En İyi 10 Adet Vücut Direncini Artıran Besin

 

Vücut direncini artıran besin

Vücut direncini artıran besin, 10 muhteşem besin sağlığınızın korunmasına yardımcı olmaktadır. Bu besinler vücut direncinizi arttırarak hastalıklara karşı müthiş bir savaşçı olmanıza imkân sunar.  Çoğunlukla kış aylarında yakalandığımız gribe bir de covid-19 virüsü eklendi. Vücudumuzu yoran bu hastalıklara karşı güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturmamız kısa sürede iyileşmemizi sağlayacaktır.

Sağlıklı ve düzenli beslenme vücut direncimizi arttıracak ve bizi hastalıklara karşı koruyacaktır. Dünyada artan fast food çılgınlığı sayesinde kişilerin hastalıklara karşı direnci oldukça düşmektedir. Kolay hasta olmakta ve iyileşme süresi uzamaktadır. Böyle bir durumla karşılaşmamak için sağlıklı ve kuvvetli besinler tüketmek bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir. Beslenmenin yanında düzenli spor yapmakta vücut direncinizi arttıracaktır.

 

Vücut Direncini Artıran Besin Listesi

Vücut direncini artıran besin ve bağışıklığı yükselten meyveler, sebzeler sayesinde hastalığın sizi yakalaması çok zor olacaktır. Öğünlerinizde bu besinlere yer vererek menünüzü zenginleştirebilirsiniz.  Bunların yanında vücut direncinizi arttıracak en önemli etken bol su içmektir. Günde 2.5-3 lire civarında su tüketmeniz sizi gribe ve salgın hastalıklara karşı koruyacaktır.

 

1.Balık

Vücut direncini artıran besin listesinde en başta bulunan besin balıktır. Balık besin değeri açısından en faydalı besinler arasındadır. İçerdiği omega-3 sayesinde bağışıklık sisteminizi güçlendirecek ve hastalıklara karşı koruyacaktır. Özellikle kış aylarında taze olarak tüketeceğiniz bu balıkları haftada en az 2-3 kere yemek gereklidir. Balığı kızartma yapmak yerine fırında pişirmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Vücut direncini artıran besinler bizler için çok önemlidir ve birden fazla faydası vardır. Bunlar:

·         Kalp dostudur, kalbinizi korur

·         Kemiklerinizi güçlendirir

·         Diyabet riskini azaltır

·         Zekâ gelişimine yardımcıdır

·         Hafızayı güçlendirir

Tek bir besini yiyerek vücudunuza birden fazla fayda sağlamış oluyorsunuz.  Bu nedenle balık çeşitlerinden hamsi, somon, uskumru, palamut ve ton balığı tüketmek bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirecektir.

 

 

vücut direncini artıran lahana

2. Lahana

Vücut direncini artıran besin içerisinde bir diğeri de lahanadır. İçerdiği vitaminler sayesinde bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirir.  Lahananın beyaz lahana ve karalahana olmak üzere çeşitleri vardır. Damak zevkinize uygun olan çeşidi tüketebilirsiniz. Lahanayı pişirirken mutfakta kötü kokulara maruz kalsak da içerdiği zengin vitaminler onu kış ayları için mucizevi bir bitki kılıyor.

Bağışıklık sistemimizin kuvvetlenmesini sağlayan ve içerisinde bolca A,C ve K vitamini bulunduran lahananın birden çok faydası bulunmaktadır. Bunlar:

·         Enfeksiyonu önler

·         Zayıflamaya yardım eder

·         Yüksek tansiyonu düşürür

·         Kansere karşı korur

Sofralarımızdan eksik etmemiz gereken lahanayı farklı şekillerde pişirebiliriz. İster dolmasını yaparak, ister yemek olarak ve turşu olarak da tüketebiliriz. 

Özellikle kış aylarında bolca tüketmemiz gereken yiyeceklerden biri de beyaz lahana turşusudur. Bol sirke içeren bu turşuyu yiyerek mikroplarla savaşıp hastalıklara karşı kendinizi koruyabilirsiniz. Beyaz lahana turşusu probiyotik özelliğe sahiptir ve sindirim siteminizi korumaktadır. Böylelikle vücut direncinizi arttırıp daha sağlıklı olmak mümkündür.

 

3. Sarımsak

Vücut direncini artıran besin içinde bin bir derde şifa olan bir diğer besin de sarımsaktır. Kokusu her ne kadar inşaları rahatsız etse de birden fazla yararı olan bu besinden vazgeçilememektedir. Müthiş bir antibiyotik ve antioksidan olma özelliğine sahip olan sarımsak kış aylarında daha fazla tüketilmektedir.

İster çiğ olarak ister de yemeklerinize katarak tüketeceğiniz ve içerisinde bolca A,B ve C vitamini bulunduran sarımsağın pek çok faydası vardır. Bunlar:

·         Diyabet hastalarına şifadır

·         Anti-bakteriyeldir

·         Gribe karşı etkilidir

·         Kalp dostudur

·         Kemik sağlığını korur

Birden çok faydası olan sarımsağı sofralardan eksik etmemek gereklidir. Böylelikle bağışıklık sistemini güçlendirip hastalıklara karşı savaşabiliriz.

vücut direncini artıran kuruyemiş


 

4. Kuruyemişler

Vücut direncini artıran besin olarak ve severek tükettiğimiz kuruyemişler vücudumuzu zinde tutmaktadır. Bağışıklık sistemimizi güçlendirerek bizi salgın hastalıkla karşı birer savaşçı yapar. Kavrulmuş veya kavrulmamış olarak tercih ettiğimiz bu kuruyemişlerin fazlasını tüketmek zararlıdır. Daha sağlıklı olması adına uzman doktorlar kuruyemişlerin çiğ tüketilmesini önermektedir.

Birçok çeşidi olan kuruyemişlerden badem, fındık, ceviz, kaju, antep fıstığı veya çekirdek sürekli tercih ettiğimiz kuruyemişler arasındadır. Kuruyemişin de pek çok faydası bulunmaktadır, bunlar:

·         Sindirim sistemini düzenler

·         Kilo vermeye yardımcıdır

·         Vücudu zinde tutar

·         Kalp sağlığını korur

Porsiyon kontrolüne uyarak tüketilen bu kuruyemişler hastalıklara karşı direnç göstermemizde önemli rol üstlenir.

 

 

5. Maydanoz

Vücut direncini artıran besin listesinin başında bulunan maydanoz çoğu evde mutfaklarda eksik olmayan bir bitkidir. Yemeklerin içinde veya çiğ olarak tükettiğimiz bu bitki bizi gribe ve salgın hastalıklara karşı korur.  Anti-bakteriyel özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Maydanoz içerdiği mineral ve vitamin bakımından zengin olması sebebiyle sofralardan eksik edilmemesi önerilir.

Maydanoz içerdiği A,C ve K vitamini yanında demir ve kalsiyum da bulundurur.  Sürekli tükettiğimiz maydanozun bir sürü faydası vardır. Bunlar:

·         Kansere karşı korur

·         Kalp için faydalıdır

·         Cildi gençleştirir

·         Zayıflamaya yardımcıdır

·         Kemikleri güçlendirir

Çiğ olarak tüketilen maydanozun suyunu içmekte çok faydalıdır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren bu bitkinin tüketilmesi önemlidir.

 

Adaçayı

6. Ada Çayı

Vücut direncini artıran besin içerisinde en fazla tüketilen bitkilerden biri de ada çayıdır. Üst solunum yolları rahatsızlığına birebir gelen bu bitki birçok şekilde tüketilir. Ada çayını tütsü olarak, parfüm olarak veya çay olarak kullanabilirsiniz. Yemeklerinizi tatlandırmak için de kullanılabilir.

Adaçayı her derde deva olan muhteşem bir bitkidir. Bizler için içerisinde pek çok fayda bulundurur. Bunlar:

·         Stresi en aza indirger

·         Enfeksiyon tedavisine yardımcı olur

·         Boğaz ağrısını geçirir

·         Sindirim sitemine yardımcı olur

Adaçayını gargara yaparak boğazınızı da yumuşatabilirsiniz.  Bu sayede bağışıklık sistemini kuvvetlendirmiş olacaksınız.

 

Ada Çayı Nasıl Demlenir?

Vücut direncini artırmak ve sağlığımızı koruyan ada çayı, bitki çayı severlerin sıklıkla tükettiği bir çaydır. Hazırlanması çok kolay olan bu çay güzel kokusu ve tadı sayesinde rahatlıkla içilmektedir. Öncelikle cezvede içeceğiniz miktara suyu kaynatın. Ardından aktardan aldığınız 8-10 tane kuru veya yaş ada çayını kaynamış suyun içerisinde 5-6 dakika demleyin. Afiyetle tüketebilirsiniz.

