Selamlar bugün çekiliş konusuna bir göz atmak istiyorum.Zaman zaman hepimiz blogumuza canlılık gelmesi adına çekilişler düzenliyoruz.Çekilişler sayesinde takipçi sayımız artıyor,adımız duyuluyor ve sevgili takipçilerimize ufak da olsa bir hediye vermiş oluyoruz.Bugün size artıları ve eksileriyle sponsorlu ya da kişisel çekilişler hakkındaki düşüncelerimi anlatmak istiyorum.

   1-Bir blogger için sponsorlu çekiliş yapmak özel bir duygudur.Çünkü bir firma sizinle çekiliş yapıyorsa blog dünyasında artık bir yer edinmişsiniz demektir.Öncelikle kendinize bir sponsor bulmanız gerekecektir.Bazen firmalar size mail atar ve çekiliş yapmak istediklerini söyler ama çoğu zaman bloggerlar firmalara çekiliş teklif ederler.Firma blogunuzu inceler ve beğenirse ya da kendileri de uygunsa kabul eder.Sonra firma size neler verebileceğini iletir.Bütün detayları konuşmak zorundasınız yoksa problemler çıkabilir.

   Oysa siz kendiniz bir çekiliş yapmak istiyorsanız.Maddi imkanınıza göre bir bütçe ayırırsınız.Bu 100 lira olsun diyelim.İsterseniz ufak ufak bir çok hediye alırsınız ya da bir tane high end bir ürün alıp çekilişinizi başlatırsınız.

   2-Sponsorlu çekilişler etkisini kaybetmesin diye firmalar tarafından kısa tutulur genelde 15 gün sürer.

  Kişisel yaptığınız çekiliş istediğiniz kadar sürebilir ben bir ay kadar sürede yapardım çekilişlerimi.

   3-Sponsorlu çekilişlerde şartlar çok ağırdır.Firma tabii ki sizden bazı isteklerde bulunur.Firmamı facebooktan,twitterdan takip etsin web siteme üye olsun,yorum yapsın her yerde resimlerimi paylaşsın.Bu da takipçileri daha ilk bakışta soğutur kimse bu kadar ağır şartı yerine getirmek istemiyor günümüzde çünkü.

   Kişisel çekilişinizde zaten içinizden gelmiş bir takipçiye hediye vereceksiniz.Beni sosyal ağlardan duyurursanız sevinirim diyerek bloga üye olma şartı yeterli gelecektir.

   4-Sponsorlu çekilişlerde  eğer deneyimsiz bir firmayla çalışacaksınız kargo ücretini çekilişin kazananına ödetmek gibi bir problem çıkabilir.Bu yüzden bütün detayları konuşmanız gerekir.

   Zaten siz yapacaksanız çekilişi hiç sorun yoktur.Yazılı olmasa da bazı etik kurallar vardır.Hediye adı üstünde HEDİYE kazanana para ödettirilmez.

   5-Sponsorlu çekilişlerde çoğu zaman firma size hiç destek çıkmaz yani sosyal ağlarında sizin çekilişinizi duyurmaz her işi sizin yapmanızı bekler.

   Kişisel çekilişlerde zaten kendi sosyal ağlarınızda duyurursunuz o kadar sonra arzu eden katılır.

   6-Sponsorlu çekilişlerde firma kaç kişi katılmış takip eder.Eğer az kişi katılırsa bazen çekilişi iptal edebilir.Bu durumda takipçilerinizi üzer beş kişi bile katılmışsa umutlanmıştır insanlar.Hatta firma bir daha sizle çekiliş yapmaz.Nerden girdim bu çekilişe diyecek duruma gelirsiniz.Artık herkese yazar,mail atar lütfen katılırmısınız dersiniz.Bir kere bu durum benimde başıma gelmişti.Blogger arkadaşlara yazmıştım katılmamışlardı ne yapacağım diye düşünürken çekiliş hesaplarındaki bir kaç arkadaşa dedim paylaşırmısınız diye anında bütün arkadaşlarına duyurup çekilişimi yüze çıkarmışlardı.Bunu daha evvelde anlatmıştım size.

   Ama kişisel çekiliş yaparsanız isterse üç kişi katılsın iptal etmez içinizden gelen hediyeyi talihliye yollarsınız.

   7-Sponsorlu çekilişlerde bütün şartların yerine getirilip getirilmediğini sizin incelemenizi isterler.Bu da bir sürü linki incelemeniz anlamına gelmektedir.

   Oysa kişisel çekilişlerde zaten bir iki şartınız vardır incelemek çok zor olmayacaktır.

   8-Sponsorlu çekilişlerde firmadan kim sizin çekilişiniz ile ilgilenecekse size tavsiyem mutlaka telefon numarasını almanızdır.Çünkü çekiliş bitebilir ve talihlileri iletebilirisiniz ama cevap gelmeyebilir.Çok zor bir durumdur bu bazı aksilikler olabilir mesela mailleriniz gitmeyebilir ya da firmada o çekiliş ile ilgilenen kişi tatile çıkabilir.Bu durumda başıma gelmişti yazmıştım önceden galiba kazananları yolladım firma dönmedi defalarca mail attım.En sonunda benim numaram onlarda olduğu için çekilişle ilgilenen bayan beni aradı ve hediyelerin yollandığını söyledi.Benim maillerim ona gidiyormuş ama onun cevapları bana ulaşmıyormuş.Çok rahatlamıştım.

   Kişisel çekilişlerinizde zaten hediyeniz hazırdır kazanana yollarsınız biter hiç sorun yoktur.

İşte merak edenler için sponsorlu bir çekiliş ile kişisel çekiliş arasındaki farkların bir özeti bu şekilde.Eskiden sponsorlu çekilişleri çok önemser ve bir yükseliş olarak görürdüm.Artık bu sıkıntılara girecek gücü kendimde bulamıyorum.Çekiliş yapsamda kendi çapımda,içime sinecek küçük ama içten bir hediyeyi takipçilerime vermeyi yeğlerim.Gerekirse üç kişi katılsın hesap vermeden,popülermisin değilmisin diye sorgulanmadan hani derler ya azıcık aşım ağrısız başım misali.Yakında blogda bir çekiliş yapmayı düşünüyorum aslında biliyorum çok katılan olmaz ama blogumun takipçileri benim için en özel insanlar.Sevgiler...

26 Yorumlar

  1. firmalarla çekiliş yapmak hakikaten gurur verici ama kendim yapmayı tercih ederim dediğin gibi şimdiye kadar hiç problem çıkmadı ama ben her seferinde stres oldum bir problem çıkmaz inşallah diye :-( kendim yaptığımda şak diye yolluyorum bitiyor ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet her şeyi kendin kontrol ettiğinde daha kolay oluyor:))

      Sil
  2. Bilgilendirme için teşekkürler , ilk çekilişimi, yaptım güzel oldu İnşAllah ikincisinde daha büyük hediyeler vereceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bende katılmıştım çok güzel bir çekilişti:))

      Sil
  3. Yine faydalı bir yazı yazmışsınız. Ben de bloğumda bir çekiliş yapmak istiyorum, bunun için kendimce bir zaman dilimi belirledim. Anlattığınız sponsorlar, firmalar bana o kadar uzak geliyor ki... :) Çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah güzel bir çekiliş olur canım:))

      Sil
  4. Kalemine sağlık. Sponsorlu çekilişlerin ağır olması hem yapanı hem katılanı çok zorluyor. Ondan daha da yapmıyorum. Kendim alır yaparım daha iyi. Zaten bizim firmaya olan yararımız dışında onların bir faydası olmuyor. Çoğu zahmet edip paylaşmıyor bile. Kazandığım çekilişlerde biri iziwash mı neydi ,5-6 liralık ürüne 10 tl kargo ödemiştim sanırım. Araştırıp satın alsam daha karlı çıkardım =)

    sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın bize bir yararı bile olmuyor kargo parası ödetmeleri çok ayıp olmuş

      Sil
  5. Ben katılırım görürsem :)

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel tüm detaylara değinmişsiniz emeğinize sağlık :)
    Sponsor firma ile uğraşmak zor hakikaten :))
    Takibe aldım sizi, Banada beklerim :)

    YanıtlaSil
  7. Tabiki içinden gelerek çekiliş yapmak çok özeldir, ben hep çekinmişimdir az yada çok fark etmez hediye edeceksin sonuçta,bir ara yaptım zaten ama ankara içinde sınırlu tutmuştum çokta güzel olmuştu,genelden korkuyorum kontrollerle başa çıkamam belki diye hala daha üşenirim .:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok şart olunca kontrolü ölüm oluyor hakikaten:))

      Sil
  8. Ben en başından beri kendim hazırladım sırf bu yüzden bazı firmalar çekilişi yaptırıp kazanan belirlenince ürün göndermiyorlar bazı arkadaşlarımın başına geldi en iyisi sponsorlara bağlı kalmadan çekilişler hazırlamak. Yazı çok güzel ve açıklayıcı olmuş ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim en iyisi insanın kendisinin yapması:))

      Sil
  9. Çok güzel bir yazı, ve doğru tespitler.,Kişisel çekilişleri hep daha çok sevdim,
    Uzun uzun anasının nikahını isteyen çekilişlere katılmıyorum da zaten.
    Verecekleri 3 kuruşluk krem için onca uğraşa değmez.

    YanıtlaSil
  10. Emeğinize sağlık :)Sevgiler

    YanıtlaSil
  11. Ben de her 2 türde çekiliş yapıyorum yıllardır. Bugüne kadar 1 firma katılım az olduğu için çekilişi iptal etti, 1 firma da kazanana kargo ücreti ödetti. Neyse ki, baştan yazmıştım da katılımcılar bunu baştan kabul etmişlerdi.
    Her bloggerin ara ara gerçekleştirmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu sayede heyecan, yeni katılımcılar oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ama kişisel çekilişler daha rahat oluyor bence:))

      Sil
  12. Son sponsor cekilisi olayindan sonra artik kendim cekilis yapacagim sadece

    YanıtlaSil
  13. 1 kere yapmıştım sponsorlu çekilş yıllar önce .
    kendim yapma taraftarıyım bende :)

    YanıtlaSil