akraba evliliği

Neden Akraba Evliliği Yapmamalıyız?

Yıllardır televizyonlarda doktorlar neden akraba evliliği yapmamalıyız sorusunun cevabını açıklayıp akraba evliliğinin sakıncalarından bahsediyorlar.
Buna karşın ülkemizde hala aile serveti dışarı gitmesin diye özellikle Doğu illerinde ailelerin aile içindeki gençleri birbirleriyle evlendirme alışkanlığı devam etmekte.

Akraba evliliğinin sakıncaları nelerdir?

En son amca oğluyla evlendirilen bir tanıdığımın çocuğunun özürlü olduğunu gördüğümde içimden bir defa daha niye yaptınız böyle bir şey demek geldi.İşin ilginci çocuğun rahatsızlığını asla akraba evliliğine bağlamadıklarıydı;başkasıyla evlense de olabilirmiş.Kaderde bu varmış.

Fazla konuşmaya,anlatmaya içim dayanmadı çünkü cahil insanları bir şeye inandırmak çok zor.Herkesten akıllı olduğunu zannediyorlar,her şeyi onlar bilir hatta bu okumuşlarda ne sanıyor kendilerini havalarındalar.Onlara göre onlardan tek farkımız bir kaç yıl fazla okumamız işte o arada da bir iki kitap okumuşuz o kadar.Neden akraba evliliği yapmamalıyız acaba neden?

Akraba evliliği neden tehlikelidir?

Neyse onlar devam etsin bildikleri yolda aile servetleri aman başkasına yar olmasın.Ama olur ya akraba evliliği neden tehlikelidir diye merak edip okumak isteyen olursa dilimin döndüğünce yazmak istedim.Bu arada ben de doktor ya da uzman değilim belirtmem gerek.

Uzak akraba evliliği

Öncelikle akraba evliliği(endogami) aynı soydan gelen insanların birbiriyle evlenmesine denilir.Toplumumuzda anne tarafından gelen akrabaların mesela teyze kızı gibi daha uzak bir akrabalık bağı barındırdığı düşünülür bu tamamen yanlıştır.Anne ve baba soyu her ikisi de aynı derece de önem taşır akraba evliliklerinde.Uzak akraba evliliği diye bir şey yok.

Akraba evliliği hastalıkları

Türkiye de evliliklerin yüzde 20'si akraba evliliği biçiminde gerçekleşiyor. Her insanda anneden ve babadan geçen genler mevcuttur.Bir çok insan hatalı,çekinik gen taşır.Mesela X ailesinin çekinik geni gece körlüğü olsun aile elemanlarından bazıları bu hastalığın taşıyıcısıdır.

X ailesinin kızı akraba evliliği yapmazsa bu çekinik genin ortaya çıkma olasılığı düşecektir çünkü evlendiği kişide farklı çekinik genler olacaktır.Fakat X ailesinin kızı kendi ailesinden bir gençle evlenirse muhtemelen evlendiği gençte aileden gelen aynı hastalıklara ait çekinik genlere sahip olacak ve bu rahatsızlığın doğurdukları çocukta ortaya çıkma oranı çok yüksek olacaktır.

Bu nedenle akraba evliliği yapmayı planlayan insanların mutlaka evlenmeden önce genetik hastalıkları için bir doktora danışmaları gerekiyor.Akraba evliliği sonucu en çok görülen akraba evliliği hastalıkları Akdeniz Anemisi,Parkinson,zeka geriliği,Alzeimer,ölü doğumlardır.Bazen bebek doğduğunda hiç bir hastalık emaresi bulunmasa bile 3-4 yaşına gelince bazı rahatsızlıklar ortaya çıkabilmektedir.

Tabii ki hiç bir anne baba evladının sağlıksız olarak doğmasını istemez fakat toplumumuzda aile baskısı,bilgisizlik,aile içinde ortak bir işle hayatını kazanmak gibi durumlar yüzünden bazen gençler istedikleri gibi davranama maktadır.

Sonuç olarak akraba evliliğinde mutlaka rahatsız bir bebek doğacaktır denilemez fakat risk son derece yüksek.İşte bu yüzden en önemli varlıklarımız çocuklarımızı elimizden geldiğince korumak için akraba evliliğinden kaçınmak gerekli.

