Fazla Tuzlu Yemekler İçin Çözüm Önerileri? Tarif İçin Ölçüler
Yemeğin tuzunu bazen fazla kaçırabiliriz bazen de ölçüleri tutturamayız. Makalemizde fazla tuzlu yemekler için çözümlerin yanı sıra yemek yaparken tarif için ölçüler konusunda da bilgi vereceğiz.
Yemek yapmak keyifli olduğu kadar da
zordur. Bir tencere çorba pişirdiğinizde biraz tuzlu olduğunu düşünürseniz bir
iki kaşık süt ilave edebilirsiniz. Sütün tadı tuzu dengelerken çorbanıza da
farklı bir lezzet katacaktır.
Süt yerine tuzu azaltmak için
ekleyeceğiniz her damla su çorbanızın tadının yavanlaşmasına neden olacaktır.
Yine tuzlu yemekler için aklınızda
kalacak başka bir yöntem de patates olmalıdır.
Pratik Önerilerle Yemeğinizi Kurtarın!
Patates içerdiği nişasta sebebiyle
aşırı tuz çeken bir yapıya sahiptir. Tencereye atacağınız bir adet dilimlenmiş
patates yemeğinizin kurtulmasını sağlar.
·
Hiçbir şekilde tuzunu ayarlayamadığınız
ve çok fazla tuzlu olan et yemekleri için ise bir başka kapta hazırlayacağınız
yeni sos yardımınıza koşar.
Etleri yeni sosa geçirerek yemeğinizi
kurtarmış olursunuz. Kalan tuzlu sosu ise ikiye bölerek dondurabilir ve başka
bir yemekte kullanmak üzere saklayabilirsiniz.
Fazla Tuzlu Yemekler İçin Çözüm Önerileri
Koca bir tencere yemeğin sadece tuz
fazlalığı sebebiyle boşa gitmesini kimse istemez. Tuzlu yemekler ile karşılaştığınızda tencerenin içine bir dilim
kızarmış ekmek atabilirsiniz.
Yemeğin
suyu normale döner dönmez tencereden alacağınız ekmek sizi büyük bir sıkıntıdan
kurtarmaya yetecektir. Yemek hafif tuzlu olduysa tencereye ekleyeceğiniz iki
adet kesme şeker tadı dengelemeye yarayacaktır.
Tarif İçin Ölçüler
Yemek
hazırlarken dikkat edilmesi gereken en önemli konu verilen ölçülerin doğru
şekilde uygulanabilmesidir. Mutfak
ölçüleri kullanılarak yapılan pratik ölçülerin kullanılan malzemeye göre
değişiklikler göstermesi tecrübe ile dengelenebilecek bir unsurdur.
Uygulamaya
başladığınız bir tarifte siz de gerekli gördüğünüz değişiklikleri
yapabilirsiniz. Kimi hanımlar ise yemek ve hamur işlerinde kesinlikle ölçü
kullanmaz ve her şeyi göz kararı ile yaparlar.
Tarif İçin Ölçüler
Sıvıların Ölçümü:
1 su bardağı
yaklaşık olarak 200 ml
1 çay
bardağı yaklaşık olarak 100 ml
1 yemek
kaşığı yaklaşık olarak 10 ml
1 tatlı
kaşığı yaklaşık olarak 5 ml
Katıların Ölçümü:
1 çay kaşığı
silme doldurulmuş yaklaşık olarak 2 gram
1 tatlı
kaşığı silme doldurulmuş yaklaşık olarak 5 gram
1 yemek
kaşığı silme doldurulmuş yaklaşık olarak 10 gram
1 çay
bardağı yaklaşık olarak 50 gram
1 su bardağı
yaklaşık olarak 100 gram
Kekik yağının faydaları makalemizi de okumayı unutmayın.
Pratik Ölçüler:
Özellikle
kek yaparken kullanılan 1 su bardağı un ölçüsünün tahmini olarak 4 yemek
kaşığına karşılık geldiği bilinmelidir.
1
su bardağı esmer şeker yaklaşık olarak 120 gram gelirken, 1 su bardağı beyaz
şeker ise 170 gram civarı gelmektedir. Bu nedenle esmer şeker tercihinde
bulunanların 1 su bardağı ölçülü bir tarifte en az 1,5 su bardağı esmer şeker
kullanması önerilmektedir. Tarif için
ölçüler dikkate alınmalı ve gerektiğinde eklemeler azar azar yapılmalıdır. Fazla tuzlu yemekler sizin için sorun olmasın. Mutfaklarda tarif için ölçüler kullanarak yemekleriniz enfes olacaktır.
Yorumlar
Yorum Gönder