 

7. Kefir

Vücut direncini artıran besin listesi arayışı kış aylarında daha çok artmaktadır. Bu sebeple sağlıklı besinler tüketmek gereklidir. Bağışıklık sistemimizi oldukça güçlendiren bu besin probiyotik olması sebebiyle sindirim sistemine de oldukça faydalıdır. Evde yaparak veya marketlerden hazır alarak tüketeceğiniz kefiri her gün bir bardak içmek sizi hastalıklara karşı koruyacaktır.

İçerisinde B2, B12 ve fosfat bulunduran kefirin birçok faydası bulunur. Bunlar:

·         Kansızlığı giderir

·         Hafızayı güçlendirir

·         Vücut direncini arttırmaktadır

·         Cildi gençleştirir

·         Kilo kaybına yardımcıdır

Gün içerisinde kullanacağımız kefir sayesinde vücudumuzu hastalıklara karşı dirençli hale getirmemiz mümkündür.

 

vücut direncini artıran besin

8. Turunçgiller

Vücut direncini artıran besin listesiincelendiğinde en çok kullanılan ve tüketilen turunçgiller baş sırada bulunur. Hepimizin severek yediği portakal, mandalina, greyfurt ve limon gibi meyveler turunçgiller ailesini oluşturur. İçerdikleri yüksek C vitamini sayesinde kış aylarında özellikle tüketmemiz gereken meyvelerdendir.  Bu sayede salgın hastalıklara karşı kendimizi koruyabiliriz.

Bağışıklık sistemini oldukça kuvvetlendirecek ve sağlığınızı koruyacak turunçgillerin birçok faydası vardır. Bunlar:

·         Sindirim sistemine faydalıdır

·         Cilde genç görünüm kazandırır

·         Kansere karşı korur

·         Soğuk algınlığını önler

·         Metabolizmayı hızlandırır

Turunçgiller salgın hastalık zamanında uzmanlar tarafından da önerilen meyvelerdir. Vücut direncinizi arttırarak sizleri hastalıklara karşı koruyacaktır.

 

9. Sumak

Vücut direncini artıran besin içerisinde ilaç kullanmak istemeyenler için doğal yollardan beslenebilmek ve ihtiyacı olan vitamini yine doğal yollardan almak çok önemlidir. Bu yüzden ülkemizde yetişen sumağı tüketmek sağlık açısından çok önemlidir. Hastalıklara karşı vücudumuzu koruyan sumak bağışıklık sistemimizi de güçlendirmektedir.

Yemeklerinizi lezzetlendirmek için veya soğanın kokusunu bastırmak için kullanılan sumağın pek çok faydası bulunur. Bunlar:

·         Muhteşem bir antioksidandır

·         Enfeksiyonlara karşı korur

·         İdrar söktürücü özelliğe sahiptir.

·         Kalbi ve karaciğeri korur

Sumak içecek olarak da tüketilebilir. Hazırlayacağınız sumak çayı sayesinde vğcutta biriken toksinleri dışarı atmak mümkündür.

 

 

10. Ayva

Vücut direncini artıran besin arasından biri de severek tükettiğimiz ayvadır.  Özellikle kış aylarında evlerimizden eksik etmediğimiz ayvanın bize bir sürü faydası dokunmaktadır.  Ayva içerdiği vitamin ve minerallerin fazla olması sebebiyle bağışıklık sistemimizi koruyarak bizi gribe ve diğer salgın hastalıklara karşı korumaktadır. Ayva yapraklarını kurutup çayını demlemeniz ve bunu içmeniz de oldukça faydalıdır.

Shiitake mantarı ve faydaları makalemizi de okuyunuz.

Çiğ veya pişmiş olarak tükettiğimiz ayva tadının güzel olması yanında bizler için içerisinde pek çok fayda bulundurmaktadır. Bunlar:

·         Bağışıklık sitemini güçlendirir

·         Cildi gençleştirir ve güzelleştirir

·         Kansere karşı koruyucudur

·         Kansızlığı azaltır

·         Kalp dostudur

Virüs ve bakterilerden koruyan ayva, kış aylarında hastalıklara karşı kalkanımızdır. Porsiyon kontrolüne uyarak özellikle kış aylarında her gün tüketmemiz gerekir.

 

Yorumlar

Popüler Yayınlar