Ayrıca kardeşimizden ayırmadan beraberce büyüdüğümüz,oynadığımız,aynı sofrada oturduğumuz,ailenin başına bir kötü olay geldiğinde aynı oranda üzülen insanlarla evlilik fikri bana oldukça ters geliyor.En güzeli her zaman arayalım,buluşalım,sorun olduğunda toplanalım ve o kardeş ilişkisi hep var olsun.

Neden akraba evliliği yapmamalıyız makalemizi beğendiyseniz Seksenli yıllara dair anılar yazımızı da okumak isteyebilirsiniz.

29 Yorumlar

  1. Bravo çok güzel bir konuya değinmişsin.Malesef ülkemizde hiç önemsenmeyen konulardan biri.Bir kere kimse unutmamalı akraba evliliği de ensest ilişkinin başka bir şeklidir.Benim resim kursunda tanıdığım bir abla vardı teyze oğlu ile evlenmiş.Bahanesi de şu zaten çok birbirlerinden uzak büyümüşler sonra da görünce aşık olmuşlar.Yahu aile büyükleri hiç demezmi o senin kardeşin sayılır diye.Kuzen de bir nevi kardeş değilmidir?Bu arada ben de bir dipnot ekleyeyim Hristiyan'lıkta akraba evliliği yasaktır.Hatta benim bağlı olduğum kilise akrabalık bile varsa 6 göbek geçmesini emreder,geçmesse evlendirmez.Tabii istisnalar kaideyi bozmaz illaki Hristiyan'larda da akraba evliliği yapan olmuştur.Emeğine sağlık.Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canim uzun ve guzel yorumun icin tesekkurler yanlis olduguna bir cok kisi katiliyor ah keske hic yapilmasa

      Sil
  2. Çok önemli bir konuya değinmişsiniz, emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  3. akraba evliliklerini bende anlamış değilim. Ve bana göre de olmaması gerekiyor çok doğru bir şey yazmışsın seni tebrik ederim :)

    YanıtlaSil
  4. herşeyin kader olarak kabullenildiği bir ülkede böyle şeylerin artarak olması kaçınılmaz.. bilimsel ve mantık yöntemleri benimsenmiyor çünkü..

    YanıtlaSil
  5. Bizde 7 kuşak olayı vardır. 7. kuşağa kadar kardeşten sayarlar ve gönüllü olarak asla vermezler. Belki bu biraz abartı görünüyordur ama ben de doğrusunun bu olduğuna inanıyorum. Kardeş gibi büyümeseler de etik değer olarak onlar kardeş konumundalar. İnsanlara bunları anlatmak gerçekten çok zor

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel bir konuya değinmişsiniz birde anlasalar. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  7. Yorumum belki biraz ağır olabilir ama akraba evliliği bana göre ensestten farklı olmayan birşey ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düşüncelere saygı duymalıyız bir çok kişi böyle düşünüyor.

      Sil
  8. Artık bırakın akraba evliliğini zor durumda kalınmadıkça bile akrabadan kan almıyorlar bazı genetik hastalıklar tetiklenmesin diye. Ama gelin görün ki bu durumu anlayabilseler keşke

    YanıtlaSil
  9. Çok önemli bir konu ve hala devam etmesi çok üzücü.

    YanıtlaSil
  10. Hangi çağda yaşıyorsak hala devam ediyor .Önemli bir yazı kaleminize sağlık .

    YanıtlaSil
  11. Akraba evliliği bilimsel açıdan da sakıncalı bulunmuştur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Akraba evliliğinin sakıncaları kanıtlanmıştır.

      Sil
  12. Ülkemizin cahil kesimlerindeki bu Töre gibi adetler gitmedikçe zorla insanlar evlendirildikçe bunun önüne geçmekte baya zor

    YanıtlaSil
  13. Çok kapsamlı bir yazı olmuş, emeğinize sağlık, bu konuda farkındalık oluşturmak gereklidir bence.

    YanıtlaSil
  14. Akraba evliliklerinin sonuçlarını çok gördüm ve hiç iyi değil umarım uyarılarınız dikkate alınır teşekkürler

    YanıtlaSil