın.
·
Balığı temizlerken keskin bir bıçak
kullanın.
· Her balığın üzerine limon eklemeyi düşünmeyin.
Balık Pişirmenin Püf Noktaları
Balık, çeşitli şekillerde hazırlanabilen sağlıklı ve lezzetli bir protein kaynağıdır. Bununla birlikte, balıkları fazla pişirmek veya az pişirmek kolay olabileceğinden, balık pişirmek göz korkutucu olabilir. Bu yazıda, her seferinde mükemmel şekilde çıkmasını sağlamak için balık pişirmeye ilişkin bazı ipuçlarını paylaşacağız.
- Taze Balık Seçin
Balık pişirmenin ilk adımı taze balık seçmektir. Dokunulduğunda sert, parlak ve nemli bir görünüme sahip ve okyanus gibi kokan balıkları tercih edin. Güçlü, nahoş bir kokusu olan veya sümüksü veya lapa gibi hissedilen balıklardan kaçının.
- Balığı Baharatlayın
Balığa lezzet katmak için tuz, karabiber ve diğer otlar ve baharatlarla tatlandırın. Balık için bazı popüler çeşniler arasında limon, sarımsak, maydanoz ve dereotu bulunur.
- Doğru Pişirme Yöntemini Kullanın
Balık, fırınlama, ızgara, soteleme ve haşlama gibi çeşitli şekillerde pişirilebilir. Seçtiğiniz pişirme yöntemi, pişirdiğiniz balığın türüne ve istenen sonuca bağlı olacaktır. Örneğin tilapia veya dil balığı gibi narin balıklar en iyi şekilde tavada veya haşlamada pişirilirken, somon veya ton balığı gibi daha sağlam balıklar ızgara veya fırında pişirilebilir.
- Doğru Pişirme Sıcaklığını Kullanın
Balık pişirirken, tam olarak pişmesini ancak fazla pişmemesini sağlamak için doğru pişirme sıcaklığını kullanmak önemlidir. Balık, 145°F (63°C) dahili sıcaklığa kadar pişirilmelidir. Balığın en kalın kısmındaki sıcaklığı kontrol etmek için bir et termometresi kullanın.
- Balıkları Yapışmaz Tavada Pişirin
Balıkların tavaya yapışmasını önlemek için yapışmaz bir tavada pişirin. Yapışmaz bir tavanız yoksa, yağla tatlandırılmış bir dökme demir tava kullanabilirsiniz.
- Balıkları Fazla Pişirmeyin
Fazla pişmiş balık kuru ve sert olabilir, bu yüzden pişene kadar pişirmek önemlidir. Balık, çatalla kolayca pul pul dökülene ancak yine de nemli ve yumuşak olana kadar pişirilmelidir.
Sonuç olarak, balık pişirmenin püf noktaları önerilemizi uygularsanız balık pişirmek kolay ve lezzetli olabilir. Taze balık seçin, iyice baharatlayın, doğru pişirme yöntemini ve sıcaklığını kullanın, yapışmaz bir tavada pişirin ve fazla pişirmeyin. Bu ipuçlarıyla her seferinde mükemmel balık pişirebilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder