evde yoğurt yapmak


Günümüzde yediğimiz bir çok gıdanın da organik olmadığı şu zamanda doğal yoğurt yemekte neredeyse imkansız bir hale geldi derken bir çok ev kadının artık kendi evinde organik gıdalar üretmeye başladı. Ne güzel değil mi tıpkı eskisi gibi yine insanlar kaybettikleri o canım lezzetlerin peşine düştü. İşte bahsettiğim o gıdalardan biride içine ne katıldığı tam olarak bilinmeyen ve haftalarca bozulmayan o yoğurtların yerine evde yapılan yoğurtlar. Yaşasın ev yoğurtları ooh mis gibi. Ee ozaman hadi buyurun ev yoğurdu yapmaya işte bize gereken malzemeler;

evde yoğurt yapmak


Evde Yoğurt Yapmak için gerekli malzemeler

·         Ne kadar yoğurt yapmak istiyorsanız o kadar süt
·         Mayalamak için birkaç kaşık yoğurt (mümkünse köy yoğurdu fakat yoksa en azından güvendiğiniz bir markanın yoğurdu da olabilir.
·         Tencere
·         Isı termometresi

Ev yoğurdunun yapılışı

Ne kadar yoğurt yapmak istiyorsanız okadar süt demiştik mümkünse günlük süt ya da güvendiğiniz bir yerden alacağınız sütüde kullanabilirsiniz. Kullanacağınız sütün pastörize olmamasına ya da içine su katılmadığına emin olun.

Evde Yoğurt Nasıl Yapılır?

Aldığınız sütü tencereye boşaltın. Sütü orta ateşte kaynayıncaya kadar karıştırın. Unutmayın ki süt çabuk taşabilir bu nedenle altı zaten açık olan sütün başından ayrılmayın ve arada bir karıştırın. Süt iyice kaynadıktan sonra altını kısın ve arada bir karıştırmaya devam edin. Daha sonra bir süre daha kaynayan sütün altını kapatın ve soğumaya bırakın. Soğumaya bıraktığınız sütün ısısını parmağınızla da ölçebilirsiniz eğer parmağınızı yakmıyor ise mayalama için zamanı gelmiştir.
Mayalama için kullanacağınız yoğurdun ya önceden oda sıcaklığına getirilmiş olması gerekir ya da pişirdiğiniz sütün kaymağını bozmadan kenardan alacağınız biraz süt ile karıştırın. Sonra bu karışımı yine tencerenin kenarında yavaşça ilave edilerek kaymayı bozmadan karıştırın. Son olarak tencerenin ağzı kapatılıp iyice havlu ya da minik bir battaniye ile örtün Burada ki maç tencerenin ısısını korumaktır. Ne kadar maya koyacağını anlayamayanlar için ise küçük bir örnekle açıklayalım; 1 litre süte yaklaşık 3 ya da 4 yemek kaşığı yoğurt konur. 3 – 4 saat kadar bekledikten sonra yoğurdunuza bakın tutmuş ise çevresini açın 1 saat kadar dinlendirin ve öyle dolaba koyun. İşte organik ev yoğurdunuz hazır. 
Çatlak Poğaça yapımı makalemizi de okuyunuz.

Yoğurt Yapımı ile İlgili Diğer Önemli Bilgiler

Yoğurt, Türk mutfağının olmazsa olmazlarındandır. Her öğünde tüketilen bir besin olmasının yanı sıra, sağlıklı beslenme için de oldukça önemlidir. Peki, evde kolayca nasıl yoğurt yapabilirsiniz? İşte, evde yoğurt yapımı için pratik ve lezzetli bir tarif:

  1. Evde Yoğurt Yapmanın Avantajları Nelerdir?

Marketlerde satılan hazır yoğurtların içerisinde çoğu zaman katkı maddeleri bulunur. Evde yapacağınız yoğurt ise tamamen doğal olacaktır. Ayrıca, evde yapacağınız yoğurt daha ekonomik ve çevre dostu bir seçenektir.

  1. Evde Yoğurt Yapmak İçin Gerekli Malzemeler
  • 1 litre süt
  • 1 yemek kaşığı yoğurt (ev yapımı yoğurt kullanılması tavsiye edilir)
  1. Adım Adım Evde Yoğurt Yapımı
  • 1 litre sütü bir tencereye alın ve kaynatın.
  • Kaynamış sütü ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Sıcaklık yaklaşık 45-50 dereceye kadar inmeli.
  • Soğumuş sütün içerisine 1 yemek kaşığı ev yapımı yoğurt ekleyin.
  • Yoğurdu sütün içerisinde iyice karıştırın.
  • Yoğurdu eklediğiniz tencereyi bir sürahiye koyun ve sıcak bir ortamda 6-8 saat bekletin. Hazırladığınız süt ve yoğurt kültürünü, sıcaklık kontrolü yapabileceğiniz bir kapta bekletin. Yoğurt kabı için en uygun sıcaklık 43-46 derece arasındadır.
  • Yoğurt kabını hazırlamak için cam ya da plastik bir kap kullanabilirsiniz. Yoğurt kabının kapağı sıkıca kapanmalıdır. Dilerseniz, bir termal şişe içinde de yoğurt yapabilirsiniz. Yoğurt hazır olduğunda, yoğurt kabınızı sıcak ortamdan çıkarın ve soğuk bir yerde saklayın. Yoğurdunuz birkaç gün boyunca buzdolabında saklanabilir.

    Evde yoğurt yapmak, oldukça basit bir işlemdir ve sağlıklı bir atıştırmalık ya da yemek için mükemmel bir seçenektir. Kendi yoğurdunuzu yaparak, evde sağlıklı ve lezzetli bir gıda elde etmenin keyfini çıkarabilirsiniz.

  • Yoğurdunuzu Tüketin veya Saklayın

  • Hazırladığınız yoğurt karışımını yoğurt kabına dökün ve kapağını sıkıca kapatın. Yoğurt kabını bir termal şişe ya da sıcak ortama koyun ve ılık bir yere kaldırın. Yoğurt kabını 6-8 saat boyunca sıcak ortamda bekletin. Bekleme süresi, yoğurdun kıvamına ve tercihinize göre değişebilir. Bekleme süresi ne kadar uzun olursa, yoğurt o kadar sert olur. Evde yoğurt nasıl yapılır makalemizde anlattık.



0 Yorumlar