Selamlar şu sıralar sosyal medya da dolanan İran şahı Nasıreddin ve karısı Anis el-Doleh'in resimlerini görmeyen ve şok olmayan yoktur kesinlikle.İran devletinde 1848 yılından itibaren 47 yıllık hükümdarlık süren İran şahı Nasıreddin'in aşk hayatı ve zevki bir anda Türkiye gündeminde yer buldu.

Ülkesinde hüküm sürdüğü süre boyunca kültürel olarak bir çok reforma imza atan İran şahı kendisine kurduğu haremi ile de dikkat çekiyor.Yaptığı reformlar arasında tütünü serbest bırakması ve kadınlarında nargile ve tütün kullanmasına izin vermek,din adamlarının fazla söz sahibi olmasına engel olmak,eğitimde reformlar yapmak ve halka posta,telgraf gibi iletişim araçlarını tanıtmak,ilk gazeteyi çıkartmayı saymak mümkün.Ayrıca hareminde bir fotoğrafçıda bulunuyordu ve eşlerinin kendisinin fotoğraflarını çektiriyordu.
Hareminin en gözde hanımlarından biri olan Anis el-Doleh ise günümüzde kabul edilen güzellik kıstaslarıyla hiç de örtüşmeyen bir görünüme sahip.
Mesela oldukça kilolu ve yüzünde fazlaca tüyler mevcut.O zamanki kurallar doğrultusunda haremdeki kadınların yüzlerindeki kılları almaları yasakmış.Yalnız resimlerdeki özgüvene lütfen dikkat ediniz hayran kalmamak elde değil.

Güzellik kavramı yüzyıllar boyunca o kadar çok değişikliğe uğramış ki.Her dönemde farklı kadın tipleri güzel olarak algılanmış.Zaman içinde kadınlar evrim geçirmiş değiştikçe değişmiş.Değişim hala da devam etmekte her gün yeni bir şey moda oluyor.Kadınlar çıtayı aslında kendileri yükseltiyor.80 'li yıllarda tavşan diş modayken şu sıralar vampir dişleri yaptırmaya başladı herkes.Bir aralar incecik,açlıktan ölmek üzere gibi görünen vücutlar modaydı şu sıralar kalçalar biraz daha genişledi beller inceldi.Bunun gerçekten sonu yok.

Bu resimleri görünce aklıma güzelleşmek uğruna verdiğimiz çabalar geldi.
"Spor yapmalıyım,saçlarımı boyatmam lazım,olamaz kaşlarım çıkmış,makyajsız nasıl adım atarım dışarı,bu elbiseyi artık giyemem modası geçti,beni bakımsız görürlerse ne derler sonra,o fardan da alayım,gözlerimi nasıl daha çekik,yüzümü nasıl daha ince gösterebilirim ve daha neler neler yapabilirim."

Hepsi daha güzel daha çekici daha hoş görünmek için;hayatımızın merkezine koymuşuz zavallı vücutlarımızı oynuyor,yıpratıyor,hırpalıyoruz.
Belki Marilyn Monroe kadar güzel görünsek bizi daha çok severler.Bizi sevecek birini buluruz.Ne güzel olur değil mi?
İşte bu resimleri gördüğümde gerçekler çıktı karşıma acı acı bağırdılar.Boşuna uğraşma güzelim sevecek adam seni her halinle sever.Marilyn Monroe o güzellikle buldu mu sevgiyi koca bir hayır.Ama İran şahı Nasıreddin ve karısı Anis el-Doleh bulmuşa benziyor öyle değil mi?

Resimler Google görsellerden alınmıştır.
Kaynak:Qasid.az
Ek:Bu resimlerin o siralar kadinlarin tiyatro oyunlarinda oynamalarinin yasak oldugu icin erkek tiyatro oyuncularina ait oldugu da iddia ediliyor.

98 Yorumlar

  1. Evet ya çok şaşırdım gerçekten 😂😂😂 çok güzel bir yazı olmul 💁🏻🌸

    YanıtlaSil
  2. Güzellik başkalarının ne düşündüğü değil kendimizi nasıl hissettigimizle alakalı olmalı bence. Ne yaparsak yapalım kimseyi memnun edemeyiz. Güzel paylaşım için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  3. Ne kadar da doğru bir konuya değişnmişsin. Günümüzde güzellik kavramı artık öyle bir boyuta erişti ki, makyaj yapmasan çirkin oluyorsun. Bence bu dönemim güzellik çabası, sevilmekten ziyade kadınlar arasında bir yarışa dönmüş gibi...

    YanıtlaSil
  4. Bu habere çok gülmüştüm ben ☺️

    YanıtlaSil
  5. Gerçekmiş demek bu kişiler. O zamanın güzellik anlayışı da çok kolaymış. Uğraşmadan her haliyle güzel kabul edilmekte büyük rahatlık 😊

    YanıtlaSil
  6. Bu resmi bende ilk gördüğümde şok geçirdim :)) ama şu gerçek seven erkek görüntüye bakmıyor. Her halini seviyor ama bu resimdeki kadınsa biz neyiz 😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilmiyorum belki şah görse bizi beğenmeyebilirdi:))

      Sil
  7. Onlar mutlu olduysa bize de birsey demek düşmez demek ki adam gözüyle değil kalbiyle sevmiş 😀 Herkesin zevkine kimse de karisamaz ayrıca 🙈 biyiklari var demi 😀

    Marilyn konusunda kesinlikle haklısın 👍

    YanıtlaSil
  8. Ben de bu hikayeyi ilk duyduğumda oldukça şaşkınlık yaşamıştım :)

    YanıtlaSil
  9. Çok ilginç geldi bu yazı bana.Güzellik anlayışı gerçekten ne kadar da değişmiş :)) Güzel bilgiler için teşekkürler :))

    YanıtlaSil
  10. çok keyifli bir yazı olmuş. Bir solukta okudum.

    YanıtlaSil
  11. Renkler ve zevkler tartışılmazmış gerçekten de görmüş olduk, çok ilginç :D

    YanıtlaSil
  12. gördüm ve şoka girdim gerçekten :-))

    YanıtlaSil
  13. Resimlere baktikca guluyorum ama ya yok boyle birsey erkek gibi olmasi bir yana o açık formda giydigi kiyafetlerde ney öyle. Moda olamaz 😁

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Varmış demek o zaman öyle bir moda:))

      Sil
    2. basi bagli mini etekli hali vardi birde,sacma geldi valla.

      Sil
  14. Evet çok doğru şeyler söylemişsin,sınırı,çıtayı kesinlikle biz belirliyoruz modayı da aynı şekilde o yüzden önce kendini seveceksin her zaman :))

    YanıtlaSil
  15. Güzellik mutlu olmak için bir koşul değil tabii ki.Geçici olanlara bağlanan mutluluk kavramı bizi yarı yolda bırakır.Bize makyajsız,kilo aldığımız zamanlarda her halimizle sevecek olanlar lazım sanırım:)

    YanıtlaSil
  16. ben de şaka falan sanmıştım ama gerçekmiş işte dediğiniz gibi acı gerçek. güzellik algısı o kadar standartlaştırılmış ki, başka bir şeyi beyinler direkt reddediyor. Sondaki tepsitinize katılıyorum, ne kadar güzel olursa olun ya da ne kadar bakımlı vs. Fark etmiyor. Sizi seven her halinizle seviyor, sevmeyense dünya güzeli olsanız da sevmiyor.

    YanıtlaSil
  17. İnternette 100 yıllık güzellik değişimi adında videolar var kesinlikle tam bu konuyla ilgili :)

    YanıtlaSil
  18. Hepimiz bıyık bırakalım :D

    YanıtlaSil
  19. Gülelim güzeli görende saklı 🤗

    YanıtlaSil
  20. İşte tam anlamıyla gerçek bir sevgiymiş,şoktayım ...

    YanıtlaSil
  21. Resimlere sok olamamak mumkun degil : ) am agercek sevgi karsilikli biribirini her yonuyle kabul etmek zaten onun goruntuyle asla alakasi yok !

    YanıtlaSil
  22. Harika akıcı ve etkileyici bir yazı. Bu şairi daha öncede duymustum hikyesi gercekten değişik:) kalemine saglık tatlım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım şair değil şah yanlış anladın galiba:))

      Sil
  23. Ben dene diyeceğimi bilemedim. Ama çok da doğallık pek iyi değil galiba, en azından tüyler konusunda :p

    YanıtlaSil
  24. O ne biçim kadın ya bıyıkları var onun :D şahsen bu yazıya katılmıyorum güzellik göreceli evet ama kadın o çirkinlikle nasıl baş tacı olmuş anlamak zor bi de o özgüven haremde gözde cariye olduktan sonra gelmiştir ve biraz da ukala olduğunu düşünüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demek var bilmediğimiz bir yönü belki çok akıllı belki çok tatlı dilli kimbilir:))

      Sil
  25. O zamana gitsek demek kadın olarak değerlendirilmeyeceğiz. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki bizi beğenmeyecek uzaylı sanacaklar garip makyaj malzemelerimizle :))

      Sil
  26. Ne güzel bir yazı olmuş. Fotoğrafları görmüştüm ama araştırmamıştım sayende kimin olduğunu da öğrenmiş olduk. Aşk her şeyiyle her yönüyle karşı tarafı kabul etmektir. Ama bu kadar doğallıktan yana ben de değildim . Hatta geçen haftalarda bacaklarını hiç almayan bir genç kız gördüm ingiltere sokaklarında, kız acayip güzeldi ama bacaklarını görünce ben şok oldum ve arkadaşıma bahsettim feminist olabilir dedi çok şaşırmıştım. Demek ki bazıları bu geleneği devam ettiriyor 😄 Sevgiler ❤️

    YanıtlaSil
  27. Bu kadını görünce bende şok olmuştum ama eskiden balık etli kadınlar güzel kabul edilirmiş zayıf kadınlara yazık, hasta mı bu derlermiş ama şimdi herkeste bir zayıflama, 34 beden olma isteği bence herkes zayıf olmak zorunda değil eğer sağlık sorunu yoksa hafif kilonun zararı yok.
    Tabi bunları doğum sonrası 10 kiloyu vermiş geriye bi 10 kilo versem fena olmaz diyen biri diyor.:D

    YanıtlaSil
  28. Şahın zevki ne diyebiliriz🙈 Ama takdir ettim mutlak daha güzelleri vardır aşk bu olsa gerekmi demek lazım, anlayamadım 🙈😄

    YanıtlaSil
  29. Ben zaten ağdayı kaş almayı falan ilk kim icat ettiyse diye düşünürüm bazen. Bir de kibele ve anaç görüntüler revaçta iken ne ara siskoyuz diye çirkin olduk diye soylenirim ara ara.. Yanlış devirde geldim ben kesin: p

    YanıtlaSil
  30. Neden bu konuyla alakalı biraz daha araştırma gereği duymadınız ? Ayrıca fotoğraftakı kişilerin hepsi erkektir. Nedenine gelince :) 1900-1920 yılları arasında İran tiyatrosunda kadınların gösterim yapması yasaktı. Ve bu yüzden kadın rollerini erkekler oynardı. Anis el başka kadındır. resimdekiler erkek oyunculardır :) Bilgi bilgidir. Hepimizi aydınlatayım dedim. Saygılar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dogrusunu isterseniz bu bilgide kulagima geldi ancak cok sinirli yazi bulabildim buyuk haber ajanslari ve yabanci kaynaklar da bu sekilde yazinca dogruluguna inandim aslinda ben zaten konunun farkli bir boyutunu ele aldim cevremizde gordugumuz hic te hos görünmeyen bazi bayanlar oldukca seviliyor ve onemli olan gorunus degil yazima bu tema hakimdi fakat vermis oldugunuz bilgi icinde cok tesekkur ederim boyle bir ihtimalde var tabii ki yazimi zenginlestirdiginiz icin tesekkurler:))

      Sil
  31. Buraya sürekli bişiyler yazıp yazıp siliyorum, birşey diyemiyorum...

    YanıtlaSil
  32. bizi beğenen böyle beğensin :)

    YanıtlaSil
  33. İnstagramda gördüğümde tövbe yarabbim diyerek geldim :D

    YanıtlaSil
  34. Sonuç nedir bunlar bayan erkekmi doğrusu yalanmi

    YanıtlaSil
  35. İnternette dolaşan bu fotoğraflar gerçek mi bilemem ama günümüzde kadının "güzel" olması için dayatılan gerçekleri çok güzel sıralamış ve yorumlamışsınız. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  36. Bildiğim kadarıyla nette dolaşan fotoğraflar olayın aslı değil. Fotoğraflardaki bir tiyatro grubuymuş.

    YanıtlaSil
  37. Yazının sonunu ne kadar güzel bağlamışsın.Marifet güzellikte değil,ince ruhta,özgüvende saklı kesinlikle ;)

    YanıtlaSil
  38. Az daha 14.intahar gerceklesiyordu:)

    YanıtlaSil
  39. Kelebeğim yazılarındaki gerçekliği çok seviyorum, hikaye ise oldukça ilgi çekici ve şaşkınlık yaratıcı :)) Güzellik kavramı eskiye oranla daha hızlı değişiyor fakat kendine güven ve sevgi bakımından eksiklik yaşadığımızı düşünüyorum. Emeğine sağlık kelebeğimmmm <3 :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler güzel yorumların için canım:))

      Sil
  40. harikaa bir yazı olmuş canım :) çok haklısın sevilmek güzellikle olmuyor. insanın çirkin şansı olmalı :)

    YanıtlaSil
  41. Cok guzel yorumlamissiniz. Bizi sevecek kisi zaten oldugumuz gibi sevmeli. Belli kaliplara bagli, standart model olarak degil...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okudugunuz yorum yaptiginiz icin cok mutlu oldum teşekkürler

      Sil
  42. Dış görünüş yerine ruhu sevmek varmış demekki.Şimdi tam tersi oldu.Olduğumuz gibi sevenlere hep kapılarımız açık :)

    YanıtlaSil
  43. geçekten ilginç bi hikaye.."hekesin karısı kendine gözeldir" diye nöri kantarın bir deyimi vardır,işte bu da onun gibi bişi işte..😀🙂

    YanıtlaSil
  44. Körkütük aşk bu olsa gerek. Sevdiğinin yüz güzelliği ve huylarını görmeden, ruhen sevebilmek demek ❤️

    YanıtlaSil
  45. Güzellik göreceli bir kavram..Bu fotoğrafı bizde Küçük İbo muydu ismi tam emin olamadım onunla karşılaştırıyorlardı sosyal medya hesaplarında :)

    YanıtlaSil
  46. Gönül bu işte belli olmuyor:) enteresan bi hikaye kalemine sağlık

    YanıtlaSil
  47. Çoox gözel anlatmışsınız. Gözellik deyişken bir mefhumdur doğurdan da.

    YanıtlaSil
  48. Salam. Gözəllik anlayışı əsrlərlə dəyişir. Əvvəllər qadınlar daha ağbəniz və ya 1az kilolu gözəl qəbul edilirdi. Sonra günəşdən 1az qaralmış dəri rəngi və incə çox incə bədən quruluşu və sonda da dediyin kimi Beyonce tərzi bdən quruluşu gözəllik hesab olunur. İnstaqramda insanlar buna görə görünüşlərini müxtəlif proqramlar, effektlərlə dəyişir və bu insanlar içində hətta çox bəyəndiyimiz məşhurlar belə var. (məs. Barbara palvin kimi) Amma nəticədə özgüvən varsa sən olduğun kimi gözəl olduğunu düşünürsənsə, qarşındakı insana da bunu qəbul etdirə bilərsən. :)

    YanıtlaSil
  49. Çok doğru detaylara değinmişsin canım sağol

    YanıtlaSil