alışveriş yapmadan önce

Alışveriş Yapmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Alışveriş demek sadece arabaya binip, en sevdiğiniz alışveriş merkezine gitmek demek değil! Birçok yönden bakmak gerekiyor. İşte bu yüzden aşağıda anlatacağım alışveriş stratejileri listesini okumak için birkaç dakikanızı ayırmanızı öneriyoruz. Alışveriş yapmadan önce bilmeniz gerekenler size doğru alışveriş yapma yollarını gösterecek.

Alışveriş Yapmadan Önce Bilmeniz Gerekenler Listesi

Alışveriş yapmak bir sanattır. Gereksiz, bilinçsiz şekilde yapılan alışveriş sonucu sadece işe yaramaz asla kullanmayacağınız ürünlerle başbaşa kalınca yıkılmış hissedersiniz. Bu yüzden alışveriş yapmadan önce bilmeniz gerekenler neler, sizler için derledik.

1- Satın Alınacaklar Listesi Yapın

Bu, alışveriş tavsiyeleri arasında en önemlilerinden biridir. Birçok kişi, istemediği şeyler için aşırı harcama yapmakta yani satın almakta, ihtiyaç duymadığı halde satın aldığı için bunları kullanmamaktadır. Bu ürünler için hem zaman hem de paranızı boşa harcamış oluyorsunuz. – bir kaç dakikanızı ayırmaya değiyor, değil mi? Elbette öyle.

Alışveriş gezisinde yola çıkmadan önce bir satın alınacaklar listesi hazırla. Zaten sahip olduklarınızı gözden geçirin – dolap, dolaplar, ev veya garajda, sahip olduğunuz ‘boşluklar’ listesini ve bu öğenin dolduracağı ihtiyaçları yazın. Gerçek ihtiyaç olduklarından emin olun – alsam iyi olur değil (ikisi arasında büyük fark var).

Önemli, alışveriş yaparken bu listeyi kullanmayı unutmayın! Bu liste, çantanızın dibinde kalmasın veya cebinizde buruşup unutulmayacak. Unutmayın, sadece bu listedeki şeyleri alacaksınız.

alışveriş tavsiyeleri

2- Bir Bütçe Belirleyin

Evet evet – “b” harfi ile “Bütçe.” Bu önemli. Çoğu kimse harcamalarında hiçbir parametre olmadığı için istemediği, kullanmadığı şeyleri satın alıyor.  Bu akıllıca alışveriş yapmanın bir yolu değil. Alışverişe çıkarken harcamanız gereken miktarı önceden belirlemelisiniz. Net olarak bir rakam belirleyemezseniz bile üç aşağı beş yukarı bir rakam olmalı. Bu mantıklı hareketinizle alışveriş gezisi dönüşünde faturalara baktığınızda iyi hissedeceksiniz. Bunu yapmanın bir yolu, karşılayabildiğinden fazlasını satın almadığınızdan emin olmaktır. Bütçenizi belirleyin – ve liste gibi – ona sadık kalın! Bütçeniz ne olursa olsun – 50 Tl. veya 500 Tl. veya 5000 Tl. – bu limiti aştığınızda alışverişinizi durdurun. Alışveriş yapmadan önce bilmeniz gerekenler neler?

3- Nakit Parayla ödeme Yapın

Araştırma sonuçları oldukça net: Bir kredi kartı veya bankamatik kartı kullananlar, bu sihirli plastik ile alışveriş yapanlar % 20 – 50 daha fazla ödeme yapıyor. Bu sihirli plastik konusunda bize Monopoly parası kullanıyormuşuz gibi hissettiren, para çalabilen bir şey var. Sanki gerçek değil gibi. Maalesef, bu kredi kartı ekstreleri çok gerçekçi! Listeniz hazırlandıktan ve gerçekçi bir bütçeniz olduğunda, bunlara sadık kalabilir, paranızı nakit olarak çekebilir ve bu alışveriş gezisi için yalnızca o parayı kullanabilirsiniz. Nakit ile ödeme daha “gerçek” hissettiriyor ve biz ne istedik – yalnızca gerçekten ihtiyaç duyduğunuz ve kullanacak olduğunuz şeyleri alıyorsunuz.

4- Bir Zaman Çizelgesi Ayarlayın

Kendinizin amaçsız bir şekilde alışveriş merkezi etrafında dolaşmanıza izin vermeyin. Birçok kişi alışverişlerini boş zaman geçirme düşüncesiyle yapıyor ve öğleden sonraları favori alışveriş merkezlerinde dolaşıyor. Destekleyeceğim veya savunacağım bir strateji değil. Akıllıca alışveriş yapmak istiyorsanız, bu yol onlardan biri değil. Alışverişinizi tamamlayacağınız belirli bir zaman çizelgesi oluşturun ve bu süre dolduktan sonra eve dönme vakti. İhtiyaç duyduğunuz her şeyi satın aldığınızda alışverişi durdurun ve dikkatinizi günün geri kalanı için başka bir şeye yönlendirin.

5- Sizin İçin En Uygun Zamanı Seçin

Kendiniz için uygun bir zamanda alışveriş yapmazsanız, alışveriş yorucu ve stresli bir faaliyet olabilir. Alışveriş merkezleri ve mağazalar en yoğun saatlerinde (hafta sonları gibi) akıllı alışverişin gerçekleştiği yerler olmaktan çıkıyor, gergin ve sinirlenmeye neden olan alışveriş yorgunluğuna neden olabilir. Fiziksel çevremizin sizi etkilediğini, yorduğunu ve yoğun alışveriş merkezleri gibi kalabalık ortamların insanı çileden çıkardığını unutmayın. Bu nedenle, dikkatinizi verebileceğiniz zamanlarda alışveriş yapmak için vakit ayırın. Yorulmaktan kaçınmak için düzenli molalar verebilir veya alışverişinizi kısa tutabilirsiniz.

6- Yalnızken Alışveriş Yapın

Çoğu kimse, alışveriş arkadaşlarının suç ortaklığıyla bir farkı olmadığını kabul eder! Bizi istemediğimiz ya da ihtiyaç duymadığımız alımları yapmak için dolduruşa getirirler; bizleri alışveriş yapmaya teşvik etmek için bazen bilinçsiz motivasyonlarla size yüklenebilirler. Belki de biraz rekabet hissi duyuyorlar ya da bizim ve satın alımlarımız yoluyla kendi alışveriş tutkusunu yaşamak istiyorlar. Diğer kişi için ne oluyorsa, birlikte yaşamak zorunda kaldıkları şey alışverişinizin sonuçlarıdır. Sosyal bir etkinlik olarak alışveriş yapmak isterseniz sorun yok – ancak tamamen satın alınmasına izin verilmeyen bir sosyal etkinlik haline getirin. Vitrinlere bakabilir veya birlikte yemek yiyebilirsiniz, ancak kendi başınıza kalana kadar bir şey satın almayın.


alışveriş stratejileri


7- Yorgun, Aç, Sıkılmış Veya Üzgünken Alışveriş Yapmayın

Bu liste, bazı insanları aşırı satmaya yönlendiren ve istemediği veya almadığı şeyleri satın almalarına neden olan duygusal durumların kapsamlı bir listesi değil. Fakat bunlar insanların, bilinçaltında alışveriş yapmak için yer alan duygusal tetikleyicilerden bazılarıdır. Ve bu nedenle akıllıca davranmazlar. Bu duyguların herhangi birini hissediyorsanız – yorgun, aç, yalnız, canınız sıkılıyor veya üzgünseniz – alışverişe çıkmayın.

8- Kendinize Sorun “Gerçekten Buna İhtiyacım Var Mı?”

Alışveriş yapmadan önce bilmeniz gerekenler arasında yeni madde gerçekten bu ürün bana gerekli mi kuralıdır. Çoğumuz, dürtüsel olarak, neye ihtiyaç duyduğunu veya ne istediğini düşünmeden satın alıyor. Kazandığımız nakit para ve paradan daha değerli zamanımız, dolaplarımızda, evlerimizde ya da hayatımızda yer bulmayan şeylere harcanmaktadır. Dürtü satın alma döngüsünü kısa devreye sokmanın bir yolu, satın almayı düşündüğünüz öğenin zaten kendi olduğunu hayal etmektir. ‘Satın alma heyecanı’ dürtüsüyle ilerleyin ve şu anda elinizde tuttuğunuz bu eşyanın gerçekte size ait olduğunu hayal edin: Satın aldığınızı düşünün ve şimdi sizin oldu. Bunu dolabınızda / evinizde hayal edin, gerçekten orada görün/hayal edin. Şimdi düşünün: Hala bu konuda heyecanlı mısınız? Yoksa parıltı biraz yıpranmış mı (veya çok fazla) mı? Birçoğumuz, gerçekten bu öğeye ihtiyacımız var mı diye bir an bile durmuyor ve bu yüzden asla kullanmadığımız ev eşyalarını alıyoruz. Ne kadar yanlış değil mi?

9- Satış Elemanının Size Bir şeyler Satmak İçin Orada Olduğunu Unutmayın!

Satış elemanı ne kadar samimi ve hoş olursa olsun, kaçınamayacağınız gerçek şu: “Satış için oradalar.” Evet, yalnızca size uygun olan ve kullanacağınız eşyalarla dışarı çıkıp çıkmamanız umurlarında olmayabilir. Ama kesinlikle bir şeyler alıp çıkmanızı istiyorlar. Orada bulunma sebepleri – sana bir şey satmak için ya da geri gelmeye devam etmeniz için sizinle bir bağ kurmak istiyor. İşte bu onların işi. Satış elemanları, ne kadar çekici ve yararlı olursa olsun, size arkadaşlık etmek için orada değiller. Dostça davranıyor olabilirler, ancak amaçları tekildir: bize bir şeyler satmak için. Etkili bir satış elemanı sizinle konuştuğu, vakit ayırdığı için (veya suçlu hissettiğinizden) değil, yalnızca ihtiyacınız olan ve kullanacak öğeleri satın almanız için bu hususa dikkat edin. Alışveriş yapmadan önce bilmeniz gerekenler listesinde son maddedeyiz.

10- Sadece İndirimde Diye Satın Almayın

‘İndirim’ gerçekte 7 harfli bir kelimedir! ‘Ayakkabı’ kelimesi ile bir araya geldiğindeyse başka kelimelere göre daha fazla satın alma dürtüsünden sorumludur! Bir pazarlık mümkün değilse, doğru şekilde ayağınıza oturmazsa, sevmiyorsanız veya sahip olduğunuz meşru bir boşluğu doldurmazsa bu yüzden gerçek bir ihtiyaç olduğunu bir cazibesi olmadığını unutmayın.

Alışveriş yapmadan önce bilmeniz gerekenler listesi işinize yaradıysa Taksim pazar alışverişim makalemizi de okumalısınız.

1 Yorumlar