Ölmeden önce son sözler

Selamlar bugün hava berbat o kadar karanlık ki insanın içinden hiç bir şey yapmak gelmiyor o yüzden mi bilmiyorum uzun zamandır gizli gizli araştırdığım merak duyduğum bir konu aklıma geldi. Size bu konuyla ilgili bir şeyler yazmak istedim. Ölmeden önce son sözler neler?

Ölmeden Önce Son Sözler


Bir kaç yıl önce eşimin yaşlı bir akrabasının çok kötü durumda olduğunu duyunca ziyarete gittim. Kadıncağız baygın şekilde yatakta yatıyordu ve odada bir sürü insan son kez görmeye gelmişti yaşlı bayanı. Odaya girdim çocuklarına geçmiş olsun dedim ve bayanın durumunu sordum, gidip biran yüzüne baktım ve koltuğa oturdum. O an yaşlı bayan birden gözlerini açtı; yatakta doğruldu oturur vaziyete geldi bana baktı gülümsedi ve " Hoş geldin kızım ne iyi yaptın da geldin." dedi ve aniden tekrar yatağa düşüp can verdi.

Bu kadıncağız yaşarken arada ziyarete giderdik, çok fazla değil ve her seferinde neden daha sık gelmiyorsunuz derdi. Gider yarım saat oturur, kalkardık çok severdi birileri onu görmeye gelsin yanında otursun. Asla yalnız değildi altı çocuğu vardı ama severdi misafiri. Son sözlerini eşime söyledim ve keşke daha sık gitseydik kadıncağızı görmeye dedik beraberce.

O günden sonra bende farklı bir merak gelişti. Son nefeslerinde insanlar acaba neler söylüyordu? Bu konuda araştırmalar yapmaya başladım. Ve sık sık kendimi düşünür oldum acaba ben son nefesimde neler derdim? Ölmeden önce son sözler neler olurdu?

Sanırım dünyadaki en sevdiğim insan olan kızıma bir şeyler söylerdim. Belki yıllar sonra kızım bu satırları okuyor olacak ve ben olmayacağım sanırım şunları demek isterdim.

"Tatlım benim dünyada en sevdiğim sensin bunu unutma hayata karşı güçlü ol, insanların seni üzecek bir şeyler yapmalarına imkan verme. Toplum kurallarını ve diğer hiç bir şeyi önemseme nasıl mutlu olacaksan, ne istiyorsan onu yap, düşecek olursan kalk, tekrar başla fakat sadece yüreğinin götürdüğü yere git."


Ünlülerin Son Sözleri


Bunlar benim son sözlerim peki beni etkileyen başka insanların son sözleri neler olmuş, hadi gelin beraberce bir göz atalım.

-Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu ulu önder Atatürk 57 yaşında karaciğer rahatsızlığından vefat etti ve son sözlerinde meleklerin selamını almış ve " Ve Aleykümesselam" demiştir.

-Adnan Menderes 62 yaşındayken idam edilmiştir. Son sözleri" Hiç küskün değilim, hiç bir kırgınlığım yok."

-Alparslan Türkeş :"Evladım şu camı açar mısın biraz çok sıcak oldu."

-Kanuni Sultan Süleyman:" Ben ölünce bir elimi tabutun dışına atın. İnsanlar görsünler ki padişah olan Süleyman bu dünyadan eli boş gitmiştir."

-Necip Fazıl Kısakürek :"Demek böyle ölünürmüş."

-Necmettin Erbakan :"Hakka yürüyoruz hoca."

-Victor Hugo: " Siyah bir ışık görüyorum."

-Peyami Safa: "İşte bu fena."

-Julius Caesar: "Sende mi Brütüs."

-Salvador Dali: "Saatim nerede?"

-George Byron: "Her şey bitti artık çok geç."

-Albert Einstein: "Ben görevimi burada bitiriyorum."

-Namık Kemal: "Biraz dinleneyim."

-Elvis Presley: "Tamam yapamayacağım."

-George Bernard Shaw: "Bu da benim için yeni bir deneyim olacak."

-Kemal Sunal: "Uçağa binmesek olmaz mı?"

-Oscar Wilde: "Ya duvar kağıdı gidiyor ya ben."

-Beethoven: "Komedi bitti."

-Deniz Gezmiş: "Yaşasın tam bağımsız Türkiye. Yaşasın Marksizm-Leninizm'in yüce ideolojisi. Kahrolsun emperyalizm. Yaşasın işçiler, köylüler."

-Emily Dickinson. "İçeri girmeliyim, sis yükseliyor."

-Goethe: "Biraz daha ışık."

-Jane Austen: "Ölmek dışında hiç bir şey istemiyorum."

-Karl Marx: "Hadi oradan. Son sözler yeterince doğru söz söylememiş aptallar içindir."

-Leonardo Da Vinci: "Çalışmalarım olması gereken kaliteye erişmediği için Tanrıyı ve insanlığı gücendirdim."

-Levent Kırca: "Dik durun. Adil olun. Sabırlı olun. Daha iyi bir dünyada görüşmek ümidiyle. Atatürk'le kalın, Cumhuriyetle kalın, hoşçakalın.

-Prenses Diana: "Tanrım. Ne oldu?"

-Saddam Hüseyin: "Erkek olun, erkek."

-Suna Pekuysal: "Amann hayat boş be."

-Whitney Houston: "İsayı görmeye gidiyorum. İsayı görmek istiyorum."

-Müslüm Gürses: "Hayat bana zordu ama güzeldi."

Sözlerin Ne Anlama Geldiği Önemli


Ölmeden önce son sözler, insan hayatının en önemli anlarından biridir. Bu anlar, bir kişinin hayatta kalan sevdiklerine bırakacağı son mesajları içerir. Ölüm, kaçınılmaz bir gerçektir ve her insanın yaşam döngüsünün bir parçasıdır. Ancak ölmeden önce son sözler, hayatta kalacak olanların bu kişiyi ve onun hatıralarını sonsuza kadar hatırlayacakları anlardır.

Ölmeden önce son sözler, kişisel deneyimlerimiz, inançlarımız ve düşüncelerimiz hakkında bilgi verir. Bu sözler, ölen kişinin değerleri, dünya görüşü ve yaşam felsefesi hakkında da ipuçları verebilir. Bu nedenle, ölmeden önce son sözler, hayatta kalanlar için büyük bir önem taşır.

Ölmeden önce son sözler, yalnızca aile üyelerine veya yakın arkadaşlara hitap etmemelidir. Bunun yerine, ölmeden önce son sözler, tüm insanlığa mesaj verebilecek bir ifade şekline dönüştürülebilir. Örneğin, tarihte birçok ünlü figür, ölmeden önce son sözlerinde insanlığın geleceği hakkında felsefi düşünceler paylaştılar.

Ölmeden önce son sözlerde, pişmanlıklar da dile getirilebilir. Yaşamımız boyunca yaptığımız hataların farkına vardığımızda, ölmeden önce son sözlerde bu hataları telafi etmek için bir fırsat sunar. Bu sözler, hayatta kalanlar için önemli bir mesaj da taşıyabilir ve onları bizim yerimize bu hataları yapmaktan alıkoyabilir.

Evlilikte yalan söylemek makalemizi de okuyunuz.

Ölmeden önce son sözler ayrıca sevgi, saygı ve şükran dolu mesajlar da içerebilir. Bu sözler, hayatta kalacak olan insanların gözyaşlarına neden olabilir ve ölen kişinin hatıralarının yaşamasını sağlayabilir. Sevdiklerimize ne kadar değer verdiğimizi gösteren bu mesajlar, onların hayatındaki en değerli anılardan biri haline gelebilir.

Son olarak, ölmeden önce son sözler ölümün kaçınılmaz bir gerçek olduğunu kabul etmemize de yardımcı olabilir. Ölüme karşı direnmek, sadece daha fazla acı ve stres yaratır. Ancak ölümün bir gerçek olduğunu kabul edersek, hayatın her anını daha iyi değerlendirebiliriz.

Sonuç olarak, ölmeden önce son sözler, insan hayatının en önemli anlarından biridir. Bu sözler, kişisel deneyimlerimizi, inançlarımızı ve düşüncelerimizi yansıtır. Ölmeden önce son sözler, hayatta kalacak olan insanlar için büyük bir önem taşır ve ölen kişinin hatıralarının yaşamasını sağlar.


Benim hatırlayabildiğim Ölmeden önceki son sözler bunlar oldu. Sizin eklemek istediğiniz yakınlarınızın son sözleri var mı? Peki siz son olarak ne demek isterdiniz? Sevgiyle kalın...

Resim Google görsellerden alınmıştır.





57 Yorumlar

  1. Eline sağlık canım. Çok etkili ve güzel sürükleyici bir yazı olmuş. Herkes aslında yaşarken bu dünyayı unutmamalı, diğer tarafı. Bu yazı unutanlar ve vefasız insanlat için silkeleyici olacaktır. Ölmeden önce söylenen o sözleri okumuştum :)

    YanıtlaSil
  2. Dünya tatlısı bir teyzemiz vardı onun ölümüne şahit olduk son sözleri de şehadet getirmek olmuştu bana göre en muhteşem son söz.
    Rabbim herkese nasip etsin o son anlar çok kritik ve önemli.

    YanıtlaSil
  3. Son sözler beni çok etkiledi. Ben ne söylerdim bilmiyorum ama hep heyecanlı bir insan olduğumdan o zaman da çok heyecanlanırdım diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece siz değil herkes çok heyecanlanır ve kimse istediği şeyi söyleyemezdi bence:))

      Sil
  4. Güzel bir yazı olmuş ellerine sağlık :) bunu hiç düşünmedim ben düşününce bile kötü hissediyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaş ilerledikçe düşünülüyor böyle garip şeyler:))

      Sil
  5. "Ruhum sonunda özgür" Bende metafizik meraklısı olduğum için ruhumun bu bedenden çıkıp gitmek istediği yeri yani geldiği yere olduğunu düşünüyorum yani ondan geldik tekrar ona döneceğiz.

    YanıtlaSil
  6. İlginç imiş son sözler..
    Kızına söylediklerin.süper..
    Sağlıklı uzun bir ömrünüz olsun: )

    YanıtlaSil
  7. İlginç gelenler de var, şaka gibi olanlar da. Çok farklı şeyler düşündüm okuyunca.
    Ben hiç bir şey söylemem herhalde. :)

    YanıtlaSil
  8. Atatürk,Deniz Gezmiş'in son sözlerini biliyordum ama çokta düşündüğüm bir konu değildi,
    sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet öyle herkesin aklına gelecek bir şey değil:))

      Sil
  9. Gerçekten çok fena bir yazı olmuş tüylerim diken diken oldu.

    YanıtlaSil
  10. Çok güzel bir yazı, kaleminize sağlık :)

    YanıtlaSil
  11. Kalemine sağlık. Enteresan ve düşündürücü bir yazı olmuş... Sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. O kadar güzel bir çalışma yapmışsın ki,eğer bunların hepsini tek tekkkk araştırıp yazdıysan gerçekten tebrik ederim seni...

    YanıtlaSil
  13. Bi ürpermedim değil :D
    Ama okurken dedim vay bee adamlar neler demiş :)
    Teşekkürler ~~~

    YanıtlaSil
  14. Blogunuz yazılarınız ozellıkle de sayfada uçuşan kelebek çok güzel 😊🦋🦋keyifli okumalar diliyorum herkese şimdiden

    YanıtlaSil
  15. son yazımı hemen okusanaaa :)

    YanıtlaSil
  16. Ne derdim hiç bilmiyorum..Çok da düşünmüş değilim

    YanıtlaSil
  17. son sözüm ne mi olurdu valla hiç düşünmek istemiyorum :)):)
    GÜZEL BİR YAZI OLMUŞ, SEVGİLER

    YanıtlaSil
  18. Güzel bir liste olmuş, Kanuni Sultan Süleyman'ınkini çok etkileyici buldum. Emily Dickinson ve Einstein'ınkileri de. Paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En guzeli Sultan Süleyman in sözleri bencede:))

      Sil
  19. Hiç düşünmemiştim belki de düşünmek istemedim. Ama kızına olan son sözlerin beni oldukça duygulandırdı. Allah sizi biribirinden bağışlasın. Çok öperim güzel kızını ve seni. Sevgiler 💕

    YanıtlaSil
  20. Bende sanırım bir şeyler söyleyemezdim.Paylaşım için teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Acaba o kadar heyecanli oluruzki bir sey diyemeyizmi iste o bilmece:))

      Sil
  21. güzelmiş iyi bilgi oldu :)

    YanıtlaSil
  22. ölüm hepimizin kaçınılmaz sonu. önemli olan güzel ölebilmek diye düşünüyorum. ürkütücü de tabi ama hiç ölmeyecek gibi de yaşamamak lazım. Kızınıza söyleyecekleriniz çok hoşuma gitti. Allah herkese hayırlı ölüm versin ne diyim :)

    YanıtlaSil
  23. Ellerine sağlık canım. Tüylerim diken diken oldu okurken. Özellikle Atatürk ve Deniz Gezmiş'i okurken çok garip hissettim.

    www.makyajvemoda.com

    YanıtlaSil
  24. Çok etkilendim. O anı yaşamaktan bile korkacağım için sanırım korkuyla ilgili bişiyler olurdu...

    YanıtlaSil
  25. Kelebeğimm şahane bir derleme olmuş; Atatürk, Levent kırca'nın neler söylediğini biliyordum fakat diğer düşünürlerin, siyasetçilerin söyledikleri de çok etkiledi. Ben olsam neler söylerdim diye de düşünmedim değil, çok öpüyorum kelebeğimm <3 :))

    YanıtlaSil
  26. Etkileyici bir yazı olmuş.Teşekkürler hesabımda paylaşıyorum.

    YanıtlaSil