Orkidelerimize Evde Nasıl Bakmalıyız?

evde orkide bakımı

Orkidelerimize Evde Nasıl Bakmalıyız?

Orkidelerin anavatanları Tanzanya’dır. Orta Asya ve Afrika ormanlarında yaşarlar. Tropikal bölgelerin nemli ortamlarında, kökleri ağaçların gövdelerine birleşik olarak yetişirler. Orkideler beslenmelerini havada bulunan oksijenden ve azottan sağlarlar ve genellikle orkideler ilkbahar döneminde çiçek verirler. Yeryüzünde 45 farklı türde orkide bulunur. Peki orkidelerimize evde nasıl bakmalıyız?

Evde Orkide Bakımı

Orkideler aslında evde bakımları oldukça kolay olan fakat nasıl bakılacağı bilinmediğinde hızlı bir şekilde solup ölebilen çiçeklerdir.Orkidelerin daha uzun süre yaşayabilmeleri için aydınlık ve gün ışığı alan yerler tercih edilmelidir. Pencere kenarlarını çok fazla sevmezler çünkü üzerlerine direk olarak yansıyan güneş ışınlarına maruz kaldıklarında yapraklarında yanmalar meydana gelebilir. Doğal gün ışığını sevdikleri için orkideler saydam saksılarda yetiştirilmelidir ve altı birkaç yerden delikli saksılar kullanılmalıdır. İkinci seramik türden bir saksının kullanılması ışığı engelleyeceği için orkidelerin daha çabuk ölmelerine neden olur.
Orkidelerin çiçek vermesi ve solmadan yetişmesi için kuru yerlerde bulunmamaları ve nemli yerlerde yetişmeleri gerekir. Doğal ortamları nemli yerler olduğu için suyu çok fazla sevmezler ve bu sebeple su içerisinde uzun süre tutulmamalıdır.Yaprakları kesinlikle su içerisinde kalmayacak şekilde su dolu bir saksı içerisinde kısa bir süre bekletilmeli sonra su dolu saksıdan çıkartılmadır. Evde orkide bakımı yaparken yapraklarına su püskürterek ara sıra nemlendirme işlemi yapılabilir. Ayda bir defa muhakkak orkide besinleriyle de beslenmeleri gerekir.
Gün ışığı ve hava orkideler için oldukça önemlidir, çünkü köklerinden fotosentez yaparlar. Hava alan yerleri sevdikleri için evde ara sıra pencereler açılmalı ve orkidelerin hava almaları sağlanmalıdır.
Genel olarak bütün çiçeklerle ilgili bir dipnotu buraya düşelim: “Size hediye edilen çiçeklerin üzerlerinde bulunan hediye paketini muhakkak çıkartın ve bütün süsleme malzemelerinden (kurdele, ip, sim, tül, tüy vs.) çiçeklerinizi arındırın. Bu işlem çiçeklerinizin daha rahat bir şekilde hava almalarını ve yetişmelerini sağlayacaktır. “ Orkidelerimize evde nasıl bakmalıyız makalemizi beğendiyseniz Nasıl mutlu oluruz? yazımızı da okumalısınız.

Yorumlar

  1. Annem çok güzel bakıyor. Bir sürü orkidesi var:)

    YanıtlaSil
  2. 5 tane orkideden geriye sadece 1 tane kaldı o da bu sene çiçek açmadı sürekli yeni kök verip duruyor bilemedim bende ne yapacağımı

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar