Finlandiya eğitimi


FİNLANDİYA EĞİTİM MODELİ NEDİR?

Selamlar bildiğiniz gibi ülkemizde dünyanın en iyi eğitim sistemi olarak anılan Finlandiya Eğitim modelinin uygulanması arzulanıyor. Bende günlerdir bu eğitim modeli hakkında yazılan yazıları merakla okuyorum bu yüzden bilmeyenler için araştırmalarım sonucunda ulaştığım bilgileri bir yazıda sunmak istedim. Gelin beraberce inceleyelim bu ilginç sistemi. Dünyanın en iyi eğitimi olarak adlandırılan Finlandiya Eğitim modeli nedir?

Finlandiya Eğitim Modeli Artıları Eksileri


Dünyanın bütün ülkeleri eğitime son derece önem veriyor fakat yapılan PISA testlerinde çok az ülke Finlandiya öğrencilerinin başarı seviyelerini yakalayabiliyor. 1970 li yıllardan beri Finlandiya da uygulanan sistem bütün ülkeler tarafından araştırılıyor ve kendilerine uyarlanmaya çalışılıyor. Finlandiya 1970 den beri 20 hükümet ve onlarca Milli Eğitim Bakanı değiştirmesine rağmen aynı düzenini korumayı başarmış yani eğitimi yap boz tahtasına çevirmemiş ve aynı şekilde yoluna devam etmiş belkide başarılı olmalarının en büyük nedeni budur.

Finlandiyada özel okul yok


-Finlandiya da özel okullar yok herkese eşit fırsat ve ücretsiz eğitim anlayışı benimsenmiş. Bu ülkemizde nasıl uygulanabilir bilemiyorum çünkü bizde devamlı olarak benim çocuğum çok iyi yerlerde okusun daha iyi imkanlar sağlayayım gibi bir düşünce yapısı mevcut. Bir kurs ücretsizse biz ücretli ve pahalı olanı tercih ederiz gibi geliyor.

-Finlandiya nüfusu 5 milyon kadar ve öğrenci sayısı bir milyon bile değil bunun sonucunda ücretsiz eğitim prensibini uygulamaları çok zor olmuyor. Ayrıca öğrenciler toplu taşıma araçlarını ücretsiz kullanabiliyorlar ya da bisikletleriyle okula gidebiliyorlar, caddeler oldukça güvenli. Okula gelip çocuklarını alan veliler de var tabii fakat daha çok birinci sınıf öğrencilerinin velileri çünkü onların bisikletle okula gelmeleri yasak. Servislerle gelenler de son derece az. Zaten zamanla çocuk tek başına gidip gelmeye alışıyor. Çünkü çocukların özgür olması en büyük eğitim hedefleri arasında geliyor. Biz ise sırf çocuklarımız rahatça okula gidebilsin diye servislere ne paralar veriyoruz.

Finlandiya da genellikle kadın öğretmenler bulunmakta


-Bir ilginç noktada şu Finlandiya da kadın öğretmen sayısı çok fazla Fin hükümeti erkek öğretmen sayısının da artmasını istiyor. Ayrıca öğretmenlik son derece prestijli bir meslek. Öğretmen olabilmek için master yapmak şartı koşuluyor yani öğretme kalitesi onlar için çok önemli. Öğretmenleri teftiş eden bir mecra yok. Öğretmen müfredatı dilediği gibi uygulayabilir. Öğrencilerin ihtiyacına yönelik ufak değişiklikler yapabilir. Finlandiya eğitim sistemi içinde önemli olan verimli öğrenme.

finlandiya eğitim

-Ülkede özel dersler, etüt merkezleri ve farklı türde eğitim veren okullar yok. Eğitimlerine çok fazla güveniyorlar ve çocuklara ekstra yük yüklemiyorlar ayrıca eğitimden para kazanılması yasak. Bu yüzden kimse bilgisini parayla satmaya cesaret edemiyor.

Öğrenciler 7 yaşında eğitime başlıyor


-Finlandiya eğitim sistemi öğrencileri 7 yaşında okula başlatıyor..

-Günde 4 saat kadar eğitim veriliyor ve beslenme zamanı da bu saatin içinde. Dört saat ama kaliteli eğitim gerçekten güzel. Öğretmenler haftada 2 saat kendilerini geliştirmek için eğitim alıyorlar.

-Öğrencilerin günde en az 1 saat kadar dışarıda oynamaları isteniyor. Hava soğukta olsa montlarını giyerek dışarı çıkmaları teşvik ediliyor. Okullarda park alanları mevcut ve okul çevrelerinde duvarlar bulunmuyor. Başka ülkelerde çocukların sokakta oynama kültürleri olmadığı için çocukların arkadaşlarıyla kaynaşmaları bu sayede teşvik ediliyor. Teneffüs saatleri de 15 er dakika olmasına rağmen bir uzun teneffüs saati de oyun saati oluyor. Ben küçükken hatırlıyorum bizde de bir teneffüs 30 dakikaydı ve o saat voleybol maçları yapar ve çok eğlenirdik.

-Finlandiya eğitim modeli içerisinde ev ödevi gibi bir kavram yok ancak verilirse de son derece az oluyor. Evde anne ve babayla huzur dolu saatler geçirmeleri gerekiyor çocukların. Bir hobileri varsa tabii ki bununla ilgilenmeleri de lazım. Dün gece bir buçuğa kadar kızımın ödevlerini yaptırdığımı düşününce keşke demek içimden geliyor. Ülkemizde o kadar fazla ödev veriliyor ki ödevlerin sonuna yaklaştığımızda kızım gayet iyi kavradığı bir konuyu karıştırmaya başlıyor. Çok ödev değil verimli çalışma gerek.

Finlandiya eğitim sistemi kaç dil öğretiyor

-Ülkede Rusça, Almanca, Fransızca, İngilizce gibi bir çok seçmeli dil eğitimi veriliyor. Herhangi bir Finli öğrenci 4 dili rahatça öğreniyor.

-Finlandiya eğitim sistemi okullarında spor sadece ders olarak değil sağlıklı olmak adına son derece önemli. Müzik ve diğer yetenek dersleri çok önemli bizdeki gibi boş ders olarak algılanmıyor konu.

-Okullarda rekabet yok. İlk yıllarda çocuklara sınav yapılmıyor sonraki yıllarda yapılınca çoğu zaman çocuğun notundan haberi olmuyor. Eğer bir sorun varsa aileyle iletişime geçiliyor. Böylece sen benden daha az not aldın gibi çocuklar arasında gruplaşmalar, aşağılanmalar ortaya çıkmıyor. Okullara sınavla girilmiyor, çocuklara sınav stresi yaşattırılmıyor. Okullarda her kesimden,her seviyeden öğrenci bir arada eğitim görüyor.

-Finlandiya eğitim modeli içinde öğrenme yaşamın içinde normal bir şeymiş gibi sunuluyor. Sınıflarda ayakkabı giyilmiyor, öğrenciler çoraplarıyla oturuyorlar sanki gezmeye gelmiş gibi istedikleri şekilde davranmalarına izin veriliyor. Dersi yatarak da dinleyebiliyor, sınıf içinde gezinerek de. Bizim okullarımız daysa en iyi öğretmen sınıfından çıt çıkmayan öğretmendir. Öğrenciler bir konuyu anladıklarında coşarlar ve sorulan soruların cevaplarını bildikleri için hep bir ağızdan söylemek isterler. İşte bu sırada okul müdürü gelir ve öğretmeni uyararak baskı altına alır. Öğrenci siner, öğretmen siner o coşku kayboldu mu işte o noktada öğrenme biter. Finlandiya da ise o sınıf öğretmene aittir sınıf sıkılınca dışarı çıkarıp oyun oynatabilir ya da güneşli bir havada dersine devam etmek isteyebilir.

Okullarda dikiş öğretiliyor


-Finlandiya eğitim modeli olarak okullarda kız olsun erkek olsun hayatta her zaman lazım olacak dersler veriliyor. Her öğrenci sökük dikmeyi,tamir etmeyi ya da yemek pişirmeyi öğreniyor cinsiyet ayrımı olmadan. Sınıflarda lavabo ve fırın bulunuyor.

-Sınıflar genelde 15-20 öğrenciden oluşuyor. Ve okulda öğrencilerin yapmakla yükümlü olduğu bazı işler bulunuyor mesela akvaryumdaki balıkları beslemek,çöpleri toplamak, bitkileri sulamak gibi. Orası farklı bir yer değil onların zamanlarını geçirdikleri ikinci evleri.

-Öğle yemekleri okulda yeniliyor fakat kantin okullarda mevcut değil. Devlet yemekleri de öğrencilere ücretsiz veriyor. Çocuklar yemek yemek istemezse herhangi bir zorlamayla karşılaşmıyor. Diyet uygulayan, alerjisi olan çocuklara özel yemek çıkarılıyor ve yemek kalitesi en üst düzeyde tutuluyor. Kızım okulda geçen gün kahvaltısını beğenmemiş ve yemeden çıkmak isteyince öğretmenine hesap vermek zorunda kalmış bu aklıma geldi hemen.

-Okullar tek tip dizayn edilmiyor ev ortamı sağlanmaya çalışılıyor ayrıca okullarda müdür bulunmuyor.

Son olarak bu eğitim sisteminin başlangıcını daha detaylı incelemek isteyenlere Grigory Petrov'un Beyaz Zambaklar Ülkesinde adlı kitabını okumalarını tavsiye ediyorum. Bu kitap Finlandiya'nın esaretten kurtulup nasıl Beyaz Zambaklar ülkesine dönüştüğünü çok güzel anlatıyor. Ve çok önemli bir yanıysa Atatürk bu kitabın ülkemizde okutulmasını özel olarak istemiştir. Zamanında öğretmenlere ücretsiz olarak dağıtılan bu kitabı tekrar okumak niyetindeyim. Daha güzel günler bizi bekliyor sevgiler... Finlandiya eğitim modeli yazımızı beğendiyseniz Okul başarısızlığının çaresi Berard metodu yazımızı da okuyunuz.


24 Yorumlar

  1. Pozitif bilimlerin yanında mutlu ve üretken insan olmayı hedefleyen derslerimiz olsa o zaman belki iş değişir.Finlandiya eğitim sistemi benim de çok örnek aldığım bir sistem.

    YanıtlaSil
  2. Tam okurken Beyaz Zambaklar kitabını önerecektim ki... =)

    YanıtlaSil
  3. Çok güzelmiş biraz biliyordum sistemlerini bizde amaç eğitim değil cehaleti sürdürmek olduğu içim bu sistem bize hiç gelmez 😡

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam olarak uygulanması zor olur çünkü kalabalığız bilemiyorum ki

      Sil
  4. İnanın gününü birinde başka bir ülkede yaşama şansım olsa bu ne Abd ne Fransa ne Almanya ne de bildiğimiz klasik başka ülke olur direk İskandinav ülkelerini tercih ederim.Evet iklim şartları zor ama yaşam kalitesi ve refah üst düzeyde.

    YanıtlaSil
  5. Geçen Nilgün Finlandiya'ya gittiğinde onun notlarından okumuştum; şimdi senin yazını da okuyunca oturup hüngür hüngür ağlayasım geldi yeniden... bizim kaybettiğimiz gençliğimizi geçtim, oğlum için daha çok üzülüyorum... yine de genele göre iyi bir okulda okuyor ama sistem bizim sistem işte :( Beyaz Zambaklar Ülkesinde'yi çok merak ettim ama tası tarağı toplayıp Finlandiya'ya taşınmak tan korktuğum için okumayı erteleyeceğim sanırım :) sevgiler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah keşke imkanlarımızı kendimiz belirleyebilseydik ama elimizde değil işte

      Sil
  6. Atatürk'ün o yıllarda gördüğü ve bizim geliştirmemiz gerekirken gittikçe geriye giden eğitim sistemimiz. Ne zaman uygulanacakmış bu sistem başlanmış olamaz herhalde çünkü anlattıkların ile hiç benzemiyor bizde ki. Anlattıkların hayal gibi rüyası bile güzel inşallah çocuklarımız gelecek nesil o şartlarda eğitim alırlar. Kitabı ben de okuyacağım ilk fırsatta.💐

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok başlamadı düşünülüyor üzerinde canım:))

      Sil
  7. Çok güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık. Kendi sayfama da beklerim :)

    YanıtlaSil
  8. Bizde de cehalet alkışlanır oldu, eğitim sistemi yerlerde... Finlandiya sistemini biliyordum ama senin yazını okuyunca bir kez daha kendi halimize yeni nesle üzüldüm... Daha da kötüye gitmesiden korkuyorum bizdeki durumun...

    YanıtlaSil
  9. İşin içinde biri olarak göreve başladığım 2000'li yılların çok uzağındayız artık.Finlandiya'yı geçtim kendi geçmişimize dönebilsek o da yetecek.Şimdi ya ders çalışmaktan bıktırılarak,çocukluğu yaşatılmayarak başarılı olanlar var ya da bomboş olanlar ...

    YanıtlaSil
  10. Okudukça üzüldüm, üzüldükçe hayıflandım, hayıflandıkça kızdım, kızdıkça...
    Keşke lafını kullanmayı hiç sevmiyorum ama...

    YanıtlaSil
  11. Nə qədər gözəl bir sistem imiş.Mən çoox sevdim bu Finlandiya dərs sistemini. Kaş ki, bizim ölkədə də tətbiq olunsa. Bizdəki təhsil də eynilə Türkiyədəki kimidir. Avtoritar müəllimlər, bir çox qaydalara zorla tabe tutulan şagirdlər və ağır dərslər.

    YanıtlaSil
  12. Ben Finlandiya'da yaşıyorum.Yukarda yazanlar büyük ölçüde doğru ama eksik.Eksik olmasının sebebide genelde sistemi çok yüzeysel gözlemleyen kişilerin bilgisine dayanması.Örneğin yukarda öğretmenleri denetleyen mecra yok yazmışsınız ama durum öyle değil.Finlandiya da öğrenim gören kişiler doğrudan eğitim bakanlığına bağlı bi ağ'dan belli aralıklarla görüşlerini yazarlar.Yani öğretmende bi sorun varsa. Bu öğrenciler kanalı ile doğrudan eğitim bakanlığına ulaşır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler tabii ki bende orada yaşamıyorum işte araştırmalarım sonucu ulaştığım bilgilerdi çok sağolun eksiklikleri yaşayan biri olarak giderdiğiniz için sevgiler:))

      Sil