pin-up

Son zamanlarda Pin-up kızı nedir? sorusunu sıkça duyuyoruz. Pin-up makyajı, Pin-up koleksiyonu, Pin-up kızları bende yeni çıkan bir koleksiyondan bahsederken arkadaşım nedir bu Pin-up deyince; tüm merak edenler için böyle bir yazı yazmayı planladım.

Pin-up Kızı Nedir?

Bir pin-up kızı, seri üretilen resimleri popüler kültür olarak geniş ilgi gören bir model veya aktris. Pin-up terimi, fotoğrafların yanı sıra çizimleri, resimleri ve diğer çizimleri de ifade eder. Pin-up kızı imajı genellikle bir tür cinsel fetişizm olarak kabul edilir ve bazen büyüleyici fotoğrafçılıkla ilişkilendirilir. Pin-up kızı 1940'lar ve 1950'lerde popüler oldu ve resimleri genellikle erkek dergilerinde, takvimlerde ve posterlerde yer aldı. 1940'lardan ve 1950'lerden bazı popüler pin-up kızları arasında Bettie Page, Marilyn Monroe ve Jane Russell yer alıyor. Pin-up tarzı ve estetiği, çağdaş kültür ve modada popüler ve etkili olmaya devam ediyor.

Pin-up
İngilizce de çok daha önceleri var olmasına rağmen 1940lı yıllarda sıkça kullanılmaya başlanmış bir kelime. 2. Dünya Savaşı sırasında oldukça popüler olmuş bir meslek pin-up modelliği. Türkçedeki karşılığı iğnelemek, raptiyelemek anlamlarına geliyor. Hani bir zamanlar hatırlarsınız özellikle askerler ya da genç beyler dolaplarının içine, yataklarının üstüne dergilerden, takvimlerden kesilmiş bayanların fotoğraflarını iğneler, asarlardı. İşte bu posterlere Pin-up posterlerdeki kızlara ise Pin-up kızları denir.

pin-up modelliği

  Pin-up Kızları

Pin-up kızları dönemlerinin en ünlü kızları olurdu mesela Betty Grable 2. Dünya Savaşı sırasında neredeyse bütün Amerikalı askerlerin dolaplarını süslüyordu. Türkiye de ise Hülya Avşar ve Sibel Can bu akımı yansıtıyordu. Hatırlarsınız Türk filmlerinde bu bayanların resimlerini beylerin odalarında sıkça görürdük.

pin-up

  Pin-up modelleri

Pin-up modelleri dönemin modasını yansıtan makyajları kalın eyelinerlar, takma kirpikler ve koyu renk parlak rujlar ile günümüzde sıkça yaptığımız Pin-up makyajına ilham kaynağı olmuşlardır. Ayrıca resimlerde gene dönemin moda anlayışını yansıtan puantiyeli midi boy, kabarık etekler, v yakalar, genelde omuz hizasında kesilmiş kırmızı, siyah, platin sarısı saçlar, eşarplar, bandanalar, yüksek belli şortlar ile yüzlerinde genellikle şaşkın, seksi ve şirin ifadelerle hoş pozlar verirlerdi. Balık etli ve ince belli hoş bayanlardı.

pin-up sanatçıları

Pin-up Sanatçıları


 Pin-up sanatsal bir açıdan da kullanılmaya başlanmıştı. Pin-up sanatçıları bu Pin-up kızlarının fotoğraflarını kendi ideal kadın ölçütlerini de katarak bir takım değişikliklerle tekrar çizmeye başladı. İşte bu sanata da Pin-up denildi. Hatta dövmelerde, reklamlarda, uçakların üstünde bile Pin-up kullanılır oldu. Günümüzde de gerek giyim tarzı, makyaj şekli gerekse kozmetik markalarının cici ambalajları şeklinde bu akımın yansımalarını görüyoruz. 

Pin-up sanatı, çekici ve çapkın kadınları çeşitli ortamlarda ve pozlarda gösteren bir illüstrasyon türüdür. Bu görüntüler, 20. yüzyılın ortalarında seri üretildi ve dergilerde, posterlerde ve takvimlerde geniş çapta dağıtıldı.

Bazı önemli pin-up sanatçıları şunları içerir:

  • 1940'ların ve 1950'lerin en popüler ve başarılı pin-up sanatçılarından biri olan Gil Elvgren. Günlük ortamlarda güzel kadınların eğlenceli, neşeli resimleriyle tanınır.

  • Alberto Vargas, ABD'de çalışmış bir Perulu sanatçı. 1940'lar boyunca Esquire Magazine'de yer alan pin-up resimleriyle tanınır.

  • 1920'lerde ve 1930'larda çeşitli dergiler için posterler yaratan Amerikalı bir sanatçı olan George Petty. Dönemin en ikonik pin-up sanatçılarından biri olarak kabul edilir.

  • Rolf Armstrong, 1920'lerde ve 1930'larda çalışmaya başlayan Amerikalı bir pin-up sanatçısıydı. En çok takvimlerde, dergilerde ve reklamlarda yer alan genç kadın çizimleriyle tanınır.

  • Zoë Mozert, 1930'larda ve 1940'larda aktif olan Amerikalı bir pin-up sanatçısıydı. Zamanının en başarılı kadın pin-up sanatçılarından biri olarak kabul edilir.

Tüm bu sanatçıların kendine özgü bir tarzı var ve eserleri geniş çapta tanınıyor ve beğeniliyor.

Pin-up kızı nedir? makalemizi sevdiyseniz Kırılan kozmetik nasıl onarılır?  yazımızı da okumalısınız.

16 Yorumlar

  1. Bu pin up çizimleri sevmeyen var mıdır acaba , çok sevimliler bayılıyorum :))

    YanıtlaSil
  2. bende bayılıyorum , bilgilendirme içinde teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Pin up deyince aklıma kırmızı ruj puantiyeli elbiseler şahane makyajlar geliyor :))

    YanıtlaSil
  4. Hahaha bana güzel fikir verdi bu çizimler teşekkürler tatlım bende o halde modaya uyayım dimi :) Paylaştım google plusta

    YanıtlaSil
  5. Sibel ve Hülya nın ne pini ne de ap, 'ı kaldı. 😇

    YanıtlaSil
  6. Sizi blogumda görmek çok güzeldi, beklerim. iyi çalışmalar dilerim.

    YanıtlaSil
  7. Pin up modasının geri dönüşü güzel oldu. Özellikle makyaj malzemelerinde sıkça rastlıyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. The Balm,Gabrini ambalajlarında en çok pin up kızlarını kullanan markalar.

      Sil
  8. Sarı saç seviyorum ya en güzeli böyleleri :D

    YanıtlaSil