Açık Süt Zararlı mı?



Çiğ süt zararlı mı?


Açık süt zararlı mı? Özellikle kadınlar bu konuyu oldukça merak etmektedir.

Açık Süt Nedir?


Açık süt, pastörize edilmemiş veya homojenize edilmemiş süttür. Pastörizasyon, mevcut olabilecek zararlı bakterileri öldürmek için sütü kısa bir süre için yüksek bir sıcaklığa ısıtma işlemidir. Homojenizasyon, sütteki yağ küreciklerinin parçalanması ve böylece süt boyunca eşit bir şekilde askıda kalmaları ve ona tutarlı bir doku kazandırma işlemidir. Bazı insanlar çiğ sütün pastörize sütten daha sağlıklı olduğuna inanır çünkü pastörizasyon işlemi sırasında yok olan yararlı bakteri ve enzimleri içerir. Bununla birlikte, E. coli ve Salmonella gibi zararlı bakteriler içerebileceğinden gıda kaynaklı hastalık riski de yüksektir.

Kapalı Süt mü, Açık Süt mü?

Çiğ veya "açık" süt yerine genellikle "kapalı" süt olarak da bilinen pastörize ve homojenize sütün tercih edilmesi önerilir. Pastörizasyon ve homojenleştirme, zararlı bakterileri öldürerek ve tutarlı bir doku sağlayarak sütü tüketim için güvenli hale getirmeye yardımcı olan işlemlerdir. Bazı insanlar çiğ sütün tadını veya besleyici faydalarını tercih edebilirken, çiğ süt tüketmekten kaynaklanan gıda kaynaklı hastalık riskinin genellikle çok yüksek olduğu düşünülmektedir. Bazı ülkelerde ve eyaletlerde çiğ süt içmenin yasa dışı olduğunu unutmamak önemlidir, bu nedenle bir karar vermeden önce yerel düzenlemelerinizi kontrol etmeniz önemlidir.

Çiğ Sütün Zararları

Çiğ süt, pastörize edilmemiş veya homojenize edilmemiş süttür. E. coli, Salmonella, Listeria ve Campylobacter gibi zararlı bakterileri içerebileceği için pastörize süte göre daha yüksek gıda kaynaklı hastalık riski taşıyabilir. Bu bakteriler özellikle küçük çocuklarda, yaşlı bireylerde, hamile kadınlarda ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde ciddi hastalıklara ve hatta ölüme neden olabilir.

Çiğ süt içmek veya çiğ süt ürünleri tüketmek mide krampları, ishal, kusma, ateş ve hatta menenjit, böbrek yetmezliği ve felç gibi daha ciddi hastalıklara neden olabilir. Bazı durumlarda, bu hastalıklar kronik böbrek hastalığı ve hatta ölüm gibi uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açabilir.

Çiğ süt ayrıca tüberküloz, difteri ve bruselloz gibi ciddi hastalıklara neden olabilecek zararlı bakteriler içerebilir. Bu bakteriler ciddi ve hatta yaşamı tehdit eden enfeksiyonlara neden olabilir ve ayrıca inek ve koyun gibi diğer hayvanlara da bulaşabilir.

Çiğ süt bu risklere ek olarak insan sağlığına zararlı olabilecek kimyasallar, böcek ilaçları ve diğer kirleticileri de içerebilir. Ayrıca bazı ülke ve eyaletlerde yasa dışıdır.

Bu sebeplerden dolayı genellikle çiğ süt yerine pastörize ve homojenize sütlerin tercih edilmesi, çiğ süt ürünlerini tüketirken dikkatli olunması veya hiç kullanılmaması önerilir. Çiğ süt tüketmeye karar verirseniz, onu güvenilir bir kaynaktan satın almanız ve kontaminasyon riskini azaltmak için uygun şekilde işlemeniz ve saklamanız önemlidir.




Açık süt zararlı mı?


Organik Sütü Nasıl, Nerede Bulabiliriz?

Organik süt, organik ürünlerde uzmanlaşmış marketlerde, yerel organik ürünler satan çiftçi pazarlarında veya kooperatiflerde ve ayrıca çevrimiçi perakendeciler aracılığıyla bulunabilir. Artık birçok süpermarket ve market, genellikle mandıra bölümünde olmak üzere organik süt taşıyor. Bazı çiftlikler ayrıca Topluluk Destekli Tarım (CSA) programları veya eve teslim hizmetleri aracılığıyla tüketicilere doğrudan organik süt sunmaktadır. Ek olarak, yerel sağlıklı gıda mağazalarına danışabilirsiniz, çeşitli organik süt ürünleri olabilir. Sütün organik standartlara göre üretilmesini sağlayan USDA organik veya diğer tanınmış sertifika kuruluşları gibi sertifikaları da kontrol edebilirsiniz.

Süt Tüketimi Nasıl Olmalı?

Süt ve süt ürünleri, kalsiyum, potasyum ve D vitamini gibi önemli besinleri sağlayarak dengeli beslenmenin sağlıklı bir parçası olabilir. Ancak önerilen süt ve süt ürünleri tüketim miktarı, kişinin yaşına, cinsiyetine ve fiziksel aktivitesine göre değişebilir. seviye.

Amerikalılar için Amerikan Diyet Yönergeleri, yetişkinlerin günde 3 bardak yağsız veya az yağlı süt veya süt ürünleri tüketmelerini önerir. Çocuklar için tavsiye, yaşlarına ve cinsiyetlerine bağlı olarak günde 2-3 bardaktır. Bununla birlikte, bazı kişilerin laktoz intoleransı veya diğer diyet kısıtlamaları nedeniyle süt ve süt ürünlerini tolere edemeyebileceğini belirtmek önemlidir, bu durumda yapraklı yeşillikler gibi diğer kalsiyum açısından zengin gıda kaynaklarını tercih edebilirler. bitki bazlı süt ve diğer güçlendirilmiş gıda ürünleri veya gerekirse takviyeler.

Aromalı sütler, dondurmalar ve peynir gibi bazı süt ve süt ürünlerinde ilave şeker ve doymuş yağ içeriğini göz önünde bulundurmak ve az yağlı veya yağsız seçenekleri seçmek veya bunları ölçülü olarak tüketmek de önemlidir. sağlıklı bir diyet. Herhangi bir diyet değişikliği yapmadan önce bir sağlık uzmanına danışmak her zaman iyi bir fikirdir. Açık süt zararlı mı? Siz ne düşünüyorsunuz?





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

D&P Parfümlerin En Sevilen Parfüm Kodları

Madecassol, Hametan, Bepanthol Karışımıyla Hücre Yenileyici Krem

Saç Boyasının Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?