İsot Faydaları ve Sağlık Üzerindeki Etkileri

 

İsot faydaları

Şanlıurfa ve çevresinde kurutulmuş bibere isot denir. İsot faydaları açısından bakıldığında çok fazla değer sahip bir baharat olarak karşımıza çıkar. Acı kırmızıbiberde bulunan alkaloit maddesi özellikle vücudu kansere karşı etkili biçimde korumaktadır. Bunun yanında ağrı kesici ve iltihap çözücü özelliğe de sahip olan besin, kolesterol düşürücü etkiye de sahiptir.

isotun kullanımı


İsotun Kullanımı ve Sağlık Üzerindeki Etkileri

Acı olması sebebiyle mikrop öldürücü ve bunun yanında zayıflatıcı etkiye de sahiptir. Prostat kanserine neden olan hücrelerin yapımını engelleyen sistemi ile yaşlılığı geciktirici etkilere sahip olduğu da bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Cilt üzerinde oluşmuş yara ve sivilce gibi oluşumların kısa sürede tedavi edilmesinde de etkilidir. İsot faydaları arasında bulunan diğer unsurlar ise

·         İştah açıcı,

·         İdrar söktürücü,

·         Mide bulantısını önleyici,

·         Ter atıcı özellikleri ile bilinmektedir.

Bulaşıcı hastalıklara karşı önemli bir bariyer sistemi kuran isot, C vitamini açısından oldukça zengindir. Bu özelliği ile de vücudun özellikle mevsimsel geçiş dönemlerinde yaşanan sıkıntılarını engellemek için ideal bir besin desteği sağlamaktadır.

İsot Faydaları:

  1. Vitamin ve Mineral Açısından Zengin: İsot, A ve C vitaminleri, potasyum ve demir açısından iyi bir kaynaktır.

  2. İltihabı Önleyici Özellikler: İsotta bulunan kapsaisin, vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı olabilecek iltihap önleyici özelliklere sahiptir.

  3. Kilo Kaybına Yardımcı Olabilir: İsot faydaları kilo verme çabalarına yardımcı olabilecek metabolizmayı arttırdığı gösterilmiştir.

  4. Sindirim Sağlığını İyileştirebilir: İsottaki kapsaisin, sindirim enzimlerini uyarmaya ve sindirimi iyileştirmeye yardımcı olabilir.

  5. Kan Basıncını Düşürmeye Yardımcı Olabilir: İsotta bulunan potasyum, kan basıncını düşürmeye yardımcı olarak kalp hastalığı riskini azaltabilir.

Deniz bitkilerinin faydaları nelerdir makalemizi de okuyunuz.

isot faydaları


Doğadan Gelen Lezzet ve Sağlık, İsot 

Vücutta biriken aşırı yağı azaltırken kötü kolesterol üzerinde de düşürücü etki göstermektedir. Romatizmalı ağrıların tedavisinden bademcik iltihabının tedavisine, saç dökülmesinin engellenmesinden boyun tutulması etkilerinin azaltılmasına, bronşit tedavisinden üst solunum yolu rahatsızlıklarının giderilmesine kadar pek çok farklı şekilde kullanılabilen isot faydaları ile bilinen bir baharattır.

Şeker içermeyen her yemekte isot kullanılabilir. Özellikle kırmızı renk almasını istediğiniz yemeklere biraz isot ilave edebilirsiniz. Yemeklere kattığı lezzet ile isot kullanımı her geçen gün artmaktadır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar