Siyah Benlerin Oluşum Nedenleri Nelerdir?

yüzdeki benler


Siyah benler, diğer renkte benler gibi güneş ışığına tekrar tekrar maruz kalınması nedeniyle oluşur. Benler, çevreleyen cildin rengine bağlı olarak siyah, kahverengi, kırmızımsı veya sarı olabilir. Benler daha çok güneşe maruz kaldıktan sonra daha koyu hale gelir ve kış aylarında olduğu gibi daha az pozlama ile aydınlatır.

Siyah Benler Nedir?

Benler, daha tenli tenli, sarışın veya kırmızı saçlı insan derisinde melanin küçük lekeleri. Açık tenli insanlar genellikle yeterince melanin üretmezler, böylece güneş ışığına maruz kaldığında cilt eşit renk vermez. Güneş cilde nüfuz ettiğinde, melanositler aktive olur ve hakim melanokortin-1 reseptör MC1R gen varyantı nedeniyle benler oluşur. Çil lekesi eğilimi geneldir ve genellikle ailelerde geçer.
Benler iki türü vardır: ephelitler, basit benler ve lentiginler veya güneş yanığı benler.
Siyah benler, güneş ışığına maruz bırakıldıktan sonra derinin bronzlaşırken yaptığı gibi melaninin koyulaştığı bir yazdan sonra, genellikle açık renk veya açık kahverengi olan basit benler olabilir. Bu benler genellikle daha serin aylar boyunca veya güneşe maruz kalmanın önüne geçildiğinde daha açık bir renkle solacak. Ephelitler küçük, yuvarlak ve üniform.

siyah benler neden oluşur

Siyah Benlerin Oluşumu

Lentiginler, düzensiz kenarlı daha büyük ve daha koyu olma eğilimindedir ve siyah benler şeklinde görünebilir. Vücudun bu alanları daha şiddetli güneş yanığına yatkın olduğu için omuzlar ve üst sırtlarda daha sık görülürler. Kaybolmazlar; ancak değiştirmedikleri sürece, ephelitler kadar zararsız olurlar. Siyah benler aynı zamanda yetişkinlerde karaciğer veya yaşlanma noktaları gibi zararsız olarak gelişebilir.
Benleri olan insanlar güneş yanığı ve cilt kanserine karşı oldukça savunmasız cildi bulurlar. Benler kendilerini zararsız gibi görünse de, herhangi bir değişiklik kontrol edilmelidir. Deri kanseri, köstebek veya çilli bir düzensizlik, yeni bir büyüme veya iyileşmeyen bir boğazda cildin görünümünde bir değişiklikte kendini gösterir. Herhangi bir şüpheli ben ya da çilli bir doktor tarafından kontrol edilmelidir.


Nasıl Önlenir?

Siyah benler, cildimizin üst tabakasında yer alan gözeneklerde oluşan küçük kahverengi veya siyah noktalardır. Bu cilt sorunu, özellikle ergenlik döneminde ortaya çıkabilir ve yağlı ciltlerde daha sık görülür. Ancak, her yaştan insanlarda görülebilir ve tedavi edilmediğinde ciltte çeşitli sorunlara neden olabilir. Siyah benlerin oluşum nedenleri nelerdir? Bu makalede, siyah benlerin nedenlerini ve nasıl önlenebileceğini ele alacağız.

Siyah benlerin oluşum nedenleri karmaşıktır. Bununla birlikte, genellikle yağlı cilt, cilt hücrelerinin yenilenmesindeki dengesizlik, hormonlar ve bakteriler gibi faktörlerden kaynaklanır. Cilt hücrelerinin yenilenmesindeki dengesizlik, özellikle yaşlandıkça, ölü cilt hücrelerinin gözenekleri tıkamasına ve siyah benlerin oluşmasına neden olabilir. Yağlı ciltlerde ise, gözenekler daha fazla yağ ürettiğinden, gözeneklerin tıkanması daha olasıdır. Hormonlar da siyah benlerin oluşumunda önemli bir rol oynar. Özellikle ergenlik döneminde, hormon seviyeleri değiştiğinde, yağ üretimi artar ve cilt hücrelerinin yenilenmesindeki dengesizlikler oluşabilir. Bakteriler de siyah benlerin oluşumuna katkıda bulunabilir, çünkü gözeneklerdeki bakteriler, yağlı ciltlerde daha kolay çoğalır ve siyah benlerin oluşumuna neden olabilir.

Siyah benlerin oluşumunu önlemek için, düzenli bir cilt bakım rutini uygulamak önemlidir. Bu rutin, cildinizi temizlemek, nemlendirmek ve korumak için uygun ürünler kullanmayı içerir. Cildinizi temizlemek, özellikle yağlı ciltlerde, gözeneklerin tıkanmasını önleyebilir. Nemlendirme, cildinizi nemli tutar ve cilt hücrelerinin yenilenmesini dengeler. Ayrıca, cilt tipinize uygun bir güneş kremi kullanmak, cildinizi güneş hasarından koruyabilir ve siyah benlerin oluşumunu önleyebilir.

Siyah benlerin tedavisi, doğru tedavi yöntemi seçilerek mümkündür. Bir dermatoloğun veya cilt bakım uzmanının, siyah benlerin nedenlerini belirlemek ve uygun bir tedavi planı önermek için görüşülmesi önemlidir.

Genetik olarak yatkın insanların çileden kurtulmalarının tek yolu tamamen güneşe maruz kalmaktan kaçınmaktır. Yüksek faktörlü bir güneş kremi giymek, benlerin üretimini bastırmada yardımcı olur, ancak tamamen değil. Güneşe maruz kalacak olan herkese cilt kanserinden cildi korumak için yüksek faktörlü güneş koruyucu kullanmalıdır. Görünümlerini azaltmak isteyen benler olanlar için onları aydınlatmak için güvenli yöntemler var. 
Siyah benler makalemizi sevdiyseniz Ağda Lekesi Nasıl Geçer? yazımızı da okuyunuz.

Yorumlar

  1. 12 yaşımda sırtımda kocaman bir ben çıkmıştı. Kına lekesi gibi hala duruyor. :)

    YanıtlaSil
  2. Ben de cildimde hızlıca oluşan lekeler için iyi bir ürene başladım.Hadi hayırlısı :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar