aşk ve saplantının farkları

Aşk mı Saplantı mı? Aşk ve Saplantının Farkları Nelerdir?

Günümüzde ve geçmişten bu yana birçok kişide vuku bulan bir duygu durumudur aşk.. Saplantı mı demeliydim? Aşk mı saplantı mı? Yoksa ikisi de aynı şey midir? Birinin diğerinden eksiği veya fazlası nedir? Aşkta da sevdiğini çok düşünmek varken saplantıda da aynı şey yok mudur? Sürekli düşünmek, aklından çıkaramamak, telefonuna o mesajın gelmesini beklemek ve uyuyamamak. Nedir bu ikisini farklı kılan? Aynı yönleri de var mıdır?

Aşk mı saplantı mı?


Aşkta insan yani bahsettiğimiz birey mutludur. Deyimi yerindeyse karnında kelebekler uçuşuyordur. Hayal ettiği kişiyi güle oynaya hayal eder. Onun için merkezde kendisi ve sevdiğinin birleşimi vardır. Aşık olduğu kişiyi düşünmek o bireye zarar vermez. Aksine günlük motivasyonunu arttırır ve onu gün içinde dinç tutar. Sevdiğini düşünmek ona bir yük değildir. Yüzü aklına gelince dünyalar onun olur.

Obsesyonda yani saplantılarda ise bahsettiğimiz o birey mutlu değildir. İstemsizce tüm gün saplandığı o kişiyi aklından çıkaramaz. O kişiyi düşünmek bireyi de rahatlatmaz; bu bireye zarar verir. Birey tüm gününü donuk bir biçimde içindeki sesle boğuşarak geçirir. Tüm gün o ses o kişiye fısıldar: ‘Sevdiğin şu an seni aldatıyor, seni zaten hiç sevmemişti, neler neler yapıyor da haberin yok senin, mesajda cümlenin sonuna nokta koymasının tek sebebi senden ayrılmak istemesi…’ Bu ses çoğaltılır da çoğaltılır. Zincirleme bir düğüm gibi ses de birbirine bağlıdır. Ses hiçbir zaman susmaz. Bazen artarken bazen azalır fakat yine de hep oradadır. Bu, bireye hiçbir yarar sağlamaz. Birey yolda yürür fakat kördür, şarkı dinler fakat sağırdır. Bedenen vardır ama ruhen çökmüştür. Kafasını işlerine veremez, rutin sorumluluklarını bile yerine getirmekte zorluk çeker. Bu zararlar sırf ruh ile sınırlı kalmaz bedene de zarar verir.

Saplantılı Aşk Gerçek Değildir

Aşk ve saplantı çoğu zaman birbiriyle karıştırılan iki farklı duygudur. Bazı benzerlikleri paylaşsalar da, ikisi arasında bazı temel farklılıklar da vardır.

Aşk, birine veya bir şeye karşı sıcaklık, şefkat ve bağlantı duyguları ile karakterizedir. Kişinin hayatına neşe, mutluluk ve tatmin getiren olumlu bir duygudur. Aşk, karşılıklı saygı, güven ve anlayışla karakterizedir. Sağlıklı bir ilişkide her iki taraf da kendini güvende, değerli ve saygı duyulan hisseder.

Öte yandan, obsesyon, yoğun meşguliyet duyguları ve birine veya bir şeye karşı fiksasyon ile karakterizedir. Kontrol edilmesi zor olabilen yoğun ve her şeyi tüketen bir duygu olabilir. Takıntı genellikle sahiplenme, kıskançlık ve güvensizlik duygularıyla karakterize edilir. Gerçek bir ilişki içinde olma arzusundan ziyade diğer kişiyi kontrol etme, ona sahip olma veya ona sahip olma ihtiyacı tarafından yönlendirilir.

Aşkta her iki taraf da ayrı yaşamlara ve kimliklere sahipken, obsesyonda kişinin kendi kimliğinin kaybolduğu ve diğer kişi tarafından tüketildiği sağlıksız bir bağlanma söz konusudur.

Genel olarak aşk, kişinin yaşamına mutluluk ve tatmin getiren olumlu, sağlıklı bir duygudur; saplantı ise duygusal kargaşaya yol açabilen ve hatta kendine veya başkalarına zarar verebilen olumsuz, yıkıcı bir duygudur.


Özetle aşk kişiye mutluluk veren bir duygu durumu iken saplantı kişiyi elden ayaktan düşüren bir hastalıktır. Bunun doğru tedavisi doktora görünüp doğru ilacı kullanmaktan ve nöronlar arasındaki doğru bağlantıyı, köprüyü, kurmaktan geçer. İlaca toplum çoğunlukla karşıdır fakat bunun kaynağı toplumun doğru bilgilendirilmemesidir. Sonuç olarak aşk mı saplantı mı sorunu ciddidir ve iyi araştırılıp doğru tedaviyle yok edilmesi gerekmektedir.

6 Yorumlar

  1. Ne güzel açıklamışsın canım. Özellikle gençler bu iki durumun ayrımına iyi varabilmeli.

    YanıtlaSil
  2. V ay bee o zaman saplantılı bir aşıkmışım desene :D

    YanıtlaSil
  3. Aşk ve saplantı arasında ki farkı güzel açıklamışsınız umarım kendini aşık sananlara faydalı olur teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Saplantı hastalıklı bir duygu. Her iki tarafa da zor anlar yaşatabiliyor. En iyisi normal seviyede bir aşk yaşamak.

    YanıtlaSil
  5. Aşk bence de mutluluk verir, saplantı ise sürekli tedirginlik durumu

    YanıtlaSil
  6. Bir zamanlar tam bir saplantılı aşıktım, şükür bitti :)

    YanıtlaSil