Aslan Dişi Bitkisi Nasıl Kullanılır ve Faydaları Nelerdir?

 

Aslan dişi bitkisi nasıl kullanılır?

Aslan dişi bitkisi nedir? Nasıl Kullanılır? Aslan dişinin faydaları nelerdir? Aslanpençesi olarak da adlandırılan bu bitki hakkında bütün merak edilenler için makalemizi okuyunuz.

Aslan Dişi Bitkisi Nedir?

Alchemilla, Aslanpençesi otunun Latince adıdır. Aslan Dişi, gül, elma ve çilek gibi bitkileri içeren Rosaceae familyasındaki çiçekli bitkilerin bir cinsidir. Bu cinsin en bilinen türü Alchemilla mollis'tir. Bu bitkinin anavatanı Avrupa ve Asya'dır ve çekici, taraklı kenarlı yaprakları ve küçük, sarı çiçekleri ile bilinir. Genellikle bahçelerde yer örtücü veya bordür bitkisi olarak kullanılır ve gölgede veya kısmi gölgede gelişme kabiliyeti nedeniyle ödüllendirilir. Alchemilla'nın bazı geleneksel tıbbi kullanımları arasında yaraların, ishalin ve idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisi yer alır. Bununla birlikte, Alchemilla'yı tıbbi amaçlar için kullanmanın güvenlik ve etkinliğinin kapsamlı bir şekilde incelenmediğini ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu not etmek önemlidir.

Aslanpençesi meyvelerin (aken) olgunlaşmasıyla çiçek tablası beyaz tüylü bir top halini alır. Aslan dişi bitkisi 3000 (1000-5000) tohum verir. Çiçeklenmesi ise ilkbaharda olur. Meyve (akan) 3.5-4 mm uzunluğunda, 0.9-1.1 mm genişlikte ve 0.4-0.6 mm kalınlıktadır. Meyve (aken) dar ve uzun olup aşağı doğru daha da incelir. Meyvenin (aken) üst yarısı dişlidir ve yukarı gidildikçe dişlerin büyüklüğü artar. Üst yüzü kirli sarı renkli ve donuk görünümlüdür, Tohumla ürer.

Çevre istekleri:

Aslan dişi bitkisi serin ve ılıman iklime sahip her yerde görülür.

Aslan Dişi Bitkisi Toplama Zamanı ve Kurutma: 

Aslan dişi bitkisi yapraklar çiçeklenme öncesi ilkbahar ve yaz aylarında, kökler inilince zengin oldukları sonbahar aylarında toplanır.

Aslanpençesi Bitkisinin içeriği:

 Aslan dişinin sap ve yaprakları Bi, B2, P, D ve C vitaminleri ile provitamin A yönünden oldukça zengindir. Aslan dişi sütünde ayrıca bol miktarda proteinler, reçine, mum benzeri taraxerin ve adil( veren taraxacin bulunur. Taraxacin miktarı Temmuz-Ağustos aylarında köklerde ilkbaharda yapraklarda en yüksek düzeydedir. İlk köklerinde %1.1 sümüksü madde, %18 şeker, %2 (sonbaharda %40) inulin bulunur. Uzmanlara göre yeşil olarak alınan bitkilerin hiçbiri aslan dişi içeriğinde bulunan demir, fosfor ve kalsiyum tuzlan kadar zengin değildir.

Aslan dişi bitkisi faydaları


Kullanılma Şekilleri ve Faydaları

Aslan dişi bitkisi yüksek oranda kan temizleyici özelliğe sahip olması sebebiyle kan hastalıklarına karşı önerilir. İştah açıcıdır ve sindirim bozukluklarına iyi gelir. Özellikle yağlı yemeklerin sindiriminde zorluk çekenler için Aslanpençesi  kolaylık sağlar.

Cilt hastalıkları, egzama, saç kıran, şişkinlikler, karaciğer rahatsızlığı ile oluşan sarılık, safra rahatsızlıklarına, böbrek, mide, dalak, bağırsak bozuklukları, şeker hastalıkları için çay olarak, taze bitki özsuyu veya taze bitkilerden yapılan salatada kullanılabilir.

Arı poleni nedir makalemizi de okuyunuz.

Taze yaprak ve çiçekler romatizmaya ve sinirsel ağrılara karşı önerilir. Pankreas üzerine olumlu etkisi vardır, idrar söktürücüdür ve böbreklerin çalışmasında aktif rol oynar. Aslanpençesi öz suyunda bulunan acılık veren maddeler mide asidini düzenler ve gastrite iyi gelir. Göz ve yüz takımında kullanılır.

Aslan dişi bitkisi nasıl kullanılır?


A. Çay Olarak:

4 çay kaşığı ezilmiş kuru kök 1 litre soğuk suya akşamdan konur. Sabahleyin kaynayıncaya kadar ısıtılır ve süzülür. Sonrada kahvaltıdan yarım saat önce ve sonra 1 su bardağı çay yudum yudum içilir. Günde en az 2 su bardağı içilmelidir.

B. Salata Olarak:

Taze kök ve yapraklarından salata yapılır. Her gün 5-10 çiçek sapı taze olarak yenebilir. Aslan dişi bitkisi ya da diğer adıyla Aslanpençesi oldukça yararlı bir bitkidir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar