Selamlar bundan bir kaç gün önce Instagramda takipçi,beğeni satın alanlar hakkında ne düşünüyorsunuz deseler "Alsınlar ya bana ne,demek ki firmalar mecbur ediyorlar.Herkes özgür istediği gibi davranabilir"derdim.

Fakat öyle bir olay oldu ki çok üzüldüm,çok ağladım.Gelip bloguma içimi dökmek istedim.Kimseyi kırmak ya da yermek gibi bir amacım yok sadece içimi dökmek istediğim.

Efendim bildiğiniz gibi kendi çapımda hobi olarak yürütüyorum küçük blogumu;öyle çok fazla hırslı olduğum söylenemez.Zaten çok fazla bir takipçim de yok işte ufak ufak yazılarımı yazıyor;elimden geldiğince diğer mecralarda da blogumu temsil etmeye çalışıyorum.

Zaten gençler kadar aktif yazamam çünkü onlar kadar çok ne resim çekmekten ne teknolojiden anlamıyorum.

Ama kendimi bir blogger olarak görüyorum bunu söylemeliyim.Çünkü yıllardır düzenli olarak yazı yazıyorum ve bazı firmalar beni önemseyerek yeni çıkan ürünlerini gönderme teklifiyle geliyorlar.Kendimi bir şey sandığım falan yok ama severek yazılarımı yazıyor.Benim diğer kızım olan blogumla ilgilenmeyi seviyorum.

İlk blog yazdığım yıllarda oldukça büyük yabancı bir kozmetik firmasının Türkiye ayağındaki basın ve halkla ilişkiler temsilcisi benim bloguma rastlamış ve beğenmişti sonra beni yaptıkları etkinliğe davet etmişti.

Ne yazık ki ben uzakta oturduğumdan gidememiştim bunun üzerine beni blogger listesine eklemiş ve yeni çıkan ürünlerinden etkinliklerinden devamlı haberdar olmuştum.Bu yıllarca devam etti.Arada yazışmalarımız oldu basın bültenleri yollandı.Çok samimi bir markaydı ve çok sevdiğimi her zaman söylerim.

Sonra tabii ki firma başka elemanlarla da çalışmaya başladı.Yeni göreve gelenlerle de arada yazışmalarımız oldu.Instagramdan birbirimizi takip ettik.

O sıralar instagram yeni yeni popüler oluyordu.Geçen yıl benim adresimi,doğum tarihimi falan istediler.Acaba doğum günümde sürpriz mi yapacaklar bana diye çok sevindim.Doğum günüme kadar olan zamanda bir çok bloggera yollanan hediyeleri gördüm fakat benim doğum günüm geldiğinde hiç bir şey gelmedi.Olabilir dedim,önemsemedim.

Sonra bir baktım instagramda bir kaç blogger bu firmanın etkinliğine gitmiş;şaşırdım,her yıl bende davet edilirdim etkinliklerine ve bu sefer davet edilmemiştim; çok üzüldüm.Çünkü insan o kadar uğraşıyor,yazıyorsa tanınmış bir markanın blogger listesinde olmak gurur veriyor,hoşuna gidiyor.

Katılan diğer bloggerları araştırdım.Sadece 2-3 tanesi tanıdık şok oldum ne kadar çok blog açılmış ve aman Allahım bir tanesinin 80 K takipçisi vardı.Resimlerinin beğeni sayısı 1500 den fazlaydı ve resimlerinin altında bir tane bile yorum yoktu.Hemen bloguna gittim 15 takipçisi vardı blogunun açılalı bir yıl olmasına rağmen.

Yıllardır bu camia dayım ama hiç tanımadığım adını duymadığım bloglar 40 K-50 K larda bazılarının hiç blogu yok.

Ne bileyim yıllardır hepimiz birbirimizi tanırız kim işini iyi yapar,kim çok okunur az çok bilinir bu alemde.Birde profillerde vardır ya senin takip ettiğin kaç kişi var bu kişiyi bakıyorum 35-40 kişi yani 50 K olan bir blogu bloggerlar takip etmiyor çok ilginç.

Bu durum canımı sıktı,bir süredir de aklımdaydı acaba blogger listelerinden çıkarıldım mı?Neyse aradan bayağı vakit geçti bu firma yeni yeni ürünler çıkarmış.Uzaktan izledim bana gelmeyeceğini tahmin ediyordum.Tanıdığım bloggerlardan gene 3 tanesine falan gitti ürünler sonra diğer gidenleri araştırdım.O binlerce K olan hiç tanımadığım,takip etmediğim bloggerlara yollandı ürünler.

Doğrusu uzun süredir içerlemekteydim bu durumu Bana hala basın bültenleri geliyordu blogger listelerindeydim;biliyordum neden bana da denemem için ürün yollamıyorlardı?

En sonunda dayanamadım bir mail attım.Durumu güzelce anlattım aynı size anlattığım gibi yıllardır listelerinde olduğumu ancak son bir yıldır eskisi gibi olmadığını.

Ve sordum "Yoksa bloggerları ikiye mi ayırdınız birinci kısım sadece basın bülteni gidecek olanlar ikinci kısım etkinliklere çağırılacak ve yeni çıkan ürünler yollanacak olanlar mı?"diye.

Doğrusu blogger listelerinde olmama güveniyordum,yıllarca bana samimi yaklaşmalarına güveniyordum,yıllarca yazdığım yazılara güveniyordum,bu camia da iyi kötü bir yerim olduğuna güveniyordum.Tamam kendimi bir şey sanıyordum.

Mailimin sonuna cevap verirlerse sevineceğimi yazmıştım.Ertesi gün mailimin cevabı geldi.

Ben işteyken gelmişti cevap okudukça ağlamaya başladım.Kendimi tutamadım.Gelen cevabı etik olmadığı için aynen yayımlamıyorum.Aslında kibar bir dille yazılmaya çalışmıştı ama yazanların altında çok farklı mesajlar vardı;anladığım şunlardı:

-Öncelikle içten düşüncelerim için teşekkür edilmişti.En son alışverişlerimi araştırmışlar neredeyse aradan bir yıl geçmiş.(Bunu hiç anlamadım doğrusu neden araştırmışlardı? )

-Şu sıralar çok fazla blogger var ve her blog yazan blogger değildir ve her blog yazana da ürün gönderemeyiz takdir edersiniz ki.(Ben herkes miyim?)

-Davetlerimize herkesi çağıramayız çünkü küçük,samimi toplantılar yapıyoruz.(Tekrar ben herkes miyim?)

-Ürün de yüz yüze tanıdığımız,samimi bulduğumuz bloggerlara yolluyoruz.(Ben uzaktayım diye mi bunlar?)

-Anladığımız kadarıyla sizde ürünlerimizi denemek istiyorsunuz mümkün olursa yollarız ama herkese yollayamayız tabii ki.(Benim hiç param yok mu?Ben kendim alamaz mıyım?)

-Sizinle instagramda bir kaç kere yazışmıştık hatırlarsınız birbirimizi de takip ediyoruz.Blogunuzu okuyup takip ediyoruz.(Acaba beni beğenmiyorlar mı?)

-Doğum günü hediyesi yolladığımız doğru demek sizin doğum gününüzde izinliymişim,olmamış.

-Blogger listemizde olmasanız size basın bülteni yollamazdık.

-Açıklayıcı oldu mu sizin için?

Çok açıklayıcı oldu hakikaten okumaya başlar başlamaz ağlamaya başladım ve ne yazsam acaba yazmasam mı diye düşünmeye başladım.Sonra dayanamadım cep telefonundan o anki düşüncelerimi yazmaya başladım.

-Evet en son alışverişimin üzerinden epey vakit geçmiş olabilir çünkü denemem için gelen ürünler var ve her markadan ürün kullanıp,satın almak istiyorum;haklısınız.

-Tabii ki her blog yazan blogger değildir;haklısınız.

-Tabii ki tanıdık ve samimi olduğunuz kişilere ürün göndermeyi tercih edebilirsiniz;haklısınız.

-Tabii ki herkesi etkinliklerinize çağıramazsınız;haklısınız.

-Doğum günü hediyesi sırasında izinli olabilirsiniz;haklısınız.

-Blogger listenizde olmasam basın bülteni  gelmez;haklısınız.

-Hepsi doğru peki neden ben kendimi bu kadar değersiz hissettim ve ağlamaya başladım işte onu anlamadım?

-Lütfen mailime cevap vermeyin.İyi çalışmalar dilerim.

Kendimi,blogumu bu kadar küçük ve değersiz hiç hissetmemiştim.Anladığım şuydu kaç takipçin var ki,nesin ki,kaç beğenin var ki,neden seni önemseyelim?

Aradan beş dakika geçmeden telefonum çaldı.

Arayan pr'dı ben salya sümük ağlarken beni teselli etmeye çalıştı.Bu konu böyle kapansın istememiş verdiğim tepkiye oda çok üzülmüş.Çok fazla blogger olduğunu ve artık bunaldıklarını çok fazla mail aldıklarını anlattı.

Bu yüzden sanırım kendilerince tanıdık ve samimi bulduklarıyla çalışma kararı almışlar.Haklısınız dedim hep dediğim buydu.Gerçekler bu kadar açık söylenince o beni kırdı.

Telefonumu bulmak için eski maillerime bakmış ve gerçekten blogger listelerinde olduğumu görmüş.Ama o kadar fazla blogger var ki ve o kadar fazla bir takipçi hırsı var ki firmalarda artık ne yapacaklarını şaşırmış vaziyetteler.Kızcağız beni sakinleştirmekle uğraştı,durdu.Tam olarak ne konuştuğumuzu inanın hatırlamıyorum hep ağlıyordum çünkü.

Ben firma olsam bir yanda az takipçisi az beğenisi olanı mı seçerdim yoksa çok takipçili çok beğenili hesabımı?

Takipçi alan;daha fazla olmalı diye hırs yapan bloggerlar yüzünden biz ancak boşa kürek çekmeyle uğraşıyoruz.

Değerimiz bitmiş ve hiç olmayacak.

Bloga girdiğimiz yazılar artık okunmuyor ve okunmayacak.

Firmaların sen kimsin ki mesajlarıyla bu böyle sürecek gidecek.

Çok üzüldüm bir daha blogger listesinden çıkarılsam bile hiç bir firmaya yazmayı düşünmüyorum.

Ben kimim ki?

68 Yorumlar

  1. çok çok kızdım size !
    ne demek ben kimim!
    ben bir ürün alıcaksam instagrama BAKMIYORUM!!!
    GOOGLE YAZIYORUM ARADIĞIM ÜRÜNÜ İNSTAGRAM SONUCU GÖSTERMİYOR!! BLOG SONUCU VERİYOR
    ben de çok yıldım çok üzüldüm çok kızdığım anlar kapatıyorum kime ne için bu emeklerim dediğim günlerim oldu.
    şükürler olsun paramız var ve istediklerimizi alabiliriz.
    kimseye muhtaç diiliz yaradanda muhtaç bırakmasın
    he o ürün yollanan kendilerini bişey sananlarda okuycaklar sizin yazınızıda benim yorumumuda
    benim onlara bir tavsiyem yok zaten hiç biriyle muhatap bile olmam asla
    yazın sadece yazın
    kimseyi takmadan kimseyi umursamadan yazın.
    çünkü benim gibi milyonlarca kişi bizlerin yazdılarına güvenerek ürün alıyorlar
    firmalara sadece tek bir sözüm var 25 lira karşılığı 50k olabilirim. ayda 100tl karşılığı tüm resimlerime 2000 beğenide alabilirim ama ALMAYACAĞIM!!
    çünkü ben yazarsam eğer bunu sizin gözünüzde takipçi sayımla diil googleda yazdığım şeylerin sıralamasıyla ölçerim.
    ben çok uzun yazarım daha ama o gözyaşlarınıza yazık inanın. asla yılmayın ve başkaları yüzünden kırmayın kaleminizi
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler ama düşündükçe çok üzülüyorum yazmaya tabii ki devam edeceğim ama bu savaşın içine girmek istemiyorum hakikaten korkutucu bir dünya olmaya başladı burası:((

      Sil
  2. İnstagramda görüp okuyup hemen yazmak istedim.Sanırım bu blogger aleminde bir danışıklı dövüş var.Kendinizi sırf bu yüzden değersiz hissettirmelerine üzüldüm.Ama son bir senedir takiplerimle söyleyebilirim ki her önüne gelen 'blogger' oluyor pardon 'instablogger' oluyor.Ben de çok çok eski değilim ama çaba sarfediyorum.Ne diyeyim umarım biraz daha mantıklı seçimler yaparlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umuyorum canım anlamıyorum,bilmiyorum artık hiç bir şey inan aklım ermiyor bu aleme:((

      Sil
  3. Ben bu iş içinde 2 yıldır varım ve ilk açtığımdan zamandan beridir seni takip ediyorum. Bu sene bir etkinlik düzenledim ve firmaların gerçek yüzünü gördüm. Bazıları var ki bloggerlara çok fazla değer veriyor bazıları da böyle demediğini bırakmıyor. aslında bizlere daha çok değer vermeleri gerekirken kendilerinden soğutuyorlar. bizler böyle kötü anlarımızı yazınca bize destek çıkacak bir sürü insan var ve onların tanıdıkları... ne kadar müşteri kaybedeceklerini tahmin etmiyorlar sanırım.
    Sen kendini neden değersiz hissedesin ki!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Etkinlik için bana danışmıştın o zamanlar hatırlıyorum seni üzerler yenisin demiştim eskide olsa üzüyorlar insanı yanılmışım

      Sil
  4. Tabiki kirilmani anliyorum haklisin da ama soru ben kimim ki degil onlar kim ki olmali...
    Bu tarz tavirlari olan firma zaten kendini cok acik göstermis ve senin onlarla bir daha isin olmamasi lazim ! Bundan da dersimizi cikarip devam etmeliyiz.
    Sen bloggersin hem de senelerdir! Sen gercekleri yazan parayla satin alinamayacak bir degere sahipsin ki, bunu blog paylasimlarinla cok net görebiliriz. Parayla fikri degisen bulundugu kabin seklini alanlardan degilsin, zaten bu yüzden canin yanmis.
    Haklisin ama bu tarz insanlarin sevkinin kirmasina asla izin vermemelisin!
    Sen istedigin sevdigin yazmak paylasmak istedigin sürece devam etmelisin, baskalari yüzünden degil , kendi canin oyle istedigi icin paylasmalisin!
    Eminim ki benim gibi senin yazilarina kulak veren yorumlarina guvenen coook fazla, bunlar motivasyonun olmali !

    Ilk yoruma katiliyorum, bir ürünü arastirirken asla instagrama bakmiyorum, google dan cikan bloglara bakiyorum!

    Keske yaninda olsam da dertlessek dedim yemin ederim, dikkat et kendine seviliyorsun <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım sağol ilk zamanlarından beri tanışıyoruz bende seni çok seviyor ve değer veriyorum zaten blog dünyasının bize kazandırdıkları güzel dostluklar oluyor en çok yanımda olduğun için teşekkürler

      Sil
  5. Çok üzüldüm okuyunca gerçekten firmalara o kadar baskı var ki hepsi yılmış durumda ama tabi sahte takipçili blogları instablogları hepimiz anlarken onların anlamaması takdire şayan 😬 Mutlaka anlıyorlardır aslında benim fikrime göre sen yine de vazgeçme çünkü millet 24 saatte silinen snapchat yorumları veya sayfalarca geride kalan instagram postları yerine bizim yazdıklarımıza güveniyor 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin gibi bu işe yıllarını vermiş kaliteden ödün vermeyen insanlar varken bu firmalar nereden buluyor diğer hesapları bir tanesiniz ve hiç büyüklenmez her zaman uğrar,okur,yorum yaparsınız teşekkürler

      Sil
  6. Üzülmenize çok üzüldüm lütfen üzülmeyin, ne kadar içten yazmışsınız okuyanı bile üzüyor. :( Ben de 4 senedir kitap blogumda yazıp çiziyorum, aynı durum yayınevleri ve kitap satış siteleriyle bizim aramızda da var. Bookstagram denen şeyler çıkmadan önce bloglar daha öndeydi, şimdi çoğu kişi instagrama önem veriyor. Çoğu yayınevinin mail listesindeydim artık bir iki tanesi dışında mail almıyorum. Instagramdaki popüler hesaplara yönelmiş herkes. Başlarda bu duruma üzülmüştüm, şimdi ise kitabımı okuyup blog çevresindeki arkadaşlarımla etkileşim halinde olmak yetiyor bana. Sıkmayın canınızı, çok güzel bir blogunuz var gerçekten. Sizi önemsemeyen kendi kaybeder. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım kitap bloglarında da aynı durumların yaşanmasına üzüldüm işte çok duygusal anıma denk geldi galiba yay burcuyum ve ne tepki vereceğimi kendim bile kestiremiyorum bazen yapacak bir şey yok tek bildiğimiz yolda devam etmekten başka artık yeni bir mecra çıkmasın anlayamıyor,yetişemiyorum yaşlandım artık

      Sil
  7. Ürün alırken arama yaptığım mecra google ve google yönlendirmesi bloglar =) Çok nadir daha önce instagramda gördüysem orada arama yapmışımdır... Artık neredeyse hiç önemsemiyorum bu durumu, eğer çok merak ettiğim bir marka firma ise ve listesinde değilsem, olmakta istiyorsam blog hesabımın linkini, kriterlerine uyuyorsam listelerine eklenmek istediğimi belirtirim. Ekler eklemez kendileri bilir =)
    Aslında işini iyi yapanların tek istediği farkedilmek, markalarla çalışıyor olmak bir nevi gururunu okşuyor insanın. Aksi bile olsa, bloga gelen, dm ye ve maille gelen onlarca mesajda yine aynı şekilde mutluluk verici.
    Sen yaz, gerisi önemseme.
    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet onca emeğin karşılığı birileri tarafından önemsenmek sadece bu bize güç veriyor önemsenmediğimi farketmek birden yıktı beni ama önemseyenlerde var bizi değilmi:))

      Sil
  8. Neredeyse 4 sene olacak ve hıc yazmayı bırakmış biriside değilim elımden geldiğincede ürün yorumları paylaşıyorum,yararlı olmaya çalışıyorum,hatta paylaşırken bazen içimide döküyorum ara verdiysem neden ara verdiğimi günlük şeklinde bile yazıyorum ama buna rağmen benım takipçi sayım bazılarından hatta senınkınden bıle az:/ gelen yorum sayısı belli zaten,hiç takıpçi satın almayı veyahut hediyeler yollayarak insanları çekmeyi düşünmedim. Benımde duygularıma tercüman olduğun için teşekkür ediyorum çok güzel yazmışsın her kelımen çok akıllıca ve çok doğru göndermeler var içinde,anlayan anlar..Çok acı bir durum bu malesef, ''ne samımıyetsız,şunabak koca kafalı,tipsiz (dıyerekten) blogerlar&youtuberlar nerelere hangi konumlara gelmiş diye bakıp gülüyorum çoğu zaman:) Para+zaman bolluğu herşeye kadir tabikide,birde bulunduğun şehirde onemli bunun için,istanbul olsa bi iki tık daha şansımız var. Hiiiç can sıkmaya değmiyor böylelerine,sevda ablanın dediği gibi sen yazmana devam et takmadan umursamadan sadece yaz. Asıl koskocaman şirketlerin sanki sadece belli kişilere ürün göndermeleri çok Acınası !! Bune Tutumluluk bune Cimrilik :D sanırsın 4k 10k bloger youtuber var da gönderecek kargo paraları gönderecek ürünleri falan yok tee Allaam ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısın İstanbul dışındakiler hep daha az göze çarpıyor,daha çok çabalamak zorunda kalıyorlar.Yazmadan duramıyorum zaten bura kaçış noktam benim bana ait tek yer seviyorum blogunu yazılarını canım benim

      Sil
  9. ben de 2011 yilindan beri iyi kotu blog yaziyorum.ve ayni seyden muzdaribim. basta etkinliklere cagiriliyordum urun geliyordu.vesaire... ama inatla az da olsa yazmaya devam ediyorum. ben para icin urun icin yapmiyorum.siz de yapmiyorsunuz yazdiklarinizdan bu anlasiliyor. ama bazen sosyal medyadan ne kadar uzak dursam o kadar iyidir diyorum.sonra tutamayip kendimi tekrar yazi yaziyorum. soylediklerinizde haklisiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogu herkes hobi için yazıyor,herkesin bir işi var ama ne bu hırs anlayamıyorum gerçekten

      Sil
  10. Bir süredir birbirimizi tanıyoruz :) ve ben blogunda yazan şeylere güveniyorum. Aldığım ürünü kullandıysan ona göre kararımı veriyorum :) arada yazdığın anıların da çok hoşuma gidiyor. Ben kimim demek de ne oluyor. Sen kelebek etkisisin. Babanın hikayesini yazmıştın çok etkilenmiştim öyle bir adamın kızı bu kadarcık birşey kadar üzülmez :) her zaman güçlü olur :) çok değerlisin :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım hatırlıyormusun o yazımı çok mutlu oldum şimdi teşekkürler her sözün çok değerli benim için:))

      Sil
    2. Hatırlıyorum tabii. Okumak için neler yapmıştı :) seninde öyle :) elimden geldiğince yanındayım

      Sil
  11. Ben bugun yazınızı okudugumda duşarıdaydım ve okudukca icim acıdı, cok uzuldum. Lutfen uzulmeyin, cunku ben de bir urun alacaksam asla ınstagramı önemsemiyorum (harfler icin cok ozur dilerim, klavyem bozuldu). Blog okuyarak karar veriyorum. Sizin gibi durust yazarlar cok önemli ve cok degerli... Bir gun sahtekarlıgın da sonu gelecek ve umarım firmalar da bunu anlayacaklar. Öpuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım sağol üzüntümü yazdıkça atıyorum işte inşallah dediğin gibi olur bir şeyler değişir öpüyorum seni:))

      Sil
  12. 2012'den beridir yazıyorum çiziyorum blogumda ama o zamandan bu zaman o kadar çok şey değişti ki! Takip edemiyorum değil, takip etmek istemiyorum bu hızı. Çünkü hırsım olmadığı için bu konuda mutsuzluk yapıyor hepsine yetişmeye çalışmak :( Beni yoruyor. Hızla yeni çıkan ve gelişen sosyal medya, kısa sürede hızla yükselen takipçi sayıları, hızla para dökülen alışverişe bağlı hayatlar hepsi yoruyor artık beni :( en çok takipçi, en pahalı ürün, en çok para dökülen alışveriş, en lüks yaşam... telefonum serviste olduğu için instagrama giremiyorum ama iyi geldi sanki :)) sadece blog ile ilgileniyorum artık. Düşününce aslında ne kadar da gereksiz hızla yaşanıp, tüketiliyor herşey :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısın girmişiz bir girdaba çıkamıyoruz en güzeli telefonsuz olman hoş şeyler olmuyor çünkü

      Sil
  13. Valla gözlerim doldu okuyunca :( Neden ben kimim ki diyorsunuz? Bence siz herkesten daha cesaretli ve daha sabırlı bir insansınız ki bunca yıl yazmaya devam etmişşiniz. Benim, birçok blogger arkadaşım ve binlerce takipçi için önemlisiniz! Bende firmaların araştırmadan sadece takipçi sayısına bakarak ürün göndermesi ve etkinliklere davet etmesine sinir oluyorum. Yani hangi çağda yaşıyoruz (bak yine bu cümleyi söyledim. Hangi çağda yaşıyoruz diye bir blog yazısı yazmıştımda :P) insan bir bakar bu kadar takipçisi var ama görüntü ışık kalitesi olmayan tabiri caizse "dandik" fotoğraflarla ve blogu olmadan nasıl bu kadar takipçi yapabilmiş. Ayrıca takip edenlerin ismi neden hasan-hüseyin-mahmut1989 vs gibi isimler. İnsan bir beğenilerine girer bakar kim beğenmiş, bu blogger hangi kesime hitap ediyor diye. Firmalar resmen bile bile kendilerini aptal durumuna sokuyorlar valla. Böyle oldukça da bu takipçi satın alan kesim daha da çoğalacaktır. Yapacak birşey yok. Siz üzülmeyin. Boşverin!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilmiyorum bir kozmetik blogunun nasıl 80 K takipçisi olabilir.Sonuçta bir kısım insanın ilgilendiği bir alan bu dediğiniz gibi erkekler neden takip etsin,çocuklar neden takip etsin,yaşlılar neden takip etsin,makyaj yapmayan kadınlar neden takip etsin.Ünlü olmadıkça o kadar takipçiye imkan yok bence boşverelim yapacak bir şey yok:)))

      Sil
  14. Merhaba Canım bir düşün biz bloğumuzu neden açtık firmalar bize ürün göndersinler diye mi yoksa içimizi döküp insanlara faydalı olalım diye mi? Seni çok iyi anlıyorum şu instagram olayı benimde canımı sıkmaya başladı sonra amannn dedim. listemde aktif olmayan beni okumayan herkesi bir bir eleyip küçültmeye gittim. Kafam kulağım rahat en azından. Emin ol işini doğru yapınca seni fark eden birileri çıkıyor. İşte o zaman tamam diyorsun . Sakın üzülme biz herkesi az çok tanıyoruz :)sevgilerimle canım öpüldün.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklisin da insan bir an geliyor uzuluyor iste tabii ki yolumuza devam edecegiz:))opuyorum

      Sil
    2. Haklisin da insan bir an geliyor uzuluyor iste tabii ki yolumuza devam edecegiz:))opuyorum

      Sil
  15. bu konuda bilgi sahibi değlim ama malesef karşı olanlardanım bloggerların ürünler alması kullanmasını etik bulmuyorum benim için gerçek tavsiye kendin alıp kullandığın para verip yorumladıgın ürünlerdir.tabiki sen iyi bir bloggersın ama onlar demekki iyi olmayı kıstas almıyorlar.ki zaten olsaydı bugüne kadar bana kitap gelirdi :D kimse yahu sana kitap yollayayım da yorumla demedi bende senelerdir buralarda kitap yorumluyorum.ki zaten istemezdim de :) alıyorum okuyorum yorumluyorum ne böyle şeylerle başım ağrıyor ne de üzülmüş oluyom.yani seni seviyorum üzülmeni de istemiyorum bunları kırmak içinde söylemiyom üzülmene üzüldüm çünkü ...ama her daim yazmaya devam etmeni ve canını sıkmamanı istiyorum ..görüşmek dileğiyle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok haklisiniz ama emeklerinin karsiliginda bazen ufak bir hediye gelmesi birilierinin seni adam yerine koymasi insani o kadar mutlu ediyor ki yoksa kimsenin zaten ihtiyaci yok o kadar fazla makyaj urunumuz varki verecek yer bulamiyoruz guzel yorumlariniz icin tesekkurler deger verip gelip okuyup yorum yapmissiniz bende sizi cok seviyorum:))

      Sil
  16. Hepimizin öncelikli düşüncesi <Ben kimim ? noktası.<kesinlikle öyle düşümme ,bak hepipmiz yanındayız,sen sevilen ve değerli bir BLOGGERsın...Varsın onlar paranın geçtiği şekilde işlerini yürütsünler, biz emeğe ,emekciye saygılıyız. ve biz bize yeteriz arkadaşım..ürünleride listeleride onların olsun..Sen pesetme,bak seniönemseyen bu kadar kişi varken... seviliyorsun hiç üzülme..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canim cok cok haklisin tesekkurler kazandigim bir tek iyi dostlar zaten:))

      Sil
  17. öyle samimi ve doğru yazmışsın ki olan biteni, ne hissettiğini tahmin edebiliyorum.. takipçi satın alıp instagramdan firmalara yalakalık yapanları da anlamıyorum ama artık kızmıyorum, yoruldum çünkü ben de. blogger demek blogu, internette sitesi olan kişi demektir. instagram üzerinden bloggerlık olayına çok destek verdiğimi söyleyemem. ama yine herkesin kendi tercihi der geçerim. burada ayrımı yapacak olan, kıymetli ile kıymetsizi ayırmayı bilecek olanlar firmalardır ama malum türkiyede ne doğru ki o da olsun... sen canını sıkma, üzmemeye çalış kendini. herkes kendi çıakrı ğeşinde olduğundan samimi sandığımız dostluklar bir kalemde siliniyor, insanın bir günü diğerini tutmuyor...
    kalemine, gönlüne sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar dogru yazmissin canim tesekkurler guzel sozlerin icin❤❤

      Sil
  18. O kadar yürekten yazmışsın ki üzüldüm

    YanıtlaSil
  19. Iste en uzuldugum anlardan birinde yazdim simdi daha iyiyim canim

    YanıtlaSil
  20. Ben kimim ? bu soruya hem sinirlendim hem üzüldüm :( hem size hem de bu muhteşem bloga hayranım :) takipçi satın alanlar ve onları kayda değer bulan firmalara gözümü kapatıp, hırs barındırmadan sadece yazıyorum umarım birilerine faydam oluyordur :) siz de kendinize çok iyi bakın ve güzel canınızı üzmeyin :) sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim sağolbende seni ve blogunu çok beğeniyorum hırssız sadece istediğin için yazdığınında farkındayım çok da faydalı olduğunu düşünüyorum iyi ki varsın öpüyorum:))

      Sil
  21. Kelebek Etkisi yaşadığın olaydan sonra üzülmene üzüldüm.Sağlık olsun,canın sağ olsun.Ben sanırım sizler kadar kıdemli bile değilim ama bu yazma,paylaşma isteğimi hiç köreltmiyor.Ben de Twitter takipçi ve beğeni satın alanlar yüzünden çoğunlukla takip etmeyeceğim abuk sabuk kişiler listesine ekleniyorum.Ve bunları zevkle takipten çıkarıyorum...Hayat bunları düşünüp dert etmeyecek kadar güzel.....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklisin simdi dusununce aman neye uzulmusum diyorum ama yaziyi yazdigim sira etkisinden kurtulamamistim😊

      Sil
    2. Bak ne güzel,hahhhh şöyle ol işte.Amannnnn de,yaz,yazmaya devam.Biz de okumaya.....

      Sil
  22. Blog dunyası açıldıgından beri blog okuyucusuyum ve neyazıkki pasif yazıcı :( zaten okunmadıgım için son zamanlarda da hiç yazasım gelmiyor ama seni hep severek okuyorum ve ne pahasına olursa olsun ole dusunme. Negüzel takip edebilmişsin ama kime gönderilmiş kim şişirilmiş takipçili diye ben anlayamıyorum nekadar çok safım.. Kendi düşünceerimizi kendi istedigimiz gibi yazabildiğimiz özgür oldugumuz tek alan burası oyuzden kimsenin bunu engelleyip seni üzmesine izin verme lütfen..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklisin canim bura bizim zorda kaldigimizda kactigimiz yer sende yaz ya geliyom bloguna her yazina yorum yapmisim uzme blogunu seviyorum seni❤

      Sil
  23. takipçi satın alarak bir yerlerde olduklarını zannedenler çok oldu evet ve bunu firmaların ve en önemlisi de insanların anlamamasını anlamıyorum. Anlam da veremiyorum. Üzülmeyin olur mu? :(

    YanıtlaSil
  24. Ben bir firmayla calisan bir blogger degilim ama bu ortamlarin disinda olmama ragmen 1.5 yilda cok sey gözlemledim. Sadece bloggerlar degil ki siradan ev hanimlari bile takipci satin alabiliyor satin almaya da gerek yok app ler yükleyip buluyorlar. Degersiz olan sen degilsin sistem. 3-5ürün kapmak icin yazan da var yarin hic cikar olmasa blogunu kapatip gidecek olan da. Bunlar gelip gecici bence elenecek bu tarz insanlar zamanla.

    YanıtlaSil
  25. Ay okurken sinir oldum bir de sen bunu yaşamışsın, sinir olmamak elde değil. Yaklaşık 2012 yılından beri blog okumaya sardım. Tabi dersler, hayat koşturmacası derken okuduğum yazarların sayısı da azaldı ama yine de bir ürün alacakken ben de googleda arama yapanlardanım. Eskiden ne güzel sadece bloglar vardı. Ne zaman ki "instablog" kavramı çıktı mertlik bozuldu. Bakma hashtag olarak kullanıyoruz ama bu durum çığrından çıkmış durumda. Elini sallasan instabloggera çarpıyor. Ben de instagram'da birşeyler paylaşıyorum ama büyük iddialarım yok. Mesela hiçbir firmadan çekilişler hariç iğne dahi almamışımdır. Zaman arsızla yüzsüzün devri olduğundan firmalara da bazen hak veriyorum ama popüleritenin peşinden koştukları için yıllarca emek vermiş sizler gibi sayılı insanları da kırmalarını hazmedemiyorum. Youtubeda bozulmaya başladı. Eline kamerayı almış iki lafı bir araya getiremeyen insanlar youtuber olduklarını iddia ediyorlar. Bu furyanın içerisinde bulunmak gerçekten yorucu. Doğru düzgün güvenilecek blogger kalmadı bari siz böyle yapmayın. "Ben kimim" değil "sen kimsin" demelisin. Birkaç kendini bilmezin gözleri kapalı diye kendi ışığını göremeyecek kadar kendine eziyet etme lütfen.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canim sen bu dunyada tanidigim cok degerli dostlardan birisin iyi ki varsin tesekkur ediyorum💋

      Sil
  26. Bende görüyorum binlerce satın alınmış takipçili kendini instablogger diye tanımlayanları. O firmalar gerizekalı canım. Çünkü aradan yıllarda geçse yazılan blog postları asla kaybolmaz ve arama motoruna "en iyi rimel" yazdığında blog hesapları çıkar insanların karşısına. Mesela sadece yorumlarda değil benim maillerime de sıkça düşen bir postum var. Saç boyama ile ilgili kaç kişi Avon boyası satın aldı yazımı okuyup; bir çoğu maillerle fotoğraf attılar. Düşün ki bana kullanıp dönüş yapmayanları. Avon'un dünya kadar ürünün tanıttım bir kez dönüş almadım. Hiç bir firmaya da yazmadım. Etkinlik için bir kez arkadaşın isteği ile yazdım onda da kadın bırbır etti diye kibarca ağzının payını verdim. Sanki dilenciyiz biz :) Bu bloglar nasıl ayağa kalktı acaba? Biz bu kadar takipçiyi ürünleri kendi paramızla satın alıp yazdık diye takipçimiz oldu. Dilenerek değil ;) İnstagramdaki kıçı kırık yazılarla değil. Evet o anlık hatırlatıcı yazılar bazen çokta faydalı olabiliyor ama instagram sadece fotoğraf paylaşma ağıdır. Yok satış yok blogculuk oynama yeri değil. Benim instagram hesabım her ne kadar blog adımı taşısa da kilitli ve kişisel paylaşımlarda yaptığım bir yer. Asla blog için ayrı hesap açmam çünkü paramı takipçi satın almaya verecek kadar zengin ve beyin fakiri değilim :) Bir dönem inanılmaz zoruma gitmişti Philips herkese lumea dağıtmıştı. Şaka gibi değil mi bin liralık ürün. Satın alacağım sıra çıkınca bende bloggerların instagramcıların yorumlarını bekleyim dedim Ve gönderileli 1 ay geçmeden allandıra ballandıra anlatıldığı için satın almadım. Çünkü koskoca yalandan yazılar vardı :)
    Bak benim sana tavsiyem firma adı saklama. Şöyle düşün burası özgür bir platform ve senin evin. Evine istediğini alırsın istemediğini almazsın. Örneğin A firmasının ürününü aldın ve sevdin beğendin yazısını yazdın. A firması sana böyle bir haksızlık etti diye adını saklaman yanlış. Yazacaksın. Ben gerçekten haksızlık edildiğini düşündüğüm herşeyi zaman zaman bloga yazdım. Üstünde tartıştık konuştuk blogger arkadaşlarımla. Herkes gerçekleri görsün insanları aptal yerine koymasınlar. Madem sahte takipçili sahtekar insanlara ürünlerini tanıtıyorlar o zaman isim vermelisin. Uzun uzun yazdım kusura bakma canım ama okurken inan benim de canım sıkıldı çünkü insanın zoruna gidiyor emek verip karşılığını sen beklemezken başkası löpür löpür götürüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım bu kadar deger verip uzun uzun yazdığın için teşekkürler hepimiz yaralıyız aslında yazılacak çok şey var:((

      Sil
  27. Cok cok uzuldum gercekten. Blog yazmaya baslayali 15 ay oldu. Cok severek yapiyorum ve yazilanlari da cok severek okuyorum. Yazmaya baslamadan once de bir seyler alacakken bloglari okuyordum. Anonim olarak bir cok bloga yorum yaptim. Acmaya karar verdigimde de cok dusundum. Gercekten hakkiyla yapabilecek miyim diye. Bana kalirsa evet cok mesaj aliyorlar firmalar belki ama. O kisimlarda calisanlarin bence gercekten arastirmasi gerekir. Bloglarini sostal medya hesaplarini. Yani takipciye degil samimiyete onem vermeliler. Iste o zaman dogruyu yapmis olacaklar. Kendinizi ve blogunuzu kesinlikle degersiz hissetmeyin. Bakin ne kadar cok okuyan var. Yalniz degilsiniz hic bir blog yalniz degil 😘😘

    YanıtlaSil
  28. Şuan okuduğumda bende çok üzüldüm. Kendinize kesinlikle haksızlık etmeyin belki her yazınızı okuyamıyorum ama fırsat bulup okuduğum her yazınıza yorum bırakıyorum çünkü blogunuzu faydalı buluyorum ve önemsiyorum. Geçen sene deli gibi youtuberları takip ettim beğendikleri tavsiye ettikleri ürünleri aldım öylece duruyor neden çünkü onlarda artık işi ticarete dökmüş.

    Mutlaka kafamda bir ürün varsa hemen google yazıp blog yazılarını okuyorum. Bazen inanın eski bir bloga rastlıyorum en son 2 yıl önce yazmış ama onun ürünle ilgili anlattığı şey benim için inanılmaz yararlı oluyor. O yüzden instabloggerlara takılmamak lazım amaçları zaten takipçi yapıp firmaların davetlerine gitmek. 1 senedir blogum var daha yaz ayında yeni açtım instagram hesabımı ki kişisel hesabım bile yok asıl samimiyet burası. Blog sayesinde yüzyüze tanıştığım samimi arkadaşlarım oldu ne olursa olsun değişmem blogumu :)) Siz yazmaya devam edin öpüyorum 💛

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın blog en özel en değerli mekan bizler için hep yaz hep yazalım:))

      Sil
  29. Üzülmüş olmanıza üzüldüm ben de gerçekten :(. Ama bence hiç üzülmeyin çünkü dürüst olmak her zaman olabilecek en güzel şey. Sizin gerçek Takipçileriniz ile yapacağınız tanıtımın sahte takipçiler ile yapılacak tanıtımdan kat be kat daha üstün olduğunu Er geç anlayacaklardır. Bence siz çok değerli bir bloggersınız. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar güzel sözler bunlar çok teşekkür ediyorum:))

      Sil
  30. merhabaaaaa, bu yazınızı bloguma koycam herkes okusun. yanda feys hesabını beğendim ama üye olamadım, instanı da bulamadım, baksana blogumda yanda var hesaplarım gelseneee ben de seni bulmuş olurum ki :) bloguma da hoşgeldin yorum yaptın yaaa görüşürüz yineee :)

    YanıtlaSil
  31. Benim çok anlamadığım işler bunlar aslında. Ama yazınıza o kadar üzüldüm ki... Benim için açıkcası binlerce sahte takipçi yerine 10 samimi, yazılarımı severek okuyan takipçiler çok daha değerli. Sizin blog çok güzel. Eminim yazılarınızın o kadar insana faydası oluyor ki. Biz seviyoruz sizi... Boş verin vefasız firmaları:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler beni çok mutlu ettinizz:))

      Sil
  32. Çok güzel ve duygu dolu bir yazı olmuş canım :( malesef bazı firmaların dikkatsizliği takipçi satın alanların işine geliyor. Bu durum beni de üzüyor. Tabi ki herşey ürün değil ama insan değerli olduğunu ve bloga ayırdığı o zamana değer verenlerin olduğunu görünce mutlu oluyor.

    YanıtlaSil
  33. Tanıdığım belki de ilk blogger sensin. Şu sosyal medya çok tutarsız işte naparsın. Üzülme sakın ha

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımsın her zaman desteklerini hissettim teşekkürler bloggerlar birbirini desteklerse güçlü.

      Sil