Kayısı İçindeki Vitaminler Yararları ve Çekirdeğinin Özellikleri

 

Kayısının yararları


KAYISIDA HANGİ VİTAMİNLER VAR?

Vitamin açısından kayısının son derece zengin olduğu görülebilir. B, A, C ve P vitaminleri yönünden bir hayli zengindir. Bol miktarda demir içermekte, kalsiyum, fosfor, manganez, krom, bakır gibi mineraller bakımından da son derece zengindir. Kayısı kuru ya da taze şekilde kullanılabilir.


Kayısı içindeki vitaminler

KURU VE TAZE KAYISININ YARARLARI

Kurutulmuş şekilde tüketmek isteyenler, besin değerinde değişiklik olmadan bunu tüketebilmektedirler. Kurutma işleminde sadece suyu alınmış olur.  Ortalama 5 kilo taze kayısı kurutulmasının akabinde 1 kilo olacaktır. Ancak gram olarak azalsa da birçok kurutulmuş meyveye göre besin diğerinin çok fazla olduğu görülebilir. Karoten yönünün güçlü olduğu yaygın şekilde bilinir. Ayrıca normal kayısıdaki tüm mineraller yine bunda da yer alır. Taze ve kuru kayısının başlıca yararları şunlardır:

Kabızlık sorununa iyi gelir.

Uzun süreden beri dışkının atılmaması durumunda kayısı kolay tuvalete çıkmayı sağlayacaktır. Bağırsaklardan zor geçen dışkının atılmasını kolaylaştırır. Kötü beslenme alışkanlıkları, bazı ilaçların yan etkisi olarak bu duruma rastlanabilmektedir. Kayısı lifli yapısı sayesinde bağırsakların çalışmasına yardım eder. Özellikle aç karnına birkaç tan yediğinizde ve sonrasında bir bardak su içtiğinizde bir süre sonra değişikliği hissedersiniz. Şayet ilk denemede işe yaramazsa, bu durumda yeniden yapmanız önerilir. Genellikle işe yarar ve kesin sonuç verir.

kayısı çekirdeği


Kemik sağlığı için önerilir.

Sağlıklı bir kemik gelişimi için vücuttaki vitamin ve mineral yapılarının eksiksiz olması gerekmektedir. Kayısı, bu yönden son derece zengin bir meyvedir v özellikle yaşlanmaya bağlı kemik sorunlarını önlemek için düzenli olarak her gün alınması önerilir. Bağışıklık sisteminin korunmasında da dolaylı da olsa yardımcıdır.

Kalp sağlığına iyi gelir. Kalp hastalıklarının görünmesinde oksidatif stres etkilidir. Kayısının içeriğinde ve birçok bitkide güçlü antioksidanlar yer alır. Yani hastalık kaynaklarının yok olmasında, onlarla mücadelede etki göstermektedir. Ayrıca kılcal damarların yapısını koruması adına da bu antioksidanların kritik öneme sahip olduğunu belirtmek gerekiyor.

Göz sağlığına iyi gelir. Genel olarak sarı ve turuncu bitkilerin hepsinde karoten yer alır. Bunlar göz sağlığının korunmasında etkilidir. Gözde var olan sorunların giderilmesini sağlamaz, ancak var olan sorunun daha ileriye gitmesini engeller. Tıpkı havuçta olduğu gibi düzenli olarak kayısı alımı da gözlerinizin korunmasına yardımcı olacaktır. Bunun yanında sarı nokta hastalığını da engellediğini akılda tutmakta yarar var.

Kayısı


Bronşit ve romatizma gibi iltihaplı hastalıkların giderilmesine yardım eder. İçeriğindeki kateşinler sayesinde kayısının bu hastalıkları önleyici etkisi olduğu söylenebilir.

Cilt hastalıklarının giderilmesinde destek verir. Özellikle egzamaya bağlı deri kaşıntısında rahatlatıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Ciltteki yağı hızlı biçimde emer ve sorunlara zemin yaratmaz.

Soğuk algınlığı ve yüksek ateş sorunlarında kayısı tüketiminin işe yaradığı görülmüştür.

Düşük kalori alarak uzun süre tok kalmak için kayısı ideal bir diyet meyvesidir: tanesi 17-20 kalori kadardır. Lif bakımından zengin olması, tatlı yapısı doğal bir enerji kaynağı olarak sporcuların da tercih edeceği türden bir meyvedir.

Kayısı ile yapılan cilt maskeleri nem dengesini doğal şekilde korur ve birçok sorunu önler.

Alkali beslenme hakkında detaylı bilgi makalemizi de okuyunuz.

Kozmetik kullanımı yasak olan ciltler için kayısı sağı kullanılabilir.

KAYISI ÇEKİRDEĞİ

Kayısım çekirdeği, meyvenin kendisi gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Kabuk ve içinde ayrıca bademsi bir çekirdek olan bu bölüm oldukça yararlıdır. Kabuk aktif karbon üretimi için metal yüzeyi temizleme işlemlerinde ayrıca alternatif bir enerji kaynağı olarak fırınlarda kullanımı söz konusudur. İçi, kuruyemiş sanayi ve bunun yağının alınması ile de kozmetik ürünlerde çekirdekten yararlanılmaktadır.  Ayrıca kayısı çekirdeğinin bazı kanser tedavisi için geliştirilen ilaçlarda kullanıldığı bilinmektedir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar