Selamlar bu sıralar oldukça fazla yazı giriyorum ama bu böyle sürmeyecek tatilim bittiğinde artık ne zaman vakit bulabilirsem özgün yazılar yazacağım ama kozmetik üzerine yazılarım kısmetse devam edecek.

   Bildiğiniz üzere Blogger olarak üç yılımı bitirdim ve az da olsa bu konuda tecrübem oldu.Bu tecrübelerimden faydalanarak bana en çok gelen sorular üzerine yazılar yazıyorum.Bu konuda ben harikayım gibi bir iddiam yok sadece az çok yaşadıklarımı yazmaya çalışıyorum bunu öncelikle belirtmek isterim.

   İyi blogger nasıl olunur üzerine bir yazı yazacağım bugün ama ben kendimi iyi bir blogger olarak görmüyorum fakat gerçekten şevkle bu hobisini devam ettiren arkadaşlar tanıyorum bütün umudumuz bir gün onlar gibi olabilmek.

   1-İyi bir blogger haftada en az bir kere yazı yazabilmelidir.Aslında bu az bile bence kendine günler belirlemeli ve yazılarını bugünlerde yayınlamalıdır.Mesela Pazartesi,Çarşamba,Cuma gibi hafta sonu çok tavsiye etmiyorum çünkü okunma oranları çok düşüyor.Bu arada yazılarınızı önceden yazıp istediğiniz gün için yayınlama planlaması yapabilirsiniz.Bloggerın bu özelliğini eskiden bende bilmiyordum.Sonra tatile çıkmadan önce bir blogger arkadaştan öğrendim ve tatil boyunca bütün yazılarımı yazıp planladım.Ben bilgisayara sahip olmasamda planladığım günlerde yazılarım yayınlandı.Aslında bir yazımda bu planlamanın nasıl yapıldığını anlatabilirim böylece yeni arkadaşlar fikir edinmiş olur.

  2-İyi bir blogger yazılarında imla kurallarına,noktalama işaretlerine dikkat eder.İşte bu özellikte ne yazık ki bende yok.Öğretmenlerim her zaman bu konuda çok şikayetçiydi ama ben içimden geldiği gibi yazıp bırakıyorum.İnanın sonradan dönüp imla kontrolü yapmak bana ölüm geliyor.Bir de bir arkadaşım uyardı beni yazılarınızda bol bol paragraf
bırakın ben bırakmayınca okunması çok zor oluyormuş.Artık dikkat etmeye çalışıyorum bu konuya da.

3-Bir bloggerın bir konu üzerinde yoğunlaşması tabii ki çok güzeldir.Ağırlık olarak kozmetik ya da kitap üzerine yazılar yazarsanız sizi takip etmeye karar vermek insanlar için daha kolay olacaktır.Yaşam Blogu olmaya karar verirseniz her konu üzerine fikirlerinizi yazabilirsiniz.Ama bence kozmetik bloguda olsanız arada farklı yazılar paylaşmanız blogunuz açısından iyi olacaktır.Böylece hem blogunuzu monotonluktan kurtarır hem de kendi fikirleriniz,kişiliğiniz hakkında takipçilerinize tüyolar verebilir aranızda bir köprü kurabilirsiniz.

4-İyi bir blogger yaratıcı olmalıdır.Sadece ruj,far yazısı yazmak blogunuzu sıkıcı hale getirebilir ve bir süre sonra insanlar sıkılabilir.Ama öyle şeyler yapmalısınız ki insanlar bir sürprizle karşılaşmalı arada sırada.Mesela güzel bir çekiliş,hediyeleşme etkinliği,anket yani bir atraksiyon olmalı  blogunuzdaki insanlar severek takip etsin.

5-İyi bir blogger bloguna gelen bütün yorumları önemser ve cevaplar.Her takipçimiz değerlidir her ne kadar garip sorular gelse de kibar bir dille cevap vermeliyiz.İyi bir blogger fikirlerine katılmayan insanların yazdıklarına saygı duymalı ve terslememelidir.Hakarete varan yorumlar buna dahil değil tabii ki bu tür yorumların blogunuzu kirletmesine izin vermemek gerekli bu yüzden yorumları onaylamadan yayınlamamanızı tavsiye ederim.Hatta blogunuza gelip yorum yapan insanlar bloggersa onların bloguna geri dönüp yazılarını okumak ve bir kaç yorum yapmak çok önemli bence.Artık o kadar az okunuyoruz ki yorumlar olmasa kimsenin yazı yazmaya hevesi kalmayacak.Bu yüzden birbirimizi desteklemeliyiz.

6-İyi bir blogger kaliteli resimler çekmeli ve yazılar yazmalıdır.Yani cep telefonu ile resim çeken arkadaşlarım var ama gayet güzel çekiyorlar biraz uğraşma şart.Hiç kimse flu resim çeken bir blogu takip etmek istemez.İlk blog açtığımda bir firma yetkilisi bayan resimlerimi eleştirmişti.Hakikaten düzgün foto koymuyordum hemen gidip iyi bir fotoğraf makinesi almıştım.Yazılarınızı yazarken tabii ki başka blogların ürün ile ilgili fikirlerini de okuyun ama katiyen aynı cümleleri alıp yazmayın.Birinin yazısından bölümler alacaksanız önce ondan izin alın sonra kaynak gösterin.Alıp aynen yayınlamak özgünlüğünüze zarar verir.Ürünü iyice kullanıp bitmesine yakın fikirlerinizi belirleyin hatta bir defteriniz olsun bu defterinize ürünler ile ilgili notlarınızı alın.Sonra başkalarının yazılarını okuyabilirsiniz ve kendinize göre bir yazı çıkarın.Defteriniz sadece blog üzerine olsun mesela blogger listesinde olduğunuz firmaların mail adreslerini hangi kargo firmasıyla  çalıştıklarını not alın.İleride tekrar size ürün yollamak istediklerinde hangi kargoyla gelecek diye düşünmeyin.

7-İyi bir bloggerın sitesinin tasarımı gözü yormaz kullanımı kolay olur.Bazen bazı bloglara gidiyorum ve yorum yapmak istiyorum ama site öyle karışık oluyor ki hemen kapıyorum sayfayı.Herkes sade ve kolay kullanımlı siteleri seviyor.Blogunuza çok uygun fiyatlara tasarım yaptırabilirsiniz.Bir header'ınız olsun ve kalsın o artık sizi her mecrada temsil edecektir.O resmi görenler işte o diyecekler çok sık değişikliğe gitmeyin bence.

8-İyi bir blogger yazılarının başlığına ayrı bir önem verir.Yazılarınızın başlığı tamamen yazınızın içeriğini kapsasın hem ilgi çekici olsun hem de yazıda ne anlatmak istediğinizi özetlesin.Buna göre insanları blogunuza çekebilirsiniz.Bazen yazarkafede yazı okumak istiyorum ve bir blogger arkadaş öyle başlıklar atıyor ki hemen açıyorum sayfayı ama başlıkla alakasız bir yazı geliyor.Bu bir kaç kere oldu artık o arkadaşın yazısını görünce hiç tıklamıyorum.Kimse saf değil.

9-Yazılarınızı fotoğraflarla süsleyin ve çok uzun tutmayın yazınızı gerekiyorsa ikiye bölün.Çünkü artık insanların çok uzun yazılara tahammülü yok.Bu kurala bende uyabilsem keşke ama ikiye böldüğümde yazının etkisi gidecekmiş gibi hissediyorum.Fotoğraflar mutlaka size ait olsun.Hep aynı foto olsun ama size ait olsun.Bilmiyorum duydunuz mu ama son zamanlarda bazı blogger arkadaşları son derece rahatsız eden olaylar oldu.Birileri bizim resmimizi izinsiz kullanmışsınız diyerek dava açmakla tehdit etti arkadaşları.Üstelik böyle bir durum olmadığı halde işte bu yüzden kendinize ait resimleri kullanmak çok önemli.

10-İyi bir blogger yazısının sonunda takipçilerinin fikirlerini sorar böylece insanlar yorum yapmaya teşvik edilir.Buda küçük ama önemli püf noktalarındandır.

11-İyi bir blogger gelen ürünün basın ürünü olduğunu yazısında belirtir.Bazı takipçiler bunu bilmek ister ona göre sizi tartan bir kesim vardır.Yani bakalım çok mu övüyorsunuz ya da her yönünü anlatıyormusunuz gibi zamanla güvenleri size karşı artar ya da eksilir.

12-İyi bir blogger sosyal medyayı blogunu tanıtmak,yazılarını duyurmak için kullanır.Bu konuda bende başarısız oldum bir aralar instagrama o kadar fazla yoğunluk verdim ki bloguma yazı bile girmedim ve sonunda blogum hiç okunmamaya başladı.En sonunda hatamı anladım ve geri döndüm.Blogumda huzuru buldum.

13-İyi bir blogger yazılarında takipçilerine samimiyetini belli etmelidir ama günümüz gençlerinin kullandığı tarzda değil.Mesela"Selam cicişler,tatlışlar,aşkitoşlar"Bunlar izleyici sizden uzaklaştırır.Gayet saygılı bir biçimde duygularınızı kaleme almalısınız.Her bir izleyiciniz birbirinden değerlidir ve saygıyı hak ederler.

14-İyi bir blogger edebi bir dille yazmak zorunda değildir.Bu çoğu insan için itici olabilir.Basit,anlaşılabilir bir dil kullanın ve öyle bir tarzınız olsun ki sanki mutfakta bir dostla sohbet ediyormuşsunuz gibi samimi olun.İnsanlar sizi kendilerine yakın hissetsin.

15-Bazı blogları ziyaret ettiğimde hemen bir müzik beni karşılıyor.Ben dayanamıyorum ve siteyi kapatıyorum.Bence müzik yayını yapmayın sitenizden herkes sizin sevdiğiniz şarkıyı beğenmeyebilir.Üstelik bizim en çok sevdiğimiz gecenin geç vakitlerinde elimizde kahvemiz blog yazılarını huzur içinde okumaktır.

16-İyi bir blogger bloguna iletişim adresini mutlaka yazar bana iletişim formundan çok fazla soru geliyor bende elimden geldiğimce cevaplıyorum.Eleştirmek isteyen çıkabilir,ulu orta yorum yapmak istemeyen olabilir ya da en basitinden bir firma sizle iletişime geçmek isteyebilir.Mutlaka bir iletişim formu bulunsun blogunuzda.

17-Ve son olarak iyi bir blogger yeni bloglara mutlaka destek vermek zorundadır.Yeni bloggerların sorularına cevap vermeli elinden gelen yardımı yapmalıdır.Birisi blogumu incelermisin dediğinde tecrübelerimden faydalanıp inceler ve ona yorum yaparım.Her blogger bunu yapmalıdır.İşte çok takipçim var diyerek diğer blogları önemsememek hiç hoş bir davranış değil.Zaten şu anda bloglar zor günler yaşıyor ayakta durmak adına birbirmize destek olmak şart.

   Evet biliyorum uzun bir yazı oldu ama bölmek istemiyorum.Yazının burasına kadar tahammül edip gelebildiyseniz size çok teşekkür ediyorum.Umarım sizler için yararlı bir yazı hazırlayabilmişimdir.Özellikle yeni blogger arkadaşların bu tür yazılar okumaktan hoşlandıklarını biliyorum.Her türlü yorumunuz benim için çok değerli bırakırsanız zevkle okurum.Sevgiler...


22 Yorumlar

  1. Ben çok fazla imla hatası yaptığınızı düşünmüyorum. Rahatça okunuyor. Önemli olan da bu bence. Uzun yazılarınız beni sıkmıyor. En son girdiğiniz bu tarz yazıların da çok faydalı olduğunu düşünüyorum :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah birilerine faydalı olabilmişimdir teşekkür ediyorum güzel yorumlarınız için:))

      Sil
  2. çok güzel yazmışsın kalemine sağlık..

    YanıtlaSil
  3. Ben okuyup yorum yaptığınız için çok teşekkür ederim:))

    YanıtlaSil
  4. Fena değilmişim diye kendime moral verdim :-p
    Değişik ve yararlı bir konu işlemşisin,klavyene sağlık

    YanıtlaSil
  5. Yazdığın her kelimeye katılıyorum.
    Fotoğrafların kötü olması,bloga girince birden müzik başlaması,karışık bir düzeni olması özellikle sürekli bilmem ne ürünü incelemesi yazıları blogları batırıyor bence.
    Fotoğraf konusunda bende iyi bir fotoğraf makinesi istiyorum çünkü telefonumla çekiyorum ama olduğu gibi bırakmıyorum fotoğraları.Aydınlık olmasını sağlıyorum ve düzenliyorum:)
    İnsanlar uğraşmak istemedikleri için bunları yapmıyorlar tabi.
    Bende blogumda bir konuya dikkat çekmek için yazı paylaştım.Seninde desteklerin benim için önemli:)Bakarsan çok mutlu olurum :)

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel yazmışsın. Bir de ürün için gereksiz uzun yazı yazılmasına pek anlam veremiyorum. O yüzden kısa ve öz yazmaya çalışıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık insanlar çok uzun yazıları okumayı sevmiyor zaten:))

      Sil
  7. Gayet güzel faydalı bir yazı olmuş. Okurken kendi hatalarımı görmeye çalıştım ve malesef yazılarımı kısa tutmaya çalışıpta bir türlü tutamayanlardanım. Sanırım çok konuşuyorum ondan öyle oluyor :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepimizin hataları var aman olsun yeter ki yazı yazalım:))

      Sil
  8. Çok güzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık özellikle benim gibi yeni bloglar için ders niteliğinde
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Valla ne yalan söyleyeyim fotoğrafları telefonla çekiyorum.. Ayrıca yazınıza kendi yorumlarınızı katmanız çok daha güzel olmuş.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. Çok güzel ve faydalı olmuş yazınız çok teşekkür ederim =)

    YanıtlaSil
  11. Çok faydali bir yazı yine :) ben de hatalarımı görmeye calıstım biraz da olsa.. mesela sayfa duzenimden çok şikayetçiyim aslında güzel bir tasarım istiyorum ama kime nasıl yaptırıcagımı hiç bilmiyorum.. Birde ben de o uzun yazanlardanım sanırım :) aslında gündelik hayatta az ama öz konuşan biri olmama rağmen iş yazıya dönünce uzayıp gidiyor :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sağol canım beğendiğine sevindim bende kısa yazamıyorum doluyoruz ve aravermeden yazmak istiyoruz:))

      Sil
  12. Ne iyi geldi bu yazi ellerine saglik :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım yararlı olmuştur yeni arkadaşlara:))

      Sil