alfred adler bireysel psikoloji

 Hatırlayabildiğiniz İlk Anınız Ne?

  Hiç düşündünüz mü? Geriye bakınca hatırlayabildiğiniz ilk anınız ne

Bir anım var ne kadar gerçek ne kadar değil bilmiyorum ama çok net bir şekilde hatıralarımda bulunuyor bu anı. Bu arada yukarıdaki suratsız kız da benim. O zamandan belliymiş suratsız olacağım.

İlk anıma geçelim


   Henüz bir yaşlarındayım. Evimizin oturma odasında yerde oturuyorum. Soba yanıyor. Önümde oyuncaklarım var. Babam divanda oturuyor ve yanında bir bey; annem onları yalnız bırakmak için dışarı çıkmış. Kardeşim doğmamış henüz yani ben ailenin tek prensesiyim o sıralar.

   Babam iş yerinde biriyle kavga etmiş. Babam zaten çok sinirli bir adamdır. Bu yanındaki bey de ara bulmak için gelmiş bizim eve. Ama babam o kadar hararetli anlatıyor ki adamcağız sadece dinliyor ağzını bile açmaya fırsat bulamıyor.

   Babamın anlattığı her şeyi son derece net anlıyorum. Her kelimesini duyuyorum ama hiç dikkatimi çekmiyor anlattıkları. Ben bir oyun kurmuşum onunla oyalanıyorum oldukça da eğleniyorum. Bir ara oyunuma yeni bir oyuncak katmam gerekiyor. Bakıyorum masanın üzerinde aradığım oyuncak. Elimle gösteriyorum babama ama görmüyor bile o hala şöyle dedi böyle yaptı diye anlatıyor.

Anılar anılar

   Bakıyorum babamdan iş çıkmayacak benim farkımda bile değil kalkayım da kendim alayım diye düşünüyorum oyuncağı ayağa kalkıyorum ve masaya gidip alıyorum.

   Birden babam susuyor, bana bakıyor işaret parmağını uzatıyor ve "Aaa yürüdü."diye bağırıyor. Oldukça şaşırmış ama ben ondan daha şaşkınım babam bir gürlüyor ki azıcık korkuyorum yanlış bir şey mi yaptım neden bu kadar şaşırdı diye. Anneme sesleniyor bana sarılıp, öpüyor. Hiç yürüyemediğimi fark etmemişim küçücük aklımla kala kalıyorum. Durumda abartılacak ne var diye düşünüyorum.

İlk anı yaşamınız hakkında ilk ipucudur der Alfred Adler.

  Avustralyalı psikiyatr Alfred ADLER derinlik psikolojisinin kurucularından ve ona göre şu anki kişiliğiniz yaşadığınız ilk anıyla bağlantılı. Alfred Adler bir insanı incelemeye başlamadan önce ilk anısını öğrenmeyi mutlaka istermiş.
Acaba Alfred ADLER beni nasıl yorumlardı merak ediyorum.
 Bilmiyorum demek hakikaten o kadar şaşırmışım ki bu anı son derece net kalmış aklımda. Zaman zaman aklıma geliyor bu anı ilk günkü kadar net hem de.

Peki sizin de böyle aklınızda kalan ilk anınız ne benim için biraz beyninizi yoklar mısınız?

Alfred Adler kimdir, kişilik kuramları, alfred adler bireysel psikoloji, alfred adler sosyal roller ve kişilik, alfred adler ilk anı, adler ve bireysel psikoloji, hatırlayabildiğiniz ilk anınız ne?

45 Yorumlar

  1. Merhaba Kelebek Etkisi yine döktürmüşsün...
    Babanın sinirli anında yürümen babana şerbet gibi olmuş çok güzel bir anı kalemine sağlık ayrıca Erzincan'a yolun düşerse beklerim sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de buralara gelirseniz sizi beklerim çok tanışmayı isterim sağolun:))

      Sil
  2. ben o kadar eskisini hatırlamıyorum 3 yaşlarından falan bir anım var o da kötü bir olayla ilgili :-((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok etkilendiğimiz olayları hatırlıyoruz iyi ya da kötü

      Sil
  3. İlk anım neydi hatırlayamıyorum ama çocukluğumdan kalan bir hatıra var ki hala kokusu burnumda;Bizim oturduğumuz evin yanında baraka gibi bir evde yaşayan 5 çocuklu komşumuz vardı ayrıca anneminde çocukluk arkadaşıydı.Ben onlarda yemek yemeyi çok severdim.Kalabalık oldukları için mi bilmiyorum ama her sofraya buyur edildiğimde baş köşeye otururdum.Bir defasında anne taze fasulye pişirmiş ekmek üzerine suyunu gezdirip elimize verdi.O tat ve o koku hala burnumun ucunda nasıl güzel gelmişti anlatamam. Komşumuz vefat ettiği için şimdi her taze fasulye pişirdiğimde aklıma o gelir tencerede bir lokma ekmeği yemeğin suyuna bandırır onun için dua okurum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah ne kadar güzel bir anı benimde bir arkadaşım vardı babası vefat etmişti annesi ve kardeşleriyle gecekonduda yaşıyorlardı her gittiğimde ev sıcacık olurdu ve annesi kek,poğaça yapar verirdi bize o kadar huzur duyardım ki o evde hiç kendi evime gitmeyi istemezdim o geldi aklıma birden:))

      Sil
  4. Çok acayip ama ben de tam 2. yaş günümü hatırlıyorum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demek pasta,hediyeler hoşuna gitmiş canım:))

      Sil
  5. Ben cok kötüyüm bu konuda, dün ne yedigimi hatirlamiyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya demek çok canını sıkan ya da mutlu eden bir olay olmamış çocukken yoksa hatırlardın:))

      Sil
  6. Genelde çocukluk anıları daha içten ve daha samimi geliyor bana çünkü kafamızdaki tilkiler daha ortaya çıkmamış oluyor.

    YanıtlaSil
  7. Ben nedense çok net hatırlayamıyorum hele ki ol adar eskiyi sanmam
    Ama tam gününde yürümüşsün babanın tüm siniri geçmiş ne güzel

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani her kötülüğün içinde bir iyiylik vardır derler:))

      Sil
  8. Hatırladığım ilk anımın ne olduğunu bilmiyorum :) Yani çocukluğuma dair birçok şey hatırlıyorum ama hangisinin daha eski ve ilk olduğunun ayrımını yapamıyorum. Siz iyi hatırlıyorsunuz ilk yürüdüğünüz anı. Çok da keyifli anlatmışsınız. Teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demek sizi çok etkilememiş olaylar bu olay beni çok etkilemişti:))

      Sil
  9. Hatırlayabildiğimiz ilk anı konusu gerçekten çok ilginç kapılar açabiliyor. Sizin ilk anınız çok hoşmuş; benimki pek o kadar şahane değil açıkcası. Bizimkilerin işleri nedeniyle ben 5 yaşıma kadar hep yurtdışında yaşadık. 3 yaşımdayken (anneannem de bizimleydi) annennemle yurtdışında devasa ya da bana çok büyük gözüken) bir çarşıda onun elinden fırlayıp dev bir aktara dalmıştım. O kokular, baharatlar, iksire benzeyen kokulu şişeler çok cazip gözükmüştü bana. Bizim Mısır Çarşısı'nın daha büyüğünü düşünün . Çok kalabalıktı ve bir saniye içinde kayboldum. Ağlamaya başlayınca çevredeki kalabalık kaybolduğumu anladı. Kimi su içirmeye çalışıyor, kimi telaşla anlamadığım bir dilde bana doğru kaygılı gözlerle bakarak bir şeyler söylüyor...Bizimkiler panik halde beni bulana kadar herhalde toplasanız 5 dakika geçmiştir ama bana yüzyıl gibi gelmişti...Acaba bu anı hayatımda nelere sebep oldu diye ara ara düşünmüşümdür. Hafıza ve bilinçaltı bizim kara kutumuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oo minicik bir çocuk için kaybolma,yalnızlık duyguları çok ağır olur gerçekten.

      Sil
  10. BİR YAŞIMI FALAN HATIRLAMIYORUM BEŞDEN SONRAKİLER AKLIMDA

    YanıtlaSil
  11. O kadar küçükken yaşadığını hatırlaman çok etkileyici 🤗

    YanıtlaSil
  12. incir ağacının dan düşmüştüm bizimkilerin bana gülmesine sinir olmuştum 😊 o zaman daha ilk okula başlamamıştım ne zaman bir incir ağacı görsem o gün gelir aklıma 😊. . çok güzel bir aniymış gerçekten o yaşta hatirlaman bile cok etkiliyeci yüreğine sağlık canım benim sevgiler 😊❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ağaçtan düşmekte hatırlanır küçücük çocuğa gülünürmü ne ayıp:))

      Sil
  13. Benim sevdigim, mutlu eden anılar arasında hep babam vardır rahmetli. En net hatirladigim kapalicarsi eminonutarafina gezmeye gittiğimizde el arabalarında halka şerbetli tatlılar satilirdi al diyemezdim , babam bakislarimdan aklımdan geçeni anlar ve sorardi ondna sonra o tatlının lezzetini hiçbir şeyde bulamadım .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah kimseyi anasız babasız koymasın bir tek onlar anlar bizim dilimizden nazlarımızı çeker başın sağolsun ama azda yanında kalsada bak beraber geçirdiğin anları unutmuyorsun o merhameti yaşamışsın canım.

      Sil
  14. hatırladığım en eski anılardan biri annem çalıştığı için çok küçük yaşta kreşe başladığım ve kreşte tost makinesine pastel boya koyuşum :)) o zamanda çok muzip bir halim varmış

    YanıtlaSil
  15. Ilk anımı hatırlamıyorum ama çocukluğuma dair birçok iyi kötü anım hafiza bellegimde 🙈🙈

    YanıtlaSil
  16. Çok yaramaz bir çocukluk gecırdım. Yasım cok kucuktu uzaktan araba almak için para biriktirmiştim alamadum tabi benım bırıktırdığım para neye yetcek her neyse yasım olmus kaç suan elıme uzaktan araba verselen çocuk gibi saatlerce oynarım o derece içimde ukte kalmıştır :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayy içinde uhte kalmış al şimdi bir kaç tane doya doya oyna.

      Sil
  17. agyy eski anıları canladırmak ne güzel,babanızın öfkeli hali sizi yürütmeye başlamış,bu da çok iginç..😀

    YanıtlaSil
  18. Hafızan harika. Ben sanırım 5’dan sonra yaşadığım olayları daha net hatırlıyorum. Yaramazlıklarımı, arkadaşlarım üstünde egemenlik kurmaya çalıştığım olayları 🤗 Sonra üzülüyorum neden yaptım diye? ☺️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya sen çok hareketlisin hala her işe yetişiyorsun tatlım hayranım sana:))

      Sil
    2. Hala hareketliyim gerçekten iyi tanımışsın beni ☺️ Boş durmak hiç bana göre değil ☺️

      Sil
  19. Böyle bir anıyı hatırlamanız gerçekten çok güzel olmuş. O mutluluğa o gün anlam vermek zor olabiliyor ve ilk anının hayatın ipuçlarını vermesi de ilginçmiş

    YanıtlaSil
  20. 1 yaşla ilgili bir olayı hatırlamak gerçekten iyi bir hafıza işi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben 6-7' yi bile zar zor hatırlıyorum düşün yani..öncesini kaydetmemiş pek belleğe ben de :)))))

      Sil
  21. Hatırlayabildiğim ilk anım, 3 yaşlarımda falan. Babannemin evinden kendi evimize taşınırken elimde minik bir şeyler taşırken hatırlıyorum kendimi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demek ağır gelmiş sana babaannenden ayrılmak zihninde yer etmiş.

      Sil
  22. Bende de böyle net anılar var. Yürümen çok iyi ama:)

    YanıtlaSil