Makyaj Yapmanın Zararları Nedir? Nasıl Önlem Alabiliriz?

Makyaj yapmanın zararları nelerdir?


Makyaj yapmak kadınlara özgüven sağlayan bir olaydır. Kendini güzel hissetmenin bir yolu olan makyaj, kişiye sağladığı özgüvenin yanı sıra bazı zararları da beraberinde getirebilir. Özellikle her gün makyaj yapan kadınlar bir süre sonra cilt problemleri yaşayabiliyorlar. Çoğu zaman da makyaj yapmayı seven kadınlar makyajın ciltlerine verdiği problemlerin farkına vermiyorlar. Ancak makyaj malzemelerinin cilde verdiği zararlar dikkate alınması gereken bir konudur. Makyaj yapmanın zararları nedir?

Makyajın zararları


 

 Makyaj Yapmanın Zararları, Cilde Verdiği Zararlar Nedir?

 

 Gözeneklerin Tıkanması:

 

 İnsan cildi gözeneklerden oluşur. Bu gözeneklerin tıkanması cilde zarar verir ve ciltte bazı problemlere yol açar. Makyaj malzemeleri de özellikle ten makyajı için kullanılan ürünler, cilde sürüldüğünde gözenekleri tıkar. Cilde hava aldıran bu gözeneklerin tıkanması ciltte oluşan sivilce, yağ bezeleri veya siyah noktaların çıkmasına neden olur. Cildi düzenli temizlemek bir çözümdür elbet ama uzun süreli ciltte duran makyajlar cildin nefes almasına engel olur.

 

 Kalitesiz Makyaj Malzemeleri:

 

 Makyaj yapmanın zararlarından biri de kalitesiz makyaj malzemesi kullanmaktır. Ucuz ürünler herkesin dikkatini çeker ve pahalı ürünlere kıyasla daha çok satılırlar. Ancak bazı ucuz ürünlerin içinde cilde zarar verebilecek kimyasal ürünler bulunmaktadır. Bu kimyasal ürünlere kişinin alerjisi varsa eğer ciltte döküntü, ateş, kaşınma, yüzün şişmesi gibi birçok yan etkiye neden olabilir. Alerji olmazsa bile bazı kimyasal maddeler kanserojendir ve cilt kanserine yol açabilir. Bu sebeple makyaj malzemelerini almadan içeriğine dikkat etmek ve mümkünse paketi açılmamış tester kullanmak alerji olup olmadığını anlamanın yolu olabilir.

 

makyajın cilde zararları

 Cilt Kuruluğu:

 

 Bazı makyaj malzemeleri yüze sürüldüğünde kuruluğa sebep olur. Özellikle bazı fondötenler ciltteki nemi çekerek cildi kurutur ve böylece ciltte kırışıklığa sebep olur. Bu sebepten makyaj yapmadan önce cildi nemlendirmek ve içeriğinde nemlendirici bulunan fondötenleri tercih etmek gerekir. Makyaj yapmanın zararları önemsenmelidir.

Sayarak zayıflama nedir makalemizi de okuyunuz.

 

 Makyaj Sabitleyici:

 

 Makyajın ciltte uzun süre kalmasını sağlam için kadın kozmetik firmaları artık makyaj sabitleyici adı verilen spreyler üretiyor. Bu spreyler makyaj yaptıktan sonra surata sıkılıyor ve makyaj gün içerinde bozulmadan ciltte duruyor. Ancak günün sonunda makyajı temizlerken bu sabitleyiciler iyi temizlemenin önüne geçiyor. İyi temizlenmeyen makyaj da ciltteki gözenekleri tıkıyor ve ciltte bakteri oluşumuna neden oluyor. Bu sebepten makyaj sabitleyicilerden olabildiğince kaçınmak çözüm olabilir. Makyaj yapmanın zararları başka nelerdir?

Makyajın Zararları ve Alınabilecek Önlemler 

Kozmetiklerde bulunan bazı yaygın zararlı maddeler nelerdir?


Kozmetiklerde bulunan bazı yaygın zararlı bileşenler arasında parabenler, ftalatlar, koku, talk ve kurşun ve cıva gibi ağır metaller bulunur. Bu bileşenler cilde emilebilir ve hormonal bozulma, cilt tahrişi ve hatta kanser gibi çeşitli sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilmiştir.


Daha güvenli kozmetik ürünleri seçmek ve zararlı bileşenlerden kaçınmak için bazı ipuçları nelerdir?

Kozmetik ürünleri seçerken, kısa bir tanınabilir içerik listesine sahip ürünler arayın ve parabenler, ftalatlar, koku ve talk gibi zararlı içerikler içeren ürünlerden kaçının. "Doğal" veya "organik" olarak etiketlenmiş ve toksik olmayan içeriklerle üretilmiş ürünleri seçin. Zararlı kimyasallar içermeyen ve cildi tahriş etme olasılığı daha düşük olan mineral bazlı kozmetiklere geçmeyi düşünün.

Bir kişi makyaj malzemelerini ne sıklıkla değiştirmeli ve bu neden önemlidir?

Bakterilere maruz kalma riskini ve son kullanma tarihi geçmiş veya bozulmuş bileşenlerden kaynaklanan olası tahrişi azaltmak için kozmetikler her altı ila on iki ayda bir değiştirilmelidir. Bu özellikle fondöten ve göz makyajı gibi sık kullanılan ve ciltle doğrudan temas eden ürünler için önemlidir.

Cilde ve vücuda daha az zarar verebilecek geleneksel kozmetik ürünlere alternatif seçenekler nelerdir?

Geleneksel kozmetik ürünlere alternatif seçenekler arasında mineral bazlı makyaj, organik ve doğal kozmetikler ve toksik olmayan içerikler kullanan "yeşil" makyaj markaları yer alır. Bazı insanlar ayrıca daha az makyaj yapmayı ve bunun yerine sağlıklı bir cilt bakımı rutinine, düzenli pul pul dökülmeye ve nemli kalmaya odaklanabilir. Diğer seçenekler arasında cildi nemlendirmek için hindistancevizi yağı ve aloe vera gibi doğal ilaçlar ve güneşin zararlı ışınlarından korunmak için mineral bazlı güneş kremleri kullanmak yer alır.

Bir kişi kozmetiklerinin zararlı bileşenler içerip içermediğini nasıl belirleyebilir?


Kozmetiklerin zararlı bileşenler içerip içermediğini belirlemek için kişi, ürün etiketi veya ambalajındaki içerik listesine bakabilir. Parabenler ve ftalatlar gibi bazı zararlı içerikler isme göre listelenir. Parfüm gibi diğerleri basitçe "parfüm" olarak listelenebilir ve açıklanmayan bileşenlerin bir karışımını içerebilir. Çevresel Çalışma Grubu'nun Skin Deep veri tabanı gibi üçüncü taraf web siteleri ve uygulamaları da kozmetik ürünlerin ve içeriklerinin güvenliği hakkında bilgi sağlayabilir. Makyaj yapmanın zararları ve alınabilecek önlemler önemli bir konudur.


Yorumlar

Popüler Yayınlar