Kışın mutlaka tüketilmesi gereken besinler

Kış ayları bağışıklık sisteminin zayıflamasından dolayı soğuk algınlığı, nezle ve gribal hastalıkların arttığı bir dönemdir. Bu nedenle bu dönemde hem sıcak yiyeceklerin hem de bağışıklık sistemini güçlendirici besinlerin tüketilmesi gerekir. Kış döneminde özellikle vitaminleri bol besinlerin yenilmesi de oldukça önemlidir. Peki, kış aylarında hangi gıdalar marketlerin raflarında yer alır ve bu besinlerin sağlığa faydaları nedir? Kışın mutlaka tüketilmesi gereken besinler nelerdir? İşte, kış mevsiminde mutlaka yenilmesi gereken ve bağışıklık sistemini güçlendiren besinler!

Kış aylarında tüketilmesi gereken besinler


 

Kış Meyveleri ve Sebzelerinin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Soğuk kış aylarında genellikle sofralarımızda sıcak çorbalar ve sıcak yemekler tüketilmektedir. Sıcak tüketilen çorbalar ve yemekler çoğunlukla kuru baklagillerden tercih edilmektedir. Bunların dışında içerisinde kükürtlü bileşenlerin bolca bulunduğu sebzeler özellikle bağışıklık sistemini koruyan ve güçlendiren besinlerdir. Kış mevsiminde sofralarımıza gelen kereviz, lahana, brokoli ve karnabahar gibi yiyeceklerde kükürt bileşenleri bulunmaktadır ve bağışıklık sistemini güçlendirmekte faydalı olduğu için bu besinler mutlaka tüketilmelidir. Peki, kış aylarında tüketilmesi gereken besinler arasında başka neler bulunmaktadır.

Kış meyveleri


Kışın Mutlaka Tüketilmesi Gereken Besinler C Vitamini Açısından Zengin

İçerisinde C, A ve E vitamini bulunan besinlerin kış aylarında sıkça tüketilmesi de yine bağışıklık sistemini korumak için oldukça önemlidir.

A vitamini bakımından zengin olan besinlerin başında ıspanak, havuç, pırasa ve özellikle koyu yapraklı gıdalar bulunmaktadır. E vitamini bakımından en zengin olan besinlerden ceviz, badem, fıstık ve zeytin yağının da kışın tüketilmesi gerekir.

Patates C vitamini bakımından oldukça zengin bir gıdadır. İçerisinde folik asit, demir, kalsiyum ve lifler bulunur. Kış döneminde potasyum ihtiyacı ise mantardan sağlanabilir. Mantar ve kereviz potasyum bakımından en zengin besinlerin başında yer alır. Kereviz ise içerisinde potasyumla birlikte lif ve birçok vitamini de içerisinde barındırır. Bu nedenle kış aylarında kereviz tüketmekte oldukça faydalıdır.

Turp, yüksek oranda içerisinde C vitamini ve kalsiyum içeren bir besindir. Saçlar için, gribal enfeksiyonlara karşı ve diş sağlığı için faydalıdır.

C vitamini bakımından zengin olan en önemli besinler ise portakal, mandalina, limon, greyfurt gibi meyvelerdir. Bu meyvelerde gribal enfeksiyonlara karşı vücudun direncini artırır, bağışıklık sistemini koruyarak güçlendirir.

Diyet kahvaltı önerileri makalemizi de okuyunuz.

Çok iyi bir antioksidan özelliği olan nar ve yaban mersini de yine kışın mutlaka tüketilmesi gereken besinler arasında bulunmalıdır.

1 Yorumlar