hangi çorabı giymeli


Giysiye uygun çorap seçimi

Çoraplar özellikle naylon çoraplar kadınların şıklığını tamamlayan en önemli parçalardır. Yaz, kış kadınlar ve erkekler tarafından kullanılan çoraplar bazen aklımızı karıştırabiliyor. Bu kıyafetin altına bu çorap oldu mu? diye düşündüğümüz zamanlar olmuştur. Giysiye uygun çorap seçimi hakkında aklımızı karıştıran sorulara çözümler arayalım.

Çorabın Tarihçesi

Tarihte ilk çorabı Mısırlılar giymiştir. Hun İmparatoru Atillanın bacağına renkli kumaş parçalarını sardığı bilinmektedir. 16. yüzyılda üst sınıf insanlar rengarenk çoraplar kullanmaya başlamıştır. İlk örgü makinesi William Lee tarafından icat olduktan sonra bugünküne benzer çoraplar üretilmeye başlandı. 20. yüzyılın başlarında ipek kullanımı yaygınlaşınca çoraplarda incelmeye başladı.

İlk Naylon çoraplar ne zaman bulundu?

1940 yılında Amerikada bir devrim yapıldı ve ilk naylon çoraplar piyasaya sürüldü. Bütün kadınlar arasında anında popüler olan naylon çoraplar sadece dört günde dört milyon adet sattı. İkinci Dünya Savaşının başlamasıyla naylon üretimi orduya hizmet vermek için kadınlara yönelik imalatlarını durdurdu. Bu dönemde hanımlar bacaklarında çorap görünümü sağlamak için kalemlerle, kömürlerle bacaklarına desenler çizmeye başladı.

İkinci Dünya Savaşının bitmesiyle çorap çılgınlığı tekrar başladı ve kadınlar bir çift çorap alabilmek için geceler boyu mağazaların kapısında yatar oldu. 1959 yılında likranın keşfedilmesiyle yepyeni likralı çoraplar popüler oldu. Günümüzde çorap moda olmaktan çıktı ve herkes için ihtiyaç halini aldı.

Eskiden çok zenginlerin kullandığı çoraplar artık her kesim tarafından kullanılıyor. Kadınlar sahip oldukları yüzlerce çift çoraptan hangisini giyeceğine karar vermekte zorlanıyor.

Giysiye uygun çorap seçimi nasıl olmalı?

1-Açık burunlu ayakkabılarla parmaksız çorapları giymeliyiz.

2-Yazın özellikle siyah külotlu çorap pek tercih edilmemelidir.

3-Kalın bacaklı kadınlar desenli, file çorapları ve açık renkli çorapları kullanmamalıdır.

4-İnce bacaklı kadınlar koyu renk çorapları, mus çorapları kullanmamalıdır.

5-Ten rengi çorap sizin teninizle hemen hemen aynı renk olmalıdır. Her ten rengi adı altında satılan çorabı kullanmamalısınız.

6-Ten rengi çorap çok ince olmalıdır ki teniniz hissini versin.

7-Opak çoraplar çok daha sportif bir hava katar ince çoraplar ise zarif gösterir.

8-Klasik kıyafetlerimizle ince çorabı tercih etmeliyiz.

9-Çorabın ince olduğunu üzerinde yazan Den numarasından anlarız mesela 5 Den en ince çorap çeşididir. Den yükseldikçe çorap kalınlaşır.

10-Çorap olarak elbiselerin altına tayt giyilmesi gençlere yakışıyor ama olgun kadınlarda kötü bir görünüm sağlıyor.

11-İş hayatında desenli çoraplar tercih edilmemelidir.

12-Beyaz elbise altına ince siyah çorap tercih edilmemelidir.

13-Kalın çoraplarla stilettolar hoş durmaz.

14-Lacivert elbisenin altına kış aylarında ten rengi ince çorap giymektense siyah ince çorap ve siyah ayakkabıyı tercih edersek son derece zarif bir görünüme kavuşuruz.

15-Siyah pantolonun altına ten rengi çorap güzel durmaz siyah çorap tercih etmeliyiz.

16-File çorapları gece mini eteklerle giyebilirsiniz çok farklı bir tarz yaratmak isteyenler kot şortların altına da file çorabı kullanabilir.

17-Bordo elbisenin altına siyah çorap güzel gider.

18-Kısa kahverengi eteklerle ten rengi çorap güzel durur.

19-Kot elbiselerin altına kışın opak çorap giyinebiliriz.

20-Yazın ince denli çorapları giyinebiliriz.

Bu moda yazımızı da okumalısınız: Her kadında bulunması gereken kıyafetler

Çorap Seçim Rehberi

Belirli bir giysi için uygun olan çorapları seçmek, parlak ve uyumlu bir kıyafeti bir araya getirmenin önemli bir yönü olabilir. Kıyafetiniz için doğru çorapları seçmenize yardımcı olacak birkaç ipucu:

  1. Kıyafetinizle ilgili olarak çoraplarınızın rengini ve desenini düşünün. Düz renkli bir takım elbise veya pantolon giyiyorsanız, benzer bir tonda nötr renkli bir çorap seçmeyi düşünün. Desenli bir gömlek ya da pantolon giyiyorsanız, tamamlayıcı bir desen ya da renkte bir çorap seçmeyi düşünün.

  2. Çoraplarınızın uzunluğunu pantolonunuza veya pantolonunuza göre düşünün. Ayak bileklerinizi kapatan bir elbise pantolonu veya pantolon giyiyorsanız, ayak bileğinin hemen üstüne oturan bir elbise çorabı seçmeyi düşünün. Şort veya kapri giyiyorsanız, görünmeyen veya bilek boyu çorap seçmeyi düşünün.

  3. Ayakkabılarınızla ilgili olarak çoraplarınızın malzemesini düşünün. Elbise ayakkabısı giyiyorsanız, yün veya pamuk gibi nefes alabilen, nem çeken bir malzemeden yapılmış bir elbise çorabı seçmeyi düşünün. Spor ayakkabı giyiyorsanız, ekstra yastıklama ve destek sağlayan sentetik malzemelerden yapılmış bir performans çorabı seçmeyi düşünün.

  4. Durumu ve kıyafet kurallarını göz önünde bulundurun. Düğünler ve iş toplantıları gibi resmi etkinlikler, genellikle ipek, yün veya pamuktan yapılmış resmi elbise çoraplarını gerektirir. Hafta sonu gezileri ve gündelik toplantılar gibi günlük etkinlikler, genellikle pamuk veya sentetik malzemelerden yapılmış günlük elbise çoraplarını gerektirir.

  5. Hava durumunu göz önünde bulundurun, soğuk havalarda dışarıda olacaksanız yün veya sentetik bir malzemeden yapılmış kalın, sıcak tutan bir çorap seçmeyi düşünün. Sıcak havalarda olacaksanız, pamuktan veya sentetik bir malzemeden yapılmış hafif, nefes alabilen bir çorap seçin.

Bu faktörleri göz önünde bulundurarak, çoraplarınızın genel kıyafetinizi bozmak yerine tamamlamasını ve geliştirmesini sağlayabilirsiniz.


Hangi renk elbiseye ne renk çorap, moda, kıyafete göre çorap nasıl seçilir, bacak yapınıza göre çorap seçimi, doğru çorap giyme, çorap nasıl seçilir, pantolon çorap kombinleri, giysiye uygun çorap seçimi


28 Yorumlar

  1. güzel bir çalışma olmuş teşekkürler canım sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Çorap seçerken uyum çok önemlidir, özellikle de bayanlar için.

    YanıtlaSil
  3. Yanıtlar
    1. Evet önemli:))Aslında sizin gazetenize bakınca çok önemsiz geldi bana şimdi:)))

      Sil
  4. Giysiye uygun çorap seçimi hakkında verdiğini bilgi için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim sizin yazılarınıza da bayılıyorum.

      Sil
  5. Mükemmel öneriler....Tarihçe ilk kez duymuş oldum.

    YanıtlaSil
  6. Çorabın tarihi de baya eskiymiş kimin aklına geldiyse bulmak onu tebrik etmek lazım.

    YanıtlaSil
  7. saol yaaa bilgilereee lazım oluur, foto yine süfeer :)

    YanıtlaSil
  8. güzel bilgiler..peki kışın ne tür çoraplar giymemiz lazım,yün çoraplar ayakları ısıtıyor deniyor ama bazı kalın yün çoraplar ayakları sıcak tutmuyor maalesef,ayakları resmen buzdolabına çeviriyor..🤔

    YanıtlaSil
  9. 4 günde 4 milyon..bu o dönem için rekorların rekoru olmalı :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen kadınlardan korkulur bir şeyi çok istemesinler:))

      Sil
  10. Giysiye uygun corap secimi cok önemli, güzel bilgiler vermissin coraplar hakkinda canim 😊

    YanıtlaSil
  11. şimdi birde desenli çorap çılgınlığı başlamış.hergün görüyorum öğrencilerimde ve tabiki kızımda:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama desenli çoraplar nasıl yakışıyor gençlere:))

      Sil
  12. Giysiye uygun çorap seçimi nasıl olmalı tavsiyeleriniz yanında ben ilk naylon çorabın üretildiği dönemlerle ilgili bilgileri merakla okudum. Demek kadınlar çorap üretimi durduğunda çorap görünümü için bacağına desen çizmiş. :) Teşekkürler bu keyifli bilgiler için.

    YanıtlaSil
  13. ben diyorum bir şey üreteceksin kadına dair yapacaksın 4 günde 4 milyon bir de 1940 lar da :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence çocuklar için üretim daha karlı çocuklara ne anneler ne babalar hayır diyemiyor:))

      Sil