Mantık soruları ne işe yarar

 Bulmacalar, okulda çözdüğümüz problemler, mobil uygulamalardaki soru cevap oyunları ve çeşitli mantık soruları gibi aktiviteler zihnimizin dinç kalmasını sağlar. Özellikle çocuk yaşlarda problem çözme yeteneği ve sorulara cevap ararken izlediğimiz yolu bulabilmek çok önemlidir. Bu nedenle mantık soruları çözmek bu becerilerimizi artıracaktır. Zekâ gelişimi de bireyin kendi elinde olan bir süreç olduğu için bol bol soru çözerek sınırlarımızı zorlamak bu gelişimi hızlandırmanın en iyi yollarından biridir.

Gazeteler ile birlikte ek olarak verilen bulmacalar, kelime haznemizi artırmakla kalmaz, sorunun cevabını bulabilmek için zihnimizi hızlandırır. Çocuk yaşlarda bu yeteneği geliştirmek, yetişkin olduğumuzda iş hayatımızda bize büyük fayda sağlayacaktır.

Becerileri Geliştiren Mantık Soruları

Çocuğunuz 3 yaş civarında size gerekli gereksiz birçok soru soracaktır. Bu çağlar çocuğunuzun öğrenmeye başlama dönemidir. Ayrıca merakının da arttığı bir süreçtir. Bu sorulara sakin ve basit cevaplar verin, siz de çocuğunuza soru sormaktan çekinmeyin. İleride problem çözme yeteneğinin nasıl geliştiğini göreceksiniz.

Çocuğunuz için mantık soruları barındıran ve zekâ gelişimine katkı yapan uygulamalara geçmeden önce, arkadaşlar arasında cevabını bulmanın eğlenceli olduğu birkaç soruyu sizler için derledik. Bu sorulara birlikte bir göz atalım:

·         Hekiminiz tarafından size verilen 3 hapı, 30’ar dakika ara ile kullanmanızı isterse, hepsini bitirmeniz ne kadar sürer? (Cevap: 1 saat)

·         Elimizi yumruk yaptığımızda kemiklerimizle ayları saydığımızı hatırlıyorsunuzdur sanırım? Bunlardan 30 gün olan ve 31 gün olanlar bulunuyor. Peki, kaç tane ayda 28 gün bulunur? (Cevap: Hepsi)

·         Kars ilinde yaşayan bir çiftçinin, 20 büyükbaş hayvanı bulunuyor. Bu hayvanlardan salgında 9’u hastalanır, diğerleri ölürse, çiftçinin kaç büyükbaş hayvanı kalır? (Cevap: 9)

·         Geçtiğimiz gece sürekli çalışmak zorunda kaldım. Bugün işten gelir gelmez saat 7 gibi uyudum. Guguklu saati ise sabah 8’e kurdum ve yattım. Fakat saat çaldığında hiç uykumu alamamıştım. Neden olabilir? (Cevap: 1 saat uyuduğun için. Guguklu saatler gece-gündüz ayrımı yapabilecek teknolojiye sahip değildir.)

·         60 sayısını yarım bölerseniz, çıkan sonuçtan 20 daha eksiltmeniz istenirse, kaç cevabını verirdiniz? (Cevap: 100)

·         Yağmurlu bir havada koşa koşa evinize gittiniz ve bir baktınız ki elektrikler yok. Kombi çalışmıyor. Cebinizdeki çakmak ıslanmış. Evde bir kibrit buldunuz. Mumu aldınız, ardından gözünüz gaz lambasına ilişti. İlk yakacağınız ne olur? (Cevap: Tabii ki kibrit)

·         Hz. Davud büyük tufanda bir gemi yapmaya karar vermişti. Soyları tükenmesin diye tüm hayvanlardan birer çift almıştı. Peki, gemide kaç hayvan vardı? (Cevap: Sıfır. Nuh Peygamber olmasın o?)

·         Mimar düşünür taşınır, üçgen biçiminde bir ev inşa eder. Bu evin her cephesi güneye bakıyordur. Eve bir ayı girer. Bu ayının rengi sizce nedir? (Cevap: Kuzey Kutbu’nda sadece beyaz renkli ayı olur.)

Bu eğlenceli sorulardan sonra çocuklarınıza ve size yönelik birkaç mobil uygulamadan bahsedelim.

MentalUP Eğitici Zeka Oyunu

Mentalup faydaları

Google Play Store ve App Store’da kullanıcısından tam not alan, 5 milyondan fazla indirme sayısına ulaşmış MentalUP’ı diğerlerinden ayıran bir özelliği de son derece güvenli olmasıdır. MentalUP, öncelikli olarak çocuğunuzun bu uygulamada vakit geçirmesi sırasındaki güvenliğini hedefliyor. Zekâ gelişimi ve eğitsel içerik yönünden size önerebileceğimiz başlıca uygulamalar arasında. TÜBİTAK ve Yıldız Teknik Üniversitesi onaylı MentalUP mantık soruları ile çocuğunuzun gelişimine katkıda bulunuyor. Seviyelendirilmiş içerikleri ile çocuğunuzun zorlanmadan ve eğlenerek ilerleyeceği içerikler, bir raporlama sistemi ile gelişimi takip etmenizi sağlıyor.

MentalUP’ı şimdi inceleyin.

Lumosity

 

Zekâ oyunları deyince ilkokul çağından itibaren akla gelen ilk uygulamalar arasında. Problem çözme, yoğunlaşma, dikkat ve hafıza güçlendirme odaklı bu uygulamada kişisel verilerinizi de görebilirsiniz. Android ve IOS mağazalarında bu uygulamayı indirebilirsiniz.

 


2 Yorumlar

  1. Çok güzelmiş, teşekkür ederim. 🙏

    YanıtlaSil
  2. Okul öncesi eğitimin önemini vurgulayan bir yazı olmuş. Bende satranç ve zeka oyunlarının eğitim öncesinde faydalı olacağı kanaatindeyim.

    YanıtlaSil