Açık Süt Zararlı mı?
Açık Süt Nedir?
Kapalı Süt mü, Açık Süt mü?
Çiğ Sütün Zararları
Çiğ süt, pastörize edilmemiş veya homojenize edilmemiş süttür. E. coli, Salmonella, Listeria ve Campylobacter gibi zararlı bakterileri içerebileceği için pastörize süte göre daha yüksek gıda kaynaklı hastalık riski taşıyabilir. Bu bakteriler özellikle küçük çocuklarda, yaşlı bireylerde, hamile kadınlarda ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde ciddi hastalıklara ve hatta ölüme neden olabilir.
Çiğ süt içmek veya çiğ süt ürünleri tüketmek mide krampları, ishal, kusma, ateş ve hatta menenjit, böbrek yetmezliği ve felç gibi daha ciddi hastalıklara neden olabilir. Bazı durumlarda, bu hastalıklar kronik böbrek hastalığı ve hatta ölüm gibi uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açabilir.
Çiğ süt ayrıca tüberküloz, difteri ve bruselloz gibi ciddi hastalıklara neden olabilecek zararlı bakteriler içerebilir. Bu bakteriler ciddi ve hatta yaşamı tehdit eden enfeksiyonlara neden olabilir ve ayrıca inek ve koyun gibi diğer hayvanlara da bulaşabilir.
Çiğ süt bu risklere ek olarak insan sağlığına zararlı olabilecek kimyasallar, böcek ilaçları ve diğer kirleticileri de içerebilir. Ayrıca bazı ülke ve eyaletlerde yasa dışıdır.
Bu sebeplerden dolayı genellikle çiğ süt yerine pastörize ve homojenize sütlerin tercih edilmesi, çiğ süt ürünlerini tüketirken dikkatli olunması veya hiç kullanılmaması önerilir. Çiğ süt tüketmeye karar verirseniz, onu güvenilir bir kaynaktan satın almanız ve kontaminasyon riskini azaltmak için uygun şekilde işlemeniz ve saklamanız önemlidir.
Organik Sütü Nasıl, Nerede Bulabiliriz?
Süt Tüketimi Nasıl Olmalı?
Süt ve süt ürünleri, kalsiyum, potasyum ve D vitamini gibi önemli besinleri sağlayarak dengeli beslenmenin sağlıklı bir parçası olabilir. Ancak önerilen süt ve süt ürünleri tüketim miktarı, kişinin yaşına, cinsiyetine ve fiziksel aktivitesine göre değişebilir. seviye.
Amerikalılar için Amerikan Diyet Yönergeleri, yetişkinlerin günde 3 bardak yağsız veya az yağlı süt veya süt ürünleri tüketmelerini önerir. Çocuklar için tavsiye, yaşlarına ve cinsiyetlerine bağlı olarak günde 2-3 bardaktır. Bununla birlikte, bazı kişilerin laktoz intoleransı veya diğer diyet kısıtlamaları nedeniyle süt ve süt ürünlerini tolere edemeyebileceğini belirtmek önemlidir, bu durumda yapraklı yeşillikler gibi diğer kalsiyum açısından zengin gıda kaynaklarını tercih edebilirler. bitki bazlı süt ve diğer güçlendirilmiş gıda ürünleri veya gerekirse takviyeler.
Aromalı sütler, dondurmalar ve peynir gibi bazı süt ve süt ürünlerinde ilave şeker ve doymuş yağ içeriğini göz önünde bulundurmak ve az yağlı veya yağsız seçenekleri seçmek veya bunları ölçülü olarak tüketmek de önemlidir. sağlıklı bir diyet. Herhangi bir diyet değişikliği yapmadan önce bir sağlık uzmanına danışmak her zaman iyi bir fikirdir. Açık süt zararlı mı? Siz ne düşünüyorsunuz?
Yorumlar
Yorum Gönder