kalori hesaplaması nasıl yapılır?


Kalori Nedir, Kalori Hesaplaması Nasıl Yapılır?


Günlük hayatta sıkça adını duyduğumuz, sıkça bahsettiğimiz bir kelime olan kalori nedir? Nelerden meydana gelir? Kalori hesaplaması nasıl yapılır?  Bu kısa bir anlatım şekli ile genellikle karşımıza çıkmaktadır. Genel anlamda vücudun bir günde alması gereken bir miktardan bahsedilir ve onun altında veya üstünde alındığında meydana gelecek olumsuzluklar ön plana çıkarılır. Ama bilimsel olarak pek bir bilgimiz bulunmamaktadır.

Kalori enerjidir. Bir gram suyun sıcaklığını arttırmak için gerekli olan enerji miktarına kalori denir. Vücudun da günlük ihtiyaçlarını karşılaması için gerekli olan bir enerji miktarı vardır. Bu miktardan az alındığında gün içerisinde halsizlik, dikkat bozukluğu gibi enerji kaybından kaynaklanan rahatsızlıklar meydana gelir. Fazla alındığı takdirde de kilo almanıza neden olur.

Kalori Nedir?


Vücut için gerekli olan kalori nedir ve nasıl karşılanır? Vücut için gerekli olan kalori kilokalori olarak tanımlanır. Ancak kullanımda kilokalori yerine kalori duymaya alışık olduğumuz tabirdir. Bir araba benzin olmadan nasıl çalışmaz hareket edemez ise vücutta kalori olmadan hareket edemez. Vücut muntazam bir şekilde çalışan bir makine gibidir. Bu makinenin çalışması ve sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlamak için kalori gerekir. Bu kaloriyi de günlük hayatta ki yiyeceklerden alıyoruz. Herkesin kilosuna, yaptığı işin ağırlığına ve yoruculuğuna göre değişir. Yani bir insanın alması gereken kalori miktarı hakkında sadece ortalama bir değer verilebilir.

Kalori Hesaplaması Nasıl Yapılır?


Peki, günlük alınması gereken kalori miktarı neyle ölçülmektedir? Bu ölçüm kalorimetre ile yapılmaktadır. Kalorimetre, bir su tankı ve onun içine yüksek basınçlı oksijen bağlantısı olan çelik bir kaptır. Düzeneği karışık olmayıp basittir. Kalorisi ölçülecek olan yiyecek bu kabın içerisine konularak yüksek miktarda oksijen verilerek yanması sağlanır ve işlem sonucunda suyun sıcaklığının derecesi ölçülerek kalori hesaplaması yapılır.
Kalori nedir, kalori hesaplaması nasıl yapılır? makalemizi beğendiyseniz İnce bel için öneriler yazımızı da okumalısınız.

1 Yorumlar

  1. Kalori ölçümünün çok sağlıklı yapıldığını düşünmüyorum.Misal bir kase mercimek çorbası herkes o kadar farklı yapıyor ki onun için bir kase mercimek çorbasının kalorisi de kişiden kişiye değişir diye düşünüyorum....

    YanıtlaSil