Finlandiya hakkında detaylı bilgi

Finlandiya bir diğer ismi ile Finlandiya Cumhuriyeti Avrupa’nın kuzeyinde denize uzun bir kıyı şeridi olan küçük bir Avrupa ülkesidir. Finlandiya diğer Avrupa ülkelerine kıyasla çok sonra bağımsızlığına kavuşup kendi kararlarını kendi vermeye başlasa dahi kısa zaman içerisinde özellikle eğitimde kendini yeni bir boyut kazandırarak günümüzün en iyi eğitim sistemi olan ülkesi konumundadır.

Finlandiya, Kuzey Avrupa'da bulunan bir ülkedir ve yaklaşık 5,5 milyon nüfusa sahiptir. Doğusunda Rusya, batısında İsveç ve kuzeyinde Norveç ile sınır komşusudur. Bu yazıda, Finlandiya'nın tarihçesi, kültürü, turistik yerleri ve ekonomisi hakkında daha detaylı bilgi verilecektir.

Tarihçe

Finlandiya'nın tarihi, 12. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Orta Çağ'da, Finlandiya İsveç'in kontrolü altında kalmıştır. 19. yüzyılın başında Rusya, Finlandiya'yı ele geçirdi. Ancak, Rusya'nın başarısız devrimi sonrasında, Finlandiya 1917'de bağımsızlığını kazandı. İkinci Dünya Savaşı'nda, Finlandiya, Sovyetler Birliği ile savaşmıştır. Ancak, savaş sonrasında Finlandiya, demokratik bir ülke olarak kalmayı başarmıştır.

Kültür Finlandiya, dünya genelinde ünlü olan Nokia, Angry Birds ve Linux gibi markaların da kaynağıdır. Ayrıca, Fin kültürü, saunası, kahvesi, müziği ve el işi ürünleri ile tanınır. Finlandiya'da birçok müze, galeri ve tiyatro bulunmaktadır. Helsinki Katedrali, Finlandiya'nın en ünlü yapılarından biridir ve ülkenin simgesi haline gelmiştir.

Turistik Yerler Finlandiya, doğal güzellikleriyle ünlüdür. Ülkenin en ünlü turistik yerlerinden biri, Lapland bölgesinde bulunan ve Noel Baba'nın evi olarak bilinen Rovaniemi'dir. Ayrıca, Finlandiya'nın göl bölgesi de turistler için popüler bir seçenektir. Nuuksio Ulusal Parkı, Koli Milli Parkı ve Yllas dağları, turistlerin en çok ziyaret ettiği yerler arasındadır.

Ekonomi Finlandiya, dünyanın en gelişmiş ekonomilerinden biridir. Ülkenin ekonomisi, yüksek teknoloji, otomotiv ve orman ürünleri gibi sektörlere dayanmaktadır. Nokia, Finlandiya'nın en ünlü şirketlerinden biridir. Ayrıca, ülke, dünya çapında birçok teknoloji şirketinin merkezi konumundadır.

Sonuç olarak, Finlandiya, kültürü, doğal güzellikleri ve gelişmiş ekonomisi ile tanınan bir ülkedir. Turistler için birçok seçenek sunan ülke, ziyaretçilerine unutulmaz bir deneyim yaşatmaktadır.

Finlandiya’da Konuşulan Diller

Günümüz Finlandiya’sında halk tarafından konuşulan ve resmi hale gelmiş Fince ve İsveççedir. Nüfusunun yaklaşık olarak %90’ına yakına ana dili olarak Fince kullanmakta geriye kalan %10 kısmın içerisinde ise büyük bir bölümü İsveççe ve diğer Avrupa ülkelerinin dilleridir.

Finliler bağımsızlığı ilan etmeden önce İsveç ve Rusya’nın egemenliği altında yaşamını sürdürdüğünden ötürü Finlandiya’da şu an dahi sokaklarda ve İsveçli ve Rus insanları ile karşılaşmak sıradan bir olay haline gelmiştir.

