Isıtma Sistemlerinin Senelik Petek Bakımı Neden Yapılmalı

petek temizliği


Isıtma Sistemlerinin Senelik Petek Bakımı Neden Yapılmalı


Şebeke suyundaki kirecin yapışması sonucunda iç bölümü balçık kaplanan kalorifer petekleri, yıllık aralıklarla temizlenmediğin de, petek bakımı yapılmadığında ciddi ısı kayıpları yaşanmasına ve bu yüzden ısınma maliyetinin artmasına sebep olur. Kalorifer ve kombi sadece yakıtı ısı enerjisine dönüştürür ve sistem parçalarının bakım görmesi, yakıtın ısı enerjisine dönüşümünün verimli bir biçimde yapılmasını sağlar. Ancak üretilen bu ısıdan faydalanmak için sistemin ısı dağıtım elemanları olan peteklere ihtiyaç vardır ve peteklerin kireç sebebiyle tıkanması, ne kadar verimli ısı üretiliyor olursa olsun ev ve iş yerlerinde bu ısıdan gerektiği gibi yararlanılamamasına yol açar.

Petek Bakımı İhmale Gelmez

Kalorifer, merkezi sistem ve kombilerin verimliliğini arttıran ve kullanım maliyetini düşüren petek temizliği, peteklerin su geçişlerine yapışarak çamurlaşma oluşturan kirecin temizlenmesini ve böylece peteklerin her yerinin eşit olarak ısınmasını sağlayan bir petek  bakımı işlemidir.

Şebeke suyundaki kireç sıcaklığı gördüğü yerde metal yüzeylere yapışmakta, peteklerin içleri de bu kireçlenme için en uygun yer olmaktadır. Sudan ağır olan kireç zerreleri dibe çökerek tortular oluştururken, bu durum zamanla peteklerin alt kısmında balçık kıvamında pislik birikintileri oluşturur. Peteklerin alt bölümü ısınmadığı için kaloriferden gelen ısıdan tam olarak yararlanılamaz ve bu da yakıt masrafı artmasına karşın ısınma kalitesinin azalmasına yol açar. Petek bakımı ihmal edilemeyecek kadar önemlidir. Kışın ev ısısı kaç derece olmalıdır? makalemizi de okuyunuz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar