ayva


Ayva Neye İyi Gelir Faydaları Nelerdir?


Latince ismi CydoniaVulgaris olan ayva meyvesinin çok fazla faydası vardır. Vitamin olarak zengin olan bu kış meyvesi, A ve B vitamini deposudur.

Ayva Neye İyi Gelir?

Ayva içerdiği fazla sayıdaki lif sayesinde oldukça sağlıklı olan ayva, ishal ve dizanteri şikayetlerinde, mide ve bağırsak rahatsızlıklarında tüketildiğinde iyi gelmektedir. Vücudumuzdaki kanı temizleyerek dinç hissetmemizi sağlar. Yüksek miktarda demir, kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum, A ve B6 vitamini içeren bu sağlıklı meyve tüketildiğinde kalp çarpıntılarını azaltır, kronik olan öksürük şikayetine iyi gelir, bronşit rahatsızlığına faydalı olur, karaciğerin daha iyi çalışmasını sağlar.

Ayva kremi kullanıldığında el ve ayakları nemlendirir, çatlak ve kırışıklıklara iyi gelir. Ayva çekirdeği ile yapılan çay ise ses kısılmalarını yok eder, saçlara parlaklık kazandırır. Ağrı yapan bir ekleme ise dilimlenmiş bir ayvayı sürerek bu ağrının azalmasına yardımcı olabilirsiniz.

ayva neye iyi gelir

Ayvanın Faydaları Nelerdir?

Tereyağı ile pişirilip tüketilen ayva, balgam söktürücü olarak da oldukça etkilidir.

Kararında tüketilen ayvanın ishali kesme özelliği olması ile birlikte, fazla tüketilmesi kabızlığa yol açabilir. Sindirim zorluğu çeken kişiler ise, sindirimi zor olan ayvayı çiğ yemek yerine komposto veya reçel olarak tüketebilirler. Ayrıca komposto olarak tüketilen ayvanın ağızdaki yaraları iyileştirici özelliği de vardır.

Ayva içerdiği bol vitamin ve mineraller nedeniyle nezle olan kişiler de tedaviye destek amaçlı ayva tüketebilirler. Damar sertleşmesi, varis gibi rahatsızlarda ise ayva tüketiminin büyük faydası vardır. Kandaki kolesterol seviyesini de düşürücü etki yapar. Kuşburnu Faydaları Nelerdir? makalemizi de okuyunuz.

0 Yorumlar