Kamboçya-sahil


Kamboçya'da Yaşamak:


Kamboçya hakkında neler biliyorsunuz? Aklınıza sadece acı dolu tarihi ve ölüm tarlalarımı geliyor?Kamboçya insanları, Kamboçya dili, Kamboçya hava durumu, Kamboçya vize, Kamboçya para birimi, Kamboçya gelenekleri, Kamboçya yemekleri, Kamboçya'da yaşam, Kamboçya kısa tarihi bütün bunları merak ediyor musunuz?

Kamboçya ya tatil için üç aylığına giden bir arkadaşımın çektiği resimlerle size harika bir yazı hazırladık. Kamboçya ile ilgili kısa ve yararlı bilgileri okumaya hazır mısınız?

Kamboçya'da yaşamak, zengin bir kültür ve tarihe sahip bir ülke olduğu için heyecan verici ve benzersiz bir deneyim olabilir. Bununla birlikte, gelişmekte olan bir ülkede yaşamanın getirebileceği zorlukların ve düşüncelerin farkında olmak da önemlidir.

Kamboçya'da yaşarken akılda tutulması gereken birkaç şey:

  • Yaşam maliyeti: Kamboçya yaşamak için nispeten ucuz bir ülke olarak kabul edilir, ancak yaşam maliyeti konuma ve yaşam tarzına bağlı olarak değişebilir. Yiyecek, barınma ve ulaşım gibi temel ihtiyaçlar nispeten ucuzken, daha lüks ürünler daha pahalı olabilir.

  • Altyapı: Kamboçya hala gelişmektedir ve bazı bölgelerdeki altyapı daha gelişmiş ülkelerdeki kadar gelişmiş olmayabilir. Bu, özellikle ulaşım, sağlık ve sanitasyon açısından doğru olabilir.

  • Dil: Kamboçya'nın resmi dili Khmer'dir, ancak özellikle şehirlerde ve turistik bölgelerde birçok kişi İngilizce de konuşur. Ancak, kırsal alanlarda veya daha yaşlı nesillerle iletişim kurmak zor olabilir.

  • Kültürel farklılıklar: Kamboçya, alışık olduğunuzdan farklı olabilecek benzersiz bir kültüre ve yaşam tarzına sahiptir. Yerel örf ve adetlere saygılı olmak, yeni şeyler öğrenmeye ve deneyimlemeye açık olmak önemlidir.

  • Güvenlik: Kamboçya genellikle güvenli olarak kabul edilir, ancak özellikle turistik bölgelerde suç ve dolandırıcılık mevcuttur. Çevrenizden haberdar olmanız, kendinizi ve eşyalarınızı korumak için önlem almanız önemlidir.

Genel olarak, Kamboçya'da yaşamak ödüllendirici ve zenginleştirici bir deneyim olabilir, ancak hazırlıklı olmak ve gerçekçi beklentilere sahip olmak önemlidir. Oraya taşınmaya karar vermeden önce araştırma yapmak ve Kamboçya'da yaşamış insanlarla konuşmak her zaman iyi bir fikirdir.



Kamboçya-harita


Kamboçya nerededir ve kısa tarihi:



Kamboçya ülkemizde genellikle acı dolu tarihi ve ölüm tarlalarıyla tanınan bir Güneydoğu Asya ülkesidir. Uzun yıllar boyunca Fransız sömürgesi altında yaşayan Kamboçya 1953 yılında bağımsızlığını ilan etti fakat acı dolu günler sona ermedi. Vietnam savaşından da etkilenen ülkede eğitimli bir insan olan Pol Pot Kızıl Kimerlerin başına geçti ve idareyi ele aldı. Ülkeyi tamamen değiştirmeyi isteyen Pol Pot entellektüel kesimde büyük soykırımlar gerçekleştirdi öyle ki gözlük takanlar, yabancı dil bilenler bile entellektüel sınıfına alınıp yok edildi.

Ülkedeki okullar, bankalar, gazeteler kapatıldı. 4 yıl içinde yaklaşık 3 milyon kişi okumuş, düşünen olarak algılandığı için yok edildi. Vietnam ordusu ülkeyi işgal ettiğinde Pol Pot ülkeden kaçtı ve zulüm sona erdi. Şu anda 15 milyon nüfusa sahip olan Kamboçya da nüfusun yüzde 50 si 18 yaşın altında.

Kamboçya Tarihi

Kamboçya, binlerce yıla yayılan zengin ve karmaşık bir tarihe sahiptir. Kamboçya tarihindeki bazı önemli olaylara kısa bir genel bakış:

  • Antik Kamboçya: Kamboçya'da bilinen en eski uygarlık, MS 1. yüzyıldan 6. yüzyıla kadar var olan Funan Krallığı idi. Krallık önemli bir ticaret ve kültür merkeziydi ve Hint kültüründen büyük ölçüde etkilenmişti.

  • Angkor Dönemi: MS 9. yüzyıldan 15. yüzyıla kadar süren Angkor dönemi, Kamboçya uygarlığının altın çağı olarak kabul ediliyor. Bu süre zarfında Güneydoğu Asya'nın çoğunu kontrol eden Khmer İmparatorluğu, ünlü Angkor Wat tapınaklarını ve diğer anıtsal yapıları inşa etti.

  • Fransız sömürgeciliği: Kamboçya, 1863'ten 1953'e kadar bir Fransız kolonisiydi. Bu süre zarfında, Fransızlar ülkeyi modernize etmeye çalıştı ve Batılı eğitim ve hükümet sistemlerini tanıttı.

  • Bağımsızlık ve savaş: Kamboçya, 1953'te Fransa'dan bağımsızlığını kazandı. Ancak ülke kısa süre sonra 1975'e kadar sürecek bir iç savaşa sürüklendi. tahminen 1,5 ila 2 milyon insan.

  • Kızıl Kmerler Sonrası: Kızıl Kmerler 1979'da devrildi, ancak ülke birkaç yıl daha iç savaş halinde kaldı. 1991'de bir barış anlaşması imzalandı ve Birleşmiş Milletler ülkenin demokratik bir hükümete geçişini denetledi.

  • Yakın tarih: Kamboçya, 1990'lardan bu yana göreli bir istikrar ve ekonomik büyüme dönemi gördü, ancak ülke hâlâ yolsuzluk ve insan hakları ihlalleri gibi sorunlarla karşı karşıya. Bugünkü Kamboçya, çok partili bir hükümet sistemine sahip anayasal bir monarşidir.

Bu, Kamboçya tarihinin çok kısa bir özetidir ve ülkenin tarihini ve kültürünü şekillendiren daha birçok ayrıntı ve olay vardır.

Kamboçya Nasıl Bir Yer?

Kamboçya, zengin kültürü, tarihi ve doğal güzellikleriyle tanınan bir Güneydoğu Asya ülkesidir. Kamboçya'nın nasıl bir yer olduğu hakkında bilmeniz gereken birkaç şey:

  • Manzara: Kamboçya, yoğun ormanlar, nehirler ve pirinç tarlaları ile yemyeşil tropikal manzaralara sahip bir ülkedir. Ünlü Angkor Wat tapınak kompleksi Kamboçya'da bulunur ve UNESCO Dünya Mirası listesindedir.

  • İklim: Kamboçya, Mayıs'tan Ekim'e kadar sıcak ve yağışlı bir mevsim ve Kasım'dan Nisan'a kadar daha serin ve kurak bir mevsim ile tropikal bir muson iklimine sahiptir.

  • İnsanlar ve kültür: Kamboçya'nın yaklaşık 16 milyonluk bir nüfusu var ve nüfusun çoğunluğunu Khmerler oluşturuyor. Kamboçya kültürü, Budizm ve Hinduizm'den büyük ölçüde etkilenmiştir ve geleneksel gelenekler ve festivaller, günlük yaşamın önemli bir parçasıdır.

  • Gıda: Kamboçya mutfağı, taze otlar ve baharatların kullanımı ile karakterize edilir ve çorbaları ve erişte yemekleri ile bilinir. Popüler yemekler arasında Amok (buharda pişirilmiş köri balık) ve Kuy teav (erişte çorbası) yer alır.

  • Ekonomi: Kamboçya gelişmekte olan bir ülkedir ve ekonomisi temel olarak tarım, turizm ve tekstile dayalıdır. Ancak, ülke hala yoksulluk, yolsuzluk ve insan hakları ihlalleri gibi birçok zorlukla karşı karşıya.

