temel görgü kuralları

Modern Görgü Kuralları

Modern Görgü Kuralları hayatın aslında bütününü kapsayan kurallardan oluşmaktadır. Sabah uyandığımız andan başlayarak gece yatana kadar toplum içinde uyulması gereken kurallar ile yaşadığımızı hiç fark ettiniz mi?

Türkiyedeki görgü kuralları, görgü kuralları resimli, görgü kuralları örnekleri, görgü kuralları maddeler halinde gibi aramalar yaparak öğrenmeye çalıştığımız görgü ne demektir?

Görgü ne demektir?

Bir toplumda uyulması gereken davranış ve terbiye kurallarının bütünüdür. 1960'lı yıllarda görgü kuralları dersi okullarda okutulmaktaydı bugünün gençlerinin davranışlarına göz atınca tekrar bu derslerin eğitim sistemine dahil edilmesi gerektiği konusu akla gelmekte. Görgü önce kendimize sonra etrafımızdakilere saygı duymayla alakalı bir kavramdır.

Görgü kurallarının ilk maddesi nedir?

Farklı ortamlarda farklı davranışlar sergileriz mesela bir partide, otobüse binerken, cenazede, düğünde, davetlerde, yemek yerken, veli görüşmelerinde, tatilde, uzun yolculuklarda, sigara içerken, üst mevkilerdeki insanlarla görüşürken aklınıza gelebilecek her durum için yapmak zorunda olduğumuz farklı davranışlar var.

Temel görgü kurallarının en ilk ve önemli maddesi "Size yapılmasını istemediğiniz hiç bir şeyi başkasına yapmayın."
görgü

Temel görgü kuralları nelerdir?

1-Modern Görgü Kuralları gürültülü bir şekilde konuşmamayı gerektirir.

2-Parmaklar buruna, ağıza, kulağa sokulmaz ayrıca toplum içinde tırnak temizliği yapılmaz.

3-Bir kitap okurken sayfayı değişmek için parmaklar yalanmaz.

4-Parmakların toplum içinde çatırdatılması ayıptır.

5-Kadınların çevresini rahatsız edecek kadar ağır parfümler kullanmaları hoş değildir.

6-Kapılar hızlı bir şekilde kapatılmaz.

7-Birisiyle konuşurken sözü kesilmez.

8-Bir randevunuz varsa tam saatinde buluşma yerinde olunuz.

9-Ödünç aldığınız bir eşyayı çok geciktirmeyin ve yıpranmış, kirli bir şekilde vermeyin. Ödünç aldığınız eşya bir elbiseyse yıkamadan vermeyin.

10-Birisine karşı sırtınızı dönerek oturmayın.Profiliniz dönük halde sohbet etmeye çalışın.

11-Birisi size hatrınızı sorduğunda hastalıklarınızdan bahsetmeyin. "Teşekkür ederim çok iyiyim." demeniz gerekmektedir.

12-Aile kavgalarınızı dostlarınızın hatta çocuklarınızın yanında yapmayın. Hiç kimse sizin sorunlarınıza katlanmak zorunda değildir.

13-Bir kadın sokakta birisinin elini sıkmak için eldivenlerini çıkarmamalıdır fakat bir salonda eldivenlerini çıkartmalıdır. Erkekler ise sağ eldivenlerini çıkararak sol ellerine alır ve el sıkışırlar.

14-Bir erkek önce kadının elini uzatmasını beklemelidir kadın belki de selamlaşmak istemeyecektir.

15-Erkeklerin başında şapka varsa bir kadınla konuştuğu sırada çıkarmalıdır.

16-Bir erkek bir mekana şapkalı, pardösülü, şemsiyeli girmemelidir, kapıdaki görevliye bırakmalıdır.

17-Otururken sandalyenin üzerinde sallanılmamalıdır.

18-Yapamayacağınız sözleri vermeyin, söz veripte tutmayan insanlar bir anda değerini yitirir.

