Mevlevi pilavı

Mevlevi pilavı, "semazenler" olarak da bilinen Mevlevi Sufi tarikatından geldiği söylenen geleneksel bir Türk pilav yemeğidir. Yemeğin, manevi beslenmenin bir sembolü olarak sema törenlerinden sonra dervişlere sunulduğu söylenir.

Mevlevi Pilavı Nedir?

Mevlevi pilavı, uzun taneli pirinç, tereyağı, soğan ve tarçın, safran gibi çeşitli baharatların birleşiminden yapılır. Pirinçler bir tencerede tereyağı ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur, ardından su ve baharatlar ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatılır ve pirinçler suyunu çekene ve pirinç yumuşayana kadar kısık ateşte pişirilir.

Yemek genellikle nohut, kuru üzüm ve kuru kayısı gibi çeşitli et ve sebzelerle servis edilir. Ayrıca kızarmış çam fıstığı, kuş üzümü ve maydanoz, dereotu veya nane gibi taze otlar ile süslenir. Bazı varyasyonlar badem, fındık veya antep fıstığı gibi kuruyemişleri içerebilir.

Mevlevi pilavı, Türkiye'de sevilen bir geleneksel yemektir ve genellikle düğünler ve dini bayramlar gibi özel gün ve kutlamalarda servis edilir. Aileniz ve arkadaşlarınızla paylaşmak için mükemmel olan lezzetli ve rahatlatıcı bir yemektir.

Mevlevi pilavı Anadolu'da çok sevilen tatlardan biridir. Farklı tarifleri denemeyi seviyorsanız bu tarifimizi çok seveceksiniz.

Mevlevi pilavı tarifi için gerekli malzemeler:

·         Yarım su bardağından biraz fazla nohut

·         500 gr kemiksiz koyun eti

·         3 orta boy havuç

·         1 yemek kaşığı margarin

·         2 su bardağı pirinç

·         2 yemek kaşığı kuşüzümü

·         Yarım çay kaşığı yenibahar

·         4 bardak su

·         2 bardak dolusu kestane

·         1 orta boy soğan

·         2 yemek kaşığı çamfıstığı

·         3 çay kaşığı tuz

·         Yarım çay kaşığı karabiber

Mevlevi pilavı tarifinin yapılışı:

Nohudu 1,5 su bardağı az tuzlu suda, bir akşam önceden ıslatın. Eti, 2 cm’lik küpler halinde doğrayın. Kendi suyunda hafif ateşte 1 saat pişirin, etler iyice yumuşamalıdır. Nohudu, 2,5 bardak su ekleyerek düdüklü tencerede 40 dakika pişirin. Kestaneleri yıkayın. Birkaç dakika kaynatın ve kabuklarını soyun, 3-4 parçaya bölün. Havucu soyun, 1 cm’lik küpler halinde doğrayın.

Kestaneleri, havuçları nohutlara ekleyin, ayrı bir tencerede 20 dakika pişirin. Bunları pişirdiğiniz suyu bir kenara ayırın. Nohudu haşladığınız suya su ekleyerek bunu 4 bardağa tamamlayın.

Soğanı ince ince doğrayın. Bir tencereye koyun, kısık bir ateşte yağ ve fıstıkları katıp kapağım kapatarak ve 7-8 dakika öldürün.Pirinci yıkayıp süzün. Fıstıkların üzerine boşaltın. Pişmiş etleri ilave edin. Birkaç kez birlikte çevirin. Hazırladığınız suyu ve tuzunu katın. Kuşüzümünü serpin. Önce orta, sonra kısık ateşte 15-20 dakika kadar pişirin. Pişirme süresinin sonuna doğru bir kenara ayırdığınız nohutlu karışımı ve baharatı pilava ilave edip, pirinçleri kırmadan harmanlayıp bırakın. Kapağının altına kâğıt havlu koyarak, çok kısık bir ateşte 20-30 dakika demlendirin.

Evde lezzetli döner yapılabilir mi? tarifimizi de okuyun.

0 Yorumlar