  • Güvenlik: Kamboçya genellikle turistler için güvenli kabul edilir, ancak her ülkede olduğu gibi, özellikle turistik bölgelerde önlem almak ve çevrenizin farkında olmak her zaman iyidir.

Kamboçya, karmaşık bir tarihe ve zengin bir kültüre sahip büyüleyici bir ülkedir. Öğrenmek, keşfetmek ve eğlenmek için birçok olanak sunan bir yer. Gelişmekte olan bir ülke olarak dikkate alınması gereken sorunlar ve zorluklar olabileceğini unutmamak önemlidir.

Kamboçya Hakkında İlginç Bilgiler

-Kamboçya Tropik Asya iklimine sahip hep sıcak yaz ve sonbahar mevsimlerinde ülke yağış oluyor. Şu an Şubat ayındayız ve hava çok sıcak. Yağmur yağdığında her yer çamur oluyor ve toprakları sanki bizim tuğlalar gibi kırmızı renkte.

-Kamboçya ya Türkiye den direkt uçak bulunmamakta arkadaşım 16 saat süren 3 aktarmalı  bir yolculukla Kazakistan üzerinden gitmiş.

-Sadece pasaportla ülkeye gidiliyor ve ülkeye girerken kapıdan vize alınıyor. 35 dolarlık vizeyi 75 dolara veren rüşvet alan polisler bulunmakta. Aylık vize yapılıyor, üçüncü vizede ülkeye giriş çıkış yapmak gerekiyor.

-Arkadaşımın bulunduğu şehir ülkenin beşinci büyük şehri olan Sihanoukville bir liman şehri. Vereceğimiz bilgiler ve resimler bu şehir ile alakalıdır.

-Sahil şeridi oldukça geniş ve denizde gel git olayı çok fazla. Deniz dalgasız ve son derece sakin.

-Ülkede oldukça fazla Türk bulunmakta özellikle Koh Rong adasında çok fazla Türk vatandaş var. Son yıllarda Türkler arasında ucuz tatilin adresi ve vize kolaylığı yüzünden oldukça popüler.

Kamboçya

-Kamboçya da benzin istasyonu az sayıda mevcut sık sık böyle ilkel benzin istasyonları görebilirsiniz.

Kamboçya saat farkı


-Bu yazıyı hazırladığım sırada Türkiye de saat 00:34 iken Kamboçya da sabah 04.34 yani arada 4 saat fark var.


Kamboçya

-İnsanları rahatlarına çok düşkün. Çok çalışkan olduklarını söyleyemeyiz. Kendilerine mutlaka zaman ayırıyorlar.

-Alkol ve sigara Kamboçya'da sudan ucuz. Arayan uyuşturucu gibi maddeleri kolaylıkla bulabiliyor.

-Kamboçya'da yabancılarla çok fazla samimi olmamak gerekiyor çünkü ülkesindeki bazı suçlarından dolayı kaçıp yerleşen oldukça fazla insan var.

-Arkadaşım bulunduğu süre boyunca hiç gözlüklü insan görmemiş.

-Aynı şekilde sadece bir okul görmüş onda da çok az öğrenci varmış. Eğitim Kamboçya'da zorunlu değil ve ancak zenginlerin çocuğu okuyor.

-Yaşayan halka Kimerler deniliyor. Dilleri Kimerce ve dillerinde zaman kavramı yok sadece mastar halinde cümleler kuruyorlar. Ben gelmek, sen yapmak gibi.

-Kızları oldukça ince ve güzel.

Ejder Meyvesi


kamboçya-yiyecek


-Ülkede çok çeşitli Tropik meyveler bulunmakta. Resimdeki ejder meyvesi. Ananas Türkiyede ki Ananaslar dan farklı  her iki meyvede son derece tatlı ve bir insanın tek başına bitirmesi zor. Muzları buradaki muzlardan küçük ve farklı bir kokusu var, sulu ve tatlı.

-Şeker barındıran çok fazla yiyecek var, Mısır patlağı, çekirdek bile şekerli olarak satılıyor.

-Tarımda kimyasal gübre kullanmadıkları için her şey organik. Karpuzları, domatesleri son derece küçük ve lezzetli.

kamboçya-gece

-Şehirde bir çok bar bulunmakta ve hepsi de oldukça orijinal dekore edilmiş. Mesela resimde görmüş olduğunuz bar yer sofralarıyla tasarlanmış.

-Şehirde sadece bir hastane var. Fakat tatil köylerinde özel klinikler mevcut.


Kamboçya


-Turistlere etrafı gezdirmek için tekne turları düzenleniyor. Resimde gördüğünüz tekne en modernlerinden biri.
kamboçya-tur

-Turistleri gezdirmek için yapılan turlarda kullanılan bir tekne  ve muavin koltuğunda oturan bir görevli.

-Ülkede internet oldukça hızlı.

-Kamboçya da kozmetik ürünler oldukça pahalı çocuk şampuanı bulmak çok zor.

-İnsanlarda çok az ayakkabı görebilirsiniz polisler bile parmak arası terliklerle geziyorlar.

Tapınaklar


kamboçya-tapınak

-Her evin ya da iş yerinin önünde tapınaklar bulunmakta. Zengin olanlarınki si daha gösterişli, altın rengi ve büyük fakirlerinki si boyasız ve tahtadan fakat istisnasız herkesin bir tane var.

Kamboçya

-Tanrılarının burada yaşadıklarını düşündükleri için her gün değişik yiyecekler koyuyorlar ve her sabah onları selamlayarak güne başlıyorlar. Arkadaşım valizlerini gittiklerinde yanlışlıkla bir tapınağın önüne koymuş ve hemen uyararak almaları istenmiş.

Kamboçya

Ayak masajı

-Giden her turist mutlaka ayak masajı veya komple masaj yaptırıyor. Masaj konusunda ülke oldukça gelişmiş.

-Kamboçya da çok fazla Çinli bulunmakta büyük inşaatlar, marketler Çinliler tarafından yönetiliyor. Devlet vergi konusunda hiç baskı uygulamıyor. Yazar kasa gibi bir zorunluluk yok. Vergi problemi olmadığı için son derece lüks 4x4 araçlar caddede görülüyor.

Kamboçya

-Kamboçya da lokanta daha az sokak yemekleri hem yaygın hem de ucuz olmasından dolayı tercih ediliyor. Mangalda pişmiş ahtapot oldukça lezzetli.

-Ülkede kadın hakimiyeti var, işletmelerin çoğunu kadınlar yönetiyor. Eşleri ise daha çok getir götür işlerine bakıyor.


kamboçya-para

-Para birimleri Rial ama dolarda ülkede çok fazla kullanılıyor. Paralarının değeri çok düşük. 4000 Rial 1 dolar yapıyor. Madeni paraları bulunmamakta. Resimde gördüğünüz paraların teki Türk lirasıyla 10 kuruşa denk geliyor ve toplamda 2 Türk lirası var.

Kamboçya

-Otobüslerinin içleri böyle süslü.

Kamboçya

-Ülkede çok zenginler ve fakirler mevcut. Sokakta çok lüks arabalar görebilirsiniz fakat çoğunluk bu şekilde derme çatma evlerde yaşamakta.

Ekmek bulmak çok zor

Kamboçya

-Kamboçya da ekmek kültürü bulunmamakta bulunabilen en iyi ekmeğin beş tanesi 1 dolar. Sadece beyaz ekmek bulunabiliyor bizdeki gibi farklı çeşit ekmekleri bulmak imkansız gibi. Yemeklerin yanında genellikle pirinç pilavı yiyorlar. Ülkede şişmanlık sorunu hiç yok gibi.

tuk-tuk

-Kamboçya da tuk tuk denilen taksimetresiz taşıma araçları mevcut. 15 -20 dolara tüm gün kiralamak mümkün.

tuk-tuk

-Bu resimde gördüğünüz tuk tuk en modern ve yenilerinden biri.

-Araçların çoğunda plaka yok, İnsanların çoğunda ehliyet bulunmamakta çoğunluk motosiklet kullanıyor. Kadın, erkek hatta çocukları motorların üzerinde görebilirsiniz.

Kamboçya

 -Sahili huzur verici.

Kamboçya

-Plajdaki kum beyazımsı sarımsı bir renkte çok farklı ve hiç taşlık değil fakat milyonlarca yengeç var çok dikkatli olmak gerek.

-Eğer sokaklarında gezerken düğünlerine rastlarsanız ısrarla sizi davet ediyorlar gitmemek çok büyük kabalık olarak algılanıyor. Ortada muhtemelen gelin, damat göremezsiniz çünkü gelinlikle ve damatlık giyinmiyorlar normal elbiselerle evleniyorlar.

İşte Kamboçya hakkında birkaç ilginç gerçek:

  • Kamboçya alfabesi: Kamboçya'nın, MS 7. yüzyılda ortaya çıktığına inanılan Khmer yazısı olarak bilinen kendine özgü bir alfabesi vardır.

  • Angkor Wat: Angkor Wat tapınak kompleksi, 400 dönümlük bir alanı kaplayan dünyanın en büyük dini anıtıdır.

  • Monarşi: Kamboçya yüzyıllardır monarşiyle yönetiliyor ve şu anki kral Norodom Sihamoni 2004'ten beri tahta çıkıyor.

  • Fransız etkisi: Kamboçya, yaklaşık 90 yıl boyunca bir Fransız kolonisiydi ve Fransız kültürü ve dili bugün hâlâ ülkede görülebiliyor ve duyulabiliyor.

  • Kızıl Kmerler: 1975 yılında iktidara gelen Kızıl Kmer rejimi, tahminen 1,5 ila 2 milyon insanın ölümünden sorumluydu.

  • Bambu treni: "Norri" olarak da bilinen Bambu treni, Kamboçya'nın kırsal bölgelerinde benzersiz bir ulaşım şeklidir. Bambu raylar üzerinde çalışan ve küçük bir motorla çalışan düz yataklı bir arabadır.

  • Apsara dansı: Apsara dansı, geleneksel kostümler giymiş kadınlar tarafından gerçekleştirilen ve Hindu mitolojisine dayanan geleneksel bir Kamboçya dansıdır.

  • Kara mayını sorunu: Kamboçya, hâlâ yerde tahminen 4 ila 6 milyon mayın bulunan, dünyanın en yoğun mayınlı ülkelerinden biridir.

  • Bayrak: Kamboçya bayrağı, üstte ve altta mavi ve ortada kırmızı olmak üzere üç yatay çizgiden oluşur. Mavi ve kırmızı renkler ülkenin ulusal sembolü olan Angkor Wat tapınağını temsil eder ve kırmızı da ulusun bir sembolüdür.

Kamboçya, onu benzersiz kılan birçok ilginç kültürel, tarihi ve doğal özelliğe sahip bir ülkedir. Pek çok zorluktan geçmiş ve hala iyileşmekte olan bir ülke ama aynı zamanda ziyaretçilere ve orada yaşayanlara sunacak çok şeyi olan bir ülke.


Kamboçya, Kamboçya insanlarıKamboçya diliKamboçya hava durumuKamboçya vizeKamboçya para birimiKamboçya gelenekleriKamboçya yemekleriKamboçya'da yaşam, Kamboçya kısa tarihi kısacası Kamboçya'da yaşamak ile ilgili anlattıklarımdan sonra umarım artık bu küçük ülke ile ilgili daha çok bilgiye sahip olabilmişsinizdir. Sizde ilginç buldunuz mu? Yorumlarınızı merak ediyorum? Yazıyı hazırlamamda yardımcı olan arkadaşıma benim için çektiği resimler ve sorularıma sabırla yanıt verdiği için sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Bu yazımızı da mutlaka okuyun: Kural tanımaz ilginç conolar

52 Yorumlar

  1. Değişik yanları olan bir kültür. Haklarında birçok şeyi öğrenmiş oldum. Emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  2. imli ve sakin yerlere benziyor. tatil için uygun yerlerden birisi bence. :)

    YanıtlaSil
  3. Çok ilginç bir ülkeymiş cidden. Gitmeyi hiç düşünmediğim şimdiye kadar. Başka bir gezegen gibi:))

    YanıtlaSil
  4. ilginç ama lüzumsuz bilgi içermeyen bir tanıtım olmuş sevdim bunu
    emeğinize sağlık
    belki bir gün giderim...kim bilir?

    YanıtlaSil
  5. Arkadasınızında sizinde elinize sağlık ne kadar az şey biliyormuşuz meğer hiç sıkmadan eğlenceli bir dille yazmışsınız devamı gelir inşallah 

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş, emeğiniz için teşekkürler. O renkli meyveyi çok merak ettim, ahtapot yiyebileceğimi ise sanmıyorum. :D

    YanıtlaSil
  7. yolum oralara düşer mi bilmem ama görmek istediğim ülkelerden biri. arkadaşın gibi 3 kalamam tabi. o güzel meyveleri tatmayı çok isterim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan kuş misali nereye gideceği hiç belli olmaz:))

      Sil
  8. Kamboçya hakkında bilmediğimiz çok şey varmış,emeğinize sağlık..Yanlız ben de politik yönden biraz katkı yapayım izin verirseniz..çünkü kamboçyaya gidecekler için bu çok önemli ayrıntı..

    Kamboçyanın siyasal tarihi deiğiniz gibi hiç iyi değil..Pol potun ülkeden kaçması da aslında hiçbirşeyi ifade etmiyor..Çünkü sanmıyorsam şu an Kamboçyayı yine Kızıl Kimerlerin komutanı olarak bilinen biri devlet başkanlığı görevini üstleniyor,yani devleti yine kızıl kimerler örgütü ele geçirmiş durumda ve ülkede bu nedenle şu an bir diktatörlük hakim..Kamboçya hakkında birçok yabancı sitelerden öğrendiğim kadarıyla Kamboçya'da devlet yönetimi kanlı bir örgüt olan kızıl kimerlerin elinde..bende merak etmiştim kamboçyayı o zamanlar,uydudan bazı Kamboçya tv kanallarına ara sıra rastgelmiştim ve gördüğüm manzaralar gerçekten de hiç de iç açıcı değildi..Halkda büyük bir korku sezdim,devlet başkanına karşı inanılmaz bir ilgi var,ancak bu ilgi sevgiden kaynaklanan bir ilgi değil,korkudan kaynaklanıyor..Kanlı bir örgüt olan kızıl kimerlerin devleti ele geçirmesi,halkda inanılmaz bir panik ve korku yaratmış gibi görünüyor..yabancı sitelerde yazılıp çizilenler boşuna değil gibi..Kamboçyalılar yapacak hiçbirşey olmadığı için boyunlarını bükük bir şekilde kızıl kimerler ne derse onu yerine getirmeye çalışıyolar..Çok üzücü bir durum tabii..Tüm bu gerçekleri görebilmek için kamboçyada olmak gerekmiyor..zaten dediğiniz gibi kamboçyaya gidenlerin büyük bir çoğunluğu kendi ülkelerinde suç işlemiş yabancı kimseler..kamboçyada sex turizmi çok yaygın olduğu için yabancıların özellikle de çocuk sübyancılarının en uğrak yerlerinden biri haline gelmiştir..orada bulunan türklerin daha dikkatli olmalarını tavsiye ederim..

    neyse kusura bakmayın uzun bir yazı oldu,uzakdoğuya seyahat yapmak güzel ama bu bilgileri de bilmek gerekir,görmemezlik yapmak oradaki halkın ne acılar çektiğini görmemezlikten gelmek demek olurdu..tekrar emeğinize sağlık kamboçyaya gidecekler hakkında güzel bilgilerdi..🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu arada yanlış bilgi vermişim düzelteyim..kızıl kimerlerin komutanı devlet başkanı demişim,başbakanmış o Hun Sen,çin asıllı eski kızıl kimerler komutanımış..kızıl kimerlerle bağını koparttığı söyleniyor ama tv,deki görüntüler hiç de öyle göstermiyor..neyse bunu da ekleyeyim demiştim ama umarım güzel yazınızı siyasileştirip bozmamışımdır,kusura bakmayın..🤔

      bu arada siz mobilden paylaşım yapıyorsunuz sanmıyorsam,linke tıkladığımda mobilden paylaşım yapıldığı ortaya çıkıyor..yanlız mobilden yapılan paylaşımların kopyalanabilme riskleri var,haberiniz olsun..sağ tık özelliği burda çalışmıyor..kalın sağlıcakla..🙂

      Sil
    2. Katkilariniz icin tesekkurler yalniz su anda halk üzerinde herhangi bir baski yokmuş arkadasim oyle bir şey hissetmemis aksine gayet rahatmislar devlet varligini pek hissettirmiyomus mobilden degil pc den paylasiyorum tasarımı esnasinda sag tik olayini kapattirmistim kopyalaniyor bazen yazilarim olsun benim hosuma gidiyor ama bir izin alip bildirseler cok onore olurdum aslinda tesekkurler degerli yorumlariniz icin

      Sil
  9. Harika bir yazı olmuş gitmiş kadar oldum, emeğine sağlık :*

    YanıtlaSil
  10. Dingonun ahırı dedikleri yer burası olmalı 😄

    YanıtlaSil
  11. O kadar uzun yol gidip, sadece bunları bulmak büyük hayal kırıklığı :( Bir ülkenin kaderini başındaki lider nasıl da değiştirebiliyor. O kadar insanın ölmesi bu denli fakirlik ama zenginin de çoook zengin olması. Gitmek istermiyim sanmıyorum ama Vietnam filan ilgimi çekiyor. Bir de oralardan bir yazı bekliyorum. Bu arada yazı her zamanki gibi nefis olmuş.

    YanıtlaSil
  12. Dingonun ahırı fikrine katılıyorum ama ilginç bilgiler belgesel gibi olmuş zevkle okudum

    YanıtlaSil
  13. Güzel yanları da var ama eksiler artılardan fazla...

    YanıtlaSil
  14. Vergi olayında derin bir ahh çektim ablacığım hehe :D Ya bir de o otobüsün içerisi bizim Türk evlerindeki süslemelere benzeten bir ben miyim ablaa :D Şahane bir yazı olmuş, emeğinize sağlıık :))

    YanıtlaSil
  15. Acıların coğrafyası...Gözlüklü ve yabancı dil bilenlerin öldürülmesi çok kaotik... Masaja gitmeyi isterim. Sağlık hizmetleri Allaha emanet, sanırım.

    YanıtlaSil
  16. Harika bir yayın olmuş canım, o kadar akıcı hazırlamışsın ki ❤️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene sevindim azda olsa bilgi verdik hiç bilmediğimiz coğrafyalardan

      Sil
  17. Birçok konuda geride kalma durumları var ama doğal güzellikleri muhteşem @çb

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğal güzellikleri için turistler tercih ediyormuş genellikle

      Sil
  18. Hic bilmiyordum orayi güzel faydali yazı olmus gecmisi gerçekten üzücü bizler için ama hala orada Türklerin olmasi umut verici Dünyanın civilization cikmis Iste bir avuc toprak için Kan dokuluyor.

    YanıtlaSil
  19. Aslında hiç aklımdan geçmeyen daha doğrusu kamboçya hakkında hiçbir fikre sahip değilken bu güzel yazı sayesinde yeni bir şeyler öğrenmenin mutluluğunu yaşadım .Emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  20. Büyük blog takip etkinliğinden geliyoruz.

    Sizi de blog sitemiz ikizgezegen.blogspot.com.tr ye bekleriz. :)

    YanıtlaSil
  21. bu taraflara gidip kalıcam aylarca işallah çok ucuzmuş yaa, malezya tayland işte hepsi filan işallah :)

    YanıtlaSil
  22. Detaylı bir paylaşım olmuş. Kamboçya hakkında fikir sahibi olduk. Gözlük takanların da yok edilmesi ilginçmiş :) Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet egitimli insanlarin takdir gormemesi kötü

      Sil
  23. Güzel bir yazı olmuş hiç aklımda olmayan bir yerdi ama oldukça ilgimi çekti sayende canım kimbilir belki bir gün giderim. Emeğine sağlık ��

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kamboçya hakkında enteresan bilgiler verebildiysem sevindim canım

      Sil
  24. Kamboçya hakkında hiçbir şey bilmediğimi fark ettim yazınızı okuyunca. Sayenizde öğrenmiş oldum. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adini hep duyar ama pek bir sey bilmeyiz cok dogru💖

      Sil
  25. Kamboçya'nın benzin istasyonuna bayıldım

    YanıtlaSil
  26. Kamboçya .. Sanki gitmek şart değil gibi. Ne dersiniz? Fakat çok detaylı güzel anlatmışsınız. Beni cezbeden mangalda ahtapot oldu :)
    Ellerinize sağlık güzel paylaşım olmuş..

    YanıtlaSil
  27. Kamboçya da yaşamak istermiydim? Bilmiyorum ama sadece sahili ve meyveleri için gidip görmek isterdim. Tabi öyle üç ay kalamam bir hafta yeter ��

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3 ay fazla ama bir haftalığına gidilebilir bencede

      Sil