19-Konuşurken bağırmak son derece ilkel bir harekettir çok heyecanlansanız bile sakin bir ses tonuyla cevap veriniz.

20-Bir toplum içinde rahatsız edici biçimde kahkaha atılmaz, yüksek sesle konuşulmaz.

21-Telaşlı davranışlarınız sakarlığı da beraberinde getirir eğer gittiğiniz bir evde bir eşyaya zarar verdiyseniz aynısından alabilirsiniz bulamazsanız ise ev sahibine bir çiçekle birlikte bir özür notu gönderebilirsiniz.

22-Birisiyle yeni tanıştığınızda el sıkışmak zorunda değilsiniz. Başınızı hafifçe öne eğerek selamlaşmak yeterlidir. Ama karşıdaki kadın elinizi uzatmışsa tabii ki sıkmak gerekmektedir.

23-Bir davetten ayrılırken davet sahibinin ve yakında bulunanların elini sıkmak yeterlidir.

24-Erkek randevu yerine kadından önce gelmelidir. Kadını bekletmek çok uygunsuz bir harekettir.

25-Bir eve gidildiğinde gözleriyle etrafı araştırmak hoş bir hareket değildir. Sadece ev sahibine odaklanmak gereklidir.

26-Karşınızdaki insanı zor durumda bırakacak sorular sormakta doğru bir hareket değildir. Bu tür insanlar hiç bir ortamda istenmez.

27-Modern Görgü Kuralları armağan vermek son derece hoş bir harekettir fakat armağan seçimleri maddiyattan çok karşımızdaki kişinin ilgileri göz önüne alınarak yapılmalıdır. Yabancı bir erkek bir kadına armağan vermemeli kadında bu hediyeyi kabul etmemelidir. Bir insana devamlı olarak hediye almamalıyız yanlış anlaşılabilir.

28-Hediye olarak para  aileden kişilere ve çok yakın dostlara verilir. Para ya bir zarfa konulur ya da banka hesabına yatırılır.

29-Kullanılmış hiç bir şey hediye olarak verilmez. Kendinizin kullanmayacağı hiç bir şeyi bir başkasıda kullanamaz hediye olarak vermeyin.

30-Birisinin hediyesi hemen açılmalı şeker, çikolata gibi yiyecek türü hediyeler hemen ortamdaki kişilere ikram edilmelidir.

31-Bir dostunuzun her yıl doğum gününde hediye çiçek gönderilmesi gereksizdir. Bir kere göndererek uzun yıllar mutluluklar dileyebilirsiniz.

32-Bir ortamda yanınızdaki kişiyle fısıldaşmak akla hoş olmayan düşünceler getireceği için güzel bir davranış değildir.

Modern Görgü Kuralları,temel görgü kuralları makalelerimiz devam edecek. Farklı yaşamları okumayı seviyorsanız Conoların dünyası makalemizi okuyunuz.

Türkiyedeki görgü kuralları, görgü kuralları resimli, görgü kuralları örnekleri, görgü kuralları maddeler halinde, görgü ne demektir,

8 Yorumlar

  1. ay zor beee :) eskiden adab-ı muaşeret derlermiş dı maaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya evet artık modern görgü kuralları deniliyor.

      Sil
  2. Görgü kurallarına uyan hatta bilen o kadar insan kaldıki, yazın çok faydalı olmuş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol canım görgü kuralları çocuklara öğretilmeli aslında.

      Sil
  3. Görgü kuralları aslında karşımızdaki insanlara saygı duymaktır. Modern görgü kurallarını madde madde yazmanız iyi oldu, bazılarını çek etmiş olduk.

    YanıtlaSil
  4. Modern görgü kurallarına toplum içinde yaşayan herkesin uyması gerekir. Herseyin başı karşımızdakine saygı. Çok güzel anlatmışsın yazında :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım görgü kuralları artık biraz önemsenmeli.

      Sil