conolar

Kural Tanımaz Conolar

Yıllar evvel bir Romana memleketini sorduğumda "Yukarı doğru bakarım eğer gökyüzünü görüyorsam benim memleketim orasıdır" demişti. Kural tanımaz conolar makalemizde ilginç hayatlara ışık tutacağız. Conolar nereden geldi, cono Ahmet, cono nedir neden tehlikelidir, cono dili, cono aşireti reisi, roman düğünleri, roman adetleri Google da en çok aranan başlıklardan.

Romanların tarihi

Romanlar kendilerini dünya vatandaşı olarak gören bir etnik grup. Herhangi bir tarihleri yok, bir kara parçasını elde etmek için savaşmak zorunda olduklarını düşünmemişler.

Kuzey Hindistan'dan gelerek Avrupa ya ve bütün dünyaya yayılan Romanlar Yunanlılar tarafından ilk görüldüklerinde Mısırlı sanılmıştı. Belirli bir yazılı tarihleri olmayan Romanlar gittikleri yerlerde pek sevilmediğinden sık sık farklı yerlerde konaklamayı tercih ederek göçebe bir yaşam yaşamışlardır. Kalaycılık, falcılık, çalgıcılık, ayı oynatma gibi farklı işler bazen de hırsızlık yaparak geçimlerini sağlarlardı. Haklarında türlü türlü masallar anlatılan hatta lanetli bir halk oldukları söylenen Romanların bir çoğu yerleşik hayata geçmiştir. Romanlar bulundukları ülkenin şartlarına kolaylıkla uyum sağlayabilen bir millettir. Gipsy, kıpti, artık söylenmesi yasaklanan çingene gibi farklı adlara sahip olan azınlık halk kendilerine Roman ya da vatandaş denilmesini tercih ediyor.

Trakya Romanları

Romanlar kendileri arasında birlik kuramayan bir azınlık topluluğu her yöredeki Romanlar birbirinden farklı adetlere, davranışlara sahip Trakya romanlarıyla beraber büyüdüğüm için konuşmalarında oranın Romanları şöyle olur böyle olur diye eleştirdiklerini çok duymuşumdur. 
Trakya Romanları halka gayet uyum sağlamış hatta şehrin içlerinde evler yaparak yöre halkıyla komşuluk ilişkileri kurmuş uyumlu insanlardır.

Arada kendi aralarında kavgaları olsa da halk ile iyi geçinmeye çalışan Trakya Romanları eğlenmeyi hayatlarının merkezine koymuş, neşeli, kaygısız insanlardır. Rengarenk makyajlara, sarı saçlara bayılırlar, erkekleri içkiye son derece düşkündür, kötü yollara sapanları mutlaka vardır ama çoğunluğu benzin istasyonlarında, bulaşık yıkama, gündeliğe gitme, çekirdek satma, otobüs muavinliği gibi işlerde çalışarak evlerini geçindirir hatta emekli olanları bile var.

Son zamanlardaki aileler çocuklarının okumasını da istiyor hatta üniversiteye gidenlerine bile rastlanıyor.

Ne kadar topluma uyum sağlasalar da bazen sokakta bir çığlık duyarsınız "Çabukkk Kanal D'yi açın Güllü şarkı söylüyor" gibi. Yaz geceleri sabahlara kadar kapılarının önünde oturur ve muhabbet ederler. Ben çok gece bu sohbetleri dinleyerek uyumuşum dur. Yöre halkının düğünlerine çağrılırlarsa gelirler, hediyelerini takıp giderler o meşhur oyunlarını oynamazlar.

Ama kendi yaptıkları düğünler efsane olur, bir Roman kızının en büyük hayali gelinlik giymektir. Çeyiz olarak kesinlikle en iyi ses sistemine sahip müzik seti olmazsa evlenmezler. İsterse oturacak koltukları olmasın ama müzik seti olsun oyunsuz bir hayat asla onlara göre değildir.

Sokak düğünleri yaparlar ama böyle bir ihtişam göremezsiniz son kuruşlara kadar harcanır ihtişamlı dekorlar, kıyafetler, gelinlikler (gelinliğin altına pijama giyilir ama) ile gelin hanımın gözü damadı görmez bütün gece oynar, içkiler sular seller gibi tüketilir. Ben normalde hiç bir düğünde oynamazken mutlaka Romanların düğününde oynarım zaten o muhteşem dans figürleri sayesinde oynamadan durmaz kimse.

Düğünün ertesi günü sabah davul, zurna sesleriyle uykunuzdan uyanırsınız pencereden baktığınızda gelin gene oynuyordur ilk gördüğümde şok olmuştum bunun nedeni ise  gelin hanım bakire çıkmıştır ve herkese ilan ediliyor demekmiş.

Trakya Romanları hastalandıklarında hemen doktora giderler en ufak rahatsızlık onları üzer bunun nedeni hayatı o kadar çok seviyorlar ki ondan kopmayı hiç bir şekilde istemezler.

Bir kere sizi sevdiler mi uzun süre sonra tekrar görseler de prenses gibi davranırlar. Trakya Romanları dini duygulara sahip, içindeki yaşadıkları topluma uyum sağlayan, ilginizi karşılıksız bırakmayan, size yemeklerini ikram eden mesela inek memesinden ilginç bir yemekleri vardı, bir kısmı temizliklerine çok dikkat eden, neşeli, özgür, insan ilişkileri kuvvetli bir etnik gruptur.

kural tanımaz conolar

Peki ya Conolar?

Roman oldukları iddia edilen Cono aşireti Romanlar tarafından pek sevilen bir topluluk değil.

Ahmet Cono kimdir?

Cono aşiretinin ilk lideri olan Ahmet Cono 1911 yılında Çukurova'da doğmuştur. Ordubozan aşireti üyesi olan Ahmet'in babası başka bir aşiretin kızını kaçırır ve Ahmet dünyaya gelir. Karısının aşiretiyle aralarında tartışmalar yaşanır ve Ahmet annesinin aşiretinde kalır anne ve babasız onlar tarafından büyütülür. O sırada Cono lakabı orada takılır. 13 yaşına geldiğinde babasını aramaya karar verir Bulgaristana gider. Babasını bulamaz fakat oradan bir kız kaçırır ve beraber dağlarda yaşamaya başlarlar. Cono Ahmet oldukça yakışıklı bir delikanlıdır. Zaman geçtikçe yeni yeni evlilikler yapar. Suriye den, Bulgaristandan, Türkiye den yaptığı 12 evlilikle aslında farklı kültürdeki kadınlar ile bir arada yaşan 49 çocuğa ve zamanla sayısız toruna sahip olur. Dağlarda yaşamaktan bıkan Conolar bir süre sonra şehirde yaşamaya karar verirler. Çocuklarına nasıl baktığı sorulunca anneleri tarafından ihtiyaçlarının karşılandığını söyler Cono Ahmet.

Cono Ahmet öldükten sonra aşiret reisliğini büyük oğlu alır fakat oda öldükten sonra aşiret lidersiz kalmıştır.

Kural Tanımaz Conolar

Cono aşiretinden olanların bir kısmı kendilerini kurtarmış düzgün yaşam yaşayan insanlar bizim burada anlatacağımız olanlar topluma uyum sağlayamamış, belkide isyan halinde olanlar.

Conolar tamamen kendi içlerinde yaşayan asla dünyaya açılmayan bir topluluk. Sosyolojik açıdan mutlaka incelenmesi gereken Conolar Adana ve Mersin civarında yaşamakta ve televizyonlarda sık sık kural tanımaz conoların ünlü kavgalarına rastlamaktayız hatta yabancı medya bile bu kavgaları yayınlamakta. Cono kadınları oldukça yırtıcı görüntüler vermekteler.

Toplumun bütün ahlak ve medeniyet kurallarını hiçe sayan kural tanımaz Conolar hakkında çok az bilgi bulunmakta çünkü asla içlerine yabancıları almamakta hiç bir şekilde iletişim kurmamaktalar.

Conoların Romanlardan farkları nelerdir?

Romanlar maaşlı ya da gündelik işlerde çalışmakta iken Conolar sadece hırsızlık ve gaspla geçinmekte. Hırsızlık, yankesiciliğin her türlü yöntemini daha küçük bir çocukken öğrenen Conolar asla kimseye acımadan her türlü soygunu soğuk kanlılıkla gerçekleştiriyor. Conoların mahalleri polisler tarafından Drone ile 24 saat gözetlenmekte. Adana polisine çok çektiren Conoların mahallesine polis bin kişilik ekiplerle zorlukla girebilmektedir. Conolar bir şekilde geçinmek zorunda toplumla hiç bir şekilde iletişim kuramayan bu grup hırsızlık ile hayatlarını idame ettiriyorlar.

Conoların hırsızlık numaraları

Adana otobanında süslü kızları aşk vaadi süsü verilerek bekletiliyor duran otomobiller ise anında yüzlerce Cono tarafında sarılarak talan ediliyor. Conolar çok güzel kızları olduğunu düşünüyor ve bunu kullanıyorlar.

Cono kadınları ise dört beş kadın birleşerek dükkan sahibinin dikkatini farklı yöne çekerek soygunlarını gerçekleştiriyorlar. Conolar grup halinde yaşıyor ve hareket ediyorlar. Bu şekilde güçlü ve yenilmez olduklarını düşünüyorlar. Halkın korkulu rüyası haline gelen Conoların en büyük hayalleri Ankara ve İstanbul da soygunlar gerçekleştirmek çünkü artık bulundukları bölgede çok iyi tanınıyorlar.

Cono polis tarafından ya da iş yeri sahibi tarafından yakalanırsa her türlü küfürü ederek kurtulmaya çalışıyor, başarısız olursa son çare olarak kulağa korkunç geliyor belki ama anında soyunarak büyük tuvaletini yaparak yüzüne gözüne here yere sürerek dokunulmazlığını bir şekilde sağlıyor. Youtube da bu konuda çok sayıda ilginç video bulunmakta.

1982 yılından beri Conolar askere alınıyor. Romanlar ilk öğretimi mutlaka tamamlarken Conoların büyük kısmı okuma yazma bilmiyorlar, hiç okula gitmiyorlar. Herhangi bir inançları yok.

Bir Cono kızı 9-10 yaşlarında evleniyor. Kızları için başlık parası alıyorlar, taksitle ödenen paranın taksitleri aksarsa kızlarını geri alıp başka bir adamla evlendirebiliyorlar. Bir Cono erkeği evlenecekse iyi bir soygun yapmak zorunda bu onun kendini kanıtlaması demek bir anlamda. Cono aşireti asla dışarı kız vermiyor sadece kendi üyelerini aralarına sokuyorlar.

Conolar iyi bir soygun yaparsa ilk iş araba alıyorlar,derme çatma evlerde kalırken son model arabalarda gezdiklerini görebilirsiniz. Parasız kaldıklarında arabalarını satarak yeni işler peşine düşüyorlar.

Son derece yüksek sesle konuşuyorlar ve yolda yürürken hiç tanımasanız bile gelip yüzünüze tükürebiliyorlar. Halk genellikle bulaşmamaya çalışıyor çünkü bir anda yüzlerce kişi olup linç edebilirler.

Conoların dilleri

Conoların kendilerince geliştirdikleri farklı bir dilleri var Bulgarca, İngilizce, Türkçe karışımı dillerini anlamak oldukça zor. Bu farklı dilin farklı ülkelerdeki anneler ile birlikte yaşamaktan oluştuğunu düşünüyorum.

Conoların Romanlarla tek ortak yanı eğlenceye ve içkiye düşkün olmaları. Geceleri mahallerinde yaktıkları ateş başında eğlenmeyi çok seviyorlar.

Conolar 1994 yılında polisle büyük bir çatışmaya girmişti. Tek tanıdıkları Devlet Adamı muhtemelen Emniyet Müdürü.Adanaya yeni bir Emniyet Müdürü atandığında ilk karşılayanlar Conolar oluyor yüzlerce Cono elleri üzerinde sevinç çığlıklarıyla Emniyet Müdürünü makamına götürüyorlar nasılsa çok fazla karşılacaklar bundan sonra.

Cono aşiretinin hepsi mutlaka değil ama bir kısmı dünyaya karşı ördükleri duvarlar içinde kendi koydukları kurallara son derece bağlıyken toplumun kurallarını hiçe sayıyorlar. Kural tanımaz Conolar vatan sevgisi, insan sevgisi, merhamet, ahlak, utanma duygularından tamamen arınmış gelişen dünyaya karşı güçlü bir şekilde karşı koyan bir topluluk. Conoların bu dünyadaki tek dertleri karınlarını doyurmak ve eğlenmek özgür olabilsek deriz ya bazen Conolar özgürlüğü en saf biçimiyle yaşamayı tercih eden ilginç bir etnik grup. Farklı yaşamları okumayı seviyorsanız İran Şahı ve ilginç karısı makalemize göz atmalısınız.

Conolar nereden geldi, cono Ahmet, cono nedir neden tehlikelidir, cono dili, cono aşireti reisi, roman düğünleri, roman adetleri, cono adetleri


23 Yorumlar

  1. Bir çok kez adlarını özelliklede Adana yaşadıklarını duymuştum hatta bir çok tvlerde de ilgili haberler çıkmıştı ama burada daha detaylı bilgiye ulaştık çok teşekkür ederiz saygılar.

    YanıtlaSil
  2. Conolar eskisi gibi yoğun Adana'da değiller İzmir'e doğru gönderildiği söyleniyor ... Yeni AVM yapıldığında özellikle uzaklaştırıldılar bazı mahallelere girilemezdi bayağı problem oluşturan bir topluluk... Adana'nin haberlerde olumsuz haberlerin çıkmasının sebepleri aslında ...

    YanıtlaSil
  3. Conoları duymuştum ancak bu kadar detaylı bilgi sahibi değildim.

    YanıtlaSil
  4. haberlerde duyardım ayrıntılı yazıyı dikkat ile okuyup bilgi sahibi oldum
    teşekkürler editör

    YanıtlaSil

  5. Conoları ilk defa duydum. Romanlar özgür ruhlular. Hayat kaygıları pek de yok. Keşke bu konuda onlar kadar olabilsek.

    YanıtlaSil
  6. Romanlar kendine has ilginç insanlar ancak conolari hiç bilmiyordum . Oldukça detayli, açiklamişsin bunu da öğrendik sayende 😊

    YanıtlaSil
  7. Conoları duymuştum ama detayları hiç bilmiyordum

    YanıtlaSil
  8. Daha önce duymadıgım bılgıler güzel yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  9. senden duydum yaaaa :) cono bilmiyom ama iki film var nefis yaaa, gadjo dilo, exiles :)

    YanıtlaSil
  10. bu kadar detayı bilmiyordum Canolar hakkında

    YanıtlaSil
  11. hımm hiç bilmediğimiz detaylarmışş emeğinize sağlık..cono ile coni ülkemizde çok ünlü hehalde,conolar romanlarsa,coniler de vaa, onlaadaa incirlik üssündki sam amcanın askelerii omalıı.. conolar ile coniler arasında sıkı bi bağ var gibi sam amcaları onları koruyoo sankii..😊

    YanıtlaSil
  12. çok ilginç bilgiler ağzım açık kaldı şaşkınlıktan okurken değişik kabileler var sanki aramızda devlet ne yapmalı etmeli eğitim desteği maddi destekle topluma kazandırmanın yolunu bulmalı böyle insanları devlet bunu başarabilecek güçte olmalı yoksa devlet nedir ki ...

    YanıtlaSil
  13. CONOLAR HAKKINDAKİ BU KAPSAMLI YAZI GERÇEKTEN DE ÇOK BİLGİLENDİRİCİ OLDU. TEŞEKKÜRLER.

    YanıtlaSil
  14. Gerçekten birçok bilmediğim şeyi bu makalede buldum ayrıntılı ve güzel olmuş. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  15. Ben ilk kez duyuyorum CONO'yu .Değerli yazı için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  16. gökyüzünü gördüğü memleket edinen insanlar...özgür ruhlu.. ama acaba bu bir tercih mi zorunluluk mu?

    YanıtlaSil
  17. Conolar hakkında daha önce bir şeyler duymuştum ama detayını bilmiyordum açıkçası. Sayenizde bir hayli bilgim oldu. Teşekkürler verdiğiniz bilgiler için.

    YanıtlaSil
  18. Ben de ilk defa duydum ve kızdım kendime sağol canım yazın harika ..

    YanıtlaSil
  19. Cono'lardan uzak durmak hayrımıza gibi görünüyor. Ama Romanların hayata olan bağlılıkları, keyif üzerine inşa edilmiş bir toplum olmaları, gülmek, eğlenmek üzerine haklarında belki de kitap dahi yazılabilecek bu güruhu sevmemek mümkün mü? Sabahın altısında at arabasında 3 kadının bir yerlere yetişme telaşına şapka çıkarmamak mümkün mü? Cadde köşelerinde, kimseyi rahatsız etmeden çiçek satarak ağır hayat şartlarına kafa tutmalarına saygı duymamak ne mümkün? Gülen, her şartta ve zamanda gülebilen insandan zarar gelmez...Kesin bir bilgi değil mi?

    YanıtlaSil
  20. Conoları daha önce o bölgede askerlik yapan bir tanıdıktan sıkça duydum.Görmemiş olsamda baya aşınayım.Adana gitmeden önce mutlaka insanların bilgilenmesi gereken kişiler

    YanıtlaSil
  21. Cano tabirini ilk kez bu yazıda duydum canım.Trakya romanlarından iş yerimde iletişim kurduklarım oldu.Gerçekten sorunsuz kişiler.

    YanıtlaSil