Maeve Binchy

Maeve Binchy, İrlandalı bir yazar ve gazeteci olarak tanınır. 1980'lerde Circle of Friends, Light a Penny Candle ve Tara Road gibi en çok satan kitaplarıyla dikkatleri üzerine çekti. Romanları, gerçekçi karakterleri, canlı mekanları ve dokunaklı anlatımı ile ünlendi. Ancak eserleri arasından öne çıkan kitaplardan biri Dönüş Yolculuğu'dur (The Return Journey). Bu kitap, yazarın insan deneyimlerini yakalama yeteneğini gösteren on ilginç öyküyü bir araya getiriyor.

Dönüş Yolculuğu, 1998 yılında yayımlandı ve hayatın iniş çıkışlarıyla başa çıkmaya çalışan sıradan insanların on ilginç hikayesini içeriyor. Her hikaye Dublin, Londra veya New York City'de geçiyor ve farklı yaşam tarzlarına sahip karakterlerin umutlarını, hayallerini, korkularını ve mücadelelerini anlatıyor. Kitabı özel yapan şey, aşk, kayıp, dostluk, aile ve topluluk gibi temaları uyumlu bir şekilde ördüğüdür.

Kitaptaki önemli bir hikaye "Kadın Ödülü". Hikaye, bir kitap kulübü oluşturmak için güçlerini birleştiren İrlanda'nın küçük bir kasabasındaki kadınların grubunu takip ediyor. Kadınlar, kadın yazarlar için verilen saygın bir edebi ödül hakkında duyduklarında, yerel bir yazarın yarışmaya katılımını sponsorluk etmek için kaynaklarını birleştirmeye karar verirler. Yolda, kadınlar okudukları kitaplarda temsil edilen çeşitli bakış açılarına saygı duymayı ve kendi önyargılarıyla yüzleşmeyi öğrenirler. Sonuç olarak, hikaye, edebiyatın farklı arka planlardan insanları birleştiren gücünü kutlayan bir öyküdür.

Kitaptaki başka bir unutulmaz hikaye "Eve Dönen". Hikaye, Londra'da yıllarca yaşayan Brian adlı bir adamın doğduğu kasabasına geri dönmesini konu alıyor. Eski arkadaşları ve tanıdıklarıyla bağlantı kurarken, kasabanın rahatlatıcı ve ürkütücü şekillerde değiştiğini farkeder. Brian'ın perspektifiyle okuyucular, insanların ev dedikleri yerlere olan derin bağlılıklarının ve küçük değişikliklerin bile aidiyet hissini altüst edebileceğinin farkına varırlar.

Genel olarak, Dönüş Yolculuğu, Maeve Binchy'nin yazarlık becerileri ve insan ilişkilerinin karmaşıklıklarını yakalama yeteneği hakkında bir kanıttır. Hikayeleri aracılığıyla, sevinç, üzüntü, aşk ve kayıp gibi paylaşılan deneyimlerle bağlı olduğumuzu gösterir. Binchy'nin eserlerine uzun süredir hayran olanlar veya onun yazısına yeni başlayanlar için bile, bu koleksiyon kalıcı bir izlenim bırakacak.

Dönüş Yolculuğu - Maeve Binchy


Bu gün sizlere en sevdiğim yazar olan Maeve BINCHY'den bahsetmek istiyorum. Yıllardır yeni kitabı çıktımı koşarak alır ve büyük zevkle okurum. Sanırım sadece Yalnız Kadınlar Sokağı adlı kitabını bulamadığım için okumadım ama filmini izledim. Ne yazık ki Maeve BINCHY geçen yıl 72 yaşında iken öldü. Mekanı cennet olsun diyeceğim ama bir ateistti. Dönüş yolculuğu - Maeve Binchy tarafından yazılmış güzel bir kitap.
Maeve BINCHY kitaplarını okumak sanki bir dostla sohbet etmek gibidir. Sımsıcak ve samimi yalansız, dolansız, güvenli...

Dönüş yolculuğu yorumum

    Her bir kitapta kendinizi yada çevrenizdeki insanları bulacaksınız. Düşünün bir lokantaya girdiniz etrafınızdaki masalarda oturan insanlar hiç düşünmediniz mi acaba şuradaki sarışın kız kimdir, ne iş yapar, hayatı nasıl... İşte Maeve BINCHY size o insanların gizli sırlarını, hayatlarını anlatır. Dönüş Yolculuğu da gene sıradan insanların aslında çok çarpıcı olan hayatlarından kesitler veriyor. Kitap tam 20 kısa hikayeden oluşuyor. Mesela yeni tanışan ve birlikte bir tatile çıkmayı planlayan bir çift, Bir gemi kaptanı olan ve gay sevgilisini özleyen bir bey, uçakta birazcık sohbet eden ve yollarını ayıran gençler, yaşı geçmiş bir mimarın hayatının aşkını bulması, mektupla dostluklarını sürdüren insanlar, bir ana kızın mektupla süren ilişkisi vb gibi.

Maeve Binchy kitapları

Maeve Binchy kitapları arasında olan Dönüş Yolculuğu Doğan Kitap'tan çıkmış.233 sayfa ve 18 lira. Doğan kitap çevirmenlerin kalitesine önem veriyor yani çeviri gayet güzel anlamsız ya da yanlış çeviri olmayınca kitapların tadına varılıyor. Çevirmenin adını da verelim ki emeğine saygı duyduğumuz anlaşılsın Zeynep SEYMEN. Maeve BINCHY'nin Doğan Kitap tarafından yayınlanmış 18 kitabı ülkemizde mevcut. Bilmiyorum bundan sonra gene ülkemizde yayınlanmamış kitaplarını basacaklar mı? Öldüğünü öğrendiğimde eşime "Ben Maeve BINCHY'siz nasıl yaşayacağım" dedim. Onun yeni kitaplarını heyecanla beklerdim. 
Gizli Anların Yolcusu - Ayşe Kulin yorumumuzu da okuyun.

Hiç Maeve BINCHY okumadıysanız Dönüş Yolculuğu kitabını, mutlaka okumanızı tavsiye ederim. Kim bilir belki sizde onda benim yakalamış olduğum dostluğu bulabilirsiniz. Peki siz hiç hangi kitaplarını okudunuz?

4 Yorumlar

  1. annem sıkı takipçisidir öyle böyle değil...
    öldüğünü senden duydum annemde üzülecektir.
    ben yeni başladım kitaplarını okumaya dosthane ve sıcak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Annenle demekki aynı enerjiyi hissetmişiz kitaplarında selamlarımı söyle hepimiz için büyük kayıp canım

      Sil
  2. ben de çok severim bu kadını. aşk ve çocuk hariç tüm kitapları vardır arşivledim :) bazen sıkıldığımda bir kitabını okurum yeniden sıcacık olur içim :)

    YanıtlaSil
  3. Yıldızımın barışmadığı yazarlardan ama son bir şans daha vermek istiyorum :)

    YanıtlaSil