Eskiden kozmetik endüstrisi bu kadar gelişmemişti ve sadece bir kaç marka vardı. Fondötenin ciltte oksitlenmesi gibi bir olay hiç başımıza gelmiyordu fakat zamanla kozmetik sektörü büyük yollar katetti ve türlü türlü fondöten ülkemize girmeye başladı ilk kez Maybelline BB krem adlı yazımı yazdığımda 2013 yılında BB kremi uyguladığımda cildimin turunculaştığını gördüm neden olduğunu hiç anlamadım çünkü bu durum ilk kez başıma geliyordu. Bu olaydan sonra defalarca fondötenin oksitlenmesi olayını fark ettim ve nedenini araştırmaya başladım.

Fondöten neden oksitlenir?

Mağazada denediğinizde harika duran fondötenin bir kaç saat sonra renginin turunculaşması, koyulaşması, kirli bir görünüm vermesi oksitlenme olarak adlandırılır. Özellikle beyaz tenli bayanların sıkça yaşadığı bu problem sonucu yüz ve boyun farklı renklerde olur.

Ciltte oksitlenme oluşumunun nedeni nedir?

Oksitlenme diğer adıyla paslanma fondötenin cildimizin salgıladığı yağlarla ya da havadaki oksijen ile birleşmesi sonucu kimyasal reaksiyona girerek renginin değişmesi anlamına geliyor. Özellikle yağlı cilde sahip bayanlar oksitlenme problemiyle karşılaşıyor.



Fondötenin oksitlenmesi önlenebilir mi?

Aslında artık pahalı markalar oksitlenme için Antioksidan içeren fondötenler üretmeye başladı ama bu tür ürünleri satın almak her tüketici için mümkün olmuyor.

Fondötenin oksitlenmesi için başka çözümler

-İlk olarak fondöten satın almadan önce mağazada deneyerek bir kaç saat bekleyin hatta yanınızda minik bir kap götürerek bir kaç kullanımlık ürün alabilir ve gün içinde oksitlenme olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

-Fondöteni fırça ya da süngerle uygular ve cilt bakımınızı da düzenli yaparsanız daha geç oksitlenme meydana gelir.

-Ten renginizden bir iki ton açık bir fondöten kullanırsanız oksitlenme olduğunda fondöten cildinizle bütünleşir ve renk koyulaşması önlenir.

-Cildinizdeki yağlanmayı yağ emici mendillerle kontrol altına alırsanız fondötenin oksitlenmesini önleyebilirsiniz.

-Nasıl bir boya yaparken önce astar atılırsa bizde yüzümüze bir astar çekerek oksitlenme sorununun önüne geçebiliriz yani makyaj bazı kullanmalıyız. Her bütçeye uygun makyaj bazları piyasada mevcut. Cilt tipinize uygun bir slikon içerikli makyaj bazı fondötenin cildinizin salgıladığı yağlarla daha geç buluşmasını sağlayacak ve oksitlenme olayını çok daha geciktirecektir. Makyaj bazını uyguladıktan sonra biraz bekleyerek fondöten uygulaması yapabilirsiniz. Makyajınızı yaptıktan sonrada makyajı sabitleyici bir ürün kullanırsanız fondötenin havayla temasını kesebilir daha uzun süre rahatça kullanabilirsiniz.

Oksitlenmeyen fondöten markaları

-Kullanıcı yorumlarına göre bir kaç marka verebiliriz tabi sizin cildinizde  aynı etki olmayabilir, denemeden hiç bir ürünü almayın lütfen. Oksitlenmeyen fondötenler sunan birkaç marka vardır, bu da fondöten renginin zamanla değişmediği veya koyulaşmadığı anlamına gelir. İşte birkaç örnek:

Nars Natural Radiant Longwear Foundation

Fenty Beauty Pro Filt'r Soft Matte Longwear Foundation

Estee Lauder Double Wear Stay-In-Place Foundation

Kat Von D Lock-It Foundation

Huda Beauty #FauxFilter Foundation

Kryolan Supracolor fondöten

Note Detox Protect  fondöten

Estee Lauder Double Wear fondöten

Oriflame Giordani Gold fondöten

Yves Saint Laurent Le Teint Touche Eclat fondöten

Max Factor Lating Performance fondöten 

Chanel Vitalumiere Aqua fondöten

Giorgio Armani Luminious Silk fondöten

Nyx High Definition fondöten

Revlon Colorstay fondöten

Fondötendeki bileşenler havayla temas ettiğinde meydana gelen doğal bir kimyasal reaksiyon olduğundan, tüm fondötenlerin bir dereceye kadar oksitleneceğini belirtmekte fayda var. Ancak bazı fondötenler bu etkiyi en aza indirecek ve zamanla daha tutarlı bir renk uyumu sağlayacak şekilde formüle edilmiştir.

Bu kozmetik yazımız da ilginizi çekebilir: Watsons indiriminden ne almalı?

Fondöten birkaç nedenden dolayı oksitlenebilir. Bunun bir nedeni, hava ve neme maruz kalmasıdır, bu da fondötendeki pigmentlerin parçalanmasına ve renk değiştirmesine neden olabilir. Ek olarak, fondötendeki yağlar ve kokular gibi bazı bileşenler de oksidasyona katkıda bulunabilir. Son olarak, belirli cilt bakım ürünleri veya güneş ışığı gibi çevresel faktörler de fondötenin oksitlenmesine neden olabilir. Fondöteninizin oksitlenmeye başladığını fark ederseniz, değiştirme zamanı gelmiş olabilir.

Fondöten neden oksitlenir, fondöten, fondötenin ciltte oksitlenmesi, fondötenin oksitlenmesi, fondötenin oksitlenmesi nedir, ciltte oksitlenme oluşumunun nedeni nedir, fondötenin oksitlenmesi önlenebilir mi, fondötenin oksitlenmemesi için öneriler, renk koyulaşması, makyaj bazı, yağ emici mendiller, oksitlenmeyen fondöten markaları







28 Yorumlar

  1. Hiç duymamıştım,ciltte oksitlenme ilginçmiş..Bilgiler için emeğinize sağlık..✔🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki ilerideki hanımınızda aynı problem olursa bu bilgi işinize yarayabilir

      Sil
  2. Bb lerde bende bır sure sonra aralara doluyor ve pütürdekleşiyor hafıften canım buda oksıtlenmeye gırıyorsa gırsın garı, loreal true mach fondotende aynen bu dediğim gibi yapıyor altına cok cok ıyı bır nemlendırıcı şart galiba.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet loreal de bu çeşit problemler yaşayanları gördüm

      Sil
  3. Cok sık fondoten kullanmadigimdan bu durumla karsilasmadim ama aklimda olsun yapilacaklar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok fondöten kullanmak iyi değil canım zaten özel günler yeterli

      Sil
  4. Fondöten kullanmıyorum ama kullananlar için çok faydalı bilgiler olmuş

    YanıtlaSil
  5. Cok bilgilendirici bir yazi olmus canim 😍

    YanıtlaSil
  6. Fondöten uzun zamandır kullanmıyorum ama kullandığım dönemde ben de yüz ve boyun bölgesindeki farklılıkları gözlemlemiştim..Demek bu yüzdenmiş :)

    YanıtlaSil
  7. Fondöten uzun zamandır kullanmıyorum ama kullandığım dönemde ben de yüz ve boyun bölgesindeki farklılıkları gözlemlemiştim..Demek bu yüzdenmiş :)

    YanıtlaSil
  8. Eline sağlık çok yararlı bir paylaşım olmuş.

    YanıtlaSil
  9. ben çok uzun yıllardır lancome ve clinique markalarının fondötenini kullanırım. Benim başıma gelmedi ama bundan böyle dikkat edeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pahalı markalarda çok oksitlenme olmuyor canım

      Sil
  10. Oksitlenmeden çok muzdariptim.Öğrenmiş oldum.Güzel bir yazı olmuş kaleminize yüreğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yararlı olmasına sevindim ben teşekkür ederim

      Sil
  11. Ten ürünü kullanmadan önce cildi iyi nemlendirmekte oksidasyonu azaltıyor.

    YanıtlaSil
  12. benim kullandıklarımda bu sorunu yaşamadım belki kuru ciltli olduğum içindir

    YanıtlaSil
  13. Cildim yağlı ama çok şükür oksitlenme sorunu yaşamadım hiç. Yukarıda da bahsettiğin gibi fırça/sünger ve cilt bakımının etkisi sanırım

    YanıtlaSil