Sağlıklı Beslenme İçin Besin Grupları ve Öneriler

sağlıklı beslenme için besin grupları


Sağlıklı beslenme için vücudumuza çok yüklenmemeliyiz, besin gruplarından dengeli bir şekilde almalıyız. 

Sağlıklı Beslenme İçin Besin Grupları Nelerdir?


Bu besin gruplarını kısaca açıklayacak olursak; Mineraller, sebze ve meyvelerde bolca bulunur. Kemik, diş ve cilt sağlığı için önemli bir yer kaplamaktadır. Ayrıca kalbin çalışmasını, kan basıncını ve vücuttaki sıvıları dengeleme özelliğine de sahiptir. Yağlar ve şekerler, tüketilmesi gereken ama fazla tüketilmemesi dengeli olarak alınması gereken gıdalardır. Yağlar ve tatlılar bu grupta yer alırlar. Karbonhidratlar, temel besin kaynaklarımızdan birisidir. Mutlaka ve sıklıkta tüketilmesi gereken bir gıdadır. Bu gıda başlıca ekmek, makarna, simit, mısır unu, yulaf ezmesi, hamur işleri, greyfurt, çilek, lahana, pirinç ve bulgurda olmak üzere daha söylemediğimiz birçok besin maddesinde bulunmaktadır.

Günlük beslenirken mutlaka süt içmeyi ihmal etmeyin, tuzu gereğinden fazla kullanmayın (6gr. önerilen miktar)

En önemli besin olan büyüme ve gelişmede de büyük etkisi bulunan kahvaltıyı boşlamayın, günde 3 öğün yemek yemeye dikkat edin. Her besini düzenli olarak tüketin ve bol bol su için özellikle sıcak günlerde. Önemli olarak yapılan yanlışlardan bir tanesi de midemizi tamamen doldurmaktır. Midemiz kalbe baskı yapabilir ve bu baskı büyük rahatsızlıklara yol açabilir ayrıca fazla tuz ve yağ tüketimi de damar tıkanıklıklarına ve kalp rahatsızlıklarına yol açabilir. Bu nedenle midenizi tamamen doldurmayın ve midenizin 4/1’nin boş kalmasına dikkat edin.

sağlıklı beslenme


Aldığımız besinlerin yanı sıra alkollü içeceklerden, sigaradan uzak durun.

Çünkü alkol karaciğer rahatsızlıklarına, sigara ise damar, kalp ve akciğer rahatsızlıklarına yol açarak hem acı verir hem de erken ölüm riskini arttırır. Bilinmedik besinlerin tüketilmemesi ilaçların çok sık kullanılmaması, halk arasında “abur-cubur” dediğimiz vücudumuza herhangi bir yararı olmadan aksine zararı olmayan besinleri, fast-food ve dışarıdan yemek yeme oranını azaltarak daha sağlıklı ve daha huzurlu bir yaşama sizde sahip olabilirsiniz.
Sağlıklı beslenme için besin grupları ve öneriler makalemizi beğendiyseniz Doğal saç uzatma yöntemleri yazımızı da okumalısınız.

Yorumlar

Popüler Yayınlar