emlak danışmanlığı sınav soruları

Emlak danışmanlığı sınavı soruları, performans sınavı nasıl olacak, sorumlu emlak danışmanlığı avantajları bütün detaylar için yazımızı okumaya devam ediniz. 2023 emlak danışmanlığı sınav soruları neler olacak?

Yeni Nesil Bir iş


Emlakçılık, eskiden emekli olanların vakit geçirmek için yaptığı az kazançlı bir iş olmaktan çıktı. Geleceği son derece parlak olan bu iş dalının avantajları hakkında aradığınız tüm bilgileri yazımızda bulabileceksiniz. İlk olarak emlakçılık ismi emlak danışmanlığı, sorumlu emlak danışmanı olarak değişti. Artık her isteyen ufak bir ofis tutarak ev alıp satamayacak. 31 Ağustos 2020 tarihinden itibaren Sorumlu Emlak Danışmanlığı Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olamayanlar ticari amaçla ev alımı ve satımı gerçekleştiremeyecek. Bunun yanında sahibinden.com gibi sitelere ilan verebilmek için mesleki yeterlilik belgesi sahibi olmak zorunluluğu getirilmiştir.

Değişen dünyayla birlikte eskiden hemen herkesin yapabildiği işlere belge alma zorunluluğu getirildi. İkinci el araç alım satımı, aşçılık belgesi, hijyen temizlik belgesi, kantin işletmeciliği belgesi, sorumlu emlak danışmanlığı seviye 5 belgesi gibi... Halk Eğitim Merkezlerinden alınan kurs bitirme belgeleri iş yeri açmanız için yeterli gelmemektedir. Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından seçilmiş kurslara giderek kayıt olmanız ve sınavlara girmeniz gerekmektedir. Bu sınavlar düşündüğünüz gibi formalite sınavlar değildir. Sınavın zorlu olması sizi korkutmasın çünkü tüm süreci başarı ile tamamladığınızda elinizde değerli bir belge olacak.

Sorumlu Emlak Danışmanlığı Nedir? 


Sorumlu Emlak Danışmanlığı taşınmaz ticareti yapmaya verilen yeni nesil bir isimdir.

Gayrimenkul danışmanlığı, gayrimenkullerin alım, satım, kiralama ve yönetimi konularında kişi ve kuruluşlara tavsiye ve yardım sağlayan profesyonel bir hizmettir. Bu alandaki danışmanlar, piyasa analizi, mülk değerlemesi, mülk yönetimi ve yatırım stratejileri gibi gayrimenkulün çeşitli alanlarında uzmanlığa sahiptir.

Emlak danışmanları tarafından sağlanan bazı yaygın hizmetler şunlardır:

  • Pazar araştırması ve analizi: Danışmanlar, müşterilere mevcut pazar eğilimleri, mülk değerleri ve potansiyel yatırım fırsatları hakkında bilgi sağlayabilir.

  • Mülk değerlendirmesi: Danışmanlar, mülkleri müşteriler adına değerlendirebilir ve mülkün durumu ve potansiyel değeri hakkında bir değerlendirme sağlayabilir.

  • Yatırım tavsiyesi: Danışmanlar, yatırım stratejileri hakkında tavsiyelerde bulunabilir ve müşterilerin yatırım hedefleriyle uyumlu mülkleri belirlemelerine yardımcı olabilir.

  • Mülk yönetimi: Danışmanlar, kiralama, bakım ve kiracı ilişkileri dahil olmak üzere müşterileri adına mülkleri yönetebilir.

  • Hukuki ve mali yardım: Danışmanlar, sözleşme müzakeresi ve ipotek finansmanı dahil olmak üzere gayrimenkul işlemlerinin hukuki ve mali yönleriyle ilgili yardım sağlayabilir.

Gayrimenkul danışmanlığı, hem bireysel hem de ticari müşteriler için faydalıdır çünkü onların bilinçli kararlar almalarına ve gayrimenkul işlemlerinde yer alan riskleri en aza indirmelerine yardımcı olur.


Her isteyen emlak danışmanlığı yapabilir mi?

Hayır. Mesleki yeterlilik belgesi sahibi olunması gereklidir. Kaçak olarak mesleği yapanlar yüklü miktarda para cezasına çarptırılacaktır.

Emlak danışmanlığı mesleki yeterlilik belgesini nasıl alabilirim?


Önceden de dediğimiz gibi farklı kurumlardan alınan belgeler yetersiz Myk onaylı belge almamız lazım. Bu alanda kendinizi geliştirmek istiyorsanız Halk Eğitim merkezlerinin kurslarına katılabilirsiniz. Fakat Myk sınavlarına girmek için Myk tarafından belirlenmiş eğitim kurumlarına başvurmanız gerekmektedir. İnternetten yapacağınız ufak bir araştırmayla bölgenizde faaliyet veren Myk onaylı eğitim noktalarına ulaşabilirsiniz. Myk web sitesinden de kurum adlarına ulaşıp kaydınızı yaptırabilirsiniz.

Sınav ücreti ne kadar?

Her eğitim kurumu kendi belirlediği rakamları söylüyor sanırım 500 ila 1500 arasında değişmekte.

Sorumlu Emlak Danışmanı olsam mı?

Eğer çok gençseniz ne iş yapacağınızı bilemiyorsanız mutlaka düşünün. Dediğimiz gibi değerli bir belge sahibi olacaksınız, büyük emlak firmalarının şubelerini açarak kazanç sağlayabilirsiniz. Kendi işinizin patronu olarak isim yapabilirsiniz. Ayrıca müthiş bir haberimiz var Avrupa ülkelerinde de mesleki yeterlilik belgeniz geçerli bu yüzden yurt dışına çıkma hayali olan gençler dil öğrendikten sonra emlak danışmanlığı işine yurt dışında da devam edebilir. Yani kolunuzda bir altın bilezik olması harika. Yurt dışında yeni bir hayat kurmak için neden ufak işlerle yetineceksiniz ki?

Sınav hakkında hiç bilgim yok.

Mesleki yeterlilik sınavı kolay bir sınav değil. Ama gözünüz korkmasın. Herkesin belgeyi kolaylıkla alamaması sizin mesleğinizi değerli kılıyor. Sizi zorlayacak olan sınavlarda sorulan sorular ile ilgili yeterli bilgiye ulaşamamak olacak elimizden geldiğince bilgi vereceğiz.

2020 emlak danışmanlığı


Emlak Danışmanlığı Sınavı Soruları 2023


Sınav için eğitim kurumuna başvurduktan sonra size verecekleri kitapçığı iyice çalışmanız gerekmektedir. Sınav tarihinizi, saatinizi ve sınav yerini iyice öğrenin. Sınav günü bakımlı ve güzel bir şekilde giyinmiş olarak sınava gidin. Artık sokaktan geçen insanların emlak danışmanı olması istenmiyor aranan en büyük özellik kalite ve mesleğe itibar kazandırma.

Sorumlu Emlak Danışmanlığı Seviye 5 sınavı iki aşamadan oluşmakta yazılı ve sözlü performanslar ölçülmektedir. Size bakımlı gidin dememizin bir nedeni var. Yazılı sınava girdiğinizde sizi kameralar karşılayacak, sözlü sınavı da kamera önünde olacaksınız. Kopya veren olur diye düşünmeyin çünkü sınav denetçisi Myk tarafından atanmış sizin şehrinizden olmayan bir görevli, kameralarda her adımınızı denetleyecek. Daha sonra Myk tarafından kamera kayıtları kontrol edilecek ve siz sınavı geçtiğinizi düşünseniz bile uygun görülmediğiniz takdirde başarısız olacaksınız.

Yazılı sınavınız bittikten sonra sözlü sınava gireceksiniz on beş gün kadar sonra sınav sonucunuzu Myk sınav sonucu sorgulama sayfasından öğrenebilirsiniz. Başarısız olduğunuz bölümlerden tekrar sınava girebilirsiniz. 3 kere sınav hakkınızı kullandıktan sonra her bölümden 70 alırsanız belgenizi almaya hak kazanıyorsunuz.

Özellikle sözlü sınavdan korktuğunuzu düşünmekteyiz korkmayın zaman zaman yazıyı güncelleyerek hepsi hakkında bilgi vereceğiz.

Sorumlu Emlak Danışmanlığı Seviye 5 yazılı sınavı soruları nasıl olacak?

Yazılı sınav 60 sorudan oluşan 4 seçenekli çoktan seçmeli biçimde yapılmaktadır. A1, A2, A3 olarak 3 bölümden sorular gelmektedir. Geçme notu her bölüm için 70 dir. Neler sorulabilir derseniz? İşte daha önce sorulmuş bazı sorular.

Soru 1- İş güvenliği uzmanlarının çalışma süreleri nedir?

Az tehlikeli iş yerlerinde çalışan başına 10 dakika, tehlikeli işyerlerinde 20 dakika, çok tehlikeli iş yerlerinde 40 dakikadır.

Soru 2- Çalışanlarınıza vereceğiniz iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ne kadar olmalıdır?

Az tehlikeli iş yerleri için 8 saat, tehlikeli iş yerleri için 12 saat, çok tehlikeli iş yerleri için 16 saat olmalıdır.

Soru 3- Eğitimler ne kadar sürede bir tekrarlanmalıdır?

Çok tehlikeli yerlerde yılda bir kez, tehlikeli yerlerde iki yılda bir kez,  az tehlikeli yerlerde üç yılda bir kez.

Soru 4 - Risk ve tehlike nedir?

Yüzme bilmeyen birinin suya girmesi tehlike ve boğulma ihtimali ise risktir.

Soru 5- Ofisinizde gaz kaçağı varsa ne yapmalısınız?

Ana vanadan gazı kesmeliyiz.

Soru 5- Ofiste çalışanlara ne gibi eğitimler aldırarak daha kaliteli hizmet verilmesini sağlarsınız?

Tapu eğitimi, pazarlama eğitimi, müşteri ilişkileri eğitimi gibi eğitimler.

Soru 6- Emlakın tanıtım yöntemleri nelerdir?

Bölgesel ihtiyaca göre radyo, televizyon reklamları, ilan, afiş, broşür, internet sitesinde yayınlamak gibi.

Soru 7-  Tapu işlemleri süreci nasıl işler?

Tapu kadastro müdürlüğüne müracaat edilir.
Tapu müdürlüğünden randevu alınır.
Gerekli evraklar alıcı ve satıcıdan temin edilerek işlemler tamamlanır.

2020 myk belgesi

Emlak Danışmanlığı Sınavı Sözlü Sınavı Soruları

Aslında sözlüde ve yazılıda benzer sorular sorulmaktadır. Sözlü sınavda özgüveniniz, iletişim yeterliliğiniz ölçülmektedir. Kameralar önünde olmak sizi germesin. Denetçi sizden bazı sorularına yarım saat boyunca cevap vermenizi isteyecektir.

Soru 8 - Yeni müşteri edinmek için neler yaparsın?

Yaratıcılığınızı kullanın web siteme önem veririm, marka reklamı yaparım, sosyal medyayı etkin kullanırım gibi.

Soru 9- Kaybedilen müşteriyi nasıl geri kazanırsın?

Problemi analiz ederim, tekrar iletişim kurarım, problemi çözmeye odaklanırım gibi.

Soru 10-  Müşteri ilk kez ofisine geldiğinde hangi sözleşme yapılır?

Yetkilendirme sözleşmesi

Soru 11- Mülke alıcı bulunduğunda ne sözleşmesi yapılır?

Alım satım aracılık sözleşmesi

Soru 12- Taşınmaz gösterme bedeli nedir?

Herhangi bir bedel talep edilmez fakat mülk başka ilçedeyse ulaşım bedeli alınır.

Soru 13- Müşterinin özel istekleri var ne yaparsın?

Okula yakın olsun isterse okula yakın mülkleri öneririm.

Soru 14- Müşteri engelliyse ne yaparsın?

Alt kattaki mülkleri gösteririm.

Soru 15- Satım işlemi sonrası müşteriye neler önerirsin?

Aboneliklerin yapılmasını hatırlatırım, daire teslim tutanağı hazırlanması ve emlak beyannamesinin verdirilmesi gibi konulara değinirim.

Soru 16- Çalışanlar arasında iş dağılımını nasıl yaparsın?

İnternet araştırmasını genç, konuya hakim birine veririm. Müşteri iletişim iyi olan bir personelime yer gösterme görevini veririm.

Soru 17- Rakip emlak danışmanlarıyla iletişim kurar mısın?

Evet her zaman. Elimde müşterinin istediği gibi bir mülk yoksa rakip emlka danışmanına yönlendirerek yeni iş imkanları yaratırım.

Soru 18- Elimdeki telefondan Parsel sorgulaması yap.

Denetçinin telefonundan Tapu Kadastro Parsel sorgulama linkinden girerek işlem yapıp kameraya göstermeniz beklenir.

 Gayrimenkul danışmanlığı nasıl bir iştir makalemizi de okuyunuz.

Sorumlu emlak danışmanlığı seviye 5 sınavı soruları ve aşamaları bu şekilde gelişmektedir. Emlak danışmanlığı mesleğinde yeni ufuklar açacak, hayallerini gerçekleştirecek herkese bol şans dileriz.










0 Yorumlar