ciddiyetsiz firmalar

Merhaba! Bugün sizlerle blog dünyasında rahatsız edici birkaç olayı paylaşmak istiyorum. Blog yazarları, ciddiyetsiz firmalar yüzünden zor durumlarda kalmaktadır.

Blog Yazarları Profesyonel Olmalı

Özellikle genç blogger arkadaşların bu konuda dikkatli olmalarını tavsiye ederim. Günümüzde markalar, bloggerlarla çalışmayı seviyor çünkü takipçilerimizin fikirlerini önemseyen insanlar var ve büyük reklam masrafları yapmadan adları anılıyorlar. Ancak, çalıştığınız firmanın ahlaki değerlere sahip olması çok önemlidir. Eğer proje yaptığınız firma ciddi bir müesseseyse, hiçbir sorun çıkmadan güzel bir çalışma gerçekleştirebilirsiniz. Ancak iş ahlakından yoksun bir firma ile çalışıyorsanız, işler sarpa satabilir. Bu nedenle, işbirliği yapacağınız firmaları seçerken dikkatli olmanız gerekiyor. Blog yazarları başka nelere dikkat etmeli?

Blog dünyası ile ilgili makalelerimizi okumayı unutmayın.

Ciddiyetsiz Firmalara Dikkat

Birkaç ay önce bir firmadan direkt mesaj aldım. Mesajda sadece "Sizinle blogger çalışması yapmak istiyoruz ofisimize gelebilir misiniz?" yazıyordu. Bu mesajı okuduğumda şok oldum ve bu kadar yüzeysel bir davetin gerçek olamayacağını düşündüm. Hemen firmayı takipten çıktım ve engelledim. Ayrıca, bu mesajın hacklenmiş olabileceğini bile düşündüm. Her şeyin bir yolu vardır ve işbirliği yapmak isteyen firmaların daha resmi ve düzgün davetiyeler göndermesi gerektiğini düşünüyorum. Örneğin, bana bir davetiye gelmişti ve bu davetiyede "Etkinliğimize davetlisiniz" yazıyordu. Bu tür davetiyeler, bloggerların güzel bir şekilde işbirliği yapmalarını sağlar. Ciddiyetsiz firmalar başka neler yapıyor?



ciddiyetsiz firmalar


Başka ciddiyetsiz firmalar örneği de şu şekilde; bir blog yazarı arkadaşım da birkaç yıl önce bir satış sitesinden "Numune göndermek istiyoruz; nerede oturuyorsunuz?" diye bir mesaj almıştı. Arkadaşım semtini söyledikten sonra, gelen cevapta "Bize yakınmışsınız kargoyla uğraşmayalım siz bana adresinizi verin ben evinize getireyim paketinizi" denildi. Tabii, arkadaşım hemen yazışmayı kesti ve bize de bu olaydan bahsetti. Böyle durumlarda, güvenilir bulmadığınız firmalar için kendi adresinizi değil, eşinizin ya da bir arkadaşınızın adresini verebilirsiniz.

Benzer şekilde, bir online satış sitesine tanıtım yapmak üzere üç pahalı marka ürünü gönderdiler ancak sample ürünlerin gönderileceği belirtilmemişti. Benim gibi deneyimli blog yazarları bile başına böyle şeyler gelebildiği için, genç blogger arkadaşların daha dikkatli olmaları gerektiğini düşünüyorum.

Ayrıca, bir PR ajansı bana yeni çıkan ürünleri göndermek istediklerini belirtti ve adresimi istedi. Ancak kargom hiçbir zaman gelmedi. Bu sorunu çözmek için mail yoluyla şikayetimi bildirdim. Benzer şekilde, kişisel hesabımdan gelen bir mesajda, yeni bir markanın ürünlerini denemek isteyip istemediğimi sordular ama bu hoşuma gitmedi ve firma ile işbirliği yapmadım.

Sonuç

Sonuç olarak, blog dünyasında çalışacağınız firmaları seçerken dikkatli olmalısınız. Güvenilir, saygın firmalarla çalışmanız en iyisidir. Daha önce de belirttiğim gibi, herhangi bir sorunuz varsa cevap yazarak yardım alabilirsiniz. Bu tür firmalar ile çalışırken, detayları netleştirmek ve doğru bilgiler almak önemlidir. Ayrıca, yazışmalarınızda her zaman kibar ve profesyonel olun.


Umarım bu ciddiyetsiz firmalar ve blog yazarları hakkındaki anılar, genç blogger arkadaşların dikkat etmesi gereken konuları vurgulamıştır. Blog dünyası harika bir yerdir ve güzel işbirlikleri yaparak başarılı olabilirsiniz. Ancak, firmanın ahlaki değerlere sahip olması çok önemlidir. Herkese iyi çalışmalar dilerim!

56 Yorumlar

  1. Kalemine sağlık. En güzeli işi PR cılara bırakmak ama onlarda da ahbab ilişkisi ile iş dönüyor 👊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın bol bol etkinlige gidip çevre yapanlar daha kolay ilerliyor

      Sil
  2. Gerçekten okuduğum en bilgilendiric yazılardan birisi olmuş..

    YanıtlaSil
  3. Az bile yazmışsın,neler neler yaşıyoruz bu konuda. Ancak bir de aynanın diğer yüzü var. Bazı firmaların sosyal medya hesaplarını yürütürken bazı "blogger"lardan gelen taleplerle karşılaştım, inanamazsın. Birkısmının tanıdık olması ve hesabı benim yürüttüğümü bilmemeleri kaderin bir oyunu :))) söyleye söyleye dilimde tüy bitti ama olmuyor olamıyor. PR şirketleriyle yürütülen ahbap-çavuş ilişkileri, parayla alınan takipler/beğeniler ve bunlara inanan markalar oldukça bu işler değişmez.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oo bi ara ufaktan dedikodu yapalim sen daha cok seyler gormussun canim öpüyorum:))

      Sil
    2. Ben de Nilgün'e benzer şeyler yazacaktım; ellerine sağlık Nilgün'cüm... Aynen katılıyorum. Ben bu işi hobim olarak çok severek yapıyorum; ancak, bazen insan gördükleri karşısında haksızlığa uğradığını düşünmüyor değil. Biz işimize bakalım; ama bu tür bir yazı -okuyup anlamak isteyen yeni blogger arkadaşlar için- çok iyi olmuş, eline sağlık ^_^ Sevgiler!

      Sil
  4. Güzel bilgiler, bir arkadaşım bana kişisel bloğu bırak yemek bloğu aç yumurta kırsan yanına pipetten iki şekil yapsan reklamı kırarsın demişti. bloğu sadece kar amacıyla yapanlar çok malesef. reklam verenlerde bundan faydalanıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklisin canim ama en güzeli kişisel blog bence ne arzu edersen yazarsin cok daha rahat

      Sil
  5. Çok bilgilendirici bir yazı olmuş bir solukta okudum emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  6. Dışında olduğum bir alan, ilgiyle okudum yaşadıklarını.
    Deneyimlerini teklifsizce paylaşanları da ayrı seviyorum, kibirden uzak ne hoş bir yaklaşımdır bu.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Eve servis vay be :) Bu tarz yaklaşımı olan firmalardan uzak durmak lazım, güzel bir konuya değinmişsin
    sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Ne kadar güzel ve faydalı bir yazı olmuş, emeğinize sağlık :*

    YanıtlaSil
  9. Gerçekten çok faydalı bir yazı olmuş, özellikle tecrübesizler için.Şahsım adına sevindim bunları okuduğuma bilgilenmek lazım

    YanıtlaSil
  10. Ya size minnettarım. Harika bir yazı olmus. Bende genc bloggerlardan biriyim ve böyle bir durum başıma gelse cidden anlayamazdım. Aklımdan bile geçmezdi. Çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  11. Bakalım daha neler göreceğiz bu alemde :)))

    YanıtlaSil
  12. Ay ben bıle korktum başıma gelmedi ama yakınım getirim dese bile belki kötü bile düşünemeyebilirdim. Güzel bir yazı olmuş canım hemen paylaştım herkes okumalı !!

    YanıtlaSil
  13. Çok bilgilendirici br yazı olmuş emeğinize sağlık ..Sevgiler

    YanıtlaSil
  14. firmaları bilmem ama bir bloggeri bekleyen en büyük tehlike yine bir bloggerden geliyor bence ... sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oda var tabii ki ben onun çalıştığı firmayla çalışmam diyerek blogger listesinden çıkartılanlarıda biliyoruz:((

      Sil
  15. Ve daha neler neler...
    Blogger olmak çok özel ve önemli ve ne yazık ki hala bazı firmalar bunun farkında bile değil.
    Yazını zevkle okudum, sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. markaların PR ile çalışması tabi ki en iyisi ama bazı PR firmaları da bütün işlerini ahbapları kankileri ile yürütüyorlar değişen bir şey olmuyor yani :-(( ayrıca kullanım zamanı geçmiş ürün yollayan firmaları da unutma lütfen :-))))

    YanıtlaSil
  17. Sizden bunları okudukça iyi ki diyorum, benimle kimse iletişime geçmiyor. Azıcık aşım ağrısız başım diyorum :D Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  18. Çok faydalı bir yazı olmuş ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  19. eline sağlık, az bile yazmışsın daha neler neler oluyor cidden... benim de başıma geldi bu tarz abuk subuk şeyler.. aman bizlere uzak olsun bu firmalar...

    YanıtlaSil
  20. Bilgim olmadığı halde çok şaşırmadım aslında. Ama pek çok blogger için yol gösterici bir yazı olmuş. Bende işin arka planını öğrenmiş oldum bu sayede. Teşekkürler, sevgiler.

    YanıtlaSil
  21. Dikkatlice okudum gerçekten faydalı bir yazı olmuş teşekkürler. Bende bu işi hobi olarak yapıyorum seviyorum yazıp paylaşmayı. Takibe aldım sizi bende beklerim bloguma sevgiler :)
    pelorina.blogspot.com

    YanıtlaSil
  22. bana da geçenlerde bir mail geldi, ürün göndermek istiyoruz diye, adres telefon yazdım tık yok, korktum açıkçası, birileri adresi öğrenmek için de yapabilir diye

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet insan korkuyor,çekiniyor böyle durumlarda:((

      Sil
  23. Benim firmayla reklamla isim olmadi henüz ama çok bilgilendirici olmus. Ciddiyetsiz yaklasimlarsan ben de hiç hoslanmam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bayanlarla nasıl iletişime geçileceğini öğrenmeli firmalar

      Sil
  24. Bu konu çok ciddi, yapılan her dürüst çalışmayı provoke edenler var maalesef:(

    YanıtlaSil
  25. Bir sürü yeni sey ögrendim dikkat etmem gereken, ellerine saglik sirayla tüm yazilarini dizi halinde okuyorum hemen :)

    YanıtlaSil
  26. Guzel bi paylasim olmus merakla okudum, son anlattigin olayda kendime bi an guldum. Boyle bi kac msj almistim kisisel hesaplardan ve simdide yaklasma taktigi olarak kozmetigimi alet ediyorlar diye sinirlenip cvp vermedigim gibi engelledim, belkide gunahlarini almisim dir😂😂

    YanıtlaSil
  27. Bizimde bu gece ki lipstick ruj muhabbetimizden sonra daha neler neler yasandigini gormus olduk.. Emegine saglik..tekhlikeli isler.. Allah kotulerden korusun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya sorma birde takipçi gibi yaklaşan erkekler var çok dikkatli olmalıyız:))

      Sil
  28. Yeni bloggerlaricin cok iyi yazi olmus kuzum

    YanıtlaSil