alopesi areata nedir?

Saçkıran
son günlerde ne kadar yaygınlaştı fark ediyor musunuz?

Şehir yaşamanın stresi, insanı hırpalaması bizi hem mutsuzluğa hem de bir takım rahatsızlıklara doğru hızla götürüyor. Etrafınıza baktığınızda bir çok saçkıran, sakal kıran hastası görebilirsiniz. Estetik olarak son derece kötü görünüm veren bu rahatsızlık insanın kendisini toplumdan iyice soyutlamasına neden oluyor.

Saçkıran nedir?


Saçkıran nedir? Tıp dilinde alopesi areata olarak adlandırılır. Saç köklerini etkiler ve bozuk para büyüklüğünde saç dökülmelerine neden olur. Çoğu kez bu rahatsızlığı fark etmeyiz bile bir ufak bölgede dökülür ve hiç bir şey yapamaya gerek kalmadan çıkar. Ama bazen de öyle bir yayılır ki anlamamak imkansızdır. Saçlarınızı şekilden şekile sokarak gizlemeye çalışırsınız. Saçkıranda bağışıklık sistemimiz saç köklerini tehdit olarak görür ve döker.

Saçkıran neden olur?

Saçkıranın nedenleri arasında ailede saçkıran geçirmiş bir yakından alınmış genler olabilir ve en büyük nedende strestir, geçirdiğimiz zor günler sonucunda saçlarımızın para para döküldüğünü görebiliriz.

Saçkıranda sadece saçlar mı dökülür?

Saçkıranın farklı türleri vardır. Mesela bazen kaşlar ve kirpikler hatta vücuttaki tüm kıllar bile dökülebilir.

Saçkıran bulaşıcı mıdır?

 Mantara bağlı oluşan saçkıran bulaşıcı olabilir fakat tedavisi oldukça kolaydır. Strese bağlı saçkıran ise bulaşıcı değildir. Zaman zaman saçlar tedaviye gerek kalmadan çıkabilir. Ya da doktor tedavisiyle de başarılı sonuçlar elde edilebilir fakat bazende hiç bir tedavi sonuç vermez ve çok uzun yıllar saçlar çıkmaz.

Saçkıran tedavi edilebilir mi? Saçkırana ne iyi gelir?

Saçkırana ne iyi gelir? Doktorların en sık uyguladığı yöntem kortizon tedavisidir. Bazı doktorlar hiç bir şey yapmayıp hastalığın zamanla kendi kendine iyileşmesini savunur. Tedavi aşamasında  genellikle biotin ve çinko kullanılması istenir. Minoxil türü ilaçlarda sık sık kullanılır. Bazı insanlar sadece bir kere bu rahatsızlığa yakalanırken bazıları defalarca dökülme problemiyle yaşamlarını sürdürürler. Saçkıran çoğu insan için çözümlenmesi zor bir problem. İlk olarak mutlaka doktora danışılmalı ve tedavi görülmeli.

Saçkıranın halk arasında tedavi yöntemleri

Tedaviler işe yaramazsa büyük anne formüllerini de denemek isteyebilirsiniz. İşte ben bir sonraki yazımda size bu formüllerden örnekler vermek istiyorum. Bu arada bir çok kötü niyetli insan saçkıran hastalarının çaresizliğinden faydalanıp çeşitli ilaçlar yapıp son derece pahalı fiyatlara satmaya çalışmaktadır lütfen bu tür durumlara karşı dikkatli olalım.
Saçlarınızın hızlı uzamasını istiyorsanız Sinameki kürüyle hızlı saç uzatma formülü yazımızı mutlaka okumalısınız.

Saçkıran ( Alopesi Areata) Hakkında Bilgiler

Alopesi areata, kafa derisinde ve vücudun diğer bölgelerinde saç dökülmesine neden olan otoimmün bir hastalıktır. Bağışıklık sistemi yanlışlıkla saçın büyüdüğü yapılar olan saç köklerine saldırdığında ortaya çıkar. Saç dökülmesi ani ve düzensiz olabilir ve her yaştan insanı etkileyebilir, ancak en yaygın olarak 30 yaşın altındakilerde görülür.

Aşağıdakiler dahil birkaç farklı alopesi areata türü vardır:

  • Alopesi areata: kafa derisinde veya vücudun diğer kısımlarında bir veya daha fazla yuvarlak saç dökülmesi ile karakterizedir.

  • Alopesi totalis: saçlı deride toplam saç kaybı ile karakterizedir.

  • Alopesi universalis: kafa derisi ve vücuttaki toplam saç kaybı ile karakterizedir.

Alopesi areata belirtileri şunları içerebilir:

  • Genellikle kafa derisinde yuvarlak yamalar halinde ani saç dökülmesi
  • Kısa, kırık saç
  • Kaşıntılı, yanan veya karıncalanan kafa derisi
  • Saç yoluyla görünür kafa derisi

Alopesi areata'nın kesin nedeni bilinmemekle birlikte otoimmün bir hastalık olduğuna inanılmaktadır. Bulaşıcı değildir ve kötü hijyen veya diğer dış etkenlerden kaynaklanmaz.

Alopesi areata tedavisi, kortikosteroidler, minoksidil veya antralin gibi topikal veya oral ilaçları veya ışık tedavisini içerebilir. Bazı durumlarda saçların yeniden çıkması kendiliğinden gerçekleşebilir, ancak diğerlerinde saç dökülmesi kalıcı olabilir.

Doğru teşhis ve tedavi ile duygusal destek için bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir. Destek grupları ve danışmanlık da bu durumla uğraşanlar için yardımcı olabilir.


Saçkıran iyileşti, saçkıran bitkisel tedavi, saçkıran nedir? ,saçkıran ilacı bulundu, alopesi areata nedir? Saçkırana ne iyi gelir? Saçkıran neden olur?

4 Yorumlar

  1. Saç kıran'ı orta okul yıllarımda yaşamıştım.Gerçekten çok kötü bir hastalık :( Hele gençken başınızda para büyüklüğünde delik delik boşlukların olması insanı üzüyor.Benim zamanımda saça jöle sürüp şekillendirmek pek modaydı.Jöleden dolayı bu hastalığı yaşadım.Çok şükür iyileşti ama denemediğim şampuan, ilaç kalmamıştı o dönem.Saç kıran hakkında faydalı bilgiler vermişsin canım.Emeklerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Çok zor bir rahatsızlık yaşayanlar tedavisi ile iyi sonuca ulaşır inşallah

    YanıtlaSil