Selamlar bugün Instabloggerlık ve Bloggerlığın artı ve eksilerini inceleyerek karşılaştıracağım.İki camia arasında büyük tartışmalar geçiyor.Şunu baştan belirtmeliyim ki ikisi de zor ikisi de emek istiyor.Yani bir ön yargıyla yaklaşmadan yorumlama yapacağım.Herhangi bir planlama yapmadım aklıma estiğince yazacağım.Haydi başlayalım.

1-Instabloggerlar sadece cep telefonundan yayın yaptıkları için sayfalarını çok daha kolay güncel tutabilir daha çok içerik paylaşabilirler.

Oysa Bloggerlar yazı yazabilmek için bir fotoğraf makinesiyle önce resimleri çekmek bilgisayara yüklemek ve daha sonra yazılarını yazmak zorundalar.Bu da her zaman mümkün olmuyor bu nedenle yoğun dönemlerinde çok fazla yazı yazamamaktan şikayetçi Blogger arkadaşlar.

2-Instabloggerların bir kaç resim çekip altına kısaca tanıtımlarını yapıp yayınlamaları en fazla yarım saatlerini alıyor.Kendimden biliyorum çünkü Instagramı aktif kullanıyorum.

Oysa Bloggerların bir yazıyı hazır hale getirmesi en az bir buçuk saati alıyor.Resimleri yükle,araştırma yap,yazıyı hazırla vesaire...

3-Instablogger'lık şu sıralar çok popüler yazılarını hazırlayıp altına bir kaç Türk bir kaç yabancı etiket yazdılar mı hiç olmadı 100 beğeni alıyorlar.Bir çok insan hem beğeniyor hem yorumluyor.

Oysa Bloggerlık can çekişiyor.Hiç dikkat ettiniz mi artık normal blogu olmayan takipçiler hiç yorum yapmıyor çünkü artık bizi okumuyorlar.Gelen yorumlar gene Blogger arkadaşlar dan oluyor.

4-Instablogger arkadaşlar içerik bulmada bizim kadar sıkıntı çekmiyorlar.Hiç olmadı o günün makyajı nasıl,ne giymiş,nereye gitmiş süslü bir resimle yayınlıyor.

Oysa Blogger arkadaşlar bugün ne giydiğini çektiyse taze taze değil ancak birkaç gün içerisinde yayınlıya biliyor.

5-Instablogger arkadaşlar resim çekmede gerçekten bizden çok daha başarılı.Her türlü efekti daha etkin kullanabiliyorlar.

Oysa Blogger arkadaşlar resmin hoşluğundan çok ürünü tamamen yansıtmasına alıştığı için bu konuda biraz daha geri kalıyor.

6-Instabloggerların üye sayısı on binlerle ifade ediliyor.Çünkü Instagram şu sıralar çok popüler ve insanlar akın ediyor.Böylece arkadaşların üye sayısı da oldukça kolay artıyor.

Oysa Blogger arkadaşların üye sayısı sağolsun blogger sayesinde zaten durmadan azalıyor.Korkumuz yakında hiç üye kalmayacağı, kendi kendimize yazacak gibi duruyoruz.Zaten artık bir üye daha gelmesi ancak iki haftada bir oluyor.

7-Instabloggerlar imla,noktalama kurallarına dikkat etmeden kısaltmalar kullanarak yazılarını tamamlayabiliyor.

Oysa Bloggerlar yazım yanlışı yaptıklarında hemen eleştiri alırlar.Düzgün bir yazı ortaya çıkarmaları beklenir.

8-Instabloggerların yazıları suya yazılmış gibidir üç beş gün sonra aşağıda kalır ve kimse görmez.

Oysa Bloggerların yazıları yıllar sonra bile okunur.Mesela ilk yazdığım yazıların hala okunduğunu görüyorum.

9-Instablogger üye sayısını çoğaltınca hemen firmaların dikkatini çeker.Benim Instagram hesabımı takip edip benimle çalışmak isteyen firmalar çok oldu mesela.

Oysa bir blogger'ın firmalar tarafından fark edilmesi oldukça uzun zaman alır.Hatta artık firmaların çok fazla bizi okuduklarını bile sanmıyorum.

10-Instagram kolay ve çekici bir alem ayaküstü yazı,resim okuyabilmek mümkün bu yüzden Instabloggerlar hiç yalnız kalmıyor.

Oysa Bloglardan yazı okumak cep telefonu ile çok zor mesela ben hiç yorum yapamıyorum sayfa devamlı donuyor.Bloglar çok sessiz köşeler gibi nerde Instagramın canlılığı,neşesi.

11-Instagramda bazen bir kavgalar kopuyor o şöyle demiş bu böyle demiş anında okuyabiliyor ulaşabiliyorsunuz.

Oysa Bloglar dediğim gibi kendi halinde küçük bir ev gibi sakin ve huzurlu.

12-Instabloggerlar yazılarını son derece kısa tutuyorlar çünkü insanlar uzun yazı okumayı sevmiyorlar.

Oysa Bloggerların yazıları gayet uzun oluyor.

13-Instabloggerların tasarım gibi bir derdi yoktur.

Oysa Bloggerlar blogspot'u etkin kullanmayı bilmeli ve sitelerine hoş bir tasarım yaptırmalıdır.

14-Instabloggerların tanınması çok kolaydır.Kısa sürede kendilerini ifade ederek bir kitle edinirler.

Oysa Bloggerlar çoğu zaman kendi yazıp kendi çizerler.

15-Sonuç olarak Instagram son derece renkli,canlı,bazen kırıcı,ünlenmesi kolay,daima aktif,güncel,rahatça bir kitleye ulaşabileceğiniz bir alem iken.

Bloglarımız sessiz,huzurlu,sadece bize ait,rahatsız edilemeyeceğimiz,her türlü fikrimizi rahatça beyan edebileceğimiz,ün,şan,şöhretten uzak küçük bir ev gibi.

Ben bilemedim ki hangisi daha iyi:))




38 Yorumlar

  1. Bloglarımız bizim tarlalarımız bence instagram sadece gübre veya su :) Dolayısıyla İnstagram sadece blogu daha fazla tanıtmak için kullanılmalı :) Ben böyle düşünüyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah keşke gelseler blogumuza o kadar az bir geri dönüş oluyor ki bazen işe yaramadığını düşünüyorum:((

      Sil
  2. İkisinide seviyorum ben cunku benim icin instagram oncelikle aninda iletisim demek. Herkes her an herseyi gorebilir. Fakat blogum mahremim gibi herkes o an herseyi goremez, ki zaten blog kullanmamdaki amaçta birseyleri paylasmak degil. Depolamak. Yazdıklarimi simdi hic kimse okumasa bile yillar sonra kendimi orada bulmak yeter diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet canım her ikisininde iyi ve kötü yanları var şimdi doğruya doğru bloglarımız ile var olduk ama daha geniş bir çevre tarafından tanınmamız hep instagram sayesinde oldu:))

      Sil
  3. Bloglarımızı seviyoruz :)) yazdıklarına katılıyorum. Bloglarımız sessiz evlerimiz. Benim kabuğuma çekildiğim sığınacak limanım. Oysa instagram öyle değil. Çoğu parayla satın alınan takipçiler ile on binler yüz binler de. Bloglarımıza bir takipçi gelsin diye neler yapmıyoruz oysaki. İnstagram kolaylık blog uzmanlık yeridir bence. Blogunda uzman olan ablarımızı severek takip ediyorum. Dilerim bir gün ben de öyle olurum <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım hepimiz bir gün onlar gibi olabiliriz:))

      Sil
  4. Hangisi daha iyi demişsin; bana göre tartışmaya açık bile değil bu soru.
    Tartışacak olanları da 9.madde güzel açıklıyor, dolayısı ile ben yine tartışmam:))
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet herkes farklı düşünüyor bu konuda bende yargılamadan bir yazı yazmaya çalıştım bu yüzden:))Sevgiler

      Sil
    2. Evet oldukça hassas davranmışsın yazarken farkındayım. Ama ben bu şekilde incitmeden yaklaştığımda saldırıya uğradım. Gelen adsız yorumlar, facebook ve instagram mesajlarının sayısını bilmiyorum. O sebepten hak ettikleri dilden konuşuyorum bazılarına. Bu arada henüz bazı şeylerin bilincinde olmayan, instagramda ürün tanıtıp kendine blogger diyenler var, dediğim gibi henüz farkında değiller. Onlar için belki aydınlatıcı olur bu yazı. Benim de benzer bir yazım var blogumda. Böyle anlatan detaylayan filan:)

      Sil
    3. İnsanların bugünlerde her şeyi eleştirmesi,saldırması o kadar kolay ki.Senin yazını okumuştum canım gerçekten çok güzel can alıcı noktaları yazıyorsun.Gençler keşke biraz farklı görüşlere saygılı olabilmeyi bilebilse artık gençliklerine vermek gerek ileride tamamen değişecek ve kavga dövüşle hiç bir yere varılamıycağını,farklı görüşlerinde bu dünya da bir yeri olması gerektiğini görecekler:))

      Sil
  5. Ben blogumu sanırım biraz daha fazla sevmekteyim. Uzun uzun yazmak bir harika his en azında ben öyle düşünüyorum. Ama dediğin gibi etiketlerle ya da kısa yazılarla instagram da iyi ama ne kadar kendini anlatabilirsin orası bir muamma.Kalemine sağlık yine güzel bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben sadece bir tarafı kötülemek istemediğim için ortada bir yazı yazmaya çalıştım çünkü her iki kesimi de seven var ve kimseyi kırmak gücendirmek istemem.Herkese tabii ki bir taraf yakın gelecektir.Teşekkürler canım:))

      Sil
  6. Çok güzel bir yazı olmuş .İnstabloggerlığın güzel tarafları vardır muhakkak ama blogu olanlar bilir onun yeri çok ayrı kendi evinde pijamalarınla oturuyormuşsun gibi daha kendin gibisin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah tanımına bayıldım canım evet çok haklısın pijamalarını giymiş kadar rahat oluyor insan:))

      Sil
  7. yorumlara katılıyorum :) ben de blog işinde yeniyim aslında takibe aldım destek için bana da beklerim sevgiler ^^
    tekboynuzlupanda.blogspot.com

    YanıtlaSil
  8. Valla canım yine bal gibi bir yazıyla karşımdasın ne hisssettim okurken biliyormusun? sanki pijamalarımızı ve patiklerimizi giymişisiz yumoş yumoş kahvemiz elimizde tartışıyoruz nerde diye sorarsan tabiki blogda :) ben bloğumu evim gibi gördüm hep çok seviyorum hiç eksik bırakmıyorum düzenli yazılarımı yazmaya çalışıyorum dolu dolu geçiyor blogda zaman:) sankii komşuya gidermiş gibi o blog seni bu blog benim ohh ne güzel :) en azıından sevgili blogger arkadaşlarıma yanlız olmadıklarını boşu boşuna yazmadıklarını okuyan birilerinin olduklarını gösteriyorum :) ayrıca instagram'a gelecek olursak evet onu da önemli bir madde görüyorum bloğuma kaynak oluyor misafir çekiyor. Çok uzun oldu ! Sevgiyle Kal :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumlarınızı okumayı bende çok seviyorum beğendiğine çok mutlu oldum.Yorumlar olmazsa sanki kendime yazıyor gibi hissedeceğim.Benim fikrime katılan ve ya katılmayan her yorum benim için çok değerli teşekkürler canım:))

      Sil
  9. Çok güzel anlatmışsın ve çok haklısın

    YanıtlaSil
  10. instagramı çok seviyorum ve önem de veriyorum kullanıyorum ama blogumun yeri bambaşka yazabildiğim kadar yazacağım vazgeçmeyeceğim kesinlikle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz zaten bizim örnek aldığımız bloggerlardansınız sakın bırakmayın bu işte bize yol gösterenlerdensiniz:))

      Sil
  11. O kadar güzel yazmışsınız ki aslında denecek hiçbir şey bırakmamışsınız.
    İyiliği kötülüğü tartışılır ama Blog yazmak ve dahası aktif olarak bunu yapabilmek çok daha emek ve tecrübe isteyen bir iş bence

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bloglar başımızın tacı dayanabildiğimiz kadar gideceğiz:))

      Sil
  12. Canım çok güzel bir yazı olmuş emeğine sağlık.:)Her iki platformu da seviyorum ancak İnstabloggerlık yapan insanları yanlış yönlendiren bilgisi olmadan yorum yapıp popüler olan o kadar çok kişi var ki bu durumada üzülmüyor değilim :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğrudur her camiada var böyle insanlar sağol canım:))

      Sil
  13. Güzel karşılaştırmalar:)
    Ben blogumu evim gibi görüyorum misafirlerim blogcanlarım. el emeklerimi yayınladığım için günlük yayın yapmıyorum ama yayın yapmadığım günlerde de bol bol ziyaretlerimi yapıyorum popülerlik hoş olabilir ama bloglarda ki güzellik orada yok gibi çok çabuk tüketiliyor bir şeyler sanki. Ben instagramın yenilerindenim daha faal sayılmam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnstagram farklı bir dünya ama bloglarımız çok daha bize ait sanki:))

      Sil
  14. Instagram'ın da popülaritesi düşecek, yazı okumayı sevmeyen tembel milletimiz o zaman ne yapacak çok merak ediyorum.

    Bir de benim gibi sürekli sosyal medyayı kullanmayan bir kesim var (iş-güç, ev işleri, sosyal yaşam) instabloggerların paylaşımlarını çok da takip edemiyorum. Hele haftasonu instagram yok benim için. Instabloggerların böyle bir handikabı da var. Ama bloggerlar öyle mi? Yeri geliyor oturup bütün kaçırdığım yazıları zevkle okuyorum <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende sıkıldım artık sosyal medyadan okumak paylaşmak hiç içimden gelmiyor:))

      Sil
  15. Instagramı seviyorum ve aktif kullanıyorum ancak o kadar çok suistimal ediliyor ki. Takipçi ve yorum satın almak , vs. gibi. Blog ilk göz ağrımız yerini hiçbirşey tutamaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum satın alanlarda mı var onu hiç duymamıştım insanlar nelerle uğraşıyor hakikaten ya:))

      Sil
  16. instagramı kolaylığından dolayı seviyorum çek paylaş bloğ için vakit bulamadığımdan orada aktif oluyorum ama blogum benim için özel limanım durağım

    YanıtlaSil
  17. heey hadiii o günden bu yana neler değişti sölesenee :)

    YanıtlaSil