İstanbul 3. havalimanı

İstanbul Yeni Havalimanı Yorumları

Yıllardır alıştığımız sevimli ve pratik Atatürk Havalimanı artık yerini İstanbul yeni Havalimanı'na bıraktı. Atatürk Havalimanı'nda milyarlarca güzel anıya sahip olunca oldukça buruk şekilde dünyanın en büyük havalimanına gözler çevrildi ve İstanbul yeni havalimanı yorumları merakla okunmakta.

İstanbul Yeni Havalimanı (resmi adı İstanbul Büyük Havalimanı), İstanbul'un Avrupa yakasında bulunan büyük bir uluslararası havalimanıdır. Havalimanı, 29 Ekim 2018'de İstanbul'un ana havalimanı olarak eski Atatürk Havalimanı'nın yerini alarak resmen açıldı.

Havalimanı, İstanbul şehir merkezinin yaklaşık 35 mil (56km) kuzeybatısında, Karadeniz kıyısında yer almaktadır. Yılda 200 milyona kadar yolcu taşıyacak şekilde tasarlanmıştır ve bu da onu dünyanın en büyük havalimanlarından biri yapar. Havaalanının altı pisti vardır ve Avrupa, Asya ve Afrika arasındaki hava trafiği için önemli bir merkez olacak şekilde tasarlanmıştır.

Yeni havalimanı, çok katlı büyük bir terminal binası, çok çeşitli mağaza ve restoranlar ve bir metro bağlantısı ile otobüs hizmetlerini içeren modern bir ulaşım sistemi dahil olmak üzere birçok son teknoloji tesise sahiptir.

İstanbul Yeni Havalimanı'nın inşası, Türkiye'den ve dünyadan çok sayıda şirket, işçi ve mühendisin dahil olduğu büyük bir projeydi. Proje nispeten kısa bir sürede tamamlandı ve bu önemli bir başarıydı. Proje aynı zamanda Türkiye'nin en önemli altyapısı, Avrupa'nın ve dünyanın en önemli ulaşım projelerinden biri olarak kabul edildi.

İstanbul Yeni Havalimanı'nın açılışı, şehrin ulaşım altyapısında yeni bir dönem başlattı ve şehrin ekonomisini ve turizm sektörünü canlandırması bekleniyor.

İstanbul yeni Havalimanı nerededir?

Atatürk Havalimanı'na 35 kilometre uzaklıktaki İstanbul yeni havalimanı Çatalca Göktürk Arnavutköy kavşağında Terkos Gölü'ne yakın bir alanda bulunmaktadır. 200 milyonun üzerinde yolcu kapasitesi olan dev 3. İstanbul Havalimanı'na ulaşımın nasıl olacağı oldukça merak ediliyor.

İstanbul yeni havalimanı Atatürk Havalimanı'na ne kadar uzaklıkta

İstanbul yeni havalimanı yorumları ve deneyimim

Öncelikle İstanbul yeni Havalimanı'na gitmek için biletimi Türk Hava Yolları'ndan aldım. Türk Hava Yolları uçaklarının ve hizmetlerinin kalitesini beğendiğim için genellikle tercih ettiğim hava şirketidir. İstanbul yeni havalimanını merak ettiğim için özellikle Sabiha Gökçen'e değil de İstanbul yeni Havalimanı'na biletimi aldım. İstanbul yeni havalimanı yorumları ve deneyimim nasıl acaba?

İstanbul yeni havalimanı yorumlar

İstanbul yeni Havalimanı'na uçuştaki aksilikler

Dediğim gibi biletimi Türk Hava Yolları'ndan almıştım genellikle uçuşlarımda Türk Hava Yolları'nı kullanmaya dikkat ediyorum. Fakat uçağa bindiğimde Türk Hava Yolları uçağı değil Anadolu Jet ile seyahat ettiğimizi fark ettim bize daha evvel bu durum haber verilmemişti. Hatta yanlış uçağa bindiğimi bile düşündüm kabin memuruna durumu söylediğimde telaşlandı ve yer hizmetleri ile ilgili bir sorundan bahsetti.

Anadolu Jet, Türk Hava Yolları bünyesindeki düşük maliyetli yolcu taşıma amacıyla kurulmuş bir marka fakat ben Türk hava yolları ile ulaşım için daha fazla para verdim sonuçta Anadolu Jet kalitesini yaşamak zorunda kaldım bunca yıldır yaptığım uçuşlarda ilk kez bu durum başıma geldi.
Yolculuk esnasında sık sık devam eden sarsıntıları saymazsak yolculuğumuz iyi bir şekilde sona erdi.

İstanbul yeni havalimanı havaist

Sonunda İstanbul yeni Havalimanı'na indik

Uçağımız yere indiğinde ilk merak ettiğim ne kadar süre taksi yapacağı oldu. Taksi ya da diğer adıyla rule bir hava taşıtının yerde kendi gücüyle bir süre mesafe kat etmesine deniliyor. İstanbul yeni havalimanı yorumlarında dedikleri gibi uçağımız yere indiğinde yarım saat kadar taksi yaptı.
Daha sonra bagaj larımızı almak için uçaktan indik, yürüme yolu oldukça uzundu bizde bu esnada havalimanını inceledik güzel bir yapı olmuş fakat bana şahane gelmedi doğrusu.

Yaklaşık 15 dakika kadar yürüdükten sonra kızım lavaboya gitmek istedi.  Bagaj alma yolu boyunca bulunan lavabolardan birine girdik çıktığımızda gruptan ayrılmıştık ve bir 10 dakika sonra bagaj alma bölümüne ulaştık bütün bagajlar alınmıştı, bir tek bizim bagajımız kalmıştı.

Havaist seferleri


Yolculuğumdan önce Havaist seferlerini zaten kontrol etmiştim. Her tarafta bulunan levhaları takip ederek Ziraat Bankası'nın yanındaki 9 numaralı
kapıdan geçtik ve asansöre binerek -2 numaraya indik buradan Havaist otobüslerine ulaştık. 

İstanbul yeni havalimanında havaist otobüslerine binmek için İstanbul kart alınması gerektiğini duymuştum.  Nereden alacağım konusunda biraz telaşlı idim ama Havaist servislerinin olduğu yere indiğimde hemen bir satış noktası gördüm ve oradan 6 liraya İstanbul kart aldım.

Ben Marmara Park AVM'nin önünde inecektim. Bu yüzden 9 Nolu perona gittim ve oradan Havaist servisine bindim ama serviste kredi kartıyla da ödeme yapabileceğim söylenince şaşırdım.  Ben bir tek İstanbul Kart'ın geçerli olduğunu biliyordum bu yüzden kredi kartıyla 21 liralık ödemeyi yaptım İstanbul kartı da İstanbul içi seyahatlerde kullanmaya karar verdim.

Havaist seferleri


Tam bir saat sonra Beylikdüzü Marmara Park AVM'nin önüne geldik burada servisten indim ve metrobüsle gideceğim noktaya rahatça ulaştım. 

Yolculuğuma başlamadan önce İstanbul yeni havalimanı hakkında oldukça olumsuz yorumlar duymuştum ama benim İstanbul yeni havalimanı yorumlarım çok da kötü değil aslında. Tabii ki Atatürk Havalimanı'ndan ulaşım son derece basit bir şekilde gerçekleşiyordu mesafeler hava alanı içinde oldukça kısaydı zamanla İstanbul yeni havalimanı'na da ulaşımın son derece pratik bir şekilde gerçekleşeceğini düşünüyorum. 

İstanbul Havalimanı

Ben zorlanmadan rahat bir şekilde seyahatimi tamamladım dönüş biletimi Sabiha Gökçen Havaalanı'ndan almayı tercih ettim çünkü İstanbul yeni Havalimanı içindeki mesafe farkı beni korkuttu uçağa yetişemeyeceğimi düşündüm gelirken herhangi bir problemle karşılaşmadım.  İstanbul yeni Havalimanı'na girmek için uçağım yarım saat taksi yaptı. Havalimanından ayrılmak yaklaşık 40 dakikamı aldı ve planladığım noktaya ulaşmak 1 saat sürdü. Bu uzun mesafeleri düşünerek İstanbul yeni Havalimanı'na gitmek gerekmekte yoksa uçağınızı kaçırmak işten bile değil.

İstanbul yeni havalimanı yorumları ve deneyimlerim bu şekilde siz ilk yolculuğunuzu gerçekleştirdiniz mi yorumlarınızı paylaşırsanız çok mutlu olurum. Gezi yazılarını okumayı seviyorsanız Kamboçya nasıl bir ülke?  makalemizi okumalısınız.


11 Yorumlar

  1. Ben henüz gitmedim ama detaylı yazın ile bilgi aldım 💙

    YanıtlaSil
  2. Bazen aksaklıklar oluyor sanırım. Zamanla her şey daha düzenli hale gelecektir diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  3. Biz de kısa süre önce tecrübe ettik. 25 dakika taksi yapmamız bizim de çok dikkatimizi çekmişti. Bir de yer hostesleri vardı. Özel olarak eğitim almışlar. Giydikleri tişörtlerini arkasında bana sor (ask me) yazısı vardı. Kendini, yolunu, yolcusunun kaybedenlere yardımcı olmak üzere 😇😊

    YanıtlaSil
  4. ay çok kötü yeni havaalanııı. bi kere çok uzak. ben eskisine bile uzak diyodum ama yarım saatta en fazla gidiyodum şişliden, metro veya taksiyle, taksi de yaklaşık 80 lira tutuyordu. ayrıca, gereksiz büyük, iç mekanlar örneğin çok büyük, yürü yürü bitmiyooooo, kapıyı bulmak çok zor yaaa. içi büyük, dışı da büyük. vallası uçağa gitmek inince dönmek öyle uzun sürüyo kiii, ha haa, bak herkes şöyle diyoooo, kadıköy bostancı dolmuşu gibi, veyaa üçkuyular güzelbahçe dolmuşu gibi, yani uçaklar valla dolmuş gibi. havada gittiği kadar da yerde gidiyor uçaklar. ayrıcai geçende bir uçak yerde giderken trafoya girdi iyi mi. yol acaip çünkü, piste çıkmak da çok uzun sürüyo. pistin biri de bozuk zaten bi açılmadı. ayrıcaa, yeri kötü, çevredeki maalleler hep şikayet halindeee. ben artık orayı kullanmam. sabiha gökçene şehir dışı çekilmez diyordum, kim gitcek kurtköye diyodum, atatürke gitmek çok kolaydı. artık yurtiçi yurtdışı sabiha gökçen yaniii :) o havaalanına gitmen amaniiin şehirler arası yolculuk gibi. istanbul planlama ve mimarları da zaten yanlış diyo o başka da ben işkence çekiyom ordaaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Avcilar Mustafa Kemal Pasadan Istanbul yeni havalimanina taksi 150 lira yaziyor oldukca pahali canim.

      Sil
  5. Oldukça uzak bir yere yapmışlar istanbul havaalanını. Beklediğin zaman da gerçekten çok uzunmuş. Büyük havalimanlarinda panik atak yaşıyorum herhalde sinirlerim yıpranır gidersem 😊

    YanıtlaSil
  6. Yeni hava limanına henüz gitme fırsatım olmadı . Ama dediğin gibi bayağı uzun bir süre alacağa benziyor. Zamanla her şey oturur diye düşünüyorum. Bu arada iyi tatiller canım

    YanıtlaSil
  7. Bu proje 3 etap halinde yapılıyor.Tüm etaplar tamamlanınca 200 milyon yolcu kapasitesine ulaşacak.Şu an 1. etap tamamlandı ve kapasite yıllık 80 milyon.Talebe ve işleyişe göre diğer etaplar yapılacak ama bence çok işlevsiz bir yere yapıldığı ve uçuş için teknik tehlikeler barındırdığı için 2 ve 3 etapların yapılacağını zannetmiyorum.

    YanıtlaSil
  8. Ben gitmedim ama çok büyük ve gereksiz diyen arkdaşlarla bir kaç sene sonra burda olursam bu konuyu tekrar görüşrüz. Eski havalimanı tam şehrin ortasında kalmış ve kapasitesi yetmemekteydi. Çok sık sıkıntılar yaşanmaya başlanmıştı. Biraz daha uzak mı evet uzak ama kime göre uzak sana uzak belki bana yakında ha öncede bana uzaktı dersem ;) ayrıca sabiha gökçen ilk yapıldığında bu dağ başına bu kadar büyük havalimanı yapıldı diye dünya kadar eleştiride bulundular ve şuan kapasitesi yetişmediği için 2. büyütme işlemi yapılıyor. ayrıca kıymetli yorumlarınız için teşekkürler

    YanıtlaSil
  9. İstanbul Havaalanı ile ilgili tecrübelerini detaylıca anlatman çok iyi olmuş. İlk deneyimim 1 saatlik yürüyüşten sonra oldukça olumsuzdu.2. deneyimim daha iyi ve kolaydı. THY bilet alıp Anadolu Jette yolculuk yapman gerçekten hüsran olmuş. Umarım bir daha yaşamazsın. İyi tatiller canım 😘

    YanıtlaSil
  10. Daha yeni ordan gidip geldik. Atatürk Havalimanı özlenmeyecek gibi değil. Yeni havalimanı ile ilgili sıkıntılar biter mi bilmem. Çok büyük olmasının dışında ulaşım Havaist dışında taksi ile çok pahalı. Biz araç kiraladığımız için bu kısım sorun değildi ancak tek başıma gidip gelir miyim bilmiyorum. Zamanı kestirmek güç, ne kadar vakit harcanır vs. zamanla öğrenilir. Ancak konumu doğacak olumsuzluklar açısından beni daha çok endişelendiriyor.

    YanıtlaSil