yüz lekeleri


Güneşte bulunan zararlı UV ışınlarına uzun zaman maruz kalan kişilerde sıklıkla görülen yüzdeki lekeler birçok kişinin en rahatsız olduğu cilt sorunlarından birisidir. Yüzdeki lekelere bitkisel çözümler devamlı olarak aranmaktadır. 
Güneşin UV ışınları dışında bu lekelerin bazıları aknelerin kuruması ve yaşa bağlı olarak da ortaya çıkmaktadır. Fakat yine de en çok bilinen nedeni güneş ışınlarıdır. Güneş ışınlarının ciltte oluşturduğu melanosit hücresinin üretimini arttırması nedeni ile oluşmaktadır. Yüzdeki lekelerin bazıları pembe, bazıları ise kahverengi küçük yaşa şeklinde bir görüntüye sahiptir.
Son zamanlarda lazerle tedavi edilebilen bu lekeler bu hususta işlem korkusu olan veya lekeleri gidermek için para harcamak istemeyen kişiler bu lekeleri evde kolay yöntemler ile de yok edebilir. Elma sirkesi, soğan, sarımsak ve limon gibi cilt için oldukça faydalı olan bu ürünleri kullanarak da yüzdeki lekelerin geçebileceği bilinmelidir.

Cilt Lekeleri Neden Olur?

Çoğu zaman can sıkıcı olan cilt lekeleri yüzün her bölümünde çıkabilir. Genellikle çene ve yanak bölgelerinde bulunan bu lekelerin bazı kişilerde alın, göz kapağı üzerleri ve burun üzerinde de çıktığı görülmektedir. Cilt lekelerindeki oluşma nedenleri;
·         Genetik yapı
·         Kirli hava
·         Beslenme düzeninde bozukluk
·         Çok güneşe maruz kalma
·         Karaciğer hastalıkları ve bozuklukları
·         Fazla kilo
·         Cilde uygun olmayan makyaj malzemelerinin kullanılması
·         Yaşlanma olarak sayılabilir.

yüz lekelerine doğal çözüm

Yüzdeki  Lekelere Bitkisel, Doğal Çözümler

Limon: Limon suyu en iyi cilt ağartıcılardan birisidir. Bir pamuk yardımı ile günde üç dört kez düzenli bir şekilde yüzdeki cilt lekelerinin üzerine sürülerek cilt lekeleri tedavi edilebilir. Portakalda da limon ile aynı düzeyde asit bulunmaktadır. Limon kullanmak istemeyenler limon yerine portakal kullanabilir.
Sirke: Sirkenin tüm uzmanlar tarafından cilt yaraları, yara izleri ve cilt lekeleri hususunda şifa niteliğinde kullanılabileceği söylenmektedir. En doğal ilaçlardan birisi olan sirke de aynı limon gibi yüz lekelerinin üzerine baskı yaparak cilt lekeleri tedavi edilebilir. Cilt lekelerinin tedavisinde sirke kullanılırken sirke ile birlikte bir tutam karbonat kullanılmasında büyük fayda vardır. Karbonatın belirleyici gücü cilt lekelerini daha iyi tedavi olmasını sağlayacaktır.
Sarımsak: Sarımsak uzmanlara göre antibiyotik türünde bir bitkidir. Sarımsak her gün cilt lekeleri üzerine baskı yapılarak sürüldüğünde ciltteki leke tipine göre cilt lekelerini tedavi eder. Bazı lekeler biraz daha uzun süre bitkisel tedaviye ihtiyaç duyarken bazıları sarımsak ile kısa bir sürede geçerek cilt rengine dönüştürülebilir.
Yoğurt: Yoğurdun renk açıcı gücü oldukça fazladır. Yoğurt karbonat ve sirke ile karıştırılarak cilt lekelerinin üzerine sürüldüğünde cilt lekelerinin renginin zamanla açıldığı görülmektedir.
Vitaminler: Cilt lekelerinin bazı kişilerde çıkmasının sebebi uzmanlarca E vitamini eksikliği olarak görülmektedir. E vitamini vücutta eğer eksik ise bu vitamin gurubu vücutta çoğaltılarak cilt lekelerini çıkması önlenebilir.

Yüzdeki lekeler, ciltteki renk farklılıkları nedeniyle estetik bir sorun olarak görülebilir. Bu lekeler, güneş hasarı, yaşlanma, hormonal değişiklikler, akne, genetik faktörler veya başka bir cilt sorunu nedeniyle oluşabilir. Yüzdeki lekelerin tedavisi için birçok kozmetik ürün ve tıbbi prosedür bulunsa da, bazı bitkisel çözümler de etkili olabilir.

  1. Aloe Vera

Aloe vera, ciltteki hücre yenilenmesini ve lekelerin iyileşmesini teşvik eden bir bitkidir. Ayrıca antioksidanlar içerdiği için cildi zararlı serbest radikallerden koruyabilir. Aloe vera jelini, yüzdeki lekelerin üzerine ince bir tabaka halinde uygulayarak cildinizi iyileştirebilirsiniz.

  1. Limon Suyu

Limon suyu, ciltteki lekelerin rengini açabilen doğal bir beyazlatıcıdır. Limon suyunu, pamuklu bir top veya parça yardımıyla yüzdeki lekelerin üzerine uygulayarak, lekelerin görünümünü hafifletebilirsiniz. Ancak, limon suyu aynı zamanda cildi kurutabilir, bu nedenle hassas cilt tipleri için uygun değildir.

  1. Elma Sirkesi

Elma sirkesi, ciltteki lekelerin görünümünü azaltmaya yardımcı olan bir başka doğal beyazlatıcıdır. Elma sirkesini suyla karıştırarak, yüzdeki lekelerin üzerine uygulayabilirsiniz. Ancak, yüksek asit içeriği nedeniyle, elma sirkesini direkt olarak cilde uygulamamalısınız.

  1. Papaya

Papaya, içerdiği enzimler sayesinde ciltteki lekelerin görünümünü azaltabilir. Papaya dilimlerini yüzdeki lekelerin üzerine uygulayarak, cildinizi besleyebilirsiniz. Ayrıca, papaya maskeleri de cildinizi canlandırabilir.

  1. Kurkuma

Kurkuma, ciltteki lekelerin görünümünü azaltan antioksidanlar ve antienflamatuar özellikleri olan bir baharattır. Yüz maskelerinde kullanılabilen kurkuma, cildi nemlendirebilir ve cildinizi daha parlak hale getirebilir.

  1. Zencefil

Zencefil, ciltteki lekelerin görünümünü azaltmaya yardımcı olan antioksidanlar içerir. Zencefil, yüz maskelerinde kullanılarak cildi besleyebilir ve lekelerin azalmasına yardımcı olabilir.

  1. Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağı, cildi nemlendirici özellikleri ile bilinir ve ciltteki lekelerin görünümünü azaltabilir. Hindistan cevizi yağını, yüzdeki lekelerin üzerine uygulayarak cildinizi besleyebilirsiniz. Ayrıca, hindistan cevizi yağı, güneş hasarına bağlı lekelerin iyileşmesine yardımcı olabilir.

  1. Yeşil Çay

Yeşil çay, antioksidanlar açısından zengin olduğu için cilt sağlığı için faydalıdır. Yeşil çayın içerdiği polifenoller, ciltteki lekelerin görünümünü azaltabilir. Yeşil çayı, yüzdeki lekelerin üzerine uygulayarak veya içerek kullanabilirsiniz.

  1. Yulaf Ezmesi

Yulaf ezmesi, cildi nemlendirici özellikleri ile bilinir ve ciltteki lekelerin görünümünü azaltabilir. Yulaf ezmesini, yoğurt veya bal ile karıştırarak yüz maskesi yapabilirsiniz. Bu maskeler, cildi besleyebilir ve lekelerin azalmasına yardımcı olabilir.

  1. Patates

Patates, ciltteki lekelerin görünümünü azaltabilecek doğal bir beyazlatıcıdır. Patatesi rendeleyerek veya dilimleyerek, yüzdeki lekelerin üzerine uygulayabilirsiniz. Patates, cildi besleyebilir ve cildinizi daha parlak hale getirebilir.

Yüzdeki lekeler, çoğu zaman tedavi edilebilir bir sorundur. Bitkisel çözümler, cildinizi doğal yollarla besleyerek ve lekelerin görünümünü azaltarak bu sorunu hafifletebilir. Ancak, yüzdeki lekelerinizin nedenini bilmiyorsanız, bir dermatologla görüşmeniz önerilir. Ayrıca, hassas cilt tipleri için uygun olmayan bitkisel çözümleri kullanmadan önce, bir uzmana danışmanızda fayda vardır.

Yüzdeki lekelere bitkisel çözümler için evde doğal cilt bakımı makalemizi beğendiyseniz Ağda lekesi nasıl geçer? yazımızı da okumalısınız.

0 Yorumlar