Finlandiya’nın tarihine bakıldığında 18. Yüzyılda İsveç egemenliğine girmiş olsalar dahi refah düzeyleri iyice berbat bir durumu gelmiştir. İsviçre devleti o dönemlerde kendi devletinde çalışacak insanları seçerken çok dikkatli davransa dahi bu durum Finlandiya’da gösterilmemiş. Finlandiya devletinin başında bulunan İsveç asıllı devlet büyükleri devlet işleri ile ilgilenmekten kaçınan ve sabahtan akşama kadar barlarda, gazinolarda ve diğer eğlence mekanlarında gününü gün ederlerdi. Durum böyle cereyan ettiğinden ötürü Finlandiya halkı Rusya’ya yaklaşarak 19.yüzyılda Rusya egemenliğine girmiştir. Aradan uzun bir süre geçtikten sonra Fin halkı Rusya’nın uyguladığı stratejilerini beğenmemiş ve 6 Aralık 1917 yılında bağımsızlığı ilan ederek diğer ülkelerin kendilerini tanımalarını istemişler.

Finlandiya


Finlandiya Halkının Din ve İnancı

Fin halkının büyük çoğunluğunun inandığı din olan %74’ü en büyük din cemaati sayılan Evangelist-Luteryan klisesidir. Daha sonra %24 oranında Ateistlik dinine inanılmaktadır. Geriye kalan küçük bir kısımda ise İslamcılık ve Yahudilik dinleri yer almaktadır. 

Finlandiya dini


Finlandiya Eğitim Sistemi

Finlandiya bağımsız olduktan sonra Snelman gibi eğitimin öncüleri sayesinde günümüzün en iyi eğitim sistemine sahip oldu. Finlandiya’nın özellikle eğitim sisteminde bu kadar başarılı olması sadece Snelman değil Snelman’ın yönettiği halktır.

Snelman, bir ülkenin gelişmesi için en önemli aracın eğitim olduğunu bildiğinden ötürü en önemli gayesi ülkenin eğitim sistemini geliştirmekti. Bu amaç için çıktığı bu yolda ilk başlarda bağımsızlığına yeni kavuşmuş olan Fin halkını aydınlatacak konuşmalar yaparak ülkenin motivasyonunu yerine getirmeyi amaçladı. Ardından çıkardığı inkılaplar ile ülkeyi topyekûn eğitim seferberliğine sokarak özellikle köylerin birbirleri ile kitap alışverişi yapmasını bu sayede daha fazla çocuğun kitap okumasına vesile oldu. Bu sayede ülkede yavaşta olsa bir eğitim ağı kurularak ülkenin gelişmesi sağlanmıştır.

Finlandiya günümüzde dünyanın en iyi eğitim veren ülkelerin başında gelmektedir. Bu yüzden ülkede sayılamayacak kadar kaliteli okul bulunmaktadır. Ülkede bulunan okulların büyük bir bölümü devletin olmakla birlikte özel okullarda devletin sunduğu eğitim sistemi haricinde ek hiçbir şey öğretemezler ve eğer öğretmeye kalkarlarsa büyük ihtimalle okul kapanır.

Finlandiya eğitim sistemi hakkında bilgi makalemizi de okuyunuz.

Finlandiya’da diğer ülkelere kıyasla okullar arasında bir denge vardır. Ülkenin dört bir yanındaki okullar aynı kalitede olup öğretmenler sınıf farkı gözetmeksizin bütün öğrencilere eşit imkanlar sunmaktadır.


4 Yorumlar

  1. görmeyi gezmeyi çok istediğim yerlerden biri ...teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. Aydınlatıcı bir metin olmuş teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Aydınlatıcı bir metin olmuş elinize sağlık başarılar. dilerim

    YanıtlaSil
  4. Finlandiya eğitim sisteminden bir parça bizde mi uygulasak? Milllet olarak devletle ortak bir şekilde bu ülke için çalışırsak ancak ilerleyebiliriz.

    YanıtlaSil