manyas milli parkı


Manyas Milli Parkı olarak da bilinen Manyas Kuş Cenneti, Türkiye'nin Batı Anadolu bölgesinde yer alan bir sulak alan kuş cennetidir. Zengin kuş türleri ile tanınan bir tuzlu su gölü olan Manyas Gölü'nün kıyısında yer almaktadır.

Manyas Milli Parkı Hakkında Kısa Bilgi

Manyas Milli Parkı, hem göçmen hem de yerleşik kuşlar da dahil olmak üzere çok çeşitli kuş türlerine ev sahipliği yapmaktadır. Manyas Kuş Cenneti'nde bulunan en önemli kuş türlerinden bazıları parlak ibis, büyük beyaz pelikan, ak başlı ördek, demirli ördek, küçük balaban ve alabalıkçıldır. Ayrıca nesli tükenmekte olan Tepeli pelikan için önemli bir üreme alanıdır.

Kuş cenneti yıl boyunca ziyaretçilere açıktır ve gölün çevresinde kuşların mükemmel manzarasını sunan çeşitli gözlem platformları ve kuş gözlemciliği vardır. Ziyaretçiler ayrıca, kuş yaşamına benzersiz bir bakış açısı sağlayan gölde tekne turlarına katılabilir. Park ayrıca ziyaretçilerin kalması için küçük kamp alanı ve konaklama seçenekleri sunmaktadır.

Manyas Kuş Cenneti, sulak alanların korunması ve sürdürülebilir kullanımına yönelik uluslararası bir anlaşma olan RAMSAR alanı olması nedeniyle de önemlidir. Bu, kuş yaşamının ve diğer sulak alan habitatlarının rahatsız edilmemesini veya zarar görmemesini sağlamak için alanın sürdürülebilir bir şekilde korunması ve yönetilmesi anlamına gelir.

Manyas Kuş Cenneti Yorumum

Balıkesir de tatilimizin uzun bir bölümünü geçirince kızım Sosyal Bilgiler kitabında rastlamış olduğu ve çok merak ettiği Manyas Kuş cenneti Milli Parkı nı görmek istedi.Biz Akçay da bulunduğumuz için tatilimizin bir gününü doğa içinde geçirelim hem de kızımızı kırmamış oluruz diye düşünerek yaklaşık bir saat kırk dakikalık yolu göze alarak Manyas'a gittik. Balıkesir Bandırma kara yolu üzerinde bulunan Manyas Milli Parkını bulmamız çok zor olmadı. Hayallerimiz yemyeşil bir doğa,etrafımızda farklı türlerde bir çok kuş olması, ufak bir doğa yürüyüşü yapmak belkide oturup kuş sesleri içinde bir şeyler yemekti. Bu hayaller gerçekleşti mi acaba?

Manyas kuş cenneti milli parkında neler gördük?

Balıkesir sınırları içinde yer alan ve 24 bin hektarlık bir alan üzerine kurulu olan Manyas milli parkında 266 farklı türde kuşun yaşadığını kızım kitaplardan öğrenmişti. Profesör Curt Kosswig ve eşi tarafından 1938 yılında bu bölgede kuşların konakladığı keşfedilmiş ve daha sonraları bir inceleme istasyonu kurulmuş. Kuşları izlemek için en iyi aylar Nisan, Mayıs, Haziran olarak belirtiliyor. Kuş gribide ilk kez Manyas da görülmüş.

Manyas kuş çeşitleri

Manyas Kuş Cenneti Giriş Ücreti

Kapıda bir giriş ücreti ödeniyor Tam 6 lira öğrenci ise 3 lira oldukça makul ücretler bence. İçeri girdiğimizde bizi küçük bir dinlenme alanı karşıladı gezip yorulduktan sonra burada bir çay içebiliriz diye düşündük.

Manyas Balıkesir

Daha sonra idari bina müze görüntüleme merkezi çıktı karşımıza.

Kuş cenneti

Manyas Kuş Cenneti Müzesi


İçeri girdiğimizde orta büyüklükte bir odada bazı ölü bulunmuş kuşların doldurulmuş maketlerine baktık doğrusu biraz içim burkuldu.

Kuş müzesi
Kuş müzesi

Odayı yaklaşık on dakikada gezdikten sonra çıktık ve başka nereye gideceğimizi sorduk yan odaya davet ettiler bizi.
Balıkesir Manyas

Yan odada bir kaç televizyon ekranı vardı ve Manyas gölünü canlı yayında izleyebiliyorduk fakat görüntü net değildi bir beş dakika kaldıktan sonra çıktık.

Kuş gribi

Kimliğimiz karşılığında bize dürbünler verdiler, gözetleme kulesine yürümemizi istediler. Yürüyüş yolunu görünce gerçekten çok sevindim.

Kuş cenneti parkı

Ağaçlar,yeşillikler arasında kısa bir yürüyüş yaparız diye düşündük nitekim yürüyüş yolu iki dakika sonra bitti ve bir tek kuş görememiştik daha. Karşımıza çıkan gözetleme kulesinin dar merdivenlerinden tırmandık.

Kuş cenneti kulesi

Yukarı çıktığımızda iki pencere önüne yığılmış insanlar gördük diğer pencereler boştu hiç anlam veremedim ve bir pencerenin önüne geçip dürbünle göle bakmaya çalışınca nedenini anladık pencereler ağaç dallarından kapanmıştı ve göl sadece iki pencereden görünüyordu.

kuş gözetleme kuş cenneti

Manyas Gölü

Gölü gören pencerelerden çok bakamadık çünkü diğer insanlarda sırada bekliyorlardı bir çoğu bizim gibi uzun yoldan gelmiş ve moralleri bozulmuştu. Dürbünle oldukça uzaktan baktık ve ne olduklarını pek anlayamadığımız kara kara kuşlar gördük bir de çok net olmayan flamingolar.

Manyas kuş manyas kuş

Kızım dürbününü ayarlamayı beceremedi sanırım hiç bir şey göremedi. Daha sonra aşağı indik bir patika olsaydı biraz daha yürüyebilirdik ama yoktu ve geri dönüp giriş alanındaki dinlenme yerinde bir çay içelim dedik.

kuş cenneti gölü

Manyas Milli Parkı Yorumlarımız

Ne yazık ki bu mümkün olmadı çünkü çay ocakları kapanmış, hediyelik eşya dükkanı kapanmış hatta su almak için bir büfe dahi yoktu. Manyas kuş cenneti gezimiz yaklaşık yarım saatte son buldu. O kadar yolu tekrar geri dönerken bir tane bile kuş göremediğimize çok üzüldü kızım, kuş çok göreceğimizi düşünmüyordum fakat doğal ortamda güzel bir gün geçiririz diye düşünmüştüm gerçekten büyük hayal kırıklığına uğradım. Manyas milli parkı bir çok eksiğe sahip insanların gelip orayı ziyaret etmelerini istiyorlarsa bakış açılarını değiştirmeleri gerekiyor. Mesela kuşları rahatsız etmeyecek biçimde iki kilometre yürüyüş yolu yapılabilirdi. Gözetleme kulesi üç metre kadar daha uzun olsaydı her penceresi ağaçlar tarafından engellenmeden kuşlar seyredilebilirdi. Yaşlı insanlar gelmişler fakat kuleye çıkamadılar bir asansör kesinlikle yapılmalıydı. Gözetleme kulesi yıkıldı yıkılacak gibiydi son derece bakımsız.

Mnayas gölü

Giriş alanına çay ocağı yapılabilir, yemek verilebilirdi insanlar yeşillikler içinde bir kaç saat geçirebilirdi. Müze farklı fikirlerle geliştirilebilirdi. Doldurulmuş kuş olmasına gerek yoktu resimleri olabilir butona bastığınızda kuşlar hakkında bilgi veren ses tertibatı olabilirdi. İnsanların en azından 3 saatini geçirebilecekleri farklı bir şeyler neden yapmadıklarını merak ettim. Gidip görmeyin demiyorum eğer yolunuzun üzerindeyse uğrayın ayrıca vakit harcayıp bizim gibi gitmeyin çünkü hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Aranızda Manyas Kuş Cenneti ni görenler var mı?

Bu gezi yazımızı da okuyun: Balıkesir Otelleri Çimen Butik Otel

Manyas kuş cennetine nasıl gidilir, manyas kuş cenneti sanal tur, manyas kuş cenneti slayt, manyas kuş cenneti nedir, kuş cenneti nedir, manyas gölü, kuş cenneti araştır, manyas kuş cenneti, manyas kuş cenneti milli parkı, balıkesirde görülecek yerler, Manyas milli parkı













28 Yorumlar

  1. Manyas kus cennetine gidip görmedik..Ama anlatımınıza göre siz,eşiniz ve kızınız hayalleriniz de hüsrana uğramış gibisiniz ailecek..🤔 Demek Manyas'da düzenlenmesi gereken çok şey var..Bir an önce el atılması gerekiyor kanımca..Yoksa turist murist kalmıcak böle giderse..Bilgilendirme ve fotograflar güzeldi,elinize sağlık..✔🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok eksikleri var insanları çekecek bir şeyler yapmaları gerekiyor adı kuş cenneti ona yakışır bir şeyler bekliyor insanlar.

      Sil
  2. Gezi güzel olmuş ama her alanda olduğu gibi burada da eksiğimiz çok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın canım adını duyunca meraktan öldüğümüz kuş cenneti bomboş nedense

      Sil
  3. Ben görmedim..fotoğraflar huzur verici ama son yazdıklarından sonra ? oluştu bende..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Minicik bir alan ayrılmış ziyaretçilere gidip gör yorumlarını merak ediyorum

      Sil
  4. ay ne güzeeel hiç duymadım gitceeem :)

    YanıtlaSil
  5. Ülkemizde gezilip görülecek o kadar güzel yerler var ki inşaallah ömrümüz vefa eder diyeceğim ama yine de hepsini göremeyiz herhalde

    YanıtlaSil
  6. Merak ettiğim ve henüz gidemediğim bir yer, sayende daha yakından tanımış olduk :)

    YanıtlaSil
  7. Bursa'da yaşıyorum ve işim gereği zaman zaman Balıkesir - Bandırma - Gönen taraflarına gidiyorum. Manyas Kuş Cenneti tabelasını görüyorum ama sonradan da aklıma eskisi gibi değil artık diye kulağıma çalınan bilgiler geliyor ve gitmek istemiyorum. Sizin dediğiniz gibi bir yerse ben kesin sıkılırım zaten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yarım saatinizi verin bir görün bence görmedim demezsiniz.

      Sil
  8. Yazik olmus. Gecmiste giden tanidiklarim cok begenmisti demek yillar icinde ihmalden bu hale gelmis.

    YanıtlaSil
  9. söz konusu doğa olunca maalesef her zaman biraz eksiğiz. Neden böyleyiz gerçekten bilemiyorum ama doğaya saygı duyan kıymet veren bir avuç insanız. Umarım bir an evvel eksiklikler giderilir.

    YanıtlaSil
  10. Manyas'a çok yakınım ama daha gidip göremedim :)

    YanıtlaSil
  11. En çok merak ettiğim yerlerden biriydi ama özellikle gitmeye değmez artık :( Belki bir gün yolum düşerse ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani yolun düşünce bir gir gez görmedim demezsin

      Sil
  12. Çok güzel bir yer görmedim henüz

    YanıtlaSil
  13. Manyas Kuş Cennettini çok merak etmeme rağmen hala gidemedim. Ya ben bu flamingonun olduğu her yere bayılıyorum ama 😇

    YanıtlaSil