barbie bebek hakkında ilginç gerçekler


Eğer küçük bir kız çocuğunuz varsa Barbie bebekler ile de yakından ilgilisiniz demektir. Onların moda sayfalarından fırlamış kıyafetleri, sapsarı, upuzun saçları küçük kız çocuklarının gözlerini kamaştırırken bizimde aklımızı çeliyor. O kadar ki kızlarımız Barbie bebek evi nin içinde zenci, sarışın, esmer Barbie leri ile oyunlar kurarken bizde Barbie makyajı, barbie kıyafetleri hakkında araştırma yapıp kendimize uyarlamadan duramıyoruz. Yıllar geçtikçe modası geçer diye düşünenlerin ne kadar yanıldığı ortada. Ben küçükken de her küçük kızın hayali güzel Barbie oyuncakları idi hala da öyle.

Peki Barbie bebek hakkında ilginç gerçekler nedir, biliyor musunuz? Kimdir Barbie, kaç yaşındadır, farklı özellikleri nelerdir? Gelin beraberce güzel Barbie bebeği tanıyalım.

Barbie nasıl doğdu?


Ruth Handler eskiden sadece kağıt bebek biçiminde olan yetişkin bebeklerle oynamayı kız çocukların çok sevdiğini fark edince üç boyutlu olarak bu bebekleri neden üretmeyelim diye düşündü.

Kızı Barbara nın adından esinlenerek bebeğe Barbie ismini verdi. Mattel firmasına düşüncesini iletti ve en sonunda aralarında anlaşmaya varıldı. 1959 yılında piyasaya ilk Barbie bebek sürüldü. Bu bebeğin adı Barbie oldu bu ad Handler in kızı Barbaranın adından esinlenerek ortaya çıkmıştır.

Barbie bebek hakkında ilginç gerçekler


Barbie bebek hakkında ilginç gerçekler neler?


İşte popüler moda bebeği Barbie bebek hakkında ilginç gerçekler:

  1. Barbie, 1959'da Amerikalı iş kadını Ruth Handler tarafından yaratıldı.

  2. İlk Barbie bebek, 9 Mart 1959'da New York'ta düzenlenen Amerikan Uluslararası Oyuncak Fuarı'nda tanıtıldı.

  3. "Barbie" adı, kızı Barbara'dan sonra Ruth Handler tarafından seçildi.

  4. Barbie, Amerika Birleşik Devletleri'nde yetişkin özelliklerine sahip ilk seri üretilen oyuncak bebekti.

  5. Barbie'nin tam adı Barbara Millicent Roberts'dır.

  6. Barbie bebek, sayısız versiyonda ve 150'den fazla farklı meslekte üretildi.

  7. Barbie bebek 150'den fazla ülkede satıldı ve 40'tan fazla dile çevrildi.

  8. Barbie çok sayıda başarılı filme, TV şovuna ve ürün bağlantısına sahiptir.

  9. Barbie'nin yıllar boyunca astronot, doktor ve hatta Amerika Birleşik Devletleri Başkanı da dahil olmak üzere birçok farklı kariyeri oldu.

  10. 2016'da Mattel, kapsayıcılığı ve vücut pozitifliğini teşvik etme çabasıyla daha çeşitli vücut tiplerine ve cilt tonlarına sahip yeni bir Barbie bebek serisini tanıttı.


11. Piyasaya çıktığı ilk yıl 350 bin adet satılmıştır.

12. Şu anda 63 yaşındadır. Hala çok güzel, havalı ve masum şarap gibi kadın.

13. Barbara Millicent Roberts  Barbie bebeğin tam adıdır.

14. Boyu ortalama 30 cm dir.

15. Mattel firmasında 50 modacı 12 kuaför Barbie bebeklerimizi süslemek için çalışıyor.

16. Güzel kızımızı giydiren markalar arasında Givenchy, Armani, Calvin Klein ve Versace yi saymak mümkün.

17. Barbie 100 den fazla mesleğe sahip. İlk mesleği mankenlikti. Ayrıca Fransız, İtalyan, Eskimo gibi pek çok milliyete büründü.

18. Barbie gerçek bir insan olsaydı ölçüleri 95-45-86, kilosu 45 boyu ise 2 metre 19 santim civarında olmalıydı ve 34 numara ayakkabı giyeceği için yürüme problemi olacaktı.

Barbie Bebeklerin Satışı Nerede Yasak?

Barbie bebek hakkında ilginç gerçekler deyince merak edilen konulardan birisi de bu konudur. Barbie bebeklerin hiçbir ülkede satılması yasak değil. Bununla birlikte, kültürel veya sosyal nedenlerle Barbie bebek satışının belirli yerlerde kısıtlandığı veya sınırlandırıldığı bazı durumlar olmuştur.

Örneğin, 2003 yılında Suudi Arabistan'da Barbie bebeklerinin satışı, oyuncak bebeklerin Batı değerlerini desteklediğini ve genç kızlar üzerinde yozlaştırıcı bir etkiye sahip olduğunu iddia eden ülkenin dini yetkilileri tarafından yasaklandı. Yasak daha sonra 2013'te kaldırıldı ve Barbie bebekleri artık Suudi Arabistan'da satışa sunuluyor.

2002 yılında, bebeklerin Batı kültürü ve değerlerini tanıttığı algısı nedeniyle İran'da Barbie bebeklerinin satışı da geçici olarak yasaklandı. Yasak daha sonra kaldırıldı ve Barbie bebekleri İran'da satışa sunuldu.

2002 yılında, Suriye'nin Rakka kentinde Barbie bebeklerinin satışı, bebeklerin Batı değerlerini desteklediğini ve genç kızlar üzerinde yozlaştırıcı bir etkiye sahip olduğunu iddia ederek şehrin dini yetkilileri tarafından geçici olarak yasaklandı. Daha sonra yasak kaldırıldı ve Barbie bebekleri artık Rakka'da satışa sunuluyor.

Barbie bebeklerinin satışına yönelik bu yasaklama veya kısıtlama örneklerinin belirli bölgelere özgü olduğunu ve küresel ölçekte uygulanmadığını not etmek önemlidir. Barbie bebekleri dünyanın birçok ülkesinde yaygın olarak satılmaktadır.


-Şu anda dünyanın 150 ülkesinde satışına devam edilmektedir. Her 3 saniyede bir bebek satılıyor.

-Bebekler ilk olarak Japonyada daha sonra Tayvan, Endonezya ve Çinde üretildi fakat hiç Amerika da üretilmedi.

-Zamanla Barbie bebeğimizin  Christie, Teresa gibi arkadaşları, Ken adlı erkek arkadaşı, Chelsea, Skipper gibi kardeşleri yaşamına dahil edilerek hayatı düzene sokuldu. Muhteşem bir evde yaşayan, sevdiği yakın arkadaşları olan, onu seven erkek arkadaşıyla prensesler gibi bir yaşama sahip bir karaktere büründü.

-1974 yılında Times meydanının ismi bir hafta boyunca Barbie bulvarı olarak değiştirildi.

Barbie bebek


Barbie Bebeğe Benzemek İçin Ameliyat Olan İnsanlar


-Barbie bebeğe benzemek için estetik operasyonlara servet harcayan insanlar var mesela sadece makyajla benzediğini iddia eden Ukraynalı Valeria Lukyanova, Nicole Sanders, Nannette Hammond en ünlüler arasında.

-Barbie yi erkek arkadaş olarak  Ken ile gördük ama çift 2004 yılında ayrılmaya karar verdi. Daha sonra Avustralyalı sörfçü Blaine ile iki yıl süren bir ilişkileri oldu ve 2011 de Barbie Ken ile tekrar barıştı.

-Barbie nin rakibi olması için üretilen bebek İngiliz üretimi Sindy bebektir. Ne yazık ki Barbie kadar başarılı olamamıştır. En çok Türkiye ve Yunanistan da satılmaktadır.

-Mattel firması hiç bir zaman Barbie bebeğin anne ve babasını üretmemiştir. O zaman özgür bir kız olduğunu söyleyebiliriz.

-1997 de ilk engelli Barbie tekerlekli sandalyesiyle Becky üretildi.

-Barbie güzel, çekici, masum fakat bir çok eleştiride alıyor. Mesela küçük çocukları tüketici bir nesil olmaya itmesi, gelecekte kendi bedenini sevmeyen estetik kaygılara sahip çocuklar ortaya çıkacağı, çocukların hayal dünyasının gelişmesini engelleyeceği gibi bir çok eleştirilere hedef olmakta bebeğimiz.

Evet Barbi mükemmel küçük bir prenses ve gelecekte de hayatımızda yer alacağı kesin. Barbie bebek hakkında ilginç gerçekler bu şekildedir. Peki siz Barbie hakkında neler düşünüyorsunuz? Barbie bebeğin gerçek hikayesini biliyor muydunuz? Çocukların Barbie bebeklerle oynamasını doğru buluyor musunuz? Barbie oyunları, barbie giydirme oyunları, barbie makyaj oyunları gibi oyunlar oynuyor mu kızlarınız? Bu yazımız da ilginizi çekebilir: En iyi Korku Filmleri

120 Yorumlar

  1. Çok hosuma gıttı ya benım ya cok sagol muhtesem bılgıler:)) şimdı olsun oturup oynarım cocuklarla :pP

    YanıtlaSil
  2. Gerçek hikayesini bilmiyordum. Barbieler sanırım eskimeyen oyuncak türlerinden. Yıllardır popüler.Bizim ufaklık henüz tanışmadı kendileriyle. Olumsuz özelliklerini okuyunca tanıştırmasam mı diye düşünmedim değil.:) Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Ah kaş ki qızım olsaydı da barbie mövzusunda mən də qayğılarımı düşüncələrimi yazsaydım. Əslində mənim də xoşuma gəlir bu gəlinciklər. Amma doğrusu çox da məsum deyil sanki. Əsas olan uşaqların sevməsi. Onlar sevdikdən sonra bizim edə biləcəyimiz heç nə qalmır :)

    YanıtlaSil
  4. Bebekleri Barbie olsun Sindy olsun seviyoruz. O uzun saçları havalı duruşuyla modernizmi yansıtıyor. Yalnız bildiğin bir hayat biçilmiş. Ona çok şaşırdım.
    Belki bebeğe biçilen hayat anlatılır sa çocuk kendi imgelemesi zayıf kalabilir.

    YanıtlaSil
  5. Her kız çocuğunun hayallerinden. Tabi bir tane yetmez ayrıca evi vs de olmalı 😊

    YanıtlaSil
  6. Daha oncede okumustum ne diuebilirim ki barbie yi yapmislar bide uzerine senaryo yazmislar 😄 itiraf etmek gerekirse hic ama hiç sevmiyorum. Kuçükken sayisiz barbie bebegim oldugu halde bir gun olsun onlari sevdigimi dusunmedim. Makyaj malzemeleri, yatak odasi takimi,spor aletleri, bebek arabasi, bebegi bilmem nesi hep seri seri halindeydi birde. Babam gordukce alir alir gelirdi. Hic biriyle oynamayip odamda sus olarak tuttum hep. Antalya'ya yerlesince de sicaktan vucutlari yapis yapis olup saclari dokulmeye baslayinca hepsini atmak zorunda kaldim. Resmen curumuslerdi 😂 simdi kizima isterse illaki alabilirim ama suan monsterhigt cok daha havali bence 💕

    YanıtlaSil
  7. Allah'tan benim kızım hiç ilgilenmiyor bu bebekle :)
    Bir de Barbie'nin erkek arkadaş mevzusuna çok güldüm, bilmiyordum :))

    YanıtlaSil
  8. ben çok severim şahsen kendisini :-)))

    YanıtlaSil
  9. çocukluğumda hayallerimde olan ama bir tane bile sahiplenemediğim oyuncak :)

    YanıtlaSil
  10. Çocukluğumda ben seçil severdim . Benim bir tane kardeşimin bir tane vardı. Oynamaya kıyamazdık. Şimdi ki çocukların barbie Bebekleri saymakla bitmez. Az olunca daha kıymetli olduğu görüşündeyim . Teşekkürler bu güzel bilgiler için 😘

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimki hala duruyor kizim yazin annemde oynuyor 32 yasinda bu bebek diyor hala yepyeni:))

      Sil
  11. ben çocukluğumda hiç sevmezdim :)

    YanıtlaSil
  12. Kuzenim barbie nin sevgilisi Ken i kırmıştı çok ağlamıstım çocukluğun vazgeçilmezlerinden :))

    YanıtlaSil
  13. Vallahi bu kadar detaylı bilmiyordum,tebrik ederim :)

    YanıtlaSil
  14. Ne kadar güzel bir yazı olmuş öncelikle onun için teşekkürler. Gerçekten barbie hayatımızın heryerinde. Çantalarda, oyuncakları var zaten, kıyafetlerde. Bende bayılırım barbieye. Küçükken çok severek oynardım ☺️😍😘

    YanıtlaSil
  15. Yıllarımızı verdiğimiz Barbie tanımak güzel oldu :) En çok sevdiğim şeylerden birisi ona kıyafetler dikmekti hahah

    YanıtlaSil
  16. İyi ki gerçek insan olmamış.O kadar uzun boya 45 kilo olur mu hiç :))Eğlenceliydi :))

    YanıtlaSil
  17. Çocukluğumun arzu nesnesi olan bu bebekleri kızlarım sayesinde hala almaya devam ediyorum.Hikayesini de bu yazı sayesinde öğrendiğim için mutlu oldum. Ellerine sağlık!

    YanıtlaSil
  18. çok güzel bir yazı olmuş cnm:)

    YanıtlaSil
  19. Yaşım 25 olabilir ama içimde hâlâ o kadar büyük Barbie aşkı var ki :D Satın alasım geliyor, gidip inceleyip seviyorum ah kızım olsa da ona alsam beraber oynasak diyorum :D Ne güzel bilgiler öğrendim sayende ��

    YanıtlaSil
  20. 100'den fazla meslek..woww

    YanıtlaSil
  21. Kesin filmide vardır hayat hikayesinin araştırmak gerek.

    YanıtlaSil
  22. Bende küçüklüğümde oynardım ve pskolojik gelisimim açısından hiç iyi olmadığını söyleyebilirim.

    YanıtlaSil
  23. Kızlarım olduğu için evin bilumum köşelerinden barbieler çıkabiliyor bizde

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 38 tane var kiriklarida attiktan sonra kizimin:))

      Sil
  24. Barbie bebeğe benzemek için ameliyat olan bir kaç kadını internette görmüştüm. Korkunç!:( Kalemine sağlık... Sevgiler...

    YanıtlaSil
  25. cok guzl bilgiler aciklamissin. Barbielere hepimiz hayrandik hala da oyleyiz :)Ben ozellikle yeniyil zamaninda cikan koleksiyonlarini cok severim ve kolesksiyonum var :)

    YanıtlaSil
  26. Ne kadar güzel ve acık bıryazı olmus bu kadar detaylı öğrenmek cok hosuma gıttı :) benımde bır tane barbıe bebegım var cocuklugumdan beri saklarım ama bu bılgılerı duyunca daha bı farklı geldı gözüme 🤗🤗

    YanıtlaSil
  27. Ayy ne farklı harika bir konu olmuş öyle :) emeğine sağlık :) kocaman sevgiler...

