Ayakkabı satın alırken nelere dikkat etmeli?

Soğuk kış aylarında giyim kuşamımız da en önemli detaylardan biri ayakkabılardır. Kışın hasta olmayı engellemek amacıyla ayaklarımızı sıcak tutan ve aynı zamanda görüntü ve tarz olarak da güzel görünen ayakkabı çeşitlerini sıralayalım. Kış ayakkabısı nasıl olmalı? Ayakkabı satın alırken nelere dikkat etmeli?

 

 1) Kalın Tabanlı Botlar

 

 Hem kadınlar hem de erkekler için tabanı kalın botlar kışın en çok tercih edilen ayakkabı türlerindendir. Bu botları tercih ederken dikkat edilmesi gereken unsurlar şunlardır;

 

 -Alacağınız botun içinin yünlü olması yağmurlu, karlı, en soğuk havalarda bile ayaklarınızın üşümesini önler. Kış ayakkabısı nasıl olmalı?

 

 -Tercih edeceğiniz kalın tabanlı botunuzun tabanı tırtıklı, çıkıntılı olmalıdır. Bu çıkıntılar yağmur yağdıktan sonra ya da kar yağdığı sırada kaygan bir zeminde yürümenizi kolaylaştırdığı gibi aynı zamanda kayıp düşme ihtimalinizi de ortadan kaldırır.

 

 -Kalın tabanlı bot alacağınız zaman ayakkabının ön ve kenar tarafındaki dikişlere dikkat etmeniz gerekir. Dikişler yapıştırma olmamalıdır. Çünkü yapışkanlı dikişlerde bir nokta büyüklüğünde bile bir açık olursa; yağmurlu günlerde ayaklarınıza su girer. Ayakkabı satın alırken nelere dikkat etmeli?

 

 -Botunuz alırken kış aylarında kullanacağınız için yağmur çamurdan ötürü koyu renk bir bot almanız tavsiye edilir. Açık renkli botlarınızı her gün silmek zorunda kalmamanız açısından kahve tonları ya da siyah renk bir bot almanız önerilir.

 

 -Bir kadın olarak kalın tabanlı ve aynı zamanda topuklu bir bot almak istiyorsanız botunuzun topuğunun maksimum 7-8 cm olması ve mümkün olduğu kadar kalın olması önerilir.

Kış ayakkabısı nasıl olmalı?


 

 2) Kış ayakkabısı nasıl olmalı?  Çizmeler

 

 Çizmeler genellikle kadınlar tarafından tercih edilen bir modeldir. Çizme almak için alışverişe çıkıldığında dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir;

 

 -Çizme alırken öncelikle boyunun ne kadar uzun olacağına karar verilmelidir. Çizmeler kendi içinde birçok farklı model bulundurur bunlardan bazıları; kovboy çizmesi, gladyatör çizmesi, dolgu topuklu çizmeler, dizüstü çizmeler, uzun çizmelerdir.

 

 -Çizmenizi seçerken en önemli unsur; bacaklarınızı istediğiniz gibi sarması ya da istediğiniz bollukta olmasıdır. Çok dar bir çizmenin size kullanım kolaylığı sağlamayacağı gibi, çok bol bir çizme de sizi rahatsız eder. Kış ayakkabısı nasıl olmalı? Ayakkabı satın alırken nelere dikkat etmeli?

 

 -Çizmenizde dikkat etmeniz gereken diğer bir unsur; fermuarlı olup olmamasıdır. Bazı çizmeler bağcıklı olduğu gibi, bazıları fermuarlı ve bazıları da fermuarsızdır. Çizmelerde genellikle çizmenizin kenarında ya da bu sene oldukça moda olan bir model olarak çizmenizin arkasında fermuar olması önerilir.

 

 -Çizme alırken diğer bir püf nokta ise eğer boyunuzun olduğundan daha uzun görünmesini istiyorsanız sivri burunlu bir çizme tercih etmelisiniz. Topuk boyu yüksek olan çizmelerde küt ya da yuvarlak burunların aksine sivri burunlu bir çizme seçmek sizi olduğunuzdan daha uzun gösterir.

Ayakkabı satın alırken nelere dikkat etmeli?


 

 3) Yağmur Botu, Yağmur Çizmesi

 

 Kışın kullanılması gereken ve oldukça ihtiyaç duyulan bir diğer model yağmur çizmeleri, yağmur botlarıdır.

Tulum modelleri makalemizi de okuyunuz.

Kışlık ayakkabı giymek söz konusu olduğunda, sıcak ve rahat kalmak için akılda tutulması gereken birkaç önemli nokta vardır:

  1. Sıcak astarlı deri veya süet gibi su geçirmez ve yalıtımlı malzemelerden yapılmış ayakkabıları seçin. Bu, yağışlı ve soğuk havalarda ayaklarınızın kuru ve sıcak kalmasına yardımcı olacaktır.

  2. Buzda veya karda kaymayı önlemeye yardımcı olacağından, iyi bir tabana veya tutuşa sahip ayakkabılar arayın.

  3. Ayakkabının yüksekliğini düşünün. Daha yüksek şaftlı bir ayakkabı veya çizme ekstra sıcaklık sağlayabilir ve ayak bileklerinizi soğuktan koruyabilir.

  4. Sıcaklık ve rahatlığı en üst düzeye çıkarmak için ayakkabının tam oturduğundan, çok sıkı veya çok bol olmadığından emin olun.

  5. Çoraplarınızı kat kat giymeyi düşünün, ince bir kat ile daha kalın bir kat giyebilirsiniz. Bu, ısıyı hapsetmeye ve ekstra yalıtım sağlamaya yardımcı olabilir.

  6. Uzun süre dışarıda kalacaksanız, ayakkabı veya çizme ısıtıcılarına veya tabanlıklarına yatırım yapmak iyi bir fikirdir, bunlar ayaklarınızı daha uzun süre sıcak tutmanıza yardımcı olabilir.

  7. Kıyafetinizi ayakkabınızla koordine edin, doğru kıyafetlerle eşleştirmek, sıcaklık ve moda açısından fark yaratabilir.

  8. Stil ve işlevin dengelenebileceğini unutmayın, yalıtım, su geçirmezlik ve iyi çekiş gibi soğuk havalar için ihtiyacınız olan özelliklere de sahip şık bot veya ayakkabılar bulabilirsiniz.

Kış aylarında üşümemek veya hastalanmamak için ayaklarınızı sıcak ve kuru tutmanız önemlidir. Bu ipuçlarını takip ederek ve doğru kışlık ayakkabı seçimini yaparak tüm sezon boyunca rahat ve şık kalabilirsiniz.

 

 -Bu ayakkabılar için dikkat edilmesi en önemli konu tabanlarının tırtıklı olmasıdır. Yağmur botlarının malzemesi genellikle plastiktir. Bu ayakkabıların temel amacı ayaklarınıza su girmesini önlemektir. Düz ya da desenli modelleri de bulunur. Hem kadınlar hem de erkekler için kullanışlı bir kış ayakkabısıdır. Kış ayakkabısı nasıl olmalı? Ayakkabı satın alırken nelere dikkat etmeli?

 

0 Yorumlar