Kaba Öğütülmüş Çavdar Faydaları ve Sindirim Sistemi Üzerindeki Etkileri
Çavdar,
buğdaygiller ailesine aittir. En çok ekmek yapımında karşımıza çıkan tahıl son
dönemlerde simit, poğaça ve galeta türü hazır ürünlerde de kullanılmaya
başlanmıştır. Kaba öğütülmüş çavdar
faydaları açısından bakıldığında oldukça önemlidir. Burada önemli olan
tüketicilerin bilinçli olarak çavdar içeren ürünleri talep etmelerinin
artırılmasıdır.
Çavdarın Özellikleri
Arpaya çok
benzeyen bir görünüme sahip olan çavdar, buğdaya oranla daha koyu bir renge
sahiptir. Hayvan yemi ve ekmeklik un olarak kullanılan kaba öğütülmüş çavdarda;
·
B6,
B12 vitaminleri,
·
C
vitamini,
·
Potasyum,
·
Demir,
·
Kalsiyum,
·
Karbonhidrat,
·
Niasin,
·
Folik
asit
·
Protein
ve
·
Çinko
bulunmaktadır.
Diğer
kepekli ürünlerde olduğu gibi çavdar unu ile üretilen besinler lif açısından
oldukça zengindir.
Kaba Öğütülmüş Çavdar Faydaları ve Sindirim Sistemi Üzerindeki Etkileri
Lif
açısından zengin olan besinlerin sindirim sistemi üzerindeki olumlu etkileri
bilinmektedir. Hazmı kolaylaştırıcı özelliği ile yemek sonrasında hissedilen
yorgunluk ve uyku hissinde de azalma meydana gelir. Kan şekerini düzenleyici
etkiye sahip olan çavdar bu özelliği ile uzun süre tokluk hissi verir. Bu
nedenle diyet yapanların listesinde genelde 1 dilim çavdar ekmeği yer
almaktadır.
İsotun faydaları makalemizi de okuyunuz.
Vücutta
daha az yağ depolanmasını sağlayıcı özelliği ile sağlık açısından önemlidir.
Toksinlerin kolay bir şekilde atılması, damar sertliğinin de önlenmesi anlamına
gelmektedir. Kaba öğütülmüş çavdar
faydaları ile dikkat çekmektedir. Kabızlıktan şikâyet edenlerin özellikle
çavdar unundan hazırlanmış hamur işlerini ve ekmek çeşitlerini tercih etmeleri
önerilmektedir. Çavdar ile hazırlanan ekmeklerde tam beyaz görüntü sağlanamaz.
Yorumlar
Yorum Gönder