    YanıtlaSil
  28. Küçükken heves edip aldırmıştım kelebeğim ama yüzüne baktın mı desen çok baktığım söylenemez :D Daha çok tüp arabalarıyla oynamayı severdim hehee :D Harika bir yazı olmuş yine kelebeğim, emeğine sağlık <3 :)

    YanıtlaSil
  29. barbie bebeklere bayılırım ben yaaa :)

    YanıtlaSil
  30. Boyu ve ayakkabı numarasını okurken çok güldüm :) Emeğine sağlık zevkle okudum.

    YanıtlaSil
  31. Merakla okudum yazınızı, torunlarım sorarsa rahatlıkla anlatıveririm artık. :)

    YanıtlaSil
  32. Hiçbir zaman Amerika'da ve ailesinin üretilmemiş olması enteresan :)

    YanıtlaSil
  33. Ben cindy bebekleri barbie lerden daha çok severdim. Simdiki bu tarz bebekler daha da itici geliyor. Bizimkiler.daha.güzeldi sanki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi çünkü az vardı çok değerliydiler:))

      Sil
  34. benim favorim nedense cindy di çoçukkken :)

    YanıtlaSil
  35. Ne kadar güzel bir yazi olmus :) kücükken bir cok kizin hayali barbie bebeğe benzemektir heralde :)

    YanıtlaSil
  36. barbielere bayılırım, güzel bir bilgilendirme olmuş. Aşk hayatı da az çalkantılı değil bu kızın :):) sevgiler

    YanıtlaSil
  37. önce bir yazıdaki bütün yorumlara yanıt ver bitir sonra tek tek git yukardan aşağıya öyle daha kolaay :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle yapıyom zaten ya:)))foyamı ortaya çıkardın:))

      Sil
  38. Bu dev markanın arkasında yine güçlü bir kadın var ona sevindim.Ben sindy ve barbie bebeğimi hala saklarım.Onlar benim için hazine o zaman da pahalıydı şimdide :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim zamanımızda bulunmuyordu da şimdi her yerde var

      Sil
  39. 3 saniyede bir hala satılması da ilginç.Baya ilginçmiş.Sindy bebekler de bir ara baya meşhurdu :) Gülümseyerek okudum :) Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  40. Barbinin hikayesini ben de bilmiyordum,gerçekten çok ilginç bilgiler..emeğinize sağlik..🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindim:))

      Sil
    2. aa aradan bayayı zaman geçmiş, şimdi yeniden okudum barbie bebek ne ilginçmiş..şarap gibi kadın 😀 barbie şimdi 60 yaşında olmalı,zaman çok hızlı geçiyo..

      Sil
  41. Barbie hakkındaki bilgiler gerçekten ilginçmiş. Yalnız Barbie gerçek bir insan olsaymış gerçekten de sıkıntılı bir vücudu olacakmış 2 metre boy otuz dört numara ayakkabı gerçekten yürümesi imkansız olacakmış. Çok renkli bir paylaşım olmuş bu. Çok beğendim. Teşekkürler verdiğiniz bilgiler için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet iyi ki barbie bebek gerçek bir insan değil:))

      Sil
  42. Ben hala çok seviyorum barbie bebekleri 💞kızımın bebekleri ile arada oynarız birlikte

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben sıkılıyorum kızım çok istiyor oynamamı ama.

      Sil
  43. Ben de kagit bebek cok oynardim ama barbileri sevmiyorum. Kizim bayiliyor tabii😃

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kağıt bebeğim benimde vardı ne çok oynardık:))

      Sil
  44. barbie bayılırıım. eski yazıyı mı koydun kuuu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Napıyım canım yeni yazı yazmaya fırsat bulamıyorum 3 saat gerekiyor düzgün bir yazı ortaya çıkarmak için blog yazmak çok zor:((

      Sil
  45. Bu yazının benzerlerine denk gelmiştim ama bu kadar açıklayıcı değildi teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Barbie bebekler hakkında en açıklayıcı yazı diyorsunuz.

      Sil
  46. bu arada "önceki yazı ve sonraki yazı" problemi düzelmedi mi daha,sürekli ana sayfaya gitmek zorunda kalıyom.. bi de sağ tık olayı vadı,ana sayfadayken sayfa linklerini sağ tıklayarak ayrı bir pencerede açmak istiyom ama "sağ tık yapmak yassak"🙄 uyarısı alıyom..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ tık koydu tekrar tasarımcım harika yazılar yazınca bir önlem almak gerekti çalınmasın diye:))))dediğiniz durumuda söyledim aşağıda bir iki diye sayılar varmış ordan önceki sayfalara gidilebiliyormuş şablon böyle tasarlanmış ondan değiştirilemiyormuş:))

      Sil
  47. Barbie bebek bu kadar uzun zamandır varmıymış.. Bilmiyordum. Ben küçükken görmemiştim.:) Çocuklarım küçükken tanıştık biz barbie'yle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz küçükken ülkede çok az vardı ve çok pahalıydı alamazdık ki

      Sil
  48. İyi ki bu yazıyı paylaşmışsın tekrar. Çok güzeldi, yazıdan notlar aldım. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet zaman olmayınca eski yazılarımı güncelliyorum en azından bir iki değişiklik yetiyor hep zamansızlıktan bunlar:))

      Sil
  49. bu kadar ayrıntıyı okuduktan sonra alasım geldi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende çok barbie bebek var kızımdan dolayı:))

      Sil
  50. Gerçek bir insan olsa ölçülerinin çok saçma olacağını filan biliyordum da isminin nereden geldiğini vs. bilmiyordum. Çok teşekkürler. Bana sorarsan barbie de diğer pek çok oyuncak gibi digital dünyada yaşamına devam edecek. Yani çocuklar artık tabletlerde bilgisayarlarda oyun oynuyorlar. Öyle bizim zamanımızdaki gibi evcilikler, vs. her geçen gün biraz daha azalıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evcilik gene çok seviyor benim kızım neyseki cep telefonuna falan çok düşkün değil

      Sil
  51. Yapı olarak hiç sevemedim Barbie bebekleri . Bana oyuncak gibi gelmiyordu ama artik butun çocuklar için revaçta

    YanıtlaSil
  52. Evet gerçekten de çok güzeller ama bu setlerin subliminal mesajlar verdiği yönünde ciddi kaygılar var. Küçük kız çocuklarının yetişkin birer birey olduklarında onlar kadar zayıf olabilmek için anoreksia, bulimia gibi hastalıklara düçar olabilecekleri, ya da onlar kadar güzel olmak için gözlerini kırpmadan bıçak altına yatabilecekleri yönünde. Ayrıca mutfak, ütü, çamaşır, bulaşık makinalarına varıncaya kadar maketleştirilen oyuncaklarla bütün bu ev içi hizmetler sadece kadınların sorumluluğundaymış gibi. Pekiştirilen görevler ve sahip olunması gereken kusursuz, fiziksel özellikler......

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısın bu tür bebeklerin zararlı olduğunu düşünenlerde var.

      Sil
  53. Yaşlanmış 58 yaşında ilk çıktığında Barbie satış rekoru kırmış 350 bin uçuk rakam o dönemde

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Barbie ilk doğduğu günden beri popüler bir kız:))

      Sil
  54. Yalnızlık başa bela dostlar;
    Gidelim, gelelim,
    Hal hatır soralım arkadaşlar;
    Gönlümüzü şad edelim.(İletişim güzeldir)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet iletişim harika da vakit olmayınca napalım:((

      Sil
  55. Daha önce barbi bebeklere benzemek isteyip, defalarca ameliyat olmuş insanlar ile ilgili haberler okumuştum. Barbie bebek üreticileri çok güzel bir pazarlama stratejesi yapmış olmalılar ki bu kadar çok satılıyor. Gerçekten tuhaf bilgiler. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil