kozmetik dünyaya nasıl yayılmıştır

Kozmetik Nedir, Dünyada Nasıl Yayılmıştır?

Kozmetik nedir? Kozmetik, kullanan kişiyi güzelleştirmek için yapılan maddeler bütünüdür. Kimi zaman cildi temizleyip kimi zaman renginde değişiklik yapar. Kozmetik bir tedavi amacı taşımaz. Kozmetik malzemeleri genelde kadınlar için kullanılsa da erkekler içinde pek çok malzeme barındırır. Bunlardan bazıları, yüzü nemlendirir bazıları ise renk verirler.

Kozmetik nedir? Kozmetik dünyaya nasıl yayılmıştır?

Eski medeniyet kalıntılarını incelediğimizde kozmetik malzeme saklanan kaplarda ayna görevi gören metallere rastlayabiliriz.

Eski zamanlarda Mısır’da kadınlar, göz altlarını yeşil boya ile ve kirpiklerini de siyah boyalarla boyarlardı. Kozmetik de kullandığımız kremlerden büyük bir kısmını hayvan yağlarından meydana getirir üreticiler. Babilli kadınlar yüzlerini beyaza, dudaklarını da kırmızıya boyamak için o dönemde kendilerine kozmetik malzemeler üretmişlerdi. İran’da kadınlar ise kirpik boyayarak gözlerine parlaklık kazandırmaya çalışmışlar. Benzer kozmetik malzemeleri Hintli, Çinli kadınlar kullanmış. Bunlara Japonya’da da rastlanmıştır. Eski Yunanda da kadınlar kendilerini güzelleştirmek için çeşitli bitkilerden kozmetik malzemeler üretmişlerdir.

Haçlı seferleri sayesinde kozmetik kullanımı dünyaya yayılmaya başlamış Rönesans’ın ilanıyla birlikte dünyaya yayılmıştır. İtalya’da ve Fransa’da kadınlar için de erkekler içinde makyaj yapmaya yardımcı kozmetik malzemeler kullanılmıştır.

İslamiyet döneminde de kozmetiğin üzerinde durulmuş kına ve sürme ön planda olmuştur. Bizim Peygamberimiz(Sav),yaralara kına sürermiş.

İslam tarihinde alimler, hanımların eşlerine süslenmeleri gerektiğini önermiştir. Yalnızca içine su geçirmeyen oje ve ruj gibi kozmetikleri yasaklamışlardır. Çünkü bu kozmetikler su geçirmediğinden normal abdest ve gusül abdesti alınmamış sayılır.

Yüzyıllar boyunca kadınlar daha güzel görünebilmek için kozmetiklere başvurmuştur. Bu şekilde kozmeti dünyaya yayılmıştır.  Kozmetik kadınlara geçici güzellik sağlamanın yanında yüzde de maalesef tahribat yapıyor. Ayrıca kozmetiğin yüzlerde meydana getirdiği tahribat bırakmaktadır.

3 Yorumlar

  1. Kozmetik nedir yazısı çok ilgin. Hiç geçmişini düşünmemiştim güzel bir yazı olmuş canım

    YanıtlaSil
  2. Bahsettiğiniz bilgileri duymamıştım daha önce, ilginç geldi :)

    YanıtlaSil
  3. Hiç aklıma gelmemişti. Hakikaten insanların ne kadar değişik istekleri olabiliyor.

    YanıtlaSil