Kışın Mutlaka Tüketilmesi Gereken Besinler Nelerdir?
Kış ayları bağışıklık
sisteminin zayıflamasından dolayı soğuk algınlığı, nezle ve gribal
hastalıkların arttığı bir dönemdir. Bu nedenle bu dönemde hem sıcak
yiyeceklerin hem de bağışıklık sistemini güçlendirici besinlerin tüketilmesi
gerekir. Kış döneminde özellikle vitaminleri bol besinlerin yenilmesi de oldukça
önemlidir. Peki, kış aylarında hangi gıdalar marketlerin raflarında yer alır ve
bu besinlerin sağlığa faydaları nedir? Kışın mutlaka tüketilmesi gereken
besinler nelerdir? İşte, kış mevsiminde mutlaka yenilmesi gereken ve bağışıklık
sistemini güçlendiren besinler!
Kış Meyveleri ve Sebzelerinin Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Soğuk kış aylarında
genellikle sofralarımızda sıcak çorbalar ve sıcak yemekler tüketilmektedir. Sıcak
tüketilen çorbalar ve yemekler çoğunlukla kuru baklagillerden tercih
edilmektedir. Bunların dışında içerisinde kükürtlü bileşenlerin bolca bulunduğu
sebzeler özellikle bağışıklık sistemini koruyan ve güçlendiren besinlerdir. Kış
mevsiminde sofralarımıza gelen kereviz, lahana, brokoli ve karnabahar gibi
yiyeceklerde kükürt bileşenleri bulunmaktadır ve bağışıklık sistemini
güçlendirmekte faydalı olduğu için bu besinler mutlaka tüketilmelidir. Peki, kış
aylarında tüketilmesi gereken besinler arasında başka neler bulunmaktadır.
Kışın Mutlaka Tüketilmesi Gereken Besinler C Vitamini Açısından Zengin
İçerisinde C, A ve E
vitamini bulunan besinlerin kış aylarında sıkça tüketilmesi de yine bağışıklık
sistemini korumak için oldukça önemlidir.
A vitamini bakımından zengin
olan besinlerin başında ıspanak, havuç, pırasa ve özellikle koyu yapraklı
gıdalar bulunmaktadır. E vitamini bakımından en zengin olan besinlerden ceviz,
badem, fıstık ve zeytin yağının da kışın tüketilmesi gerekir.
Patates C vitamini
bakımından oldukça zengin bir gıdadır. İçerisinde folik asit, demir, kalsiyum
ve lifler bulunur. Kış döneminde potasyum ihtiyacı ise mantardan sağlanabilir.
Mantar ve kereviz potasyum bakımından en zengin besinlerin başında yer alır.
Kereviz ise içerisinde potasyumla birlikte lif ve birçok vitamini de içerisinde
barındırır. Bu nedenle kış aylarında kereviz tüketmekte oldukça faydalıdır.
Turp, yüksek oranda
içerisinde C vitamini ve kalsiyum içeren bir besindir. Saçlar için, gribal
enfeksiyonlara karşı ve diş sağlığı için faydalıdır.
C vitamini bakımından zengin
olan en önemli besinler ise portakal, mandalina, limon, greyfurt gibi
meyvelerdir. Bu meyvelerde gribal enfeksiyonlara karşı vücudun direncini
artırır, bağışıklık sistemini koruyarak güçlendirir.
Diyet kahvaltı önerileri makalemizi de okuyunuz.
Çok iyi bir antioksidan
özelliği olan nar ve yaban mersini de yine kışın mutlaka tüketilmesi gereken
besinler arasında bulunmalıdır.
Yazı için teşekkürler
YanıtlaSil