Kaba Öğütülmüş Çavdar Faydaları ve Sindirim Sistemi Üzerindeki Etkileri

 

Kaba öğütülmüş çavdar faydaları

Çavdar, buğdaygiller ailesine aittir. En çok ekmek yapımında karşımıza çıkan tahıl son dönemlerde simit, poğaça ve galeta türü hazır ürünlerde de kullanılmaya başlanmıştır. Kaba öğütülmüş çavdar faydaları açısından bakıldığında oldukça önemlidir. Burada önemli olan tüketicilerin bilinçli olarak çavdar içeren ürünleri talep etmelerinin artırılmasıdır.

Çavdar özellikleri


Çavdarın Özellikleri

Arpaya çok benzeyen bir görünüme sahip olan çavdar, buğdaya oranla daha koyu bir renge sahiptir. Hayvan yemi ve ekmeklik un olarak kullanılan kaba öğütülmüş çavdarda;

·         B6, B12 vitaminleri,

·         C vitamini,

·         Potasyum,

·         Demir,

·         Kalsiyum,

·         Karbonhidrat,

·         Niasin,

·         Folik asit

·         Protein ve

·         Çinko bulunmaktadır.

Diğer kepekli ürünlerde olduğu gibi çavdar unu ile üretilen besinler lif açısından oldukça zengindir. Kaba öğütülmüş çavdar faydaları saymakla bitmez.

Kaba öğütülmüş çavdar faydaları


Kaba Öğütülmüş Çavdar Faydaları ve Sindirim Sistemi Üzerindeki Etkileri

Lif açısından zengin olan besinlerin sindirim sistemi üzerindeki olumlu etkileri bilinmektedir. Hazmı kolaylaştırıcı özelliği ile yemek sonrasında hissedilen yorgunluk ve uyku hissinde de azalma meydana gelir. Kan şekerini düzenleyici etkiye sahip olan çavdar bu özelliği ile uzun süre tokluk hissi verir. Bu nedenle diyet yapanların listesinde genelde 1 dilim çavdar ekmeği yer almaktadır.

İsotun faydaları makalemizi de okuyunuz.

Vücutta daha az yağ depolanmasını sağlayıcı özelliği ile sağlık açısından önemlidir. Toksinlerin kolay bir şekilde atılması, damar sertliğinin de önlenmesi anlamına gelmektedir. Kaba öğütülmüş çavdar faydaları ile dikkat çekmektedir. Kabızlıktan şikâyet edenlerin özellikle çavdar unundan hazırlanmış hamur işlerini ve ekmek çeşitlerini tercih etmeleri önerilmektedir. Çavdar ile hazırlanan ekmeklerde tam beyaz görüntü sağlanamaz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar