Gözlük seçimi

Gözlük yaz aylarında hem ihtiyaç, hem de en sevilen aksesuarlar arasındadır. Hatta kadınlar her kıyafetine uygun bir de gözlük seçer hale geldiler. Ama gözlük seçimi hem yüz tipine uygun hem de sağlık açısından uygun olması için hiç de basite alınmayacak bir iş. Gözlüğünüzü sezon trendine uygun seçmek isteyebilirsiniz. Ama bu tür gözlükler yüzünüze oturmayabilir. Bunun yerine hem stilinize hem de yüze uygun gözlük seçimi sizin yararınıza olacaktır.

Yüze Uygun Gözlük Seçimi

Peki, bunu nasıl yapacaksınız? İşte size gözlük seçiminiz için mükemmel tüyolar…

İlk olarak yüze uygun gözlük seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken temek kuralları sıralayalım

-Yüz şekliniz ve çerçevenin şekli mutlaka uyum içerisinde olmalıdır.

-Yüz boyutlarınız ve çerçeve boyutları kesinlikle orantılı olmalıdır.

-Çerçeve göz bebeklerinizi tam olarak ortalamalıdır.

-Gözlük seçiminde çerçevenin göz renginiz kadar ağırlıklı olarak tercih ettiğiniz kıyafet renkleri ile de uyumlu olmasına dikkat etmelisiniz. Kombinleriniz de sorun yaşamamak için bu ayrıntı önemlidir.

Yüze uygun gözlük


Yuvarlak Yüz Şekli İçin Gözlük Seçimi

Eğer yüzünüz eni, boyu eşit, köşesiz yani yuvarlasa yüzünüzü daha ince gösterecek gözlükler tercih etmeye özen göstermelisiniz. Bunun için,

·         Gözlük çerçevenizin köşeli olmasına dikkat edin,

·         Daha kalın saplı gözlük çerçeveleri tercih ederek yüzünüzün daha uzun görünmesini sağlayabilirsiniz.

·         Gözlük tercihinizi kesinlikle yuvarlak gözlüklerden yana kullanmayın.

Oval Yüz Şekli İçin Gözlük Seçimi

Oval yüz şekilleri en ideal yüz tipi olarak görülmektedir. Çünkü dengeli bir yüz şeklidir. Her gözlük tipi bu yüz şekli için uygundur. Ancak yine de dikkat etmeniz gereken bazı ayrıntılar var. İşte onlar,

Çerçeveler yüzünüzün doğal orantısını bozmamalıdır.

Yüzünüzle orantılı çerçeveler tercih etmeye dikkat edin. Çerçevelerin genişliği yüzünüzün en geniş kısmını geçmesin.

Yüzünüzün dengesini bozacak kadar düşük ya da alçak çerçeve saplarını tercih etmeyin.

Gözlük seçimi


Dikdörtgen/Kare Yüz Şekli İçin Gözlük Seçimi

Köşeli yani dikdörtgen ya da kare bir yüz şekline sahipseniz, bu keskin yüz hatlarınızı yumuşatmanız gerekir. Bu nedenle gözlük seçiminizde,

Yuvarlak çerçeveler tercih etmenizde yarar var.

Daha ince gözlük çerçeveleri seçerek yüzünüzü daha kısa gösterebilirsiniz.

Eğer yüz şekliniz kare ise gözlük saplarınızı daha kalın tercih etmelisiniz. Bu sayede yüzünüz daha uzun görünecektir.

Köşeli yüzler için ”Cat Eye” denilen gözlükler ideal gözlükler denilebilir.

Üçgen Yüz Şekli

Üçgen yüz şekline sahip olanların alnı dar, çene yapısı ise geniştir. Bu nedenle de gözlük seçiminde üçgen yüz tipine sahip olanlar çene bölgelerini dar ve alınlarını da daha geniş gösterecek gözlükler tercih etmelidir. Bu nedenle,

Desenli ve alçak saplı modelleri tercih etmeyin.

Şapkanızla aynı hizada olan gözlük modelleri ve alt çerçevesi olmayan gözlük modellerini seçebilirsiniz.

Gözlük seçimi


Kalp Yüz Şekli İçin Gözlük Seçimi

Kalp yüze uygun gözlük seçimi şeklinde yüz yanaklara ve çeneye doğru giderek daralır. Bu nedenle bu yüz tipine sahip olanların alınlarını daha dar gösterecek gözlükler tercih etmelerinde yarar vardır.

Daha dengeli bir görüntü oluşturmak için alçak saplı gözlükler seçin.

Yüz hatlarınıza dikkat çekmek adına kesinlikle kalın çerçeveli ve desenli gözlükler seçmeyin. Bu sizin için en yanlış hareket olacaktır.

Diz üstü çizme nasıl giyilir makalemizi de okuyunuz.

Elmas(Eşkenar Dörtgen) Yüz Şekli İçin Gözlük Seçimi

Bu yüz şekli çok nadir de olsa vardır. Elmas yüz şekillerinde Alın, göz hizası ve çene dar, aradaki elmacık kemikleri yüksek ve belirgindir. Yani bu yüz tipine sahip olanlar gözlük seçerken, şakaklarını dar göstermek, alın ve çenesini daha geniş göstermek ister. Yapmanız gereken ise,

Düz ya da yuvarlak çerçeveler tercih etmek

Kesinlikle alçak saplı gözlük kullanmamak olmalıdır.

Gözlük Seçme ile İlgili Diğer Detaylar

Yüze uygun gözlük seçimi ile ilgili diğer önemli faktörler nedir?

Yüzünüz için doğru gözlükleri seçmek göz korkutucu bir görev olabilir. Mevcut pek çok stil ve şekil arasında, size en çok neyin yakışacağını bilmek önemlidir. Gözlükler sadece işlevsel bir aksesuar değil, aynı zamanda bir moda ifadesidir, bu nedenle yüz şeklinizi tamamlayan ve genel görünümünüzü iyileştiren çerçeveler seçmek önemlidir. Bu yazıda, yüzünüzü öne çıkaran gözlükleri seçmenize yardımcı olacak bazı ipuçları vereceğiz.

Yüzünüz için gözlük seçmenin ilk adımı yüz şeklinizi belirlemektir. Yüz şekilleri dört kategoriye ayrılabilir: oval, yuvarlak, kare ve kalp şeklinde. Yüz şeklinizi öğrendikten sonra, yüz hatlarınızı tamamlayan gözlükleri seçebilirsiniz.

Oval bir yüzünüz varsa şanslısınız! Hemen hemen her gözlük modeli size yakışacaktır. Oval yüzler, hafif yuvarlak çene ve çıkık elmacık kemikleri ile dengeli özelliklere sahiptir. Dikdörtgen veya kare çerçeveler oval bir yüzü tamamlayabilirken, yuvarlak veya oval çerçeveler köşeli hatları yumuşatabilir.

Yuvarlak bir yüzünüz varsa, hatlarınıza belirginlik katan gözlükler aramalısınız. Yuvarlak yüzlerin kıvrımlı hatları ve dolgun yanakları vardır, bu nedenle dikdörtgen veya kare çerçeveler yüzünüzün yuvarlaklığını dengeleyebilir. Yüzünüzü daha da yuvarlak gösterebileceğinden yuvarlak çerçevelerden kaçının.

Kare bir yüze sahipseniz yüz hatlarınızı yumuşatan gözlükleri tercih etmelisiniz. Kare yüzlerin güçlü çene hatları ve geniş alınları vardır, bu nedenle yuvarlak veya oval çerçeveler yüzünüze kıvrımlar katabilir. Yüzünüzün kareliğini vurgulayabilecekleri için kare çerçevelerden kaçının.

Kalp şeklinde bir yüzünüz varsa, yüz hatlarınızı dengeleyen gözlükler aramalısınız. Kalp şeklindeki yüzlerin geniş alınları ve dar çeneleri vardır, bu nedenle alt kısımda üst kısımdan daha geniş olan çerçeveler yüz hatlarınızı dengeleyebilir. Kedi gözü çerçeveler, kalp şeklindeki yüzleri de tamamlayabilir.

Yüz şeklinizi ve yüz hatlarınızı tamamlayan stilleri belirledikten sonra cilt tonunuzu ve saç renginizi de göz önünde bulundurmalısınız. Sıcak alt tonlara sahipseniz, kahverengi ya da bağa gibi toprak tonlarında çerçeveler seçmelisiniz. Soğuk alt tonlara sahipsen siyah ya da gümüş çerçeveleri tercih etmelisin. Saç renginiz çerçevelerinizin rengini de etkileyebilir. Sarı saçlara sahipseniz, kahverengi veya altın gibi sıcak tonlardaki çerçeveler saç renginizi tamamlayabilir. Koyu renk saçlara sahipseniz siyah veya gümüş gibi soğuk renklerdeki çerçeveler saç renginizi tamamlayabilir.

Yüz şeklinizi, ten renginizi ve saç renginizi tamamlayan çerçeveleri seçmenin yanı sıra, çerçevelerinizin boyutunu ve uyumunu da göz önünde bulundurmalısınız. Çok büyük veya küçük çerçeveler yüzünüzde garip görünebilir, bu nedenle tam oturan çerçeveleri seçmek önemlidir. Çerçevelerinizin köprüsü burnunuzun köprüsüne sıkıca oturmalı ve şakaklarınız kulaklarınızın arkasına rahatça oturmalıdır.

Sonuç olarak, yüze uygun gözlük seçimi zorlu bir iş olabilir, ancak yüz hatlarınızı tamamlayan ve genel görünümünüzü iyileştiren çerçeveler seçmek önemlidir. Yüz şeklinizi, ten renginizi ve saç renginizi göz önünde bulundurarak ve vücudunuza tam oturan çerçeveleri seçerek yüzünüzü güzelleştiren, kendinizi özgüvenli ve şık hissettiren gözlükleri bulabilirsiniz.

0 